Н

Надрукую собі пістолет і печінку, а коханій бікіні. 3D-друк дійшов і до України

- Ти про це? – перепитує мене Роман Мойса, щось виправляючи в налаштуваннях працьовитого 3D-принтера UP!, який саме доробляє якусь маленьку чудасію на платформі своєї робочої зони. – Це заготовка для квартирного ключа. Так само можна виготовити і аварійний відмикач для авто.

Сергій Клімович

"Винахід, який змете глобальний капіталізм, розпочне другу промислову революцію і врятує навколишнє середовище..."Перша шпальта The Guardian, 25 листопада 2006 року.

Всіх людей, які цікавляться 3D-принтерами, можна розділити, як то часто буває, на оптимістів та скептиків. Втім, це не скасовує щотижневого валу тематичних новин з усього світу. Там школярі зібрали для власного закладу агрегат, тут виготовили протез для качки і так далі і таке інше.

Один з найвідоміших футорологів сучасності, колишній головний редактор журналу Wired Кріс Андерсон зазначає, що в недалекому майбутньому в кожному веб-браузері буде присутньою кнопка "3D-Print", за допомогою якої бюргери зможуть надрукувати собі ледь не будь-який побутовий предмет.

Скептики ж, по-перше, кажуть, що ця технологія не є вигідною капіталістам як таким, адже теоретично може зробити особистість більш незалежною від ринку, тому її ніхто не розвиватиме. А, по-друге, все ж існує певний освітній ценз.

Надруковане бікіні

- Я не думаю, що в цій галузі спостерігається такий же вибуховий ріст прибутку, як вибухове зростання уваги і новин спостерігається в інтернеті по темі 3D-друку. – резюмує засновник лабораторії 3D-друку 3D-Lab Матвій Ілляшенко. - Комп'ютери виробляються і продаються сотнями мільйонів, 3D-принтери поки що одиницями тисяч, тобто різниця все ще в чотири – п'ять порядків, а це величезна величина. Крім того, вартість принтерів впала в рази, а з тим впала і прибутковість (маржа) продажу кожного окремо взятого принтера.

Що ж зараз друкують у світі?

1. Зброя. Навесні (а саме 5 травня) світ струсонула новина про створення справжнього пістолета Liberator із собівартістю у $25. Американський уряд з 10 травня 2013-го почав судомно прибирати креслення виробу з Мережі, але було пізно – stl-файл (формат 3D-друку) зброї вже розтікся по всіх найбільших торент-сховищах світу. 20 травня на YouTube виклали відео польових стрільб (дуло витримало десяток пострілів, а на одиннадцятому розкололося від перегріву).

Вже 21 травня росіяни рапортували про успішний друк виробу в себе, а в кінці липня народ встиг напроектувати десятки варіацій, наприклад, Grizzly. Далі буде. Пластикова зброя жах для охоронних служб, адже її не бачить металошукачі.

2. Піратство. Днями у світі прототипування з'явився свій Pirate Bay – уряд США змусив прибрати з найбільшого веб-ресурсу безкоштовних моделей Thinginverse всі моделі вогнепальної зброї, підштовхнувши інженерів Liberator-а створити торрент-сайт The ,a href= http://defcad.com/cad_objects/defcad-pepperbox-liberator-version-1-1>DEFCAD в середині вересня. Не пройшло і кількох днів, як там вже з'явилися десятки тисяч найрізноманітніших моделей.

3. Авторські права. Це питання – больова точка. Cтрімкий розвиток 3D-друку досі гальмується численними патентами. Головна битва між Капіталом та Анархією на цьому фронті – також ще попереду.

4. Фізика. Новий стиль виробництва зробив черговий поштовх і в науці, значно полегшивши лабораторні досліди.

5. Живопис. 24 вересня було оприлюднено відео, на якому видно, з якою легкістю 3D-принтер копіює картини класиків. Наразі представники арту та дизайну – найактивніші новатори у галузі використання 3D-друку.

6. Енергетика. Влітку поточного року стало відомо про те, що у Гарварді за допомогою наночасток і 3D-друку були створені мікроскопічні літієві батарейки. Технологія відкриває силу-силенну можливостей для розвитку людських технологій.

7. Космос. Вже існують абсолютно серьйозні та випробовані на Землі проекти зі створеннябаз на Місяці та Марсі за допомогою 3D-друку будівель для піонерів засвоєння Сонячної системи.

8. Медицина. Тут є, де розгулятися. Американці вже надрукували фрагменти печінки і презентують гламурний "гіпс" (щоб можна було без перешкод почісувати зламану кінцівку). Подальші можливості теж потенційно безмежні.

9. Ресторанний бізнес. Ось тут можна купити приