В

Від кожного намету один делегат. Як обрати легітимних лідерів Майдану

Сьогодні вночі ми бачили, як приймалися рішення у Київські Русі. Вийшли три князі, яких ніхто не обирав і які займають свій престол «по праву первородства» й питають: «Війна чи мир!?» І народ тут же відповідає. Хто стоїть далеко і кого не видно до уваги не береться. Князі можуть не погоджуватися з народом, але без нього нічого не можуть зробити. Народ не уповноважував князів на переговори з «ордою», але сам переговори вести не може. Так було і тисячу років тому.

Автор: Орест Зог

За цей час, і до цього в інших країнах, людство виробило більш прагматичний шлях прийняття рішень. . Варто ними скористатися.

Зараз головна проблема Майдану в легітимності лідерів. І її легко можна вирішити. Пропонуємо простий рецепт:

1. Кожен намет, кожна ініціатива і кожна партія, яка є на Майдані чи допомагає Майдану обирає свого делегата. Умовно кажучи від одного намета 1 людина. Скільки від ініціатив і партій – треба думати. Таким чином формуються Великі збори Майдану (усі назви умовні).

2. Делегати, тобто Великі збори обирають реальну Раду Майдану. До неї автоматично потрапляють три лідери опозиції, як люди, котрі мають високий рейтинг і за яких голосували на виборах. Це потрібно для того аби Рада Майдану мала легітимність у в очах тих, хто там не стоїть, але підтримує. В Раду поза квотою також включаються Парубій, Оробець і Юрій Луценко.

3. Рада обирає Голову і Провід, котрі вирішують поточні питання.

4. Рада також формує переговорну групу і узгоджує вимоги. Приймає важливі рішення. Перед тим, як виносити рішення на Віче, тобто на загальні збори Майдану Рада його обговорює, приймає рішення. Можливо доцільно запровадити правило консенсусу і засідати поки всі не погодяться. Про всі переваги рішення консенсусом читайте тут.

Так протест прийме організовані форми, а кожна грума зможе зберегти свою автономність. Лідери матимуть легітимність і довіру, що безумовно посилить їх позиції на переговорах. Якщо люди знатимуть, що вони самі визначили лідера, а їхні представники після довгого обговорення зваживши всі «за» і «проти» таки підтримали консенсусом рішення, яке здається непопулярним, вони теж його підтримають.

Може здатися, що це проста трата часу. Але без лідерів, котрі користуються загальним визнанням, протест може легко перетворитися у не контрольовани бунт, який не зможе домогтися політичних змін.

майдан політика

Знак гривні
Знак гривні