Г

Годує країну столиця. Скільки яка область отримала з бюджету і заплатила податків (ІНТЕРАКТИВНА ГРАФІКА)

У Київ вкладається найменше грошей у перерахунку на мешканця. Перегин у фінансуванні обласних ініціатив на користь Сходу. Найдотаційніші регіони – Волинська, Кіровоградська, Севастополь і Закарпаття.

Збір даних: Сергій Клімович, візуалізація Ярина Михайлишин

Інтерактивну графіку дивіться тут

Як користуватися графікою?

1. Перейшовши за лінком на інфографіку ви побачете порівняння Київської області і Донецької. Вгорі праворуч є віконечко «Обрати та порівняти області». Клікнувши на нього ви зможете обрати області для порівняння. Щоб перепостити отримані графіки на свій сайт чи блог потрібно зробити скрін-шот.

2. Вгорі інфографіки є три закладки: «Хто кого годує?», «Загальні дані» та «Структура податків»

Щоб перейти на інтерактивну графіку також можна клікнути на графік нижче

Щоб побачити усі області переходьте на інтерактивну графіку і відкривайте вкладку «Загальні дані»

Як ми рахували?

Кошти, які надходять в область з бюджету ми вираховували аналізуючи Бюджет 2013

Кошти, які надійшли з області в бюджет у виглядів сплати податків у 2013 році ми взяли із відповіді Міністерства податків і зборів, яку отримали на свій запит.

Спочатку в роботу пішов Додаток 3 Бюжету ("Розподіл видатків Державного бюджету України на 2013 рік"). Там було більше 700 рядків. Звідси я "вийняв" всі обласні бюджети, а також кошти, спрямовані на ті чи інші регіональні ініціативи, які були фінансовані окремими рядками бюджету, наприклад, фінансування Чернобильської зони (це Київська область) або субвенція на завершення метро у Дніпропетровську.

Докладніше це можна побачити у "обласних" вкладках файлу "тексти", де розписані обласні видатки. Найбільше "окремих рядків" у Столиці, Київської, Дніпропетровської, Донецької областей...

Також є рядки на кілька областей, фактично це нічим не мотивовані видатки на різні «хотілки». Таких я нарахував з десяток. Наприклад, на оздоровлення в кримському "Артеці" та одеській "Молодій гвардії" (Чому не в інших? Жодного карпатського табору не зазначено).

Через те, що чіткого розподілу сум на кожну область не зазначено, то я виводив середнє арифметичне – тобто просто суму на табори розділив навпіл. Ще нюанс – області розподілено не за алфавитом, а з Заходу на Схід, крім Києва і Севастополя. На Заході перепало лише Львівській області, а на Сході НЕ перепало лише Кіровоградській.

Далі взяли Додаток 5 ("Розподіл видатків Державного бюджету України на 2013 рік на централізовані заходи "). Мова йде про кошти на підручники, шкільні автобуси, комп'ютерізацію шкіл та "спеціальні медичні програми".

Передивилися сім сотень рядків Додатку 10 ("Cубвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах та нормативи її щодекадних відрахувань у 2013 році").

Врахували Додаток 6 "Дотації вирівнювання з державного бюджету і кошти, що передаються до державного бюджету". Та Додаток 7 (Міжбюджетні трансферти "(додаткові дотації та субвенції) з Державного бюджету України місцевим бюджетам

на 2013 рік"). Субвенцій близько 30-ти типів.

Початкові дані: відповідь Міністерства доходів та вибрані дані з Бюджету дивіться тут

Незабаром ми зробимо графіку де покажемо скільки з бюджету України у 2013 році отримав середньстатичний мешканець кожної області.

Проект здійснено за підтримки Фонду Відродження

бюджет інфографіка datavis економіка

Знак гривні
Знак гривні