Н

На чому роблять бізнес в Україні і ЄС (ІНФОГРАФІКА)

В ЄС на одне підприємство припадає 24 людини, в Україні 73.У Польщі частка мікропідприємств (до 10 працівників) становить 95,5%, що є найвищим показником серед країн Європи і забезпечує економічний ріст не зважаючи на кризу. В Україні їх лише 78%. Три четвертих українських підприємств – фізичні особи, але більша половина з них не виробляють власних продуктів, не надають послуг і власне навіть не займаються бізнесом, просто працюють продавцями, як правило на базарах.

Текст і графіка: Ярина Михайлишин

Як і в структурі видів діяльності, так і в географічній площині в українського бізнесу є значні проблеми з рівномірним розподілом: 15 % усіх підприємств діє в Києві, східні регіони лідирують за кількістю не лише промислових підприємств, але й тих, що спеціалізуються на фінансах, операціях з нерухомістю, будівництві, освіті, медицині тощо. Тим часом в ЄС найбільша кількість підприємств зареєстрована в найбільших країнах, однак більшість галузевих лідерів - це країни, чия площа і/або населення не перевищують відповідних показників Київської області.

Кількість підприємств свідчить про жахливий бізнес-клімат. Хоча в 2013 році умови для підприємницькою діяльності в Україні покращились. Так вважає Світовий банк. Згідно з даними його рейтингу «Легкість ведення бізнесу» за рік, що минає Україна подолала 28 сходинок і посіла 112 місце.

Легкість заснування бізнесу Україна покращила на 3 пункти, отримання дозволу на будівництво (який був чи не основним нашим «тягарем» в рейтингу) полегшилось аж на 145 пунктів, реєстрація майна – на 61, отримання кредиту – на 11, сплата податків – на 4. Невеличкі ускладнення відбулись в напрямках проведення електрифікації, захисту інвесторів та ліквідації бізнесу.

Структурна частка за основними видами діяльності була вирахувана у % від кількості підприємств основних видів діяльності з даних Держстату України та Євростату. Дані не містять показників у фінансовому секторі, освіті та медицині.

Збір даних та створення нфографіки за підтримки Міжнародного фонду "Відродження"

єс підприємці економіка польща бізнес інфографіка

Знак гривні
Знак гривні