А

Активісти Майдану мають створити власну партію. І ще три складові перемоги.

Майдан за своєю природою не може тривати довго. Або він здобуде швидку перемогу, або швидко піде на дно. Потрібно робити три речі: постійно розширюватися, обрати Раду Майдану із представників груп котрі його організовують і підняти населення на загальний страйк. При цьому «трійка» опозиційних лідерів не представляє Майдан і є фактично самозванцями, які відстоюють інтереси олігархів. Активісти Майдана мають створити свою власну партію.

Перед Новим роком, коли народ їздив пікетувати Межигіря журналісти Громадського ТБ розмовляли із американцем Кевіном Карро, якого представили спочатку соціологом а потім журналістом. Як пізніше уточнили журналісти Громадського Кевін перш за все активіст «Окупуй Уолл-стріт»

Плутанина з регаліям не завадила гостю студії дати точний аналіз слабких місць Майдану і окреслити стратегію, котра призведе до перемоги Майдану, тобто відставки Януковича і створення більш прозорої і справедливої системи державного устрою.

Подаємо конспект розмови:

По-перше, рух «окупації» - це не мітинг, це не марш. Це значно більше. Ви можете щодня проводити багато маршів – і нічого не станеться, або майже нічого. А коли починається «окупація» - тоді починається революція.

Тому Майдан – це справжнє відображення політичної «окупації» певної території киянами та протестувальниками з інших регіонів країни. Кожна така «окупація», аби бути успішною, повинна розповсюджуватися. Будь-який «окупаційний рух», який замикався в собі, помирав. Він починав розкладатися зсередини, і зрештою влада, проти якої цей рух виступав, зрештою наносила остаточний удар і добивала його.

Саме так сталося з рухом «Окупуй» у США, який тривав до грудня 2011 року. Перед тим, як поліція його розігнала, «окупація» перейшла до режиму самобарикадування. І я дуже щасливий бачити, що ця політична барикада навколо Майдану починає розпадатися, і Майдан починає розширюватися.

Отже проблемою номер один Майдану завжди була проблема розширення, ваш рух недостатньо розповсюджується – як у межах Києва, так і в межах країни. Але є ще одна проблема – рух повинен скеровувати сам себе. Що ми маємо тут – трійка опозиційних лідерів, які, в остаточному підсумку, спираються на олігархів. Їх не обирав Майдан від самого початку, і тут виникає дуже гостра потреба – створення Ради Майдану.

Рада Майдану має бути зібранням двохсот чи трьохсот людей, - принаймні так я бачу, - делегатів від студентів, та інших груп задіяних у протестах , - не тільки від самого Майдану, але й від тих, хто зараз на ньому не стоїть – зокрема, від інших частин країни, сходу та півдня.

Ця Рада Майдану має збиратися на другому поверсі міськради, і її засідання слід транслювати по онлайн-телебаченню.

Хочу зауважити, що те, що поїздка до будинку президента в Межигір’ї – це доказ того, що розповсюдження «окупації» - це є складова ДНК будь-якого подібного руху.

Активіст «Окупуй Уолл-стріт» Кевін Карро малює три складові успіху Майдану

І це теж у природі «окупаційних» рухів – вони не можуть тривати вічно. Але якщо вже такий рух почався, він має розвиватися ефективно.

Майте на увазі, що на шостий чи сьомий тиждень акції одна з неділь була згаяна марно – це було шоу для Джорджа Маккейна, американського сенатора (мається на увазі те, що протестувальники просто стояли на майдані, а не «розширювали» його – ред.). Вам не треба було цього робити.

Поширення є в ДНК будь-якого подібного руху. Це критерій виживання – або рух поширюється, або він помирає.

Майдан ішов донизу протягом двох останніх тижнів. І акція протесту під Межигір’ям повинна знову скерувати його на траєкторію зростання. Це і є доказ.

Але розповсюдження – це ще не все. Є ще один компонент успіху – Рада Майдану, про що я говорив раніше. Вона повинна бути, або це все помре. І вона має бути обраною знизу. Вона має звертатися до всієї нації. Її мова має бути як українською, так і російською. І в неї має бути як законодавча, так і виконавча влада. І ця Рада повинна обрати з-поміж себе президію, яка замінить «трійку» опозиційних лідерів.

Є ще один вимір. Перший, повторюся, – це розповсюдження. Другий – Рада Майдану. Третій – це загальний страйк. Це справді дивовижно, що ми бачимо ознаки і розповсюдження, і загального страйку, які започатковуються в Україні.

