Щ

Що здобула і що втратила опозиція вчора (1 грудня 2013 р). Огляд стратегій

Одна з найбільших на історію України демонстрацій, котра зібралася вчора, а це за різними оцінками від 250 до 500 тисяч людей, безумовний успіх суспільства і опозиції. Як свідчать джерела близькі до влади десь з 12.00 і до 18.30 влада втратила контроль над силовими підрозділами. Керівникам спецзагонів банально не могли додзвонитися.

Плюси.

Велика кількість людей на демонстрації, зайнятий Майдан, сцена на місці тої, яка була в 2004 рокі, намети і «база» у будинку профспілок це теж успіх.

Майдан вистояв ніч, і попри загрози захоплені будинки міліція не штурмувала. Це добре, це означає, що вони не впевнені і бояться.

Ініціатива на стороні Майдану.

Мінуси.

1. Сутички біля Адміністрації Президента. Протягом приблизно трьох годин молодь нападала на шеренгу міліціонерів, кидала пляшки, каміння, запалені фаєра; міліція то просто стояла, то кидала газові і світлові гранти, то інша у контрнаступ і гамселила усіх без розбору.

Організатори протестів нічого не могли вдіяти аби припинити ці дурні розваги молоді. Щось зробити намагався Порошенко, громадський активіст Ігор Луценко, депутати свободівці і під кінець, коли «Беркут» таки добряче побив народ, утихомирювати нападників приїхав сам Тягнибок.

Події під АП суттєво змазали успіх дня. Дехто вважає бійку проявом геройства. Є як мінімум п’ять причин, чому насильство суттєво зменшує шанс на перемогу:

- дозволяє владі застосовувати силу, аж до вогнепальної. В разі такого розвитку подій шансів на успіх зараз, або під час наступних планових виборів президента стрімко зменшуються до нуля.

- агресія зменшує кількість протестувальників. У нашій ситуації, коли партії і громадські організації фактично не мають розгалужених мереж і структур, лише тривалі і багато чисельні демонстрації можуть змінити владу. Гарантії не має, але шанс є. Бійка з «Беркутом» шансів не дає.

- бійки не дають змогу західним країнам тиснути на українську владу, аби вона не застосовувала грубу силу.

- як добре видно з відео, пару сотень бійців «Беркуту» легко розганяють тисячі демонстрантів, навіть тих, які вважають себе підготовленими. Суть стратегії має полягати в тому, щоб влада не могла використати силу, якої в неї завжди більше.

- це ідеальна картина для залякування східноукраїнського і російського телеглядача. Короткостроковий успіх Майдану залежить від підтримки в тому числі і на Сході. Тема євроінтеграції дає шанс на таку підтримку, адже близько 40% виборців ПР за Асоціацію. В більш віддаленій перспективі бажано, аби проєвропейські протести перекинулися і на Росію, так зменшиться тиск на Україну і ми легше зможемо підписати Асоціацію з ЄС.

У бійці брало участь багато ідеалістично налаштованої молоді, але гніт підпалив старий провокатор Дмитро Корчинський. Хто не знає, нагадаємо, що на минулих парламентських виборах у дільничних виборчих комісіях по квоті його партії працювали люди Партії Регіонів.

Ідея: організувати масові заяви в міліцію від тих хто був на місці події про те, що бійку організовував саме Корчинський.

Рекомендація: крім закликів не піддаватися на провокації лідери майдану мають посилати членів своїх партій і організацій, аби ті зупиняли бійки. Також з головної сцени потрібно пояснювати переваги мирного спротиву.

2. Риторика про Асоціацію з ЄС зникла. Натомість на сцені Майдану почали з’являтися представники дрібних націоналістичних організацій і парій. Вони говорять про історію, Бандеру, Петлюру, Холодний Яр і тому подібні речі. Це важливі теми, але зараз завдання об’єднати якомога більше людей навколо відставки Януковича і Асоціації з ЄС.

Рекомендація: більш жорстко контролювати доступ до мікрофону на головній сцені Майдану.

3 .Захоплення КМДА. Цим Майдан дав гарний козир у руки влади: можна легко відключити опалення і звинуватити в цьому людей, які зібралися на Майдані. Холодні квартири швидко остудять гаряче бажання підтримати революцію. Заклики до чиновників не приходити на роботу вже викликають страх у простих киян. Добре, що їх сьогодні пустили на роботу і їхні кабінети цілі і неушкоджені.

Вихід з пастки: оголосити, що заради киян протестувальники тимчасово звільняють КМДА, але нагадують Попову, що він нелегітимний керівник міста і якщо він спробує ще раз забороняти мітинги через Майдан прийде до нього п додому.

До того ж штурм міліцією будівлі КМДА не засудить жодна інша країна.

Інші спостереження

Абсолютним лідером вулиць є Тягнибок. Він уміє доступно пояснювати складні речі, говорить просто і чітко. Його цікаво слухати. Коли хочеш знати що робити на Майдану треба слухати Тягнибока. (Це лише спостереження, ТЕКСТИ писали чимало критичних матеріалів про «Свободу»)Зі слів Кличка важко щось зрозуміти.

У влад триває війна за вплив. Льовочкін і Фірташ воюють з іншими групами. Цим пояснюється революційність телеканалу Інтер. Як тільки всередині влади будуть досягненні домовленості інформаційна підтримка протестів суттєво зменшиться, агресивність міліції зросте і Майдану стане набагато важче. Варто готуватися і до такого сценарію.

*******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстра зявилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

Євромайдан

Знак гривні
Знак гривні