А

Арешти, побиття, вироки. Повний перелік випадків переслідування активістів #євромайдан

Після жорстокого побиття випадкових людей на Банковій 1 грудня відкритого насильства стало менше. Із 9 "вязнів Банкової" лише двом закрили справу.

Тепер влада порушує кримінальні справи проти реальних активістів і навіть депутатів місцевих рад.

I. Побиття та незаконні затримання

Події 30.11-01.12.2013

За півтори години до появи спецпризначенців 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності, на площі залишилися невелика група протестуючих (за різними оцінками від 200 до 1000 осіб). Частина присутніх спали. Біля пам'ятника засновникам Києва, знаходились представники "Правого Сектору". Також на площі знаходились невеликі групи журналістів, частина протестуючих перебувала в навколишніх кафе.

Саме в такий момент було розпочато розгін, внаслідок якого за офіційними даними 34 особи було затримано і 35 осіб звернулися за медичною допомогою (Дані КМДА станом на 13:30 01.12.2013).

З моменту початку роботи гарячої лінії Євромайдан SOS до неї поступила інформація стосовно 145 осіб, постраждалих внаслідок розгону підрозділом «Беркут» демонстрантів на Майдані Незалежності вранці 30 листопада 2013 року. Відомо, що відразу після подій 33 особи були доставлені до Шевченківського РВВС, проти 30 ініційоване судове провадження (за статтею 185 Кодекса Украіни про Адміністративні Правопорушення), 2 грудня 2013 року суд направив ці справи на дорозслідування. З них мінімум 4 особи подали зустрічний позов щодо побиття.

60 осіб вказали, що були побиті із різним ступенем тяжкості (забійні рани голови; ЗЧМТ; струси мозку; розсічення голови; підозра на переломи, переломи, в тому числі обох рук, ноги; забої суглобів та кінцівок; підшкірні гематоми; переломи стінок носа; вибиті зуби тощо). Серед них 28 осіб зафіксували побиття, через звернення до лікарні – 10 осіб, або окреме проходження судово-медичної експертизи – 18 осіб.

Також є постраждалі, які свідчать про матеріальні збитки. Так 3 особи заявили про зникнення грошей, особистих речей (рюкзак та електронна книжка) та техніки (камера, польова техніка).

31 особа позиціонує себе, як свідка подій, більшість з них готові свідчити в суді.

Були також виявлені зниклі учасники протесту, більшість з яких вдалось знайти, окрім Бровка Олега, 1998 р.н. (дивіться детальніше у Розділі ІІІ).

Приклад індивідуальної справи

Іванов Володимир Миколайович, 5.11.1957 р/н. був побитий 30 листопада. Проти нього не було відкрито справи. Написав скаргу на побиття. Давав показання як потерпілий. 10 грудня вертався з прокуратури на вул. Горького зайшов разом з адвокатом Смолієм в УБОЗ (у Смолія там були справи а Іванов просто зайшов з ним). Поки там готувались якісь папери вони вийшли подихати свіжим повітрям і були побиті спецпідрозділом "Сокіл" під час затримання Смолія. Наразі потерпілий в лікарні, у відділі кардіології (було завдано багато ударів по грудній клітці).

Події 10.12-11.12.2013

Вночі 11 грудня о 01:59 спецпідрозділ "Беркут" увійшов на територію містечка активістів Євромайдану. Мирні мітингувальники не чинили жодного опору представникам міліції, внаслідок дій якої було демонтовано символічні барикади встановлені в Урядовому Кварталі.

Євромадйан СОС зафіксував звернення 10 осіб, 8 з яких було побито та незаконно затримано, а двох (один з них Бабіля Святослав) побили і відпустили. Всі 8 осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності (стаття 185 Кодексу України про Адміністративні Правопорушення)

За інформацією розміщеною на особистій сторінці Ольги Богомолець у Фейсбук, за 11 грудня з 00 годин було госпіталізовано 36 осіб, з них 13 правоохоронців.

Тяжкопоранених не було. Однак за даними Євромайдан СОС у лікарні 117 знаходяться щонайменше п’ятеро осіб. Серед них - молодий чоловік із Калуша з травмою хребта. І це тільки ті, хто потрапив до лікарні №17 із тяжкими травмами. Ті, хто отримав менш серйозні ушкодження, - потрапили до Лікарні швидкої допомоги. Їх кількість перевіряється.

