Т

Тимошенко вивісила нові бігборди. Аналіз засвідчив - на 90% брехня

Вулиці українських міст зарясніли новим рекламним креативом від Юлії Тимошенко. На відміну від попередніх біл-бордів зі звинуваченнями невідомих "їх" в зраді, балаканині, блокуванні та інших капостях, нова серія щитів рекламує конкретні заслуги "антикризових стратегій" від Юлії Тимошенко. І саме тут пані прем'єрку буде піймано за язика. Адже абсолютна більшість заяв про заслуги уряду насправді є або маніпуляцією фактами, або просто брехнею.



ZaUA вирішив провести детальний аналіз того, скільки правди в хвалебних гаслах Тимошенко. І оцінити їх за такими критеріями:

ПРАВДА - все у гаслі відповідає дійсності.

НАПІВПРАВДА - гасло частково відповідає дійсності, але насправді в ситуації є інша, негативна сторона.

МАНІПУЛЯЦІЯ - наведене в рекламі повідомлення маніпулює фактажем: скажімо, приписує в заслуги Тимошенко явища, до яких вона зовсім не причетна.

БРЕХНЯ - насправді ситуація є діаметрально протилежною до того, що проголошує реклама Тимошенко.


Підтримка металургії

Вердикт ZaUA: НАПІВПРАВДА

Уряд дійсно запровадив низку заходів на підтримку підприємств гірничо-металургійного комплексу, по яких криза вдарила найважче. Це, зокрема, мораторій на підвищення тарифів із перевезення вантажів та цін на газ, а також пришвидшене відшкодування ПДВ та заборгованості по ньому для металургійних компаній.

Однак ці самі заходи створили проблеми для «Нафтогазу» та «Укрзалізниці» - ці державні компанії, «стимулюючи» металургію, несли багатомільйонні збитки. По-друге, умови меморандуму системно порушував і уряд, і самі металурги. І місяця не пройшло з того часу, як уряд погрожував скасувати пільговий режим для низки меткомбінатів саме за порушення «антикризових» вимог.

Більше того, далеко не всі «заводи працюють», як стверджує реклама. Показники за 8 місяців поточного року – по чавуну 68,6% від аналогічного періоду минулого року, по сталі 65%, по прокату 68,4%. Репортаж кореспондента ZaUA з Дніпродзержинська свідчить:на заводах масове скорочення, зарплатня знизилася до критичних розмірів, а шанси знайти роботу дуже малі.

"Рекордний урожай - Україна з хлібом"

Вердикт ZaUA: БРЕХНЯ

Будь-кому, хто хоч трохи цікавиться аграрними питаннями, відомо – заява Тимошенко про «рекордний врожай» повністю не відповідає дійсності. Рекордним був урожай минулого року (коли ні про які «антикризові стратегії» мова не йшла взагалі) – 53,3 мільйони тон зерна. Цьогорічний урожай, за найсвіжішими оцінками, становить 42,45 млн тон зерна – тобто, менше на ДЕСЯТЬ МІЛЬЙОНІВ ТОН.

Так само брехливим є твердження про якийсь «стратегічний запас» зерна. По-перше, закупівлі до Аграрного фонду та Держрезерву ведуться щороку на регулярній основі. По-друге, саме в 2009 році в держави виникли проблеми і по інтервенційних, і по закладових закупівлях. За орієнтовними оцінками, обсяги зерна, придбаного Аграрним фондом, становитимуть 1-2% від обсягів ринку зерна. Цього недостатньо ні для фінансової підтримки аграріїв, ні для пафосних заяв «Україна з хлібом». До того ж Україна не має достатньої кількості елеваторів для того щоб зберігати своє зерно. Тому більшу частину доводиться відразу продавати за кордон по найнижчих цінах. Бездіяльність уряду в аграрному секторі чудово ілюструє репортаж нашого кореспондента із Херсонщини.

