С

Спецбатальйон «Дніпро», який звільнятиме Севастополь

Кращий спосіб зробити військо боєздатним дати зброю тим хто хоче воювати. Першим це зрозумів Коломойський у Дніпропетровську, який оголосив про формування спецбатальйону «Дніпро» і забезпечуватиме його фінасово. Організовують частину активісти місцевого Майдану, а служитимуть люди з бойовим досвідом. У батальйоні мріють, що саме вони звільнятимуть Севастополь. Рядовий отримуватиме 15 тис грн, командири 50 тис. плюс премії за полонених.

Альона Дрига, Дніпропетровськ

До загону самооборони у Дніпропетровську за два дні вирішили вступити близько тисячі. Але візьмуть до спецбатальйону «Дніпро» лише п’ятсот. Основний критерій відбору – наявність військової підготовки та бойового досвіду. Перевага тим, хто служив в Афганістані та інших «гарячих» точках, співробітникам спецназу та повітряно-десантних військ. Вік майбутніх спецпризначенців – від 18 до 45 років.

Обов’язкові умови зарахування: добра фізична підготовка та патріотизм.

Як повідомляє Юрій Береза, комендант сформованого із активістів місцевого Майдану Штабу національного захисту Дніпропетровської області, батальйон підпорядковуватиметься Міністерству внутрішніх справ. На Дніпропетровщині – керівнику ОДА Ігорю Коломойському. Штаб знаходиться в облдержадміністрації.

Серед бажаючих вступити – чоловіки від 18 до 70 років. Біля кімнати, де записують добровольців, не проштовхнутись:

- Якщо Батьківщина у небезпеці, усі йдемо на фронт, - каже 41-річний Андрій. Тільки-но почув про відбір до батальйону, прийшов в ОДА. Він підприємець, тож з роботи звільнятися не прийшлось. Чоловік не служив в армії, але сподівається, що до загону самооборони його все ж таки візьмуть – такі часи, воєнні.

Його сусід по черзі, офіцер запасу та учасник бойових дій Олександр кілька разів звертався до військкомату. Але відмовили – сказали, що старий:

- Більше не можу сидіти біля телевізора. Прийшов сюди. Це мій останній шанс. Якщо не візьмуть, буду шукати зброю деінде та самостійно йти давити ворога. Допоможе дружина – вона теж бойовий офіцер.

Володимиру теж вже за сорок. Але воліє захищати Батьківщину. Досвід є – ще за часів СРСР служив у військах спецпризначення:

- У країні бардак. І хоча на Дніпропетровщині сьогодні спокійно, я боюсь повторення кримських подій. Піду у будь-яке військове формування, аби не бути осторонь.

Тих, хто не пройде відбір до батальйону, запишуть до Полку національного захисту. Саме на його базі і формується сьогодні спеціальний загін. Полк називають своєрідним кадровим резервом. Сьогодні «полковики» проходять перевірки. Ті, хто витримають усі тести, отримають зброю.

Полк національного захисту діє на Дніпропетровщині ще з початку березня. До його лав приймали усіх, хто «не підійшов» у військкоматах. Для добровольців у Полку жодних обмежень не має – не завадить ані вік, ані відсутність досвіду. Проте немає і вогнепальної зброї.

Спочатку батальйон «Дніпро» відпрацює військову взаємодію. Час підготовки – щонайменше 14 діб. А вже потім буде використовуватися відповідно до ситуації в країні. Коломойський обіцяє оснастии його сучасною амуніцією та технікою, а МВС озброїти. У Штабі не хочуть заглядати уперед, однак мріють, що дніпропетровські військові у майбутньому звільнять Севастополь та Крим.

Несподівано Коломойський зайняв активну проукраїнську позицію.

Спецпризначенці підпишуть контракт та матимуть певні преференції як держслужбовці. Зарплати - 15 тисяч гривень для рядових, та від 50 тисяч – для командного складу. Джерела фінансування не коментують. «Спеціальний бюджет», - відповів заступник голови ОДА Борис Філатов. За чутками, спонсором захисту знову стане губернатор Ігор Коломойський.

Філатов також оголосив про премії за бойові заслуги:

За кожен повернутий ствол - виплачується винагорода: за автомат 1000 доларів США, кулемет - 1500 доларів США, гранатомет - 2000 доларів США

За кожного переданого "зеленого чоловічка", він же найманець, який ступив на нашу спільну землю і намагається зіткнути нас у братовбивчій війні, – винагорода 10 000 доларів США

За кожну звільнену будівлю, передану МІСЦЕВІЙ владі й під охорону спецроти "Донбас" батальйону "Дніпро" – винагорода 200 000 доларів США (причому у територіальної громади залишається вільне право доступу у будь-який момент).

Спокій на Дніпропетровщині - справа рук виключно її мешканців. Так вважають у Штабі національного захисту. Кажуть, на Донеччині голова адміністрації теж не з бідних. Однак результат інший. В неділю сепаратисти розгулялися у Харкові, Донецьку, Луганську, Одесі, Запоріжжі. У Дніпропетровську ж не було жодного антиукраїнського мітингу.

Саме добровольці сьогодні охороняють кордони Дніпропетровщини від сепаратистів. Блок-пости розставили по усьому її периметру. Особлива увага – на в’їзди зі східного та південного напрямків:

- Після тривожних подій на Сході у п’ятницю та суботу у Штабі вирішили створити пересувні блок-пости, - каже Юрій Береза. - Вони працювали на усіх магістралях, що поєднують Дніпропетровщину з Донецькою, Харківською та Херсонською областями. Вони перевіряли усі підозрілі автомобілі та автобуси. Наприклад, з суботи на неділю про підозрілий транспорт повідомляли 12 разів. На щастя, не знайшли ані тітушок, ані зброї.

26 постійних блок-постів – на кордонах області. Вони створені з мішків з піском та деревини. Але планують днями пости зміцнити – поставити бетонні блоки, провести електрику. У критому блок-пості зможе одночасно перебувати десять чоловік.

Зараз варту несуть активісти, що мешкають саме в цих районах Дніпропетровщини. Поруч з ними – працівники ДАІ. Адже без них зупиняти та перевіряти транспорт неможливо по закону.

****

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

війна самоорганізація дніпропетровщина

Знак гривні
Знак гривні