Не тільки адміністративні справи було порушено по подіях 10-11 грудня. 11 грудня о 16.35 було затримано за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 294 ККУ. (організація масових заворушень) Тесленка Романа Володимировича (27.04.1991 р.н.). За повідомленням адвоката, "спочатку було висунуто обвинувачення по ст. 294.1 (організація масових заворушень), пізніше за угодою сторін справа була перекваліфікована на ст. 293 (активна участь у порушенні громадського порядку), 17 грудня відбулось судове засідання, було присуджено штраф та закрито справу.

Приклад індивідуальної справи

Сергій Карандін: У проміжку між 3.00 та 4.30 11 грудня, після того як барикада на вулиці Інститутській була розібрана, Сергій опинився в першому ряду групи протистояння, з якого правоохоронці висмикували по одній людині та кидали за свої спини. Там цих людей бив Беркут. Сергія били троє, йому дісталося по голові та всьому тілу дубинками та ногами. Незважаючи на те, що він прикривався рюкзаком із ноутбуком та іншими речами, чоловік отримав серйозні травми - субарахноїдальний крововилив. Свідомості не втрачав, тому розповідає, що після побиття його підкинули до автомобіля швидкої, яка підібрала чоловіка та відвезла до лікарні №17. Того ж дня із самого ранку до Сергія приходив слідчий, який намагався відібрати пояснення. Але чоловік був у важкому стані та відмовився від спілкування.

З огляду на це, його друзі переконані, що кримінальна справа вже готується. Сергій Карандін досі знаходиться в лікарні №17. Над заявою до прокуратури про побиття Беркутом працюватиме група адвокатів кількох жертв побиття, включно із Сергієм Карандіним, вони подаватимуть колективну заяву.

II. Кримінальне переслідування за звинуваченнями в організації масових заворушень, порушенні громадського порядку та перешкоджанні правосуддю

Нагадаємо, під час спроби штурму Адміністрації президента було затримано дев'ять осіб: Ярослав Притуленко, Владислав Загоровко, Єгор Превир, Юрій Болотов, Олександр Остащенко, Валерій Гарагуц, Сергій Нужненко, Микола Лазаревський, Геннадій Черевко. Пізніше суд обрав їм запобіжний захід - за 2 місяці арешту. Ще кілька людей були затримані до і після подій на Банковій. Їх також заарештували на два місяці.

Пізніше було затримано активіста "Дорожнього контролю" Андрій Дзіндзя і Володимир Кадура. Їх звинувачують у викраденні бульдозера 1 грудня. Пізніше було побито і затримано адвоката Дзіндзі - Віктора Смолія, який нібито напав на суддю під час засіданні по справі Дзіндзі.

Крім того, три людини - Віталій Благодарний, Матяш Олег та Роман Біленький - також знаходяться під вартою, звинувачуються у бійці з міліцією під Кабміном 24 листопада.

Ще один затриманий активіст Майдану - Олександр Солоненко, якого підозрюють у бійці біля пам'ятника Леніну 1 грудня.

"Вязні Банкової"

Після сутичок мітингувальників із підрозділами Беркут та внутрішніми військами 1 грудня 2013 року на вулиці Банковій у Києві біля Адміністрації Президента України було затримано 9 осіб. Затримані не були знайомі між собою раніше, не мали проблем із законом, не були членами політичних партій.

1 грудня на Банковій "Беркут" жорстоко побив випадкових людей. Після обурення цими фактами відкритого насильства стало менше.

Від адвокатів, родичів та друзів затриманих про них відомо наступне:

Лазаревський Микола – 23 роки, вчиться на архітектора-дизайнера, з Тернополя. О 22.00 01.12.13 зателефонував нареченій і повідомив, що знаходиться в Лікарні швидкої допомоги. На відео з Банкової видно, що Миколу, який не чинить спротиву, жорстоко б’ють ногами по обличчю, а потім забирають гаманець. Розбита голова, струс мозку, зламаний ніс, забої та гематоми по всьому тілу.

Превір Єгор – 27 років, навчається на ІТ-спеціаліста. Вперше брав участь в акції протесту. Єгора сильно побили беркутівці: черепно-мозкова травма, струс мозку, зламаний ніс, вивихнута щелепа. З Єгора зняли куртку, поклали обличчям на асфальт, періодично проходжуючись по лежачому тілу, при будь-якій спробі поворушитися. Так його протримали до 22-ї і перевезли в Голосіївське районне управління міліції. Першу медичну допомогу отримав о 10 ранку 2 грудня. Ще майже тиждень після подій 1 грудня періодично втрачав свідомість.