Антикризова підтримка будівельної галузі

Вердикт ZaUA: БРЕХНЯ

Причому не просто брехня – брехня подвійна. По-перше, запропонована урядом антикризова програма для будівельників, що передбачала викуп площ в недобудованих квартирах на загальну суму 2 млрд грн, наразі не працює. А по-друге, якби вона працювала так, як цього хотіла Тимошенко, то з цього не вийшло нічого, крім розбазарювання бюджетних коштів та корупційних злочинів.

Доказ - «пілотний» будинок в Боярці, куплений державою по «антикризовій програмі». У церемонії урочистого вручення ордерів на житло Тимошенко брала участь особисто. Розслідування «Української правди» виявило: насправді квартири купувалися не по 2,5-4,2 тис грн/кв м, як заявляла Тимошенко, а по 6 900 грн. Більше того, ця ціна ВИЩА ЗА ТУ, по якій квартиру в цьому ж будинку можна було купити в ріелтерів приватним порядком. І апофеоз зловживань: власником недобудови є депутат Київради від БЮТ Володимир Дробот.

Підтримка шахтарів

Вердикт ZaUA: НАПІВПРАВДА

Шахтарська галузь цього року дійсно отримала державну підтримку, зокрема, завдяки новоприйнятому законові "Про престижність шахтарської праці". Наразі запаси енергетичного вугілля на 60% більші, ніж минулого року.

Однак в цеї медалі є й зворотний бік: запас вугілля свідчить не про якусь особливу "незалежність", а лише про спад у виробництві: зупинка промпідприємств спричинила зниження споживання електроенергії, а отже, й потребу в енергетичному вугіллі.

Більше того, вливаючи мільярдні кошти в шахтарську галузь, уряд банально відбирав їх у інших стратегічних напрямків. Так, 19 серпня уряд прийняв постанову, за якою 889 млн грн, які мали б піти на створення власного ядерно-паливного циклу, були перерозподілені на покриття витрат вугільної сфери. Замість того, щоб проводити реструктуризацію вуглепрому, уряд по суті тримає галузь на грошовому допінгу. Ця ейфорія рано чи пізно закінчиться, і наслідки будуть вкрай важкими.

Підтримка авіації та енергетики

Вердикт ZaUA: МАНІПУЛЯЦІЯ

Важко сказати, які саме успіхи "відродженого авіабудування" сталися в Україні завдяки прем'єрці - ну якщо не вважати таким успіхом перейменування літака "Ан-140" в "Юлію". Насправді ніяких епохальних звершень в цій галузі не відбулося - все потроху просувається (або гальмує) своїм ходом.

Що ж до повідомлення про "будування найбільшої в світі Дністровської ГЕС" - то це взагалі комедія. Насправді Дністровська ГЕС... запущена в експлуатацію ще в 1983 році. Зрозуміло, що мова має йти не про ГЕС, а про Дністровську гідроакумулюючу станцію (ГАЕС). Назву якої, судячи з усього, піарники Тимошенко розцінили як заскладну для електоральної біомаси.

Але й тут хвалитися нічим. Так, перший - із семи проектних - агрегат Дністровської ГАЕС було запущено в червні. Але цей же агрегат... вже урочисто запускали в грудні минулого року. А за планом Дністровська ГАЕС мала б вже давним-давно працювати - пуск першого гідроагрегата планували ще на 1996 рік. І ставити собі в заслугу те, що на цьому довгобуді потроху просуваються справи - примітивна маніпуляція.

Вчасне фінансування бюджетників та пенсіонерів

Вердикт ZaUA: НАПІВПРАВДА

Так, дійсно, бюджетники та пенсіонери отримують зарплатню та пенсії вчасно. Тимошенко добре розуміє, що напередодні виборів не заплатити належне найбільш потужному електоральному сектору - це підписати смертний вирок своїм президентським амбіціям.

Однак особливих підстав для радощів за найменш соціально захищені шари населення немає. Тому що головне джерело грошей для пенсіонерів та бюджетників - це зовнішні запозичення та друкарський верстат. Наслідок - неминуче знецінення гривні, яке перетворить "вчасно отримані" зарплати та пенсії на папірці.