В неділю (22 грудня 2013 року - ред), «Батьківщина» запропонувала Раду Майдану, яка обрана за принципом згори вниз. Туди включили Руслану та інших людей. І це ніщо інше, як косметична Рада Майдану.

Добре те, що 22 грудня числа на Хрещатику пройшли паралельні збори представників євромайданів з різних міст. І це спроба створити ядро майбутньої всеукраїнської Ради Майдану.

Метою американського руху «Окупай» було забезпечити його розповсюдження, провести загальний страйк та вирішити одну з найважливіших проблем суспільства. І цей рух підняв цю проблему, але не розв’язав її. Найсумніше те, що багато з лідерів, які започаткували «Окупай», на шляху його розвитку стали перепоною.

Ви ж із першого дня ви маєте справу з такою ситуацією. У вас було лідерство студентів з 27 листопада до 1 грудня. А з 1 грудня до 8 грудня «трійка» опозиційних лідерів робила добру справу – коли вони скликали марш мільйонів. Після цього вони почали використовувати цей рух як платформу для наступних виборів. (Доказами правоти Кевіна, що політики нехтують інтересами Майдану заради своїх вузьких цілей є нещодавня заява Яценюка про те, що опозиція не висуватиме єдиного кандидата, та проведення "Свободою" маршу із смолоскипами на честь народження Бандери на зважаючи на прохання активістів не залякувати цим маршем мешканців Сходу - ред.) Але протест під Межигір’ям – це результат впливу знизу, а не згори, «трійка» не хотіла йти туди.

Я розумію, що назва "окупація" не застосовується в Україні щодо Майдану. Та це не має значення. По своїй суті це є окупація простору, зайняття певної території. Люди займають простір і заявляють – це ми, а не уряд, керуємо країною.

Політичні партії потрібні всюди (без них по українському законодавству ніяк організувати виборчу кампанію і проконтролювати результати виборів, котрі стануть фінальною точкою зміни влади у разі перемоги Майдану – ред.). Але є політичні партії і політичні партії. На мою думку, через Раду Майдану має постати нова політична партія, яка очолить цей рух.

Одна політична партія може розглядати інтереси народу як свою головну мету. Інша може мати три мети – коротко-, середьно- та довгострокову. Короткострокова – це зробити свого лідера президентом, або прем’єр-міністром, або спікером парламенту. Середньотермінова – це врахувати інтереси олігархів, що стоять за цією політичною партією.

(Чим загрожує механічна заміна влади на опозицію читайте у чудовій статті Лесі Оробець )

Майдан за своєю природою не може тривати довго. Або він здобуде швидку перемогу, або швидко піде на дно. Ідея, що майдан треба тримати до виборів 2015 року – це те, чого ніколи не може статися в історії людства. Бо не може бути так, що ти зайняв Майдан і утримуєш його протягом двох років.

Стратегія Януковича полягає в тому, щоб співіснувати з Майданом, аж поки він помре своєю природною смертю – від розбіжностей, які виникнуть поміж лідерами або «трійкою» чільних опозиціонерів. Його політика – дочекатися, поки значна кількість людей залишить Майдан. А коли там буде лише невелике число «запеклих» протестувальників, без підтримки мільйонів за їхніми спинами, тоді силовики їх зачистять.

Моя головна мета – це спрямувати вас до ідеї ядра ради Майдану, яке має бути створене. І більш зацікавлені, більш освічені люди допоможуть цій групі втілити на практиці цю Раду. Найважливіше – це вимагати Ради Майдану, створеної за виборчим принципом, яка буде складатися з робітників, пенсіонерів, студентів, вчителів безробітних – представників усіх верств суспільства. І цей орган вирішить долю цієї країни.

Створене з ініціативи "Батьківщини" Всеукраїнське об’єднання «Майдан» не може виконувати ці функції. Повторюся- це косметична організація, до "справжньої" ради мають увійти представники різноманітних верств населення.

Моє послання таке – я дуже хочу, щоб цей рух – який, є не тільки українським, але й має світовий масштаб – здобув успіх. Але для того, щоб перемогти, він має поширюватися на всю країну, він має створити раду Майдану за принципом «знизу вгору», і він повинен покладатися на трудящих Сходу та Півдня, яких треба залучити до руху. І готувати їх до загального страйку. І я хочу звернутися до тих груп, які не входять до партій опозиційної «трійки» - вам треба гуртуватися задля створення ради Майдану.

Повністю розмову дивіться на відео нижче

*******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

концепція Євромайдан стратегія

Знак гривні
Знак гривні