А

Ангели революції. Євромайдан SOS прикривав тили і давав упевненість

Без громадської ініціативи Євромайдан SOS революція в Україні навряд чи перемогла б. Волонтери цієї організації охороняли поранених у лікарнях, інформували про затримання і побиття, надавали правову допомогу, шукали зниклих, збирали докази злочинів "правоохоронців"… Організація настільки набрала обертів, що до них за допомогою звернувся навіть «Беркут» - щоб здатися!.. Успіхреволюції залежить від здатності захищати своїх.

Автор: Сергій Демчук, проект "Механізм Майдану"

З 18 по 20 лютого, коли в Києві відбувалися найтрагічніші події, до Євромайдан SOS щоденно телефонували тисячі людей. Волонтерів у офісі було стільки, що багатьом доводилося працювати на підлозі й підключити резервні інтернет-лінії. «Телефони не замовкали. Ти кладеш слухавку, а тобі відображає 53 пропущених. І це поки говориш з однією людиною. Коли почалась стрілянина, ми стали обдзвонювати своїх волонтерів, щоб приїздили на допомогу, ті вже були готові. Зрозуміло, що усі працювали безкоштовно, навіть імениті адвокати.

Олександра Матвійчук, засновниця "Євромайдан SOS"

Були проблеми з транспортом, тому добиралися по дві-три години. Кому пощастило - підвозили автомайданівці», - каже волонтер «Євромайдан SOS» Віталій Селик.

Часто ночувати в офісі – звичайній чотирикімнатній квартирі на вулиці Басейній, всі стіни якої завішані папірцями з номерами телефонів починаючи від Штабу Майдану закінчуючи райвідділками міліції.

Дві тисячі звернень на день

У відносно спокійний період волонтери приймали приблизно 60 дзвінків на день, та коли почалися справжні бойові дії, їх кількість зросла до двох тисяч на день. В основному дзвонили й казали, що на Майдані вбивають людей, також дуже багато повідомляли про переміщення тітушок. Звісно, сотні дзвінків стосувались пошуку людей.

«Наше завдання – збирати інформацію про людей, яких не можуть знайти, й передавати її службам, які конкретно займаються пошуком. Кожного ранку представник карного розшуку обмінювався з нами інформацією. Він інформував, хто знайшовся за його даними, ми говорили, кого розшукали за нашими даними», - каже Віталій.

«Загалом ми співпрацюємо з двома райвідділками міліції – надсилаємо їм інформацію про зниклих. Вони самі звернулися до нас і захотіли нам допомагати, тому ми їх надавали інформацію про зниклих. В таких сутаціях не можна відмовлятися від будь якої допомоги. - додає волонтерка, а в мирний час помічниця депутута Донія Анастасія Розлуцька.

Кількість зниклих підраховується раз на добу, зазвичай уночі. На сьогодні їх близько трьохсот. Проте волонтери кажуть, що більшість з них, це ті люди, які згубили телефон або не мають можливості зарядити батарею і з ними не можуть зв’язатися рідні. «Є такі що не хочуть відповідати на дзвінки, бо поранені. Як сказати: «Мамо, мені руку відірвало»? Дійсно зниклих безвісти може бути 30-50 осіб, це наше припущення», - каже волонтер.

Людям, до яких не можуть дозвонитися рідні, періодично телефонують волонтери. Розшукуючи їх, також телефонують сотникам Самооборони Майдану, адже зазвичай рідні знають, у якій сотні чоловік. Просять також оголосити прізвища зі сцени.

«Коли почалися трагічні події, дужа багато дзвінків було стосовно того, куди везти ліки? – каже Віталій. - На скільки я знаю, ліків до медпунктів Майдану люди привезли стільки, скільки жодна лікарня не мала за всю історію».

У дні вбивств волонтерів підтримували психологи

На Майдані почали стріляти і підтримати волонтерів Євромайдан SOS прийшли психологи. Бесіди доводилось проводити в туалеті, адже тільки там можна було більш-менш спокійно поговорити.

«Через волонтерів проходить токсична інформація. Телефонують люди й розповідають такі історії, до яких навіть ми, правозахисники, не звикли. Та й звикнути до такого неможливо, - пояснює координатор Євромайдан SOS Олександра Матвійчук. - Наприклад, мати хлопця, якого заарештували на Грушевського. Вона його шукає по всіх райвідділках… І тут випадково бачить сина в коридорі лікарні. Дзвонить нам і каже: «Я тільки що побачила сина – це криваве місиво», - вона у відчаї, не знає, що робити.

І ти пояснюєш їй, що треба взяти себе в руки, що вона зараз потрібна сину. Ми до такого, звісно, не були готові. Хлопець був дуже сильно побитий. Слава Богу, він живий і зараз із ним усе гаразд. Коли посидиш зміну на гарячій лінії, поговориш з такими людьми, то не тільки сон втратиш».

Просили зупинити вбивство

Найстрашніше було, коли волонтери Євромайдан SOS помічали у списках загиблих своїх знайомих, або, збираючи для судів відео, бачили, як катують їхніх друзів. Тоді до них і підсаджували психологів. (Між іншим, таких відео з катуваннями у Євромайдан SOS уже є сотні, їх збирають в інтернеті, а також їх надсилають користувачі соціальних мереж та журналісти).

Анкета розшуку зниклих. Фото http://life.pravda.com.ua/

«Найбільш прикро було коли ми, як правова допомога, нічим зарадити не могли. Нам дзвонили й розказували, що вбивають людей. Але тут не адвокат потрібен… Як це можна було зупинити? Саме в ці дні нам знадобилися психологи», - додає Олександра.

Крім психологів, волонтерів підтримували й інші люди. Одна жіночка постійно приходила щоб наварити їм супу або заварити чаю…

До Євромайдан SOS продовжуть телефонувати рідні загиблих. Волонтери делікатно передають трубку психологам. Таких дзвінків буває декілька на день.

«Потрібно допомогти людині зрозуміти, що це вже відбулося і нічого не зміниш, можна тільки пережити. Інколи з людьми доводиться говорити по п’ять годин», - каже психолог Євромайдан SOS Марія Вовк, яка в мирний час викладає в Університеті Шевченка.

Рятували від самогубства

Після вуличних боїв у центрі Києва й багатьом майданівцям потрібна допомога психологів. «Нам подзвонила мама одно хлопця, киянина. Після того, як на його очах на Майдані загинув товариш, він прийшов додому і вночі забарикадувався в спальні", - розповідає Марія Вовк. - Загородив двері шафою й ліжком. Це посттравматичний стрес.

Свідомість зіграла злий жарт, йому досі здається, що він у гущі подій. Навіть в наметах, на скільки я знаю, почали пити. Тому по наметах зараз ходять психологи, типу розносять чай, а самі починають розмовляти з цими людьми. Після того, як вони побачили смерть, виникають такі питання: чому загинув він, а не я?

З жінкою одного дуже сильно побитого в Донецьку майданівця прийшлося говорити п’ять годин по телефону, бо вона хотіла вчинити самогубство. У них троє дітей і вона вагітна двійнею. Чоловік був у важкому стані. А вона думала, що не зможе саме прогодувати п’ятьох дітей… » Чоловік вже прийшов до тями, а його дружина потім дякувала, що її відговорили.

Беркут здавався через Євромайдан СОС

Звісно є в роботі волонтерів і приємні миттєвості. Після контратаки Майдану 20 лютого керівники «Беркуту» подзвонили в Євромайдан SOS і заявили, що готові здатися. Про це в офісі згадують з радістю, як одну з своїх найбільших перемог. «Я пам’ятаю цю радість старшої по зміні, яка прийшла і каже: «Я хочу тобі прозвітувати, що подзвонив хтось із начальницького складу «Беркуту», щоб ми їх зв’язали з народними депутатами, вони хочуть здатися!» і ми дали їм номери телефонів депутатів», - каже Олександра Матвійчук.

Як вимагали викуп

Пережити людям у цих чотирьох кімнатах справді довелося немало. До них за допомогою зверталися луганські шахтарі і тітушки. Справу доводилося мати навіть з шахраями. Ось курйоз: «Дзвонив якийсь волонтер, він, певно, щось впорядковує в Межігір’ї , і от йому терміново знадобився ліхтарик. Люди знають один телефон і дзвонять з усіх питань, тому у нас всі стіни обклеєні номерами телефонів. Ми називаємо номер телефону логістичного штабу Майдану і кажемо: за ліхтариком туди!», - розповідає Олександра.