Турбота про повернення банківських внесків

Вердикт ZaUA: МАНІПУЛЯЦІЯ

Націоналізація проблемних банків, згадана у гаслі, - аж ніяк не заслуга. Це "пожежний захід", який, до речі, мало допомагає людям отримати свої гроші з націоналізованих банків. Втім, тут у Юлії Володимирівни маніпулятивна тактика відпрацьована: у всіх проблемах фінансового сектора винуватий не уряд, а Нацбанк, натомість всі "рятівні акції" вона приписує собі.

Що ж до знаменитої "Юліної тисячі", то неважко уявити, як матюкатимуться люди, які з зими минулого року стоять у чергах за цією компенсацією без жодного уявлення про те, коли ці гроші можна буде отримати. Більше того, уряд не збирається індексувати цю суму, яка за рік у доларовому еквіваленті втратила майже половину вартості.

Досягнення в газовій галузі

Вердикт ZaUA: БРЕХНЯ

"Газові заслуги" Юлії Тимошенко - її улюблений коник. На жаль, факти свідчать про протилежне. "Газову мафію" в особі Фірташа ліквідувала не Тимошенко, а "Газпром" і особисто Владімір Путін: фірма-прокладка відпрацювала своє, і настав час її позбутися. Зараз її функції виконує російський "Газпромзбут". А на горизонті вже намалювалася нова аналогічна контора: фірма RosGaz, так само зареєстрована в швейцарському кантоні Цуг, вже перебрала на себе угорські газові активи РосУкрЕнерго.

Подібна ситуація і з шельфом Чорного моря: компанія Vanco, яку Тимошенко зробила ледь не втіленням світового зла, була винувата лише в тому, що не змогла домовитися з черговим українським урядом. Результат - Україна не отримала жодного куба газу з глибоководного шельфу. Більше того, невідомо навіть те, чи цей газ там є у промислових обсягах. Тепер відповідь на це питання ми отримаємо не скоро. Адже самостійно ми це визначити не можемо, а міжнародним корпораціям в умовах фінансової кризи і здешевлення енергоносіїв такі дорогі проекти вже не цікаві. Тому можна стверджувати, що зупинивши роботи на шельфі Тимошенка в тільки посилили нашу залежність від Газпрому.

Що ж до "стратегічних запасів газу" - то це така ж брехня, як і з рекордним урожаєм. Минулого року на кінець сезону закачування Україна мала в підземних газових сховищах більше 30 мільярдів кубометрів газу. Зараз в ПГС - 25 мільярдів кубів. І більше не буде: 7 вересня уряд видав розпорядження припинити закачування. До речі, наслідком цього кроку стане невиконання "Нафтогазом"фінансового плану: адже щоб заробити гроші, треба продати отриманий газ, а при зупиненому закачуванні його просто нікуди дівати.

Ліквідація грального бізнесу

Вердикт ZaUA: ПРАВДА

Заслугу із припинення діяльності гральних закладів в Україні уряд та прем'єрка дійсно можуть записати на свою користь. До речі, наприкінці вересня кабмін має представити в Раді законопроект, який визначатиме спеціальні зони, де гральний бізнес буде дозволено.

Допомога по народженню дитини

Вердикт ZaUA: Напівправда

Наразі в Україні в якості допомоги по народженню дитини сплачуються значні суми:

при народженні першої дитини - 12 240 гривень; при народженні другої дитини – 25 000 гривень; при народженні третьої і наступної дитини – 50000 гривень. Це дійсно надає суттєву підтримку батькам і сприяє зростанню народжуваності загалом по країні.

Однак це аж ніяк не є заслугою одного уряду і особисто Юлії Тимошенко: запровадження підвищеної допомоги при народженні дитини було одним з основних пунктів передвиборчої програми президента Віктора Ющенка.

веселі картинки біг-морди вибори тимошенко говорильня

Знак гривні
Знак гривні