Б

Банки Януковича - як на дріжджах, Курченка набирають обертів, Ахметова і Фірташа – стишують (ІНФОГРАФІКА)

Піврічний звіт про фінансові досягнення вітчизняної банківської системи, оприлюднений Національним банком, підтвердив зафіксовану раніше динаміку стрімкого розвитку групи банків трійки ключових політичних груп впливу в країні. Крім того, остання звітність зафіксувала уже відзначену багатьма аналітиками надмірну активність банків, наближених певною мірою до «младоолігарха» Сергія Курченка.

Тимофій Крамарів, спеціально для Texty.org.ua

Що ми рахували:

Для аналізу ми відібрали банки, зростання яких, згідно із попередніми дослідженнями, відбувається чи не найстрімкіше у системі.

Дані за 2012 та перше півріччя 2013 року.

Клікніть на картинку для перегляду інтерактивної візуалізації (клік на назву банку покаже деталі )

Не в останню чергу – завдяки приналежності їхніх власників провладним групам. Зокрема, раніше ми вже з’ясовували, що із приходом до влади Віктора Януковича низка фінустанов почала отримувати все більше і більше зарплатних проектів, а також нарощувати кредитування корпоративного сектора.

Цього разу ми аналізували банки Ріната Ахметова (ПУМБ та відносно нещодавно придбаний Ренесанс Капітал), Дмитра Фірташа (Надра), Олександра Януковича (ВБР та Укрбізнесбанк), а також банки, що нібито мають стосунок до младоолігарха Сергія Курченка (Реал Банк і банк Перший; нещодавно куплений Брокбізнесбанк поки що до уваги брати зарано – вплив на нього з боку Курченка чи його позицій біля влади неочевидний).

Показники, які бралися до розрахунку: активи (розмах бізнесу, обсяг коштів, вкладених «у роботу»), кредитний портфель юридичних осіб та фізичних осіб (темпи кредитування свідчать про те, чи заробляє банк через свою пряму функцію – видачу позик економіці), депозитний портфель юридичних та фізичних осіб (ступінь довіри та джерело ресурсів), залишки на рахунках до запитання (з цього показника можна визначити, наскільки інтенсивно відбувається обслуговування підприємств та реалізовуються зарплатні проекти).

Що вийшло:

1. Найбільше за півроку активи та темпи кредитування наростив Реал банк. Заступник голови наглядової ради структури Сергія Курченка СЄПЕК Борис Тимонькін визнав, що ця установа є одним із ключових кредиторів корпорації молодого харківського підприємця. А також, що СЄПЕК має в установі менше 10% власності. З січня по червень 2013 року Реал наростив кредитування фізиків в 2 рази.

Утричі зросли кошти на депозитах юридичних осіб. З тією лиш різницею, що абсолютна цифра цих коштів суттєво нижча. Активи виросли на 60% або 600 млн. грн. Чи не може це бути схема, за якою кошти кладуться на депозит компанією, а потім видаються у вигляді формального кредиту фізособі? До кризи багато банків уже проходили через таке. Чим обернулось – відомо.

2. Найбільше зарплатними проектами приріс Всеукраїнський банк розвитку. Його залишки на рахунках фізичних осіб за шість місяців потроїлись. Не в останню чергу, вочевидь, за рахунок бюджетників, яких уже не перший рік переводять на обслуговування до банку Олександра Януковича.

3. Аномально – на 46% - виросли депозити фізосіб в Надра банку і в Реал банку. І якщо для останнього цей приріст не є суттєвим – усього близько 100 млн. грн., то для фінустанови Дмитра Фірташа зростання є просто феноменальним – на 1,5 млрд. грн. Після кризи і тих метаморфоз, що відбувалися з Надрами в 2009-2010 роках таких приріст – реальне досягнення.

Клікніть тут для перегляду інтерактивної візуалізації (клік на назву банку покаже деталі )

Що в цей час відбувалось в середньому по банківській системі:

За півроку приріс активів склав ледь менше 6% (ПУМБ +15%, Перший +14,3%, Укрбізнес +8%, Реал банк 64,4%). Кредитний портфель юросіб виріс на 4% (в «контрольній групі» менше тільки ПУМБ – 2,47%. Депозити фізосіб і залишки на рахунках по системі виросли на 12% і 18% відповідно (менше середнього тільки банк Перший).

Як росли провладні банки в період 2010 - 2012 років дивіться тут. Зверніть увагу, що ще в 2012 році банки Клюєва й Івнющенка росли незвичними темпами, цього року вони аномальних результатів не показали.

Збір даних та створення нфографіки за підтримки Міжнародного фонду "Відродження"

ахметов фірташ янукович фінанси банки економіка покращення Курченко інфографіка

Знак гривні
Знак гривні