Загоровко Владистав – 38 років, водій-дальнобійник міжнародних перевезень, батько трьох дітей. Затримано о 16:55 01.12.13 на Банковій, адвокатам повідомили о 03:50 02.12.13. Світло-шумовою гранатою йому пошкодило око. Після затримання його кілька годин утримувли лежачим на асфальті, ставили на коліна і жорстоко били. Окрім забитого ока в нього розбита голова, перелом ребра, численні гематоми по всьому тілу, особливо на ногах. Після численних прохань адвоката переведений в лікарню з СІЗО.

Остащенко Олександр – 32 роки, інженер-проектувальник, батько маленької доньки. Друзі Олександра розказали, що він є на відео про побиття людей під Адміністрацією – це чоловік, що піднімає обидві руки, щоб його не били, далі на відео видно, як беркутівці б’ють Олександра, є момент, коли його штовхають ногою, перевіряючи чи живий. У нього струс мозку, переломи пальців, забита грудна клітина, гематоми по всьому тілу.

Болотов Юрій – 39 років, підприємець, екс-директор гурту “Океан Ельзи”, батько двох дітей. За словами друга, Юрій спостерігав за подіями на Банковій. Одразу після зачистки вулиці зв’язок із Юрієм зник. На відео з подій на Банковій є кадри, де беркутівець б’є кийком Юрія з криком: "На колени, мразь". В результаті побиття має численні пошкодження м’яких тканин, гематоми та синці, збиті коліна, лікті. Як й інші, після затримання 2 години пролежав на асфальті.

Гарагуц Валерій – 45 років, відомий дніпропетровський журналіст і громадський діяч, засновник видання «ЛИЦА». 01.12.13 мав із собою аптечку і намагався надати першу медичну допомогу постраждалим на Банковій, натомість його схопили і почали бити, а потім він не менш ніж 2 години мусив лежати на асфальті, вставати на ноги не дозволяли, час від часу били кийком по спині та голові. В нього струс мозку, численні гематоми на ногах і тілі.

Нуженко Сергій – 31 рік, фотограф із Кіровограда, проживає в Києві. Не належить до жодних політичних організацій, працює в торгівлі, захоплюється фотографією. Сергій як волонтер опікується дитячими інтернатами. За словами друга Сергія, 01.12.13 на Банковій він просто фотографував, але йому сильно дісталось від Беркута. Черепно-мозкова травма, численні забої, гематоми. Після затримання його тримали на асфальті і били ногами до втрати свідомості. Після побиття Сергія доставили до Лікарні швидкої допомоги.

Притуленко Ярослав – 21 рік, студент, працює в магазині, до жодних політичних сил і організацій відношення не має. За словами друга, на Банкову вони зашли подивитись, що коїться. Певний час після затримання у нього працював телефон, Ярослав повідомив, що його били, але не сильно. Його затримали вже на вулиці Шовковичній - люди в штатському збили його з ніг, притисли грудями до асфальту, били в обличчя та по ниркам.

Черевко Геннадій – 41 рік, торгівельний агент з Лубен, позапартійний, батько двох дітей. При затриманні його продовжували бити вже збитого з ніг, за словами адвоката, Геннадія вели повз вишикуваних беркутівців, кожен з яких бив його. В результаті - зламано кисть руки, розсічення голови, численні гематоми, у тому числі, на обличчі.

За інформацією Київського міського центру з надання безоплатної вторинної допомоги 1 та 2 грудня, до них надійшли повідомлення про затриманих 9 осіб, кожному з них центром було призначено адвоката, згодом 3 особи від адвокатів центру відмовилися. За даними групи громадського спостереження ОЗОН, всі затримані представляють свої інтереси через адвокатів центру та/або приватних адвокатів.

3 грудня 2013 року Шевченківський райсуд арештував цих 9 людей на 2 місяці – за підозрою в організації та активній участі в масових заворушеннях, що передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі (стаття 294 Кримінального Кодексу України).

5 грудня 2013 року було затримано ще 3-х осіб за підозрою у причетності до подій 1 грудня на Банковій. Ними стали Андрій Дзиндзя – журналіст “Дорожнього контролю”, Сергій Хаджанов – активіст тієї ж організації та Олександр Куліковський – член ВО “Свобода”, останніх через деякий час було звільнено.

Пізніше стало відомо про затримання підприємця, автомайданівця Володимира Кадури. Йому та Андрію Дзиндзі інкримінують викрадення бульдозера (який фігурував під час подій на Банковій) та керування ним згідно з частиною 2 статті 286 Кримінального Кодексу України – незаконне заволодіння транспортним засобом. Інформація у ЗМІ щодо побиття Андрія Дзиндзі не була підтверджена. У день після затримання його відвідали представники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму проти катувань Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, серез яких був експерт-медик. Спілкування із затриманим, його огляд та вивчення документації дані щодо побиття не підтвердили, наочні тілесні ушкодження не установлені.

6 грудня 2013 року суд Шевченківського району заарештував їх обох на 2 місяці перебування під вартою. Під час суду біля будівлі, в приміщенні суду та навіть в залі засідань проходили масові акції на підтримку затриманих.

6 грудня 2013 року Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом правопорушень бійців спецпіддрозділу Беркут. Було розпочато слідчі дії та проведено судмедекспертизу щодо затриманих 1 та 2 грудня учасників масової акції.

9 грудня 2013 року адвоката Андрія Дзиндзі – Віктора Смалія – було затримано міліцієй по обвинуваченню у замаху на життя судді.

10 грудня під час круглого столу попередніх та діючого президентів України Віктор Янукович озвучив можливість звільнення частини затриманих.

"Я мав розмову вчора пізно увечері, чергову розмову, із генеральним прокурором, як іде слідство, і що там виявлено. Я звернувся із проханням знайти можливість, там де немає таких жорстких порушень, знайти можливість і звільнити частину людей, які, умовно кажучи, не мали таких грубих правопорушень... Я думаю, що сьогодні це питання буде вирішено. Мені важко зараз сказати, скільки людей буде звільнено, але обов’язково такі люди будуть звільнені. Ті, в кого є малі діти, молоді сім`ї і т.д. Все буде враховано, і обов’язково все буде зроблено" – сказав він.

11-13 грудня 2013 року, в рамках апеляційного провадження 8 затриманих вийшли на свободу. Зокрема, Печерський районний суд Ю. Болотову та В. Загоровку після укладання угоди з прокурором перекваліфікував обвинувачення на 295 статтю Кримінального Кодексу України – заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку. Кожного з них присуджено до сплати штрафу 850 грн та відпущено у залі суду.

Шести затриманим змінено запобіжний захід: чотирьом (Г. Черевко, С. Нужненко, О. Остащенко та В. Гарагуц) – особисте зобов’язання, М. Лазаревському та Є. Превіру – домашній арешт.

Суд залишив під вартою Ярослава Притуленка. Однак слідство триває й по ньому, й по тім шести особам, яких було звільнено з-під варти.

Так, 11 грудня відбулося 4 засідання у Апеляційному суді міста Києва та 2 - у Печерському районному.

На вході до залу також був великий натовп. Перед першим засіданням частину журналістів та навіть представників посольств намагалися не пустити до залу, аргументуючи відсутністю місць та тим, що процес вже почався, хоча це не відповідало дійсності. Потім судовий виконавець окремо завів представників посольств у залу, однак 15 осіб залишилися за дверима. Журналісти змогли потрапити до зали лише після того як суд видалився до нарадчої кімнати. На кожному із засідань були присутні 30-40 осіб.

Варто зауважити високу зацікавленість преси.

Розгляд усіх апеляцій відбувався одним складом суду – Марія Приндюк, Олександр Бець, Світлана Коваль. Розгляд кожної з 4-х справ проходив приблизно годину. Однак, рішення були винесені різні – звільнення під домашній арешт, звільнення під особисте зобов’язання, залишення під вартою. Варто зауважити, що в суді прокурор у справі Ярослава Притуленка наголосив, що при затриманні в останнього було вилучено ніж, пістолет, запальна суміш, лижна маска, рукавиці. Під час допиту та в суді Ярослав підтвердив, що знайдені речі належать йому.

Під час суду затримані знаходилися у “клітці”, тим, кому було змінено запобіжний засіб, були звільнені прямо в залі суду. Підсудні виглядали краще, ніж на першому слуханні їх справ, однак у Черевка була перев’язана рука, а в Нужненка – гематоми на обличчі та руках, загальна слабкість, через яку він не міг стояти – суд дозволив свідчити сидячі. Охорону здійснювали 12 співробітників Грифону та внутрішніх військ.

Детальна інформація про судолві засідання представлена на сайті суду

12 грудня відбувся розгляд справи Олександра Остащенка, як було згадано вище – йому змінено запобіжний засіб на особисте зобов’язання.

Склад суду був аналогічним. Засідання тривало довше – близько 2-х годин.

Умови доступності та відкритості майже не змінилися, теж саме стосується й заходів безпеки. Так, перед входом стояло близько 40 співробітників внутрішніх військ та Беркуту, перед другим кордоном – 8 співробітників внутрішніх військ, в будівлі суду перед входом до зали – 8 співробітників спецпідрозділу Грифон.

В самому залі з охорони було 5 працівників підрозділу Грифон та 5 бійців внутрішніх військ. Підсудний супроводжувався конвоєм, під час засідання знаходився у “клітці”, звідки був звільнений після судового рішення. Стосовно зовнішніх ознак стану здоров’я – в нього загіпсована долоня (три пальці), один з адвокатів наголошував на суттєвих проблемах зі станом здоров’я та наявності черепно-мозкової травми.

Суд не задовольнив клопотання про відеозйомку зі стаціонарних камер, в результаті зйомка велася з мобільних телефонів та планшетів. На попередніх засіданнях аналогічні клопотання не задовольнялися.

Детальна інформація про судові засідання представлена на сайті суду

13 грудня суд розглянув ще 3 справи із зазначених, склад суду був той самий.

Слухання проходили в тому ж самому залі, присутніх було приблизно 35 осіб. Знову було багато преси – УНН, ICTV, «1+1», «Українська правда», «День». Але цього разу всі бажаючи змогли потрапити до зали.

Під час розгляду апеляції Є.Превіра було очевидно, що він має пошкоджене око. Обидва обвинувачених знаходилися у “клітці”.

Розгляд апеляції щодо обрання запобіжного заходу для Валерія Гарагуца тривав близько години, для Єгора Превіра - менше години, за свідченням спостерігачів судді помітно поспішали, просили адвокатів стисло викладати аргументи, по документам, які додавалися до матеріалів справи, судді просили перераховувати самі документи без переказу їх змісту.

Детальна інформація про судові засідання представлена на сайті суду

17 грудня Київський апеляційний суд розглянув апеляцію щодо запобіжного заходу для Володимира Кадура. Склад суду був той самий, що й на попередніх засіданнях по справам затриманих по подіям 1 грудня на Банковій. Фактично хід розгляду справи, міри безпеки та кількість й склад присутніх не відрізнялися від попередніх днів.

Суттєвою відмінністю є те, що розгляд тривав не більше 20 хвилин, а обвинувачення було більш суворім, ніж у попередніх справах - стаття 348 Кримінального Кодексу України (посягання на життя працівника правоохоронного органу, караються позбавленням волі на строк від дев'яти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі).

Варто відмітити, що Володимира звинувачують у керуванні бульдозером, який наїжджав на працівників міліції. Адвокат посилався на те що відсутня обґрунтована підозра що саме Кадура був учасником злочину на вул. Банковій, а саме вчинив замах на життя працівників правоохоронних органів.

Посилався на те що відсутня база достовірних доказів. Жодного доказу Обвинувачення не було надано. Окрім того, особа (за свідченнями) яка керувала навантажувачем за допомогою якого вчинявся замах заїкалася, мала в руці прапор та була в масці. Кадура Володимир не має дефектів в мовленні, які описують порушника.

Також уточнював, що для того щоб керувати таким транспортним засобом як трактор необхідно мати відповідні знання і навики, якими підозрюваний не володіє. Адвокат зауважив, що докази, які були надані слідчим були отримані з порушенням процесуальних норм, а саме – було здійснено допит та впізнання в одній процесуальній дії.

Також, було зазначено, що клопотання слідчого про міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ґрунтувалось на основі того що Кадура ухилявся від допиту по справі, про що відсутні докази. Адвокат посилався на важливість слідчим суддею встановити достатньо обґрунтованих підстав для прийняття відповідної міри запобіжного заходу. Захисник апелював до того що відеозаписи з мережі Інтернет не можуть бути доказами згідно КПК.

Зі свого боку прокурор наполягав, що підозрюваний у разі прийняття іншого запобіжного заходу буде перешкоджати розслідуванню справи. Також наголошує що відео файли в оригіналах не були надані так як скріншоти могли призвести до “витікання інформації”. В результаті суд залишив запобіжний захід без зміни, залишивши Володимира Кадуру на 2 місяці у СІЗО.

27.11.2013 суддя Печерського районного суду Благодарного та Матяша обрала запобіжний захід Матяшу та Благодарному у триманні під вартою 2 міс.

19.12.2013 Печерський районний суд визнав винним 27-річного Олега Матяша у нападі на правоохоронця під час сутичок під Кабміном 24 листопада.

Матяша, активіста Євромайдану від Свободи, було визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 345 КК України (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу). Активіст свою вину визнав та підписав угоду про примирення з потерпілим.

Відповідно, суд призначив йому покарання у вигляді 3 років позбавлення волі з іспитовим терміном на 1 рік.

29.11.2013 суддя Шевченківського райсуду Циктіч В.М. за клопотанням слідчого Максима Морозова (заступник начальника слідчого управління ГУ МВС у м. Києві) обрав запобіжний захід Біленькому у триманні під вартою - 2 міс. Прокурор - Висоцький М.В.

03.12.2013 суддя Шевченківського суду Маліновська Валентина Миколаївна обрала запобіжний захід у вигляді 2 місяців тримання у СІЗО Солоненку.

Шевченківський районний суд Києва ввечері 17 грудня звільнив активіста Євромайдану, фотографа Олега Панаса. Внаслідок укладеної угоди журналіст не матиме судимості.

Панасу інкримінували 5 статей: ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна), ст. 294 (масові заворушення), ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель і споруд), ст. 342 (опір представникові влади, працівникові правоохоронних органів), ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу).

III. Зниклі учасники протесту

Станом на 17.12. 2013 було знайдено 59 осіб. Найпоширенішими причинами пошуку людей стали: відсутність мобільного зв’язку, загублені мобільні телефони, розряджені батареї, проте є випадки, коли виявляли людей у реанімації, лікарні, на мітингах в інших містах. У процесі пошуку людей долучали команду співачки Руслани, які також були долучені до пошуку; команди народного депутата Лесі Оробець та представники карного розшуку Шевченківського відділку міліції.

Окремою категорією виділено три прізвища студентів Київського Медичного Університету ім. Богомольця, з якими втрачено зв’язок, проте за словами одного з братів, є вдома, проте переховуються. Міліція досліджує ситуацію. Мова йде про Симоченка К. (1991-1992р.н.), Гончарука О. (1990 р.н.,), Гриба В. (1991-1992р.н.).

Ігор Воронов, житель РФ, якого розшукує матір, яка приїхала до України з Невтеюганська на тиждень з 15.12-21.21.2013. На гарячу лінію зателефонувала власниця хостелу, де ночував Ігор. Матір писати заяву не буде.

Отже, у списку залишається 3 осіб, серед них:

1. Бровко Олег, 1998 р.н. Востаннє був зв’язок 26-28.11.2013. Мама написала заяву на розшук в Уманське районне відділення ГУ МВС України Черкаської обл.

2. Гончарук Віталій Генадійович, зник в ніч на 12.12.2013. Є зв’язок з братом, чекаємо інформації від міліції.

3. Богданов Андрій, зник з 10.12.2013. Мама збирається писати заяву, чекаємо також інформацію від міліції.

IV. Переслідування у регіонах

Проти активістів Євромайданів по всій Україні відкрито як мінімум 11 кримінальних справ, кримінальні справи відкриті у Львові, Луцьку, Чернігові, Черкасах, Чернівцях, Тернополі, Вінниці тощо.

Луцьк

17 грудня Луцький районний суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту для активістки луцького Євромайдана Майї Москвич. По справі також проходить ще 5 активістів, суди по вибору запобіжного заходу відбудуться 20.12.2013р.

Її зобов'язали протягом двох місяців не виїжджати за межі Волинської області, не з'являтися на Театральній площі обласного центру (Євромайдан у Луцьку) і носити електронний засіб контролю - браслет.

Запоріжжя

На ряд запорізьких політичних і громадських діячів за участь у громадських заходах, зокрема, за блокування адміністративних будівель - мерії та адміністрації порушено справи, почалися допити.

Спочатку на допит викликали представників ВО Свобода, потім інших громадських активістів.

Одному з організаторів Запорізького Євромайдану машину облили акумуляторною кислотою, в той час, коли він був на допиті. У своєму пості в соціальних мережах, він написав, що підозрює у замовленні пошкодження своєї автівки владу.

Ще декільком учасникам Запорізького Євромайдану пошкодили автівки камінням.

19.12.2013 на допит до УМВС у Запорізькій області викликають кількох громадських діячів, поки у якості свідків.

Чернівці

16.12.2013 було викликано на допит декількох осіб громадських ативістів та опозиційних депутатів місцевої та обласної рад. Порушена кримінальна справа по факту штурму та блокування роботи міської ради.

Блокування студентами траси Київ–Чоп

Міліція відкрила кримінальне провадження за фактом блокування студентами траси Київ–Чоп 26 листопада поблизу села Гамаліївка, що біля Львова.

Про це 10 грудня на прес-конференції повідомив начальник міліції Львівщини Олександр Рудяк. За його словами, кримінальне провадження відкрито за фактом блокування дороги. Нагадаємо, студенти з автобуса на Київ, який вночі 26 листопада двічі зупиняли працівники львівської ДАІ, стверджували, що їм чинили умисні перешкоди у русі до столиці. А саме працівники ДАІ зірвали номерний знак ззаду автобуса.

Тернопіль

Кримінальне провадження відкрили на одну з найактивніших громадських організацій Тернополя – ГО “Файне місто”. Сумніви у правоохоронців викликали деталі реалізації спільного проекту ГО із Благодійним фондом Богдана Гаврилишина ще у 2012 році.

Рустам Ергешов – голова молодіжної громадської організації отримав 17 грудня повістку в міліцію Написав заяву на прохання перенесення процесуальний дій на три дні. Причина – пошук адвоката, згідно із п. 2 ч. 1 ст. 66 КПК України. У відповідь почув від слідчого погрози, що може бути, якщо активіст не з’явиться.

Увагу правоохоронців, як припускає керівник, організація викликала тому, що активно відправляла людей на Київ.

За повідомленням у Твіттері від Юрія Сиротюка, у Тернополі затримано «учасника Революції гідності» - Олега Тимощука. Наразі ми виясняємо долю Тимощука.

Калуш

Повістку про допит отримав і 17-річний Володимир Кушлик у кримінальному провадженні №120130901700001733. Олега Савку та Віктора Величковського викликають на допит як свідків у Калуський міськвідділ УМВС в Івано-Франківській області у кримінальному провадженні №120130901700001733. Євромайдан СОС відслідковує ситуацію.

Черкаси

Черкаському активісту Ярославу Приходьку присудили двохмісячний домашній арешт за причетність до підняття прапора ЄС на площі перед міськрадою (звернення щодо інциденту надійшло від в. о. міського голови комуніста Віктора Білоусова. Суддею був В. Чепурний.). Ярослава було піддано психіатричній експертизі, слідство намагалося перешкоджати тому, щоб адвокат супроводжував Приходька під час експертизи. Результатів експертизи поки що немає.

Васильків

Кримінальне провадження відкрито за статтею «блокування транспортних комунікацій», санкція якої передбачає покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. Наразі тривають допити активістів, було проведено обшук в квартирі одного з підозрюваних Віктора Панджекідзе.

Чернігів

Деснянський суд Чернігова розглянув подання до кримінальної справи за клопотанням чернігівського майора міліції Нілова проти підприємця, який надав звукову апаратуру для озвучування зборів депутатів місцевих рад Чернігівщини та депутатів Верховної Ради України 7 грудня на Красній площі Чернігова.

Суд відмовився застосовувати до підприємця запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Це рішення оголосив суддя Григор'єв. У засідання брав участь прокурор Потапенко.

«Автомайданівці»

Осіб, які приймали участь у здійсненні мирних акції, почали переслідувати в рамках відповідних кримінальних проваджень, зокрема за статтею 279 Кримінального кодексу України. Ця стаття стосується насамперед осіб, які здійснювали мирні акції шляхом автопробігів, встановлення власних автомобілів таким чином, щоб створити перешкоди в русі на автомобільних дорогах (існують епізоди щодо встановлення автомобілів на Грушевського, Садовій, Шовковичній).

Наразі багатьох учасників мітингів викликають на допити в якості свідків повістками або просто в телефонному режимі. За даним, якими володіємо наразі таких осіб вже біля 101. Кримінальне провадження відкрите одне, але це не встановлено остаточно. 11 адвокатів залучено для надання безкоштовної правової допомоги.

За наявною інформацією слідчі мають в матеріалах справи фотографії автомобілів (з яких видно місце розташування, і положення авто), на підставі чого слідчі і збираються доводити здійснення блокування транспортних комунікацій..

V. Інші переслідування

Славута: втручання в діяльність органів місцевого самоврядування

Славутська міжрайонна прокуратура подала відповідний позов до Хмельницького окружного адміністративного суду щодо визнання незаконним рішення Славутської міської ради від 3 грудня № 2-36/2013 «Про звернення щодо дотримання прав і свобод громадян України».

