В

В Україні найменші у ЄС комунальні платежі, але для бідних вони найдорожчі (ІНФОГРАФІКА)

Українці, котрі живуть на мінімальну зарплату витрачають на комунальні послуги майже половину "мінімалки". Це найгірший показник у ЄС. За нього мав би відповідати уряд. Але про це його ніхто не запитує.

Збір даних та інфографіка: Ярина Михайлишин

Уряд Азарова пояснює відмову від євроінтеграції тим, що МВФ не хоче надавати кредит Україні без збільшення ціна на газ, а ЄС дасть гроші лише після МВФ. Питання газу дуже цікаве. В Україні діє декілька категорій цін на це паливо. Для населення газ дешевий, а для підприємств дорогий. Не треба бути комісаром Катані, щоб зрозуміти посередники купують у Нафтогазу блакитне паливо, як для населення , а продають підприємствам. На вилку від 53 до 450 доларі можна жити.

Через хаос сфері власності і безтолкове законодавство тарифи за комунальні послуги завищені і ЖЕКи, котрі збирають квартплату, не обтяжують себе роботою з надання послуг. Ще одне питання до уряду: невже ЄС увесь цей час заважав реформувати галузь і очистити її від шахрайства?

Згідно з даними проекту Numbeo, який, до речі, є найбільшим у світі краудсорсинговим проектом порівняння цін, в середньому українці платять за комунальні послуги втричі менше за британців (55 євро на противагу 172 євро). Однак, рівень добробуту в Туманному Альбіоні настільки високий, що на оплату квитанцій навіть найбідніший його мешканець витрачає всього лиш 14% своєї мінімальної зарплатні.

Навіть в країнах, які приєднались до ЄС не так давно, і де ціни вже виросли, а зарплати ще не такі високі, ситуації все одно значно краща. Мешканець Польщі навіть з найскромнішими заробітками на комунальні послуги витратить лише одну третю своєї зарплатні (32%). Однак і сама Європа в питаннях ціни на «комуналку» доволі різношерста.

Приміром, кризова Іспанія за електроенергію платить значно більше, ніж відносно «стабільні» Франція та Британія. А Греція, де мінімальний заробіток, не зважаючи на кризу, удвічі більший за країни Східної Європи (684 євро на противагу 308 євро в Чехії, 333 євро в Угорщині та 369 євро в Польщі) має майже такі самі тарифи, як останні.

Однак, останні події засвідчують, що нам не варто переживати за різке зростання цін на комунальні послуги через інтеграцію з ЄС. Єдине, що залишається українцям – втішати себе думкою про все ще низькі ціни на інтернет.

Детальніше про тарифи в Україні та ЄС в новій інфографіці «Текстів».

Щоб збільшити малюнок клікніть на нього

Дані щодо ціни на газ та електрику подаються в Квт-г\євро і відображають ціну за 100 Квт-г, що за європейськими та українськими стандартами приблизною нормою споживання енергії в місяць на особу.

Інфографіку підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження"

економіка комуналка інфографіка уряд

Знак гривні
Знак гривні