П

Після бійки у Дніпропетровську тітушок лікували у першу чергу. Була добре спланована провокація

26 січня мирний мітинг біля Дніпропетровської облдержадміністрації переріс у криваве протистояння. Наш кореспондент відправився до Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені Мєчнікова. Саме тут лежать люди, які отримали у той день найтяжчі травми. З ОДА вибігли тітушки. До них – ультраси. Вони продовжили бійку неподалік. Біля міліції залишились тільки мирні мітингувальники. Хвилин через п’ять, міліціонери урозсип почали гнатися за мирними людьми.

Альона Дрига, фото Андрія Тропіна, Максима Швеця, gorod.dp.ua

За словами головлікаря Сергія Риженко, тієї неділі сюди звернулись вісім людей. Трьох з легкими ушкодженнями відпустили додому. П’ятеро з черепно-мозковими травмами та переломами кісток черепа потрапили до реанімації. Четверо з них сьогодні в одній палаті. Одному – п’ятдесят, трьом – трохи за двадцять.

На жаль, поговорити нам вдалося не з усіма. Четвертий пацієнт майже постійно спить. Взнаки даються кілька операцій.

Дмитро Полторацький ввечері того дня вертався з друзями з парку Глоби. Йшли повз двір облради. Якраз невчасно. Зупинились – подивитись, що відбувається:

-У мене полетів якийсь предмет. Розбили голову. Але хто кинув, не бачив. Пам’ятаю, що летіло з боку правоохоронних органів – з-за спини одного з міліціонерів.

Другий пацієнт ледве рухає язиком. Усі передні зуби хитаються:

- Разом з мамою та братом прийшов на мітинг, - розповідає Ярослав Синиця. – Через деякий час вертався додому. Коли проходив повз стадіон, мене наздогнали тітушки. Били битами по голові та кричали: «Ось тобі Європа! Скільки заплатили?». Я впав, а вони продовжували мене колотити дубинкою, аж поки не знепритомнів.

За останні кілька днів вдома у Ярослава провели два обшуки. На хлопця завели дві кримінальні справи. Звинувачують в участі у масових заворушеннях та терористичній діяльності. Батьки кажуть – про підстави звинувачень їм поки що не повідомляли. Мабуть, що саме після візиту правоохоронців версія подій 26 січня звучить з вуст хлопця по-іншому:

-У мене є історичне хобі: збираю цеглини. Того дня йшов з проспекту Кірова – з того боку, де старі будівлі. Хотів знайти цікаву цеглину…як вам пояснити, є навіть сайти спеціальні для шукачів таких – гарних, з гравіюванням. Є люди, які цим займаються. Нічого я не знайшов. Йшов на маршрутку, а коли проходив повз стадіон, на мене напали тітушки.

На питання, чому раніше казав про участь у мирному мітингу, Ярослав відповідає: мама і справді була біля ОДА, сам же таки поїхав за цеглою.

Третьому пацієнту, Євгену Дорошенко вже трохи за п’ятдесят.

На відміну від Ярослава та Дмитра, з журналістом спілкується охоче, але тільки з вимкненим диктофоном. Каже, 26 січня разом з друзями був на мітингу. Тільки-но стемніло, на невелику частину мітингувальників, що залишились, напали тітушки:

-Їх було десь сорок. Мене «вимкнули» відразу ж, коли вдарили трубою по голові. Вкрали газовий пістолет та кобуру. А друга заарештували. Незважаючи на те, що в нього астма та струс мозку. За участь у масових заворушеннях він отримав два місяці ув’язнення.

Мєчнікова – друга підряд лікарня, що приймає Євгена. До цього лежав у шістнадцятій. Каже, бачив, як там приймали «тітушок». Вони йшли у першу чергу. До того ж, усі з легкими травмами.

- Я ніколи ні про що не шкодую, - каже Євген. – Пішов на мітинг, бо прикро стало за український народ.

Штурмом ОДА події 26 січня просить не називати:

-Там не штурм був, а поодинокі бійки. Думаю, що це все добре спланована провокація.

Тітушки вийшли з Дніпропетровської обладміністрації

З черепно-мозковою травмою та травмою ока в іншій палаті лежить лейтенант Микита Гордимов. Він родом з Тернівки. Там працює у кримінальній міліції у справах дітей. У Дніпропетровську, напередодні штурму ОДА, попросився одним з добровольців «на передову»:

- Адміністрацію з усіх боків обступили озброєні активісти. Вони почали нападати на нас, кидати запальні суміші та цеглу. З мене зняли обмундирування, каску, бронежилет. Після били ногами та палицями.

Усього після масових заворушень 26 січня у медичні заклади Дніпропетровська звернулися 33 людини. Вісімнадцять пішли додому, отримавши першу допомогу. П’ятнадцятеро, дев’ять з яких правоохоронці, були госпіталізовані.

Як це було: хроніка протистояння

У парку на перехресті Кірова та Комсомольської люди почали збиратися о дванадцятій годині. Прибічники Майдану дізнавалися про захід переважно з соцмереж. Пізніше підтягнулися ті, хто побачив онлайн-трансляцію та ті, хто проводжав в останній шлях Сергія Нігояна – першого загиблого на Євромайдані. Ховали його саме цієї неділі у рідній Березнуватівці.

До штурму в ОДА були готові. Підходи до будівлі завалили снігом, який напередодні звозили сюди машини комунальних служб. Вікна забарикадували мішками з піском та колючою проволокою.

- Спочатку біля ОДА було десь тисяч п’ять чоловік. Серед них – жінки, сімейні пари, пенсіонери. Біля паркану, що загороджує адміністративну будівлю, стояли молоді хлопці. Серед них чисельна група – ультраси, радикально налаштовані футбольні фанати, - розповідає мітингувальник Андрій Тропін.

Десь о тринадцятій у натовпі помітно ожили. З їдальні облради вийшла група накачаних хлопців у спортивному одязі. Вони прямували до облдержадміністрації.

«Хто це? Що це за хлопці? "Тітушки"?» – люди старшого віку почали розпитувати міліцію. Міліціянти мовили – нічого не знаємо, усі питання до керівництва. Ультраси відразу ж почали пробивати щілини у паркані, аби розгледіти «тітушок».

Тітушки в облдержадміністрації

Конфлікт наростав. І з боку тітушок, і з боку ультрасів полетіло каміння, шматки асфальту та льоду. Важко сказати, хто кинув камінь першим. Конфлікт поглибився, коли у хід пішла серйозніша зброя.

Тітушки кинули кілька димових гранат. Це спровокувало мітингувальників на дії у відповідь. Під натиском натовпу зламали замок та відкрили ворота. На протестувальників відразу ж «набігли» тітушки з палицями.

Цікаво, що ультраси по периметру загородили собою територію бійки і не пускали туди нікого з мирних революціонерів.

Після виходу тітушек футбольні ультрас активізувалися

У конфлікт втрутилася міліція. Вона почала поливати хлопців водою. Тітушкі відступили та повернулися до облдержадміністрації.

Далі мітинг перемістився до парку. Другі зламані ворота. І новий конфлікт.

Тепер вже з міліцією. У неї мітингувальники почали кидати сніжками та яйцями. Останні спеціально купували в магазинах неподалік.

Підчас конфлікту підпалили сіно. Міліція гасила його з брандспойту. Для перемовин з мітингувальниками вийшов перший заступник губернатора Анатолій Крупський. Він пообіцяв вивести тітушок з будівлі в обмін на добру поведінку натовпу. Однак невдовзі міліція почала відтісняти людей від ОДА, незважаючи на мирний договір.

- Вибігли тітушки та почали бити дубинками тих, хто стояв біля паркану. Усіх без розбору, навіть пенсіонерів, - каже мітингувальник. – Потім спортивні хлопці повернулися у коло міліції. В останню полетіли сніг, яйця, каміння. Кричали «Ми – народ, ви – обладміністрація, та не маєте права нам перешкоджати!»

Ярослав Синиця з мамою. Хлопця побили і шиють кримінальну справу

Конфлікт потроху вщухав. Пів на п’яту, стемніло. Частина людей розійшлася. Тим же, хто залишився, довелося прийняти душ з брандспойту. І це у п’ятнадцятиградусний мороз. На вимогу протестувальників до них вийшов майор міліції. На камеру мовив: ви самі винні, кидали у нас коктейлі Молотова.

Тим часом з облдержадміністрації знову вибігли тітушки. До них – ультраси. Вони продовжили бійку неподалік. Біля міліції залишились тільки мирні мітингувальники. Їх правоохоронці відтіснили до фонтану, що в парку.

- Хвилин через п’ять, мабуть, за наказом, міліціонери урозсип почали гнатися за мирними людьми. Били палицями. Тих, хто падав – добивали. Почали заарештовувати. Я теж побіг, щоб не потрапити до тюрми, - згадує Андрій. – Пам’ятаю тільки, як поруч кричала жінка. Її чоловік, якому під шістдесят, впав. Його схопили та заарештували.

Про подальше протистояння розповідає активіст В’ячеслав Поїздник:

- Прочитав у Фейсбуці, що йде війна. Десь о шостій приїхав до ОДА. На перехресті Комсомольської та Сєрова побачив групу людей. За ними йшла міліція з щитами та дубинками, якими гримала для залякування натовпу. Я був у зеленій жилетці «Преса», тож мене не чіпали. Потім поїхав у Кіровський РОВД, куди забрали частину протестувальників. На вулиці – чоловік десять. Нікого у райвідділ не пускають, навіть рідних.

Лейтенант кримінальної міліції Микита Гордимов, каже, що в ОДА сам попросився "на передову". Тепер у лікарні

Після штурму ОДА за масові заворушення у Дніпропетровську затримали 37 чоловік. Їх звинувачують у порушенні трьох статей Кримінального кодексу. 15 з них вже приговорили до двох місяців ув’язнення. Арешти тривають.

Міліція, ультрас і тітушки

Сім журналістів

Постраждалими підчас масових акцій протесту 26 січня визнані сім журналістів. Про це повідомили в МВС. Не пощастило знімальній групі місцевого 34 каналу: журналісту Наталі Свєтловій (Махнюк), операторам Сергію Кочету та Данилу Петеримову.

- За нами погналась група молодчиків з палицями, що схожі на черешки від лопат, - розповідає Наталя. – Збили з мене каску, яку видали на роботі, відірвали капюшон. Потім: «Смотрі, дєвка». Запитали, звідки я. Відповіла, що з 34-ки. (назва телеканалу – ред.) Відпустили.

Сергію Кочету кинули каменем у голову. Від серйозної травми врятувала каска. Хлопці повалили його на землю. Кричали: «Сейчас, падла, тебя мочить будем!». У спину вистрілили з травматичної зброї. Пулю затримали кілька шарів одягу.

Поранений оператор дніпропетровського 11 каналу Сергій Гончар. Оператор ICTV Денис Синегін отримав травму голови, також йому зламали камеру. Кореспонденту «Вістей» Ярославу Маркіну розбили ноутбук та вкрали в нього модем. Наталія Біловицька, власний кореспондент газети «Урядовий кур’єр» та радіо «Ера», втратила фотоапарат та флешку.

Організатори дніпропетровського Євромайдану відхрестилися від участі у штурмі. Віктор Романенко відзначив, що серед учасників штурму ОДА було багато молоді, що раніше ніколи не приходила на Майдан. Він припустив, що цих молодиків просто використовують.

******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

тітушки міліція дніпропетровськ майдан дніпропетровщина

Знак гривні
Знак гривні