С

Самооборона і Рада сотників Майдану: співпрацюють, конфліктують, один одного терплять і звинувачують в продажності

З одного боку Самооборона, нею як і під час революції, керує Андрій Парубій, з іншого – так звані дикі сотні. Одні звинувачують інших у тому, що продалися політикам , ті у відповідь закидають побратимам деструктивні дії й навіть підозрюють у зв’язках із Медведчуком.

У сотнях Майдану розбирався: Сергій Демчук

Війна на сході країни не вилікувала Київ від постмайданівського синдрому. На Майдані та Хрещатику досі намети та костри. Люди досі не бажають розходитися. «Щоб контролювати нову владу й не допустити так званого «зливу Майдану», - так пояснюють своє перебування у центрі Києва. Влада механізм складний і щоб її контролювати прогулюватися без певної мети в бронежелатах і з бітами центром Києва явно не достатньо. Один з прикладів конструктивного пордовження Майдану намагання люструвати суддів. Та про це мешканці наметів не надто замислюються.

Часом активісти у камуфляжах котрі сидять разом зі своїми подругами на входах до барикад викликають у заклопотаних киян сумно-іронічну посмішку. Та їм байдуже.

Ледве не на кожному кроці збирають гроші на нужди Майдану, хтось мете хідники, хтось годує голубів… Тим часом у таборі розкол.

З одного боку Самооборона, нею як і під час революції, керує Андрій Парубій, з іншого – так звані дикі сотні. Одні звинувачують інших у тому, що продалися політикам , ті у відповідь закидають побратимам деструктивні дії й навіть підозрюють у зв’язках із Медведчуком.

«Всюди купа вождів і вождиків, мислителів, світочів розуму, всезнайок і просто ветеранів, які вважають, що їхня точка зору не просто єдино правильна, а й єдина, яка має право на існування, а інших- розстріляти :) Чесно кажучи, якщо замінити янучарські структури цими пост-майданівськими, то ми б, я переконаний, отримали б ще гіршу Україну, бо неадекватність гірший ворог ніж корупція, а свідомість багатьох майданівців ще більш тоталітарна, ніж свідомість беркутівців», - таку нещадну оцінку дає нинішньому Майдану один з досвідчених громадських активістів.

Від «інтелектуальної частини» революціонерів досить часто чути, що Майдан у такому вигляді деградує й перетворюється на якийсь маргінальних рух, й, мовляв, попри сухий закон просто спивається.

Та громадські активісти бачать і користь від такого стояння. «Коаліція хитка і група Кінаха на хоче дуже голосувати за реформаторські законопроекти. Але вони бояться людей з Майдану. Це для них стимуючий фактор», - говорить інший активіст революції, котрий зараз працює помічником народного депутата.

Махновщина

На основі так званих диких або вільних сотень сформували Центральну раду сотників Майдану (ЦРСМ), окрему від Самооборони. Найближчим часом, а саме коли все буде оформлено юридично, ЦРСМ почне діяти як громадська організація.

Цю структуру розхвалила відомий активіст Наталка Соколенко: «Вони не можуть зняти з себе відповідальність за те, що відбувається у країні і лишаються на варті на Майдані. Попри те, що часом нема їм що їсти. І це вже наша відовідальність – взяти наші сотні на забезпечення. До речі, продажні сотники і їх "бійці" отримують із зрозуміло яких джерел до трьохсот гривень на день, про що є повно свідчень в інтерненеті».

«Ми ніколи не були Самообороною. Самооборона під Парубієм. Ми ніколи не лягали під політичні сили, - каже один з лідерів ЦРСМ на ім’я Спартак (до Майдану займався науково-дослідною роботою, називає себе кризовим менеджером). - Наше завдання – приведення народу до влади. ЦРСМ – це буде відкрита громадська організація. Всі, хто прагнуть змінити цю систему, може до нас приєднатися. Адже система не змінилася, все лишилося так, як було.

А потім, коли ми потихеньку почнемо її змінювати, а може й не потихеньку, а дуже різко, в залежності від того, чи захоче вона змінюватися сама, будемо контролювати владу. Партійці переступили через людей, які тут стояли. Відбулася зрада. Вони кинули Майдан і пішли собі до влади. Фінансові потоки перенаправили й більше нічого не змінили».

У структури МВС і Міноборони, які створюються для того аби залучати патріотів для боротьби з російськими диверсантами нинішні майданівці записуватися не хочуть, кажуть, що вступати до них не будуть, щоб нікомі не підпорядковуватися, будь діяти як сотні майдану.

"Вступаючи в ці формування потрібно підписувати угоди, а це нас не влаштовує, бо ми стаємо керованими чиновниками. І я переконаний що невдовзі ці формуваня відправлять подалі від Києва. А ми збираємося й надалі залишатися на майдані й тиснути на владу - на цих зрадників", - пояснює Володимир із ЦРСМ.

Нагадує позицію селянських ватажків у 1917-18 роках, котрі не хотіли вливатися у офіційну українську армію, з тих же мотивів. Отаманів після розгрому офіційного українського війська окупанти перебили по черзі.

Статут громадської організації ЦРСМ поки що не розголошують, зараз, мовляв, займаються переформатуванням, наводять порядок, забезпечують Майдан, бо після того, як звідти пішли політики, жити доводиться за свій рахунок й на ті гроші, що збирають на Майдані в скриньках.

Взаємна терпимість

Стосунки між Самообороною й ЦРСМ поки що можна характеризувати фразою одного з представників ради літератора з Криму Валерія Верховського: «Ми їх терпимо, а вони нас терплять».

