Т

Тренувальний табір Самооборони на Трухановому острові. Якщо почнуть діяти сепаратисти, ми там будемо перші

Ранок на базі Управляння спорту КМДА на Трухановому острові, де живуть і тренуються близько півсотні хлопців з Майдану, починається з п’ятикілометрової пробіжки до Пішохідного мосту й назад. Трохи заспані, вони виходять зі своїх літніх будинків без опалення, в яких зараз доводиться спати під двома ковдрами, шикуються у дворі у натівській формі «Сахара» й за командою спортивного інструктора вирушають у дорогу. Повертаються хвилин за п'ятнадцять-двадцять і йдуть на спортивний майданчик.

Автор: Сергій Демчук

Самооборона Києва планує оголосити масовий набір до табору на Трухановому острові. Тим часом «Тексти» перевірили, як живеться в таборі півсотні хлопців з Майдану, які поселилися ще три тижні тому.

- За три тижні під час пробіжки вони вже навіть не потіють, - каже заступник коменданта Олег Чоломбітко. – Усі хлопці з Майданну – і воювали, і вбитих носили. Є серед них і вісімнадцятирічні. Коли в такому віці бачиш такі речі, психологічно важко відійти. Думаю, що тут їм буде значно легше.

Після розминки бійці відпрацьовують удари в повітрі, роблять так званий бій з тінню.

- Наносимо удари колінами, розпинаємо зади, - кричить інструктор з рукопашного бою й ближнього вогневого контакту Володимир Сімонов.

Потім хлопці стають у пари й розучують комбінації ударів й прийоми захисту. За якийсь час одних ставлять спиною до стіни й змушують ухилятися від ударів, блокуючи їх руками.

Тренування. Перед журналістами самооборонці надягають балаклави, бо "ніхто не знає що буде завтра в країні"

А до стінки ставлять для того, щоб не відступали назад. Вчаться також вивільнятися із захватів й затримувати уявних злочинців, щоб ті не змогли вирватися з рук.

Під завершення заняття інструктор малює на середини майданчика невеличкий квадрат, хлопці швидкою ходою ходять навколо, за командою інструктора вони мають усі якомога швидше перебігти на протилежний бік, наступивши хоча б однією ногою на квадрат у центрі. Коли всі починають бігти, в центрі, де намальовано квадрат, утворюється скупчення.

Завдання полягає в тому, щоб якомога швидша пробігти крізь цю навалу. Наступна вправа: двоє «поранених» лягають на середині майданчика, інші шикуються в ряд і за командою починають натовпом бігти з диким репетом на «поранених». Ті, начебто очуняли й мають швидко підвестися й утекти.

- Ви оговталися, а на вас біжить бронепоїзд, - жартома пояснює інструктор. – Тікати потрібно за потоком, але зміщаючись у бік на 45 градусів. Таким чино ви залишитеся на узбіччі, а натовп побіжить далі. Якщо на вас біжать з обох боків вулиці, значить тікаємо в сторони, вибиваємо вікна в будинках і ховаємося в приміщенні…

А завершується двогодинне заняття дещо мазохістською вправою на загартовування тіла.

Хлопці утворюють коридор, через який має пройти кожен чотири рази. Й не просто пройти, а прийняти на тіло удари всіх побратимів. А б’ють не надто шкодуючи. Боляче стає не тільки тим, хто проходить коридор, а навіть тим, хто спостерігає за цією вправою!.. В коридорі кожен починає пригадувати якісь дрібні непорозуміння…

- Не нахиляйся, гордо іди, - кричить одному з бійців інструктор.

- Сильніше, дівчата! – просить кремезний хлопець, що іде першим.

Першим проходити коридор краще, бо з кожним разом хлопці ловлять кураж і б’ють все сильніше, інколи навіть ногами.

- У перші дні після «коридору» я йти не міг, виповзав звідти, - каже Андрій Герасимчук. – А зараз спокійно походжу.

На завершення качають прес, відтискаються від підлоги й розходяться відпочивати.

«Втік до табору від Лукашенка»

Серед мешканців табору є як кияни, так і хлопці з інших міст. А білорус Олександр поселився в таборі, бо після участі в українській революції його почали переслідувати в Білорусі.

- Коли я приїхав після Майдану в Білорусь, дізнався що до матері на роботу приходили з міліції. Повістки також присилали, - каже Олександр. – А один знайомий повертався з Майдану в Білорусь через Росію, його схопили й звинуватили в організації теракту. Його рідні досі не знають, де його утримують і чи живий він. Тому я вирішив повернутися в Україну, а так як жити мені тут ніде, пішов до табору.

Андрій Герасимчук із Луцька вже три місяці не був вдома, так полонила його революція. Був навіть на лікуванні в Польщі - після сутичок на Майдані лікарі виявили три тріщини в лопатці і в ребрах, - але після лікування повернувся в табір і відвідує тренування на рівні з усіма, хіба що під час проходження «коридору» просить не бити по спині.

- Тут нам дуже добре: кожен день тренування, свіже повітря, ходимо в тренажерний зал, граємо в футбол, рибу ловимо, - каже . – Правда вночі трохи холодно, бо в наших літніх будинках нема опалення. Поки є можливість житиму тут.

Крім рукопашного бою в таборі проводяться заняття з тактичної військової підготовки.

Іноді сідаємо на човни перепливаємо на лівий берег і там бігаємо в бронежилетах зі страйтбольними стволами, стріляємо, - каже Олег. - Але готуємося ми в першу чергу не для війни, хоча і для цього так само, а для захисту правопорядку в Києві. Тобто якщо в Києві так звані сепаратисти почнуть діяти, то ми там будемо першими.

Набір до табору

Діяти підготовлені бійці будуть в рамках громадської організації «Самооборона Києва» за довіреністю, підписаною начальником столичної міліції Юрієм Морозом. Керує цією самообороною сотник Медвідь, який, кажуть, близький до Авакова.

Планується, що члени організації будуть патрулювати вулиці з міліцією й виїжджати на якісь термінові виклики. Загін з табору використовують і, скоріше за все, будуть використовувати в тих конфліктах, де однією з сторін є майданівці. От як з виселенням правого сектору з "Дніпра". Зрозуміло, що все це для того, щоб уникнути зіткнень вчорашніх революціонерів з міліцією.

Хлопці наголошують, що МВС, як громадська організація, вони підпорядковуватися не будуть, а виключно співпрацюватимуть.

Приблизно за тиждень планують оголосити більш масовий набір до табору. Стверджують, що для поселення новобранців вже є попередня домовленість із двома спортивними базами. Найближчим часом має з’явитися свій сайт і офіс.

Тренування організувала Київська міська державна адміністрація

Можливо справді все відбудеться за планом і міліція буде діяти спільно з самообороною, контролюючи діяльність одне одного. Проте зараз виникає враження, що табір створено також і для того, щоб після революції не почався так званий розбрід і щоб ті, хто місяцями боронив Майдан поступово пристосувалися до мирних реалій. А далі буде видно.

До Національної гвардії хлопці з табору поки що вступати не хочуть, хоч, визнають, що військову підготовку там проводять на належному рівні. Справа в тому, що гвардія підпорядкована МВС, недовіра до якого досі існує.

- Тим більше вступаючи до Нацгвардії, навіть на навчання, потрібно підписувати угоду, одним з пунктів якої є те, що людина не повинна більше відвідувати масові зібрання, ті ж самі акції протесту, - каже Олег Челомбіт.

****

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

самооборона київ

Знак гривні
Знак гривні