М

Майдан намагається перехопити ініціативу. Огляд стратегії (22 грудня)

Хто першим видихнеться влада чи Майдан залежить не від кількості нових наметів, розлитого чаю і нарізаних бутербродів. Успіх залежить від того хто перехопить стратегічну ініціативу, тобто хто змушуватиме опонента відповідати на свої дії.

Автор: Орест Зог

На сьогоднішньому мітингу було близько 100 тис. людей. Величезна кількість за мірками декілька місячної давнини і мала за мірками останніх тижнів. Не відчувалося напруги минулих днів. Здається влада зробила ставку на те, що за якийсь час протест затухне сам по собі.

Таке трапляється, що не досягаючи суттєвих результатів і за відсутності намагань влади придавити протести силою вони затухають самі собою

Та хоч і на мітинг не прийшов мільйон сам Майдан розширюється щодня з'являються нові намети й обладнані місця для ночівлі біля бочок з багаттями. До речі самі ватри перетворюються у все складніші «буржуйки» під відкритим небом.

Хто першим видихнеться влада чи Майдан залежить не від кількості нових наметів, розлитого чаю і нарізаних бутербродів. Навіть не від частоти поїздок під маєтки владоможців. Ці вилазки дуже важливі, але як показав останній тиждень не дозволяють Майдану знову захопити ініціативу. Влада теж її не має, у неї справи навіть гірше, вона не має і тактичного плану дій: то проголошує безстроковий мітинг, то розпускає його. Влада не має і внутрішньої єдності, навіть у своїй контрпропаганді описує війни кланів у середині.

Отже успіх залежить від того хто перехопить стратегічну ініціативу, тобто хто змушуватиме опонента лише відповідати на свої дії.

Ініціатима "Майдан"

І Майдан сьогодні зробив таку спробу: заявив про створення всеукраїнської громадського організації «Майдан». Очевидно це мислиться щось типу «Солідарності» чи Народних Фронтів часів перебудови. Добре що до ради увійшли громадські активісти і партійні вожді.

Ініціатива правильна, слабким місцем може бути організаційна робота. Та й створювати таку організацію варто було б тижні два- три тому. Поки організація розкочегариться пройде мінімум місяць, а на війні, як відомо, головне це швидкість.

Засновник Піратської партії Швеції у своєму посібнику про те, як з безлічі симпатиків зробити дієву політичну силу категорично вимагає на момент проголошення вашого месійного плану мати підготовлений сайт на якому усі бажаючі можуть записатися у волонтери.

Заклик вступати до «Майдану» не супроводжувалося ні поясненням як це зробити, ні посиланням на сайт, де це можна зробити ні розгорнутою мережею точок на Майдані Незалежності де це можна зробити офлайн.

Енергія нинішнього протесту суттєво зменшує негативні ефекти від організаційних ляпів. Але це не буде тривати вічно. Коли люди дійсно втомляться від стояння і ходіння на мітинги, гарно поставлена оргробота стане ключовим фактором у протистоянні.

Що робити з активістами, котрі записалися радимо читати тут. Для тих кому лінь довго читати по лінку скажу коротко: ЗАБОРОНЕНО лишати їх без завдань. Волонтери без завдань це ЗЛОЧИН керівників організації.

Склад Ради народного об'єднання "Майдан" за своєю різношерстістю нагадує склад Великої Ради Народного Рух України в 1989 році. Точно можна сказати, що як і тоді буде багато балаканини, хаосу і сварок, але як і тоді цей хаос виявиться ефективнішим за владу і врешті решт її повалить.

Тим більше, що влада зараз слабша, а люди котрі увійшли до Ради «Майдану» мають більше організаційного і політичного досвіду ніж рухівці часів перебудови. Цікаво, що як і зараз громадськість, котра прийшла в НРУ як вогню боялася слова «партія». Рух на початках був «громадсько-політичною організацією». Та логіка подій взяла своє і згодом він таки став партією.

Та є і сумна аналогія. У «Нашу Україну» після 2004 року записалися декілька сот тисяч людей. За рік усі розбіглися і не тільки через бездарну політику Ющенка, а й через бюрократію всередині парії.

«Заборонити внутрішні голосування» в ідеалі цим принципом мав би керуватися ГО «Майдан».

Лідер

Суттєвим недоліком нової організації є відсутність лідера. Співголів там аж сім. Колись Народний Рух отри мав друге дихання, коли позбувся трьох співголів на користь одного – Вячеслава Чорновола.

З трибуни і на ФБ часто чути, що вожді не потрібні, а у приватних розмовах - про те, що «трійка лідерів» дістала своєю триєдністю.

Олігархам, чиновникам, міліціонерам і всім хто хоче втекти із корабля влади потрібно знати на чий корабель перебігати. Індивідуальні переговори з трьома не той формат, потрібен один капітан.

Користуючись демагогією, що ми стоїмо не за людину, а за системні зміни, політики відтягують день, коли назвуть того одного. Навіть якщо цей один проведе зміни у Конституцію по парламентську республіку. Кожен день зволікання грає на режим. Опозиції варто це нагадувати регулярно.

Інтелектуали можуть розмірковувати про принципи на яких будуватиметься нова Україна, людям же потрібен символ, який її уособлюватиме. У «Солідарності» був антиінтелектуальний електрик Валенса і Польща від цього тільки виграла.

Історія з Ющенком уже не повториться, бо він формував коаліцію під себе, а зараз коаліція сформувалася під зміни, залишилося лише персоналізувати ці зміни.

Чим швидше це зробить Майдан, як місце свободи і «Майдан», як громадська організація тим швидше отримає перемогу.

Перехоплення ініціативи: вибори мера Києва

Давайте подумаємо, чи призведе до послаблення влади ініціатива створення "Майдану"? Сумнівно. Жодної позиції влади прямо зараз, коли люди "стоять" ця ініціатива не підриває, а чи вийде утворити "Солідарність" покаже час.

Натомість можна було б виконати інший маневр: почати організовувати вибори мера Києва. Робити все по закону, але своїми силами. В процесі роботи утворилася б дієва мережа активістів у Києві. Обраний таким чином мер міг би претендувати на легітимність і робити відповідні дії. Сам намір організувати альтернативні вибори створює у влади купу страхів, змушує панічно діяти і роботи помилки. А у разі успіху дозволить контролювати столицю. Вибори мера дієвий хід, котрий принесе стратегічну перевагу. Ще не пізно його зробити.

*******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

Євромайдан стратегія

Знак гривні
Знак гривні