П

Параліч влади і пасивність Майдану. Огляд стратегічних позицій (13 грудня)

Після невдалої спроби ліквідувати Майдан влада на два дні впала у ступор. Опозиція ж обмежилася святковим салютом у середу і теж сиділа без діла. Нічні штовхання за Майдан мобілізували чергову хвилю народу. У ніч із середи на четвер (наступна після штурму) ночувати на Майдані масово прийшли кияни, а вже під ранок у четвер добралися чисельні автобуси із Галичини.

Автор: Орест Зог

Влада була настільки паралізована, що нових протестувальників, які кинулися до столиці навіть не зупиняло ДАІ, або турбувало мінімально. «В нашому автобусі всі тільки і чекали, поки нас зупинять. Але це трапилося лише один раз», - із жалем розповів кореспонденту ТЕКСТІВ тернополянин, якому не випало нагоди проявити свій революційний запал.

Та вже під вечір четверга активісти з регіонів почали подумувати, що вони даремно їхали: «Виявляється тут нічого не відбувається. Дискотека на Майдані», - говорив наш співрозмовник. Його реакція природна - волонтерам постійно потрібно давати завдання. Кияни, яким доручили зчищати сніг і будувати барикади робили це із грандіозним запалом, якби їм сказали збудувати велику китайську стіну, вони б її зробили.

Та наступного дня, тобто в четвер завдань не було і люди почали нудитися, а отже і кількість мітингувальників упала. Від суттєвого роз’їзду по домах врятувала лише інформація про провокації влади, які можуть відбутися на вихідних.

До моменту атаки на Майдан мітингувальники задавали тон. «Блок-пости» під урядовими будівлями нервували владу і врешті змусили її до атаки. При чому до атаки на невигідних умовах: «Беркут» не міг на повну застосовувати силу.

«Розумний воєначальник у багатьох випадках зуміє зайняти такі оборонні позиції, які противник змушений буде обов'язково атакувати», - писав відомий німецький воєначальник Мольтке.

Тактично виграти і втратити ініціативу це по-українські. «Виростити сад і викинути урожай», - цю суто національну «стратагему» застосовував Майдан з ранку середи до вечора п’ятниці.

Влада оговталася першою і тепер ініціатива на її стороні. Вся країна слухала Януковича і Азарова на круглому столі. Медіа обговорюють, що ж буде коли регіонали звезуть 200 тисяч бюджетників. Про ініціативи Майдану не говорить ніхто, навіть сам Майдан.

Є одна річ, яку потрібно зробити перед початком «революції», акції протесту і тому подібних подій. Необхідно визначити «стовпи» на яких тримається влада чи які підтримують несправедливість у суспільстві, а це інституції та конкретні люди. Вибиваючи і розхитуючи кожен «стовп» протестувальники зменшують силу опонента.

Що заважало вже у середу в обід всю енергію та ентузіазм Майдану направити на розхитування чергового «стовпа влади»? Не обов’язково відразу йти на Межигіря.

Барикада на Майдані, у мішках сніг. Волонтери не солдати. Коли стає скучно вони розходяться

Гарним, хоча і запізнілим прикладом такого типу наступальних дій є пікет Демократичного Альянсу біля маєтку Клюєва. Але ДемАльянс, хоч і бойова партія, але це не весь Майдан. І традиційний пікет це банально.

Можна організувати прикольний квест, як це зробили британці. Газета Гардіан якось підбила своїх читачів записувати на відео кожен крок прем’єр міністра Великої Британії. У них вийшло весело, правда прем’єр трохи нервував.

«Стовпами режиму» можна і треба зайнятися в будь-який момент. «Робота» з ними і є головним завданням Майдану. Але зручний час втрачено і найближчими днями Майдан займатиме невигідну і нервову оборону від гіпотетичних провокаторів. Охороні барикад не легко: кожного із сотень тисяч киян доведеться на око визначати: провокатор чи ні.

В якості партизанських вилазок можна відправити на Європейську площу симпатичних дівчат під прикриттям Кличка, аби ті роздавали листівки і підбурювали звезених силою бюджетників скандувати опозиційні гасла. Все таки скинення Чаушеску почалося з того, що "бюджетники" котрих привезли на офіційний мітинг почали скандувати антиурядові гасла.

Олігархи

Вони фактично заповнити вакуум подій під час паралічу влади і розгубленості Майдану. Спочатку відоме агентство Блумберг опублікувало статтю в яковій йшлося, що олігархи терплять величезні збитки від непрогнозованого розвороту Януковича у бік Росії. Наступного дня Пінчук розсипався у сентиментах щодо Майдану, а Фірташ устами Федерації роботодавців м’яко розкритикував владу за бездарне урядування.

А потім сказав своє вагоме, але розпливчате слово і Рінат Ахметов. На його думку «здорово», що Україна вільна і демократична країна. При глобальному погляді на картину такі заяви дещо підривають позиції влади. Але ці заяви могли б бути іще сильнішими, а дії особливо Ахметова конкретними, якби Майдан продовжував діяти так само рішуче, як у перший тиждень.

У владі немає єдності, навіть з офіційного сайту ПР то змінюються, то зникають заяви офіційних спікерів. Але сам Янукович вочевидь не повністю розуміє, що відбувається і йде на мінімальні поступки. Швидко протистояння не закінчиться.

Міжнародна спільнота

Європа і США різко змінили тон щодо Януковича і вперше заговорили про санкції. В Росії цим шоковані, але це допомагає і грубої сили влада не застосовує. Почали говорити тоном наглядача і подіяло!

Міліція

Попри внутрішні інструкції хлопці у шеренгах розговорилися з пресою і народом: «Силовики, які чергують біля Адміністрації Президента у зв'язку з подіями на Майдані, зізналися, що найважче для них - стояти проти народу», - повідомляє на ТСН.

«Ну і робота у вас мужики», - сказав я співчутливо «Беркутам» біля АП. «Та ну його нах..й з такою роботою», - відповів «космонавт».

Цей діалог описує мітингувальник. Бойовий дух одного з головних «стовпів» не на висоті. Тиждень-другий і з такими настроями солдати гляди і розвернуть щити в іншу сторону. Як писав Ганді людське ставлення до людини, котра опинилася на іншій стороні робить чудеса.

Майдан

На сцені Майдану повний хаос. Йдеться не про політиків, вони навчитися виступати добре і їх навіть цікаво слухати. І не про моральних авторитетів, котрі говорять правильні речі, але наскільки нудно, що рядові мітингувальники засинають від нудьги і скаржаться один до одного: «Та скільки він вже буде балакати!».

Сцена майдану це не тільки політики і діячі і не просто сцена. Кожне слово сказане чи проспіване там збільшує, або зменшує кількість прихильників і учасників. Дивно, що ні в одному із трьох партійних штабів цього не розуміють. Якби розуміли, то визначили людину із смаком і політичною інтуїцією, котра б керувала цим надважливим медійним майданчиком.

Вчора, наприклад, зі сцени лунала, як прикольна і класна музика так і жахлива попса під фонограму. А гурт «Кому вниз» гучномовним голосом віщав про «аріїв з берегів Дніпра». З цим трешем потрібно щось робити, як із плакатами типу «Беркут, ласкаво просимо до пекла!»

Сіра погода, барикади з покришками, колючим дротом і наїжаченими дошками наганяють неприємні асоціації. Було б непогано закликати якомога більше музикантів, акторів і художників грати і твори на Хрещатику. Творча публіка внесла б більше яскравих фарб в атмосферу.

Штурмувати фестиваль значно гірше, ніж набундючених дядьків біля вогнищ.

*******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

Знак гривні
Знак гривні