Був випадок, коли подзвонили «тітушки» й поскаржилися на те, що їх побили майданівці. Як тільки волонтери запропонували їм адвоката для захисту прав, ті відмовилися й поклали трубку. З Донецька й Харкова дзвонили бюджетники й скаржилися, що їх виганяють на мітинги, шахтарі з Луганщини у зв’язку з цим просили: «Нам не треба правової допомоги. Зробіть щось із нашим начальником», захищатись публічно вони боялися. «Дзвонили навіть шахраї, які називалися викрадачами й вимагали за людей викуп.

Один із них три години розказував нам куди переказати гроші, а ми вже знали, що тіло людини, за яку просять викуп, знайшли в морзі. В критичних ситуаціях люди проявляють як найкращі так і найгірші свої якості», - кажуть волонтери.

З Євромайдан SOS можуть створити мережу колективної безпеки

У Євромайдан SOS попереду ще багато роботи. Одна з найголовніших завдань – контроль за розслідуванням і притягнення винних до відповідальності. «Винні – не тільки ті, хто робив злочини своїми руками, а й віддавав накази, ухвалював рішення, голосував за закони. Це не помста. Якщо ці люди не будуть покарані, це буде сигналом, що таке може повторитися в майбутньому», - переконана координатор громадської ініціативи.

В майбутньому Євромайдан SOS може трансформуватися у мережу колективної безпеки, кажуть активісти.

Як відомо першими волонтерами стали люди, які приїхали на семінар Центру громадянських свобод 30 листопада. Звісно, в той день ніякого семінару вже ніхто не проводив. Учасники зібралися, з’ясували, що вони можуть робити для людей, яких побили на Майдані. Деякі з них їхали до Києва на один день, а залишалися на два тижні.

Спочатку волонтери шукали адвокатів для затриманих, потім моніторили ситуацію в судах, вартували в лікарнях, щоб не арештовували постраждалих, а коли почалися вбивства, чергували в моргах. «Ми підраховували, що за три місяці революції прийняли близько 40 тис. дзвінків», - каже Віталій Селик.

Звернення кожної люди реєструється у таблиці Google Docs, яка дозволяє багатьом вносити дані одночасно. Якщо людина когось розшукує, то її данні (включно з фотографією) вносяться до загальної бази зниклих. Ця інформація опрацьовується й публікується на сайті Євромайдан SOS і в соціальних мережах. - Є ще волонтери, які розклеюють фотографії зниклих на вулиці».

Справи в судах відслідковувати було надзвичайно складно, оскільки в останні дні інформацію про них не оголошували.

«Наші люди сиділи в судах з ранку до вечора, ходили по кабінетах, вибивали інформацію, - розповідає Анастасія Розлуцька. - Багато в чому допомагали депутати, вони теж чергували й повідомляли, де відбувається засідання».

Запитую, як вдалося завантажити роботою таку кількість волонтерів. Адже чимало ініціатив «заглохло», бо до людей які записалися в добровольці ніхто ні разу за допомогою так і не зверувся.

Анастасія пояснює: «Волонтерам не можна ставити завдання. З ними треба працювати на рівних. Вони мають розуміти, що від них теж щось залежить. Якщо людина іде у волонтери, значить готова брати на себе відповідальність. У нас є координатори різних напрямків, які прийшли раніше, вони працювали з тими, хто прийшов пізніше. Інші аналізували їх роботу. Це такий ланцюжок».

«Нашими волонтерами є не тільки ті люди, які сидять в офісі або чергують у лікарнях, а й дописувачі у Facebook, вони шукають відео, вони перевіряють інформацію. Всі люди, які нам допомагали, це волонтери Євромайдан SOS. До нас тільки адвокатів та юристів звернулося більше 400 чоловік, які захотіли безкоштовно допомагати. Без них Євромайдан SOS би не відбувся», - підсумовує Олександра Матвійчук.

Як і без Євромайдан SOS не пермогла би революція.

******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

євромайданСОС самоорганзація механізм майдану

Знак гривні
Знак гривні