Згідно із цим рішенням, депутати міської ради схвалили звернення до Президента України Януковича В.Ф. про дострокове припинення ним повноважень шляхом подачі у відставку, до Кабінету Міністрів України про складання повноважень всіма членами уряду, до Верховної Ради України про дострокові вибори ВРУ та до народного депутата України Буряка С.В. про підтримку волі своїх виборців.

Харків

Один з ініціаторів Євромайдану в Харкові Дмитро Пилипець стверджує, що проти нього та інших активістів місцевого Євромайдану найближчим часом можуть бути "сфальсифіковані кримінальні справи". За його словами, ці справи можуть бути пов'язані зі згорілим минулого тижня мікроавтобусом, який активісти орендували для перевезення звукопідсилювальної апаратури. Пилипцю також загрожує звільнення з роботи.

Житомир

Голову житомирського осередку партії “Демократичний Альянс” Дмитра Ткачука звільняють з роботи. Власник ТОВ “ТК Полісся Продукт” Олександр Іванович Ракович у неформальній бесіді зізнається, що змушений звільнити Ткачука.

Побиття журналістки

У Києві невідомий побив журналістку Всеукраїнської правової газети "Дорожній контроль" Світлану Малицьку. Як повідомляє прес-служба ГУ МВС України в Києві, близько 21:00 в під’їзді будинку за місцем проживання журналістки до неї підійшов невідомий і схопив її за плече. Коли жінка, намагаючись вирватися, повернулась до незнайомця обличчям, він завдав їй декілька ударів у плече.

Чоловік увесь час нецензурно лаявся. Заволодіти майном зловмисник не намагався, погроз щодо фізичної розправи не висловлював та після нападу разом зі своїм товаришем, який стояв неподалік, швидко зник.

Згідно з попереднім діагнозом лікаря, у постраждалої виявлено забій м’яких тканин в області правої ключиці та правого ключового суглоба. Журналістку було доправлено до лікарні, їй надали першу медичну допомогу.

Телеканал новин “24”

Генеральна прокуратура України та МВС вимагають терміново надати персональні дані журналістів та операторів телеканалу новин “24”, які висвітлювали події 30 листопада та 1 грудня у Києві. Телеканал надав офіційну відповідь, у якій відмовив у наданні персональних даних своїх працівників, керуючись законом про захист персональних даних.

Після цього сьогодні, 11 грудня, надійшла повістка про виклик Генерального директора телеканалу новин “24” Романа Андрейка на допит до Генпрокуратури. Цим подіям передувала вимога до всіх співробітників телеканалу “24”, які висвітлювали події 30 листопада і 1 грудня, з’явитися на допит.

Вимога була озвучена в телефонному режимі, без документарного оформлення, а її виконання загрожувало зривом виробничого процесу в редакції, оскільки в зазначені дні практично всі журналісти і оператори редакції були задіяні у висвітленні подій.

Тиск на студентів навчальних закладів з боку їх керівництва

До Євромайдану SOS постійно надходять повідомлення від студентів вищих навчальних закладів про профілактичні бесіди та погорози звільненням з боку керівництва за участь в акціях протесту або коментарі пресі, складання списків відсутніх на заняттях, виселення з гуртожитків, утримання студентів примусово в аудиторіях тощо.

Огляд підготований командою Євромайдан SOS за підтримки експертів Центру Громадянських Свобод, Групи громадського спостереження «ОЗОН», ХОФ «Громадська Альтернатива», «Молодіжної Правозахисної Групи-Харків», «Міжнародного Молодіжного Правозахисного Руху» та «Центру правової трансформації» (Біларусь).

Огляд підготований на основі інформації отриманої на гарячі лінії, Фейсбук-сторінку та електронну пошту Євромайдан СОС, а також з відкритих джерел, від партнерських організацій та внаслідок власного моніторингу мирних зібрань та судових процесів

Надана в довідці інформація продовжує уточнюватися та перевірятися. Будемо вдячні за коментарі та доповнення, надіслані на пошту evromaidansos@gmail.com

Номери телефонів «гарячих ліній»: (068) 5481241; (066) 6849830; (063) 3379573. Номер телефону для юристів, які хочуть допомогти: +380961664287

Сторінка Євромайдану SOS у ФБ

Євромайдан репресії

Знак гривні
Знак гривні