Л

Лікарі на революції. Більшість медичних служб на Майдані організувалися самі

- Тут зараз вже досить багато медиків працює. - Каже мій знайомий, який регулярно і довго майданить. – І відрізняються ці служби одна від одної навіть візуально. Крокуємо від метро "Хрещатик" до захопленої Київради. Наша ціль – подивитися, як працюють медичні служби, які організував сам народ, чи точніше лікарі з народу. На Майдані безліч служб, груп і акцій організовуються людьми без участі політиків і громадських активістів. Сьогодні ми розповімо про лікарів

Автор: Сергій Клімович, спецпроект "механізм Майдану"

На вході до приміщення Київської міської ради невеличка черга – організовано дозований доступ всередину. Втім, тут суто по-українськи нахабно можна обійти натовп, якщо ти симпатична знайома молоденького вахтера (діє блат в серці революції?), або журналіст чи навіть його супутник. Стіни комунальної, тобто нашої з вами, власності "прикрашені" десятками наліпок та стікерів. Мабуть, відомий російський фотоблогер Ілля Варламов дещо поспішив похвалити українців за чистоту ("Посмотрите, ни одной надписи на стене! Ни одной сорванной зановесочки. Все-таки украинцы очень крутые. Настоящая европейская революция.").

На вході до Київради

Сходи однієї з найбільших захоплених будівель нас зустрічають стійким ковбасним запахом – у кулуарах навколо галереї влаштовано шведський стіл. Революціонери теж люди, а людям потрібно їсти. Чимчикуємо до головної зали, не зачиненої організаторами. Праворуч від входу обладнано медичний пункт. Там бачимо бригаду "Швидкої допомоги"

http://varlamov.me/img/maidan5/12.jpg На світлині чітко видно на колоні червоний хрест медичного підрозділу

Швидка допомога

- Ми щойно, годину, як заступили на зміну – розповідає привітний лікар швидкої допомоги Руслан Солтисюк. – Наша карета чекає ззовні. А сам цей осередок працює в режимі медичного пункту. Доки тут сидимо, до нас вже звернулось з десяток людей з перепадами тиску, а ще просили пігулки проти застуди.

За словами Руслана, нерідко буває, що його колеги, лікарі "швидкої допомоги" відпрацювавши свою чималеньку зміну, лишаються допомагати тут далі в якості волонтерів. Але, на превеликий жаль, подробиць він не знає – подібна громадська діяльність бюджетників є, ймовірно, річчю інтимною – держава за підтримку опозиції може і звільнити зі служби.

На думку приходить подібна ж ситуація із священниками УПЦ МП – хочеш протестувати, то йди лише як фізична особа.

На його пам'яті, каже Солтисюк, поки що везти до лікарні довелося лише поки одного хлопчину – той два тижні терпів наслідки болів у животі, доки не звернувся по допомогу.

Пізніше стало відомо, до шпиталю забрали одного переохолодженого британця. Також до лікарні потрапила шестирічна дівчинка з гострим бронхітом. Напрошується питання – як тут опинилася дитина?

А ще коли писався матеріал, стало відомо, що рано вранці 6 грудня неподалік від "України" було знайдено труп 50-річного чоловіка з кров'ю, але без ознак насильницьких дій. Мережею одразу почали поширювати чутки, що причиною смерті є туберкульоз, згодом підтверджені міліцією. Не пройшло і доби, як МОЗ заявив про небезпеку епідемії сухот на Євромайдані, забувши одначе додати, що такі самі хворі щодня їздять з кожним із нас у громадському транспорті.

- Щодо чергувань недержавної "швидкої допомоги" я нічого не знаю – каже лікар. – А наші бригади тут працюють цілодобово, по 12 годин. Нас можна знайти в усіх великих будівлях революційного Євромайдана: в КМДА, Будинку профспілок, колишньому "Жовтневому" палаці, а також біля Кабміну і парламенту.

Пан Руслан зазначає, що клієнтами подібних медпунктів є переважно люди, що страждають на серцеві захворювання, застуду, високий тиск, проблеми зі шлунком, ті чи інші побутові травми – мозолі, забої, скалки в пальцях, опіки тощо.

