З

З чого складається Майдан. Дослідження груп, котрі забезпечують життя Майдану

Це історії не просто про служби Євромайдану, а про тих людей, які фактично чимось пожертвувавли заради спільної справи і змогли ефективно та прагматично самоорганізуватися. Тут і підприємці, котрі відмовилися від найхлібніших заробітків, і хлопчина, чий ресурс пережив DDOS-атакування, і психологи на нічних змінах, і просто бізнесмени, які неанонімно допомагають спільній справі.

Автор: Сергій Клімович спецпроект "механізм Майдану"

Ми розглянули служби Євромайдану згідно з пірамідою людських потреб Абрахама Маслоу.

Гідом по волонтерських службах для нас стала сторінка ДопоможиЄвромайдану, створена жителем Івано-Франківська Юрієм Бабаком (про нього нижче).

В процесі написання матеріалу з'ясувалися два моменти. По-перше, частина служб або уже перестала працювати, або поставила власну діяльність на Майдані на паузу з різних причин. По-друге, багато хто із міркувань безпеки не хоче говорити про свою допомогу Євромайдану.

Рівень перший, фізіологічний. Вода, їжа та сон

Організаційний комітет Майдану створений партіями наразі працює чітко і зважено у тому, що стосується харчування активістів Євромайдану – топ-менеджери цієї сучасної Січі Кубів та Парубій розповідають про те, як щодня кухня із сотнями волонтерами-нарізати-канапки видає на-гора тисячи порцій. Автор матеріалу і сам трішки працював у логістиці цієї служби – розносив по людях чай – каву – бутерброди – обіди.

Втім, від ветеранів, котрі стоять з перших днів іноді чути нарікання, що сендвічі через одноманітність згодом просто не лізуть до рота. Урізноманітнити раціон допомагають народні затійники, які варять куліш або плов просто неба. З не на багато меншими обсягами від штабної працює і кухня греко-католицької "Мальтійської служби допомоги" (рицарський орден госпітальєрів). Тут можна розжитися і чимось гарячим. Нерідко Євромайдану допомагає харчами і бізнес.

- Наша компанія спеціалізується на доставці продуктів людям із супермаркетів. Коли ми побачили, що існує потреба в тому, щоб доставити продукти, закуплені на пожертви людей, то 9 грудня вивісили баннер в себе на сайті, - розповідає співробітниця Zakaz.ua Ольга - за цей час нашими послугами скористалися майже півтори сотні донорів Майдану. Зазвичай люди перераховують гроші з поміткою "купіть продуктів". Середній чек 100 - 200 гривень. Рекорд - 5000. Ймовірно, людина зібрала цю суму серед своїх друзів. Але ми закупаємо не лише харчі, а ще, наприклад, фільтри для воли, шкарпетки і навіть принтер.

Що ж до житла, то тут, крім можливості влаштуватися до наметів, існують інші варіанти. Для початку можна звернутися до служби "Житло для Майдану", офлайнове представництво якої розташоване в одному з дерев'яних будиночків аккурат навпроти головної сцени. До останньої неділі працював безкоштовно для майданівців і сервіс "ЄвроХостел", який почав допомагати протестуючим ще 22 листопада, ледь не раніше за всіх.

Досить дієвою є і facebook-спільнота Kyiv Host, яку читає достатньо значна кількість людей – більше 2700 осіб. Наразі там обговорюється під'їзд людей на період новорчіно-різдвяних свят.

- Нашу команду започаткувало троє друзів. Подружжя киян - власниця відомої івент-агенції, назву котрої свідомо не називаємо, та двоє айтішниів - її чоловік та його товариш з Донецької області, - розповідає анонімна власниця фан-сторінки "Житло для Євромайдану" - І от весь грудень ми, відмовившись від всіх своїх новорічних проектів і корпоративів, працюємо волонтерами.

З різноманітних причин за три дні штаб «Житла» 4 рази змінював своє місце перебування. Ми переїжджали з квартири на квартиру з усім нашим мотлохом. На даний момент штаб повністю переведений в інтернет-режим і не потребує постійного перебування разом. Виключення з правил наші круглі столи, коли максимальна кількість волонтерів збирається разом (всі працюють безкоштовно), щоб вирішити нагальні питання, але для цього прекрасно підходять цілодобові кав’ярні в центрі Києва.

В перший день роботи групи до трьох івентерів доєднався юнак із Бердичева Володя, котрого вони зустріли на Майдані. Протягом найближчих 2-3 наступних днів ще з'явилися волонтери. Наразі в нашому імпровізованому штабі працює більшість киян або з Києва, котрі зараз у діаспорі. У кол-центрі є люди з Бельгії, Канади, США, Москви, Кривого Рогу.

