У

Україна підписала Угоду про асоціацію. В дію вступатиме частинами (ІНФОГРАФІКА)

Підписи сторони поставили в кінці угоди, але зробили помітку що вони не стосуються торгівельних частини. Еконмічний блок Угоди почне діяти в листопаді. З червня зараз Європа надає необмежені преференції для 82,2% українського сільськогосподарського експорту. Експерти стверджують, що наші експортери додаткво зароблять до EUR500 млн.

Автори: Галина Заворітня, Любов Акуленко (ГО «Центр ЮЕЙ»), Тарас Качка.

Якби у 2003 році не було знято унікальний фільм про головну рок-групу всіх часів і народів Бітлз (The Beatles: A Long and Winding Road «Довга звивиста дорога») , то саме так можна назвати шлях, який пройшла Україна під час розроблення та укладання Угоди про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі з ЄС (ГВ ЗВТ).

Сьогодні, нарешті у Брюсселі ми підписали Угода про асоціацію тв Заключний акт. Цим Актом запускається Преамбула, ст. 1, частини І, ІІ та VII. у яких частинах описуються реформи, співпраця у сфері зовнішньої політики та безпеки, створення спільних інституцій. Це так звана політична частина угоди, яка віднині набула чинності. Імплементація торгівельної частини відкладена до вересня.

Щоб збільшити інфографіку клікніть на неї

Підписання політичної частини: змушує Україну прийняти закони, котрі б реформували ряд держустанов та дозволили біль ефективно боротися з корупцією.

Зона вільної торгівлі з ЄС посттупово почне працювати з червня до листопада 2014 р. Вже зараз ЄС надасть негайні та необмежені преференції для 82,2% українського сільськогосподарського експорту.

Для частини інших товар застосують часткову лібералізацію – завдяки механізму безмитних тарифних квот, що дозволяють ввозити в ЄС певну кількість товару без мита.

Європейські експерти кажуть, що ці заходи нададуть можливість заощадити українським експортерам до EUR 500 млн.

Цими перевагами вже зараз можуть скористатися лише найбільші виробники. У сільському господарстві - це «Наша Ряба» та «Гаврилівські курчата». Вони вже пройшли усі процедури необхідні для виходу на ринок ЄС.

Інші виробники тваринної продукції не можуть цим скористатись, оскільки Верховна Рада досі не ухвалила законопроект № 3102 про безпеку харчових продуктів. Аби ми вже отримали переваги від Угоди цей закон потрібно прийняти негайно.

94,7% промислової продукції теж звільняєтьсявід мита. Це позитив для металургів.

Україна продає до Європи 43% свого антрациту, 42% чавуну, 39% феросплавів і 20% сталевого прокату. Хоча багато металургійних продуктів уже не обкладаються митом (сталевий прокат), скасування мит як мінімум, допоможе вирівняти рентабельність і при цьому накопичити кошти для модернізації активів.

Українські промисловці отримають цінову перевагу перед аналогічними товарами з РФ і Китаю.

Та розраховувати на скасування антидемпінгових заходів проти металургійних підприємств ще зарано, однак нещодавно ЄС відмовився переглядати подальші санкції, пов'язані з поставками українських труб.

Наразі, для успішної імплементації Угоди включно з торгівельною частиною, український Уряд зробити свої мініцстерства дієздатними і сучасникми, взяти на роботу більш фахових чиновників, ніж зараз. Без цього не можливо буде реалізувати всю Угоду.

Три завдання Уряду на замітку:

1) Створення адміністративних умов для забезпечення експорту на преференційних умовах (забезпечити механізм отримання сертифікату походження EUR 1);

2) ухвалення необхідного законодавства щодо технічного регулювання та безпечності продукції;

3) забезпечити ефективність та безперервність роботи державних органів.

єс кгода асоціація

Знак гривні
Знак гривні