Наша розмова переривається якимось співчутливим киянином, що приніс з десяток пакунків з бинтом. Волонтер з глибини "медпункту" прийняв пожертву, додавши її до батареї всіляких пляшечок із "зеленкою" та перекисом водню.

- В принципі на данний момент всього вже є достатньо, – резюмує Солтитсюк.

Хірург

Далі проходжу углиб закутка під червоним хрестом на колоні і "ловлю" міцного хірурга з Козятина, що у проміжку між оглядами присів на стілець. Ненадовго. На моє щастя, Олексій Іванович Зоря докладно відповідає на всі питання, періодично відходячи до нужденних.

- Ми вже тут п'ятий день чергуємо. – Каже Олексій Іванович. – Вдень працює бригада прибулих докторів, а вночі – кияни.

За його словами, "швидка допомога" попервах сиділа назовні, але тепер пари лікарів перебазувалися в приміщення, розташувавшись разом з медпунктами протестувальників.

- За минулу нашу зміну до нас звернулось 100 – 150 людей – продовжує розповідь доктор. - Зрозуміло, що травми зараз звичайні для подібних ситуацій, а раніше, у суботу та неділю ми надавали першу допомогу і побитим (тоді загалом постраждало понад чотири сотні українців Прим. Авт.), яких було досить багато. Секундочку...

Олексій Зоря стоїть у масці. Світлина ЛИГА

Лікар кинувся до двох дівчат, які прийшли із скаргою. За секунду на руку, обпечену окоропом чаю з пластикового стаканчика був накладений пантенол – і паціентки пішли, перед цим лишивши свої данні у імпровізованому журналі реєстрацій із ніжно-зеленою обкладинкою.

- Тут кожний розуміє, заради чого він знаходиться. – Киває головою Олексій Зоря. – А людям, які збираються сюди, де велике скупчення народу, я б порадив в таку пору приймати противірусні препарати та користуватися масками. Наразі у нас немає дефіциту ані волонтерів, ані ліків, ані пацієнтів.

Наразі у нас немає дефіциту ані волонтерів, ані ліків, ані пацієнтів.

Нашу розмову вкотре перериває панна у куртці із червоним восьмиконечним хрестом на передпліччі, питаючи, чи не потрібні медпункту перев'язочні матеріали.

Це співробітниця римо-католицької "Мальтійської служби допомоги" – благодійницького крила іоанітів, тобто лицарів-госпітальєрів, одного з найперших у світі військово-чернечих орденів, створених у добу Хрестових походів. На превеликий жаль, вона спілкуватися з ТЕКСТАМИ відмовилися, вислизнувши з приміщення. Пізніше ми бачили, як чітко на Майдані працює їхня польова кухня. Неподалік стояли два білі "пижика" з івано-франківськими номерами.

Втім ще більше допомого зі Львова. 5 грудня до столиці за підтримки Андрія Садового прибуло півсотні львівських медиків, котрі напередодні пройшли спеціальні медичні курси з допомоги у таких напівекстремальних умовах.

Вони ж мають і свої сторінки у ФБ і ВКонтакті. Судячи з усього, хлопці налаштовані рішуче, мабуть, збираються стояти, як і весь народ Майдану, довго. Мова йде ні багато, ні мало – про розгортання цілісінького польового шпиталю.

Психологи

Тим часом ми прощаємося з ремонтувальниками тіл і повераємо до столика ремонтувальників душ. Три жіночки-психотерапевта з посмішкою нам одразу дарують свою чітку пам'ятку.

- Ми тут стоїмо вже другий день – розповідає один з психологів Оксана.

– Наші осередки є в усіх будівлях Майдану.

Волонтер Оксана. Світлина Gigamir

За словами фахівців, їх допомога тут необхідна через низку обставин – чуже місто людям діє на нерви, сама ситуація є перманентно стресовою, та й фізичні умови не надто комфортні.

- До нас нещодавно звернувся чоловік, який вже дев'ятий день ночує на вокзалі – каже одна з напарниць Оксани. – Його там ганяють. І нарешті він зрозумів, що хоче спати, тому звернувся до нас. Загалом, навіть якщо люди, спілкуючись з нами, кажуть, що у них немає стресу, це зовсім не означає, що його дійсно немає. На пропозицію зателефонувати родичам ця застресована людина відповіла відмовою, зазначивши, що не користується мобільним зв'язком з релігійних мотивів.

Загалом же, за спостереженнями фахівців, цей Майдан відрізняється від памаранчового набагато напруженішою атмосферою. Там була суцільна карнавальна культура, а тут люди озлоблені і постійно очікують атаки загонів МВС. Крім того, не слід забувати, що величезна кількість українців, які приїхали зараз до столиці, майже ніколи в житті не були у великих містах. Від звичного простору – неба, лісу, степу, ріки обставини вкинули їх до бетонних джунглів. Тож, тут недовго і рознервуватися.

Втім, атмосфера зовсім не заважає бурлити горомонам у юні.

- Ви гадаєте, що любов на Майдані – це жартики? – каже Оксана. – Але завіряю вас, тут все абсолютно всерьйоз.

Її колега Марія у вівторок розповіла зокрема журналістам, що їм почали вже довіряти свій сердешний біль – проблеми у стосунках

. Втім, психологи займаються не лише амурними переживаннями революціонерів. Вони працюють з координаторами майдану і учать не лише як облаштувати психологічний комфорт новоприбулих, а й як... виявити провокаторів у натовпі.

- Щойно ми розмовляли з адміністраторами Майдану, щоби нам виділили кімнатку для роботи з організаторами протесту, - каже ще одна напраниця Оксани. – Адже саме на них в останні дні лежить надзвичайно важкий тягар роботи.

Різні служби

Всією медичною службою Майдану, як і у 2004-му, керує нардеп-"свободівець" Святослав Ханенко. За його словами, центром курсують парами сім мобільних медичних бригад, а до волнотерського списку станом на середу записалося понад три сотні охочих, прочитавши професійний заклик у Facebook. "Свободівська" медицина також слідкує і за номами СЕС. Є за чим – лише в четвер, 5 грудня, було приготовано 44 тисячи порцій їжі.

Втім, Ханенко, так би мовити, є офіційним менеджером Майдану. Не треба забувати, що організовувати "офіційно-опозиційні" медпункти партії почали десь у вівторок. А десятки волонтерів допомагали потерпілім від "беркутівських" кийків ще у неділю та в ніч на понеділок. Наразі ця альтернативна служба і медпункт, які куруються громадською організацією "Сила людей" розташована за адресою вулиця Фрунзе, 40. Їх Facebook – "Майдан. Медики"

- Ми півночі не сідали, - розповідає київський айтішник Андрій, який випадково приєнався до цього руху. – Одягли білі футболки, балончиком намалювавши червоний хрест, і, розбившись на пари - трійки, почали допомагати тим, хто лишився з 1 на 2 грудня поза київськими квартирами.

Програміст розповідає, що організації не було жодної. Справу погіршувала велика кількість нерозважливої молоді, яка своєю поведінкою зокрема змушувала думати, що справа протестантів є приреченою. Втім, за пару днів ситуація дещо змінилася на краще. Але не обійшлося без ексцесів – за повідомленням відомого барда-лікаря Ольги Богомолець, наприклад, кудись зникло півтора десятка пакунків з медикаментами. Цікаво, що ліки для суспільного добра надаються деякими аптечними мережами.

Втім, в майданівській медицині, як і скрізь у житті, не обійшлося і без політики.

- Ми проводили перемовини з Ханенком і Олегом Мусієм, - передає "Ліга" слова Дмитра, представника "Сили людей", - але переконалися, що ці люди налаштовані займатися політикою, а не допомогою людям на вулиці.

Підходимо поволі до входу наметового містечка з боку Михайлівської площі. Проходимо повз двох, які дещо нервово спілкуються

- Чого ти мене не пускаєш? – Питає роздратовано середнього віку кремезний чолов'яга.

- Бо від вас смердить алкоголем. Ви пили? – тихо, але твердо відповідає "вахтер" блок-поста. – Нам заборонено пускати сюди в алкогольному сп'янінні...

Десь попереду майнули у натовпі дві білі футболки з намальованим хрестоподібним графіті...

П.С. До речі, номер "Гарячої лінії" медичного штабу Майдану (063) 197-03-03

лікарі самоорганізація Євромайдан механізм майдану

Знак гривні
Знак гривні