- "Логістичний Штаб" було започатковано практично місяць тому на фоні "кривавої суботи", коли під прицілом знаходилась будівля КМДА (самі ми вважаємо захоплення її перебором). - розповіла у телефонній розмові волонтерка - Ми зрозуміли, що більшість людей знаходиться там не через свої переконання, а через те, що їм нікуди іти ночувати.

За один день друзі створили сторінку "Житло для Євромайдану" і почали працювати.

- З першого ж дня ми відкрили гарячу лінію для дзвінків по поселенню з переводом їх в IP-телефонію (a-la Skype – Прим. Авт.). - Ми часто сміємось і жартуємо, що приїхавши в Київ на Євромайдан із, скажімо, Коломиї чи зі Львова і зателефонувавши нам на гарчу лінію "Житло для Євромайдану" у пошуках даху над головою вам допомагатимуть Даша з Брюсселя або Гануся з Москви.

Найближчим часом волонтери відкрили ще 2 лінії - по трансферам і по загальній допомозі Майдану . Всі три служби ми об'єднали під однією назвою "Логістичний штаб". - зазначає дівчина - По заявкам з "Житло для Євромайдану" маємо такі цифри: на даний момент більше 3000 людей звернулося до нас по допомогу – надати дах над головою або можливість прийняти душ. Відмовили ми тільки тим, котрі були явними орками або страшенно п’яні. Решті – допомогли. 3000 – це цифра тільки по окремим персональним заявкам на кількох осіб або дуже невеликі групи до 25 осіб.

Крім усього іншого, "логісти" допомагають немісцевим людям, які опинилися у скрутних обставинах в сенсі від'їзду додому: терміново хтось захворів, не стало грошей або квитків - таких випадків теж досить багато. Щотижня ми фрахтуємо хоча б один автобус, котрий відвозить людей з Києва додому. Ціна на квитки установлюється мінімальна (120-150 грн. в залежності від залишку у бюджеті штабу на момент відправки автобуса). Часто доводиться тимчасово закладати свої гроші.

- А на ті гроші, що лишилися від пожертв, або готуємо гречку з гарячими сосисками і годуємо барикади о четвертій ранку, або купуємо флісові рукавички, щоби роздати там же – каже наша співрозмовниця.

Рівень другий, безпека. Здоров'я, майно, майбутнє

Про організацію безпеки Євромайдана наразі написано ймовірно найбільше – тут кожний активіст у переломні моменти є штиком служби безпеки. Найцікавіше про це розповідається мабуть у цьому інтерв'ю . Від себе додам таку деталь – якщо попервах до різноманітних загонів такого типу потрапити можна було спокійно і будь-кому, то тепер упор робиться на людей, які в цьому хоч щось тямлять – наприклад, користуються попитом відставні офіцери.

Помітними на Євромайдані є багато формальних і неформальних груп екс-військовиків з досвідом – "афганці", ветерани спецпідрозділів, Союз офіцерів України тощо. А ще ж є "Правий сектор" – дехто цю напівформальну і анонімну спільноту, яка складається з футбольних хуліганів, членів СНА, "Тризубу", УНА-УНСО, "Патріоту України", "Свободи", сприймає, як міську байку. Але кілька десятків тих «хто йде на смерть» десь все ж є. І це все не рахуючи купи різного роду та оснащеності (чого була варта одна лише кінна варта?!) козацьких організацій.

Ще однією важливою ініціативою була дезінфекція, але з координатором ініціативи "Прибирання на Майдані" Оленою Шарговською нам зконтактувати не вдалося.

Про медиків Євромайдану теж чималенько написано. Однак останні новини – не вельми приємні. Одна з трьох великих медініціатив "Майдан.Медики" під тиском функціонерів опозиційних партій змушена була частково відмовитися від діяльності. Збоку видається, що це – чергова спроба "Свободи" (перший конфлікт – боротьба за копілки з "Батьківщиною", другий – виштовхування "Спільної справи" з КМДА) зачистити під себе майданівський простір.

- Ми, як і всі, організувалися стихійно, - розповідає правозахисниця Центру громадянських свобод, а зараз одна із волонтерок ініціативи "ЄвромайданSOS", Олександра Делеменчук, - просто так склалось, що 30 листопада наша організація збирала регіональних активістів обговорити дотримання прав людини в законотворчому процесі. Звісно, по плану нічого не пішло.

Їх першим імпульсом було бігти на Михайлівську, але активісти побачили, що у людей є потреба в юристах, і навпаки - багато правників ходили по площі і питали: "Вам потрібна юридична допомога?" Тож, було вирішено стати комунікаторами.

- Зранку ми поставлили на гарячу лінію один номер телефону. Вже на 11 годину ранку ми мали facebook-сторінку, а до вечора - вже три номери гарячої лінії і нас лайкнуло 10 тисяч людей. Зараз, коли нашу сторінку читає майже 30 тисяч осіб і кількість щоденних коментарів сягає іноді 50 тисяч, ми виступаємо ще і як засіб масової інформації та координації. Починали ми з 15 волонтерів, тепер нам допомагає більше 200 осіб - юристи, правозахисники, підриємці, викладачі, домогосподарки, журналісти, психологи, математики, айтішніки тощо.

Спільнота займається не тільки гарячою лінією, інформуванням, забезпеченням надання правової допомоги, фіксуванням подій, а й моніторингом судових засідань над активістами Євромайдану, допомагає з інформацією медикам та психологам, працює над пошуком зниклих разом зі командами Руслани та депутатки Лесі Оробець. Фінансами забезпечує спільнота сама себе, лише просить, щоби люди поповнювали номера телефонів гарячої лініі.

- Ми не вважаємо себе найбільшим самоорганізованим об'єднанням. Бо найбільша самоорганізована спільнота наразі – це сам #Євромайдан. Нас – вся Україна – посміхається Делеменчук.

Рівень третій, соціальний. Дружба, сім'я, інтимність

Є на Євромайдані і своя психологічна служба – ми її згадували у статті про медиків Майдану. Днями лікар-волонтер Катерина Гріненко написала в соцмпережі: "Внимание всем. У нас всё больше работы по части психологов (иногда - и психиатров) - не забывайте к ним обращаться за помощью. Напоминайте старшим групп (будь то баррикады, столовая или охрана) об их ответственности за здоровье людей - пусть их вовремя отправляют отдыхать. Пусть даже в приказном порядке."

Під записом розшарена памятка Олени Ступак з Українського союзу психотерапевтів.

В цьому тексті психотерапевт зокрема пише: "На Майдані на постійній основі діє соціально-психологічна добровільна служба Точки чергування: профспілки (1-ий поверх), КМДА - у залі біля входу поруч з медслужбj., в Жовтневому - у медпункті. цілодобово. Іноді у нас не вистачає людей, і одна з точок залишається на ніч не прикритою."

Рівень четвертий, повага. Самоповага, впевненість, досягнення

Звісно, що в епоху Інтернету надзвичайно великої ваги люди надають задоволенню саме інформаційних потреб. Тому і ледь не половина всіх служб Євромайдану "заточена" на підтримку "знань про досягнення, самоповагу і впевненість".

Це і всі "стріми" та онлайн-телебачення: http://euro-online.kiev.ua, http://dozor.tv, www.Hromadske.TV, YouTube канал "Радіо Свобода", www.spilno.tv , АронецьLIVE, GromTV, "Громадське радіо" тощо. Це і організація офлайнових вуличних акцій за допомогою сайту www.diyaty.org .

Також http://helpeuromaidan.info/ пише про вісім міжнародних антивладних петицій з лінками.

А редакція http://euromaidannews.com документує найновішу нашу історію, збираючи світлини та відео, щоби потім поділитися ними з міжнародними агенціями.

- http://helpeuromaidan.info/ започаткував я, але цю сторінку службою не називаю. Інші сервіси: www.galas.org.ua, www.maidanhelp.org, групи… — оце справжні служби, бо вони працюють над постійним моніторингом і поширенням інформації. – розповідає франківчанин Юрій Бабак. - У мене ж з самого початку була ідея створити хаб, через який було би легко знайти всі ці сервіси і групи. Сторінка почала працювати 5 грудня і вже пережила одну DDOS-атаку

Як web-developer Юрій побачив, що може допомогти тим, що створить сторінку, на якій спробує консолідувати всю інформацію. Мета була така — щоб, якщо хтось запитає в соціалках, чи введе у Google питання "як можна допомогти Євромайдану", то у відповідь отримав посилання на оцю сторінку (так і є вже – Прим. Авт.).

- У перші дні після того, як люди вийшли на протести, я занурився у інформаційні потоки, які появилися у мережі. Перше питання, яке я собі задав — це: "Чи їхати мені до Києва?" Але наступним питання було: "Чим я можу бути більш корисним" у процесі пошуків цієї інформації я побачив, що є різні сайти допомоги і різні повідомлення у соц-мережах про потреби людей, але вони сильно розкидані і їх важко знайти. Багато бачив, як у коментарях люди просили надати якісь рахунки для переведення коштів, особливо люди з-за кордону.

- Люди допомагали мені моніторити групи, присилали лінки на різні важливі повідомлення, сайти, виправляли помилки, коригували переклад на інші мови. За це все я їм дуже вдячний, бо сам би ніяк не справився, – стверджує розробник, - на початку цілими днями все робилося, а зараз на підтримку сторінки в актуальному стані йде по кілька годин на день.

Цікавий веб-проект "Галас". За ним стоять два десятки активістів. Створити сайт для координації взаємодопомоги на базі відкритої платформи Ushahidi IT-менеджер Діма Лідер і дизайнер Ігор Скляревський вирішили 30 листопада після розгону Майдану.

- За добу ми разом із друзями зробили сам сайт, гарячу лінію для смс, сторінки в соціальних мережах, почали долучати волонтерів-диспетчерів і налагоджувати контакти з розпорядниками в різних куточках Майдану. Домен galas.org.ua і технічну допомогу надав знайомий, який в березні створював схожий сайт під час екстремальних снігопадів у Києві.

Хлопці кажуть, що рішення виникло спонтанно після того, як вони відвезли деякі речі на Михайлівську площу, де зібрався новий мітинг, поспілкувались з огранізаторами, що облаштовували імпровізований склад, і побачили людей, які приносили теплі светри та їжу. В той час коли не вистачало одноразового посуду й рукавичок. Досвід роботи в IT і велике коло знайомих фахівців дозволяли їм розгорнути службу координації досить швидко.

Волонтери модерують і розповсюджують повідомлення на сайті, в пошті, смс та соцмережах, координують надання допомоги, спрямовують людей.

- Галас у цифрах - це тисячі оброблених повідомлень і близько мільйона переглядів оголошень. Найчастіші потреби і пропозиції - їжа, ліки, пальне, дрова, транспорт, житло, теплі речі. Об'єми допомоги, яка здійснилась завдяки Галасу, оцінити важко, бо в більшості випадків люди, що бачать наші оголошення, діють самостійно, – кажуть Скляревський та Лідер, - Багато хто з них продовжують регулярно підтримувати обрані пункти Майдану. Чи не найбільше координації від наших диспетчерів вимагало постачання дров.

Пишаємося тим, що команда Галасу допомогла доставити на Майдан десятки тон дров для обігріву людей Загалом Галас - це наш внесок у підтримку руху самоорганізації людей заради потужних суспільних змін. Можливість існування і успіх таких проектів як Галас свідчать про потенціал громадянського суспільства в Україні, і це надихає.

А рівень п'ятий, самовираження. Творчість, мораль, вирішення проблем

Кожна людина креативить сама– чого лише варта історія про піаніно або стіна, складена з назв міст України?

Втім, поділюся ще однією історією. Про "Голос Майдана". Цей проект був створений агентством Arriba! разом з контакт-центром Direct Call і маркетинг-групою OS-Direct.

- Надихнула на це, власне, поїздка на Майдан. Одна справа - читати інтернети, а інша справа - побачити своїми очима, почути вухами і відчути серцем. Вразив так само рівень самоорганізованості. – кажуть активісти. - Проект був створений рівно за один день, з нуля. Наступного ж дня пішли перші дзвінки. На даний момент ми маємо 20 хвилин аудіоповідомлень з підтримкою з більш ніж 15 країн світу. Ми вважаємо це досягненням, оскільки спочатку не сильно розраховували на іноземну підтримку, думали обмежимося Україною, а вийшло, що половина дзвінків надходить з-за кордону .

Механіка проекту проста - люди дзвонять на номер телефону +380443647460, їм надається можливість або прослухати вже записані повідомлення, або записати своє до до хвилини.

Ми збираємо записи, редагуємо, монтуємо в один великий трек і викладаємо на сайт www.golosmaydanu.com.ua . Часу весь процес забирає небагато , встигли довести до автоматизму :) Але паралельно ми займаємося зв'язками зі ЗМІ , веденням спільноти facebook.com/golosmaydanu і так далі. Проект "Голос Майдану" повністю аполітичний і не є комерційним. Люди все зробили своїми силами.

- Ми просто хочемо, - кажуть організатори, - Щоб одні хороші люди підтримували інших хороших людей. Ми хочемо , щоб ті, хто не може бути присутнім в Києві, змогли підтримати тих, хто вийшов на Майдан висловити свою точку зору, боротися за вільну країну і повагу до прав людини.

Історія Євромайдану, історія, яку творимо самі, тут і зараз, ще не закінчена.

***

У статті оглядово подана лише одна з груп, котрі роблять Майдан Майданом. А ще є громадські організації і відомі громадські активісти зі своїми прихильниками, самооргназовані громадяни і політичні партії. Про те, як функціонує цей складний механізм, що нагадує хаос (а з хаосу, як відомо постав всесвіт) ми напишемо в наступних матеріалах.

*******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

інший бік Євромайдан самоорганізація механізм майдану

Знак гривні
Знак гривні