І

Інтерактивна мапа ДТП Києва. Визначайте час, день тижня, сезон найбільшої аварійності у вашому районі (оновлена інфографіка)

Як ви можливо пам'ятаєте, в кінці січня цього року ми оприлюднили наше дослідження щодо дорожньо-транспортних пригод, які відбулися в 2011-2012 роках у місті Києві.

Звичайно, за усіма буремними подіями, які переживає наша країна, історія про ДТП трохи загубилася, однак ми вважаємо що водіям та пішоходам цей інструмент - інтерактивна мапа з ДТП - все одно може стати в нагоді.

Отже, нещодавно наша візуалізація була дещо оновлена - до карти були додані графіки залежності випадків на дорогах від різних часових інтервалів (яка інтенсивність в різні години доби, різні дні тижня, різні місяці року).

Більше того, тепер є можливість детально визначити закономірності щодо ДТП у різних частинах міста. Для цього досить мишкою накреслити на карті прямокутник, щоб обрати той район, який вас цікавить.

Додатково, на графіках можна обрати лише той період часу, який вам потрібний. Наприклад, обрати лише ДТП у вихідні дні або лише у літні місяці.

Нижче ми наведемо два приклада того, як це все працює, з ілюстраціями.

Самостійно досліджувати аварійність столиці можна тут

1. Загальна картина (все місто, усі періоди часу)

все місто

Праворуч на графіках картина доволі очікувана - на першому пік кількості ДТП приходиться на робочі години, починаючи з 8 години ранку. Після 18-ї години кількість випадків на дорогах починає стрімко зменшуватись.

З другого графіка видно, що у осінньо-зимові місяці (до січня) - інтенсивність ДТП на дорогах вища.

На третьому графіку очікувано бачимо, що у неробочі дні ДТП відчутно менше.

2. Що відбувається у центрі міста?

Обрано центрп міста (сірий прямокутник)

Якщо вибрати мишкою лише центр міста (як на малюнку вверху), то графіки дещо поміняються. Видно, що в серпні найменше машин б'ється на центральних вулицях - логічно, тому що це найпопулярніший час для відпусток, а розрив між робочими і неробочими днями становить майже два рази - на вихідних мало людей їдуть в центр.

На карті внизу та ж територія, однак на графіку що праворуч ми вибрали лише два неробочі дні - тому залежність від часу змінилася. Пік приходиться на 12-16 годин, найчастіше ДТП у цьому місті на вікендах трапляються в лютому.

Центр, вихідні дні

3. Проспект Перемоги

Проспект Перемоги

Видно, що на цій дорозі чемпіоном є 8 година ранку - більшість ДТП трапляються, коли машини їдуть в центр на роботу.

Проспект Перемоги, осінь-зима

Нарешті, якщо на цьому ж проспекті праворуч на графіку з місяцями обрати лише осінньо-зимовий період, то чемпіоном по ДТП стане день п'ятниця (див. мал. вверху).

Отже, сподіваємось що наведені приклади допоможуть вам зрозуміти, як використовувати цю "дослідницьку" візуалізацію для пошуку інформації по ДТП, що вас цікавить.

Самостійно досліджувати аварійність столиці можна тут

****

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

ДТП ДАІ інфографіка datavis київ

Знак гривні
Знак гривні