«Їх можна зрозуміти, вони кажуть, що нова влада погана, але це наша влада і вона краща за анархію, - пояснює Валерій. - Між нашими рядовими й рядовими Самооборони протиріч нема ніяких абсолютно. А наша позиція така: Майдан має контролювати владу, а не навпаки. А сотникам Самооборони Парубій, мабуть, щось пообіцяв».

Проте одні і другі виконують на Майдані приблизно ті самі функції.

«В першу чергу ми займаємося внутрішньою безпекою Майдану і розвідкою, - каже командувач Сотнею Лева, підприємець зі Львова Руслан (ця сотня входить до ЦРСМ). - Наші хлопці з Сотні Лева патрулюють вулиці в центрі. Розвідка контролює підступи до Києва, бо вороги готуються до провокацій 9 травня.

У нас достатньо сил, щоб втримати сепаратистів і дати бій: сепаратисти працюють за гроші, вони не готові вмирати, а ми українці, які вже пройшли пекло і готові в будь який момент стати на захист країни.

В країні неоголошена війна, тому потрібна дисципліна. З алкоголем у нас дуже строго, наказуємо навіть своїх. Якщо ловимо, даємо 25 буків на дупу й виганяємо».

Трохи конструктиву і деструктиву

У Самообороні розглядають вільні сотні як деструктивні і вважають, що патріоти, які до них належать, не завжди можуть проаналізувати ситуації, до яких їх підводить їхнє керівництво.

Одна із сотень пікетує Верховну Раду

«У цих диких сотнях є багато патріотів, які прийшли на Майдан з тих причин, що і ми, - каже сотник 4-тої сотні Самооборони. – У нас є штаб, у нас є координація.

А через ті вільні сотні виникає багато деструктивну. Я б навіть сказав, що частина ідейних людей у диких сотнях не є домінуючою. До того ж є інформація, поки що неперевірена, що частину керівництва цих диких сотень фінансують політичні проекти Медведчука. Технологія дуже проста: коли є прагнення вирішити проблеми конструктивно, ці сотні вносять деструктив.

Наприклад бездіяльність міністра Авакова. Ми на емоційному рівні підтримуємо вимогу його відставки й призначення компетентної людини. Але коли під цю вимогу починають приписувати відставку Турчинова, це як вірус насаджується деструктивна вимога. Очевидно, що ми не можемо дозволити собі відставку Турчинова до виборів у теперішніх умовах».

В деяких випадках Самооборона співпрацює з дикими сотнями, як це відбулося 30 квітня, коли вони разом стали на шляху факельної ходи на Майдані, яку сприйняли за провокацію. А буває й навпаки, коли перешкоджають одне одному.

«В останнє це було біля Кабміну коли ми підтримували вимоги студентів про збереження Київського університету управління та підприємництва. Користуючись кількістю людей, яка прийшла на цю акцію, вільні сотні прийшли з абсолютно іншими вимогами. Скористалися ситуацією вони хотіли продавити яке своє рішення. Тоді Самооборона їм перешкоджала. Крім того частина з них була у нетверезому стані».

Те саме про вільні сотні кажуть і афганці, які входять до Самооборони.

Самооборона зараз так само займається охороною порядку на Майдані, охороняє державні об’єкти, тривожні групи локалізують різні конфліктні ситуації - у першу чергу це неадекватна поведінка п’яних, а також діяльність провокаторів, які або закликають піти і вигнати всіх з Верховної Ради або роздають цілими ящиками горілку, як це було днями. Заклики піти і вигнати всіх з ВР, лунають майже щодня.

Чисельність «реєстрових», тобто Самооборони і «низових», тобто вільних майже однакова. Перші мають 42 сотні до яких входжить близько 500 людей. Диких - кажуть що більше 30. Деякі сотні ще не вийшли з Самооборони, але вважають себе вільними й входять до центральної ради сотників.

Найманці Майдану

Досить часто, в тому числі й на Майдані, говорять про те, що деяким людям в Самообороні регулярно влада почала платити гроші, як зарплату. Нарікають в основному на 17-ту сотню.

Ця сотня 7 квітня пропустила суддів на з’їзд перед прийняттям закону «Про відновлення довіри до судової системи України» в той час, коли інші сотні Самооборони і «дикі» блокували цей з’їзд. За нашими даними ця сотня справді складається з найманців. Як розповів один з її учасників сотні, платять близько 350 грн за чергування, зараз вони разом з силовиками базуються на стадіоні «Динамо» й охороняють Верховну Раду.

В ЦРСМ кажуть, що платять й іншим в Самообороні. «В основному проплачені сотники, - каже Валерій Верховський. - До тебе підходять і питають, чи хочеш заробити? Мені наприклад пропонували 500 гривень за нічне чергування. Але не кажуть, де саме буде це чергування. Спочатку треба погодитися, а тоді вже тобі повідомлять подробиці».

Така Україна

«Не впізнаю людей з якими ходила під кулі, - каже відома журналістка, - амбіції, бажання заробити на дрібній корупції. Але що поробиш така Україна».

Наше дослідження показало люди із сумнівною репутацією є в Самообороні і в диких сотнях, так само як і чесні та віддані громадяни. Тому залишається сподіватися, що в критичний момент, якщо такий, не дай Бог, виникне, рушійною силою, як для Самооборори так і для «вільних» буде здоровий глузд.

****

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

майдан механізм майдану суспільство

Знак гривні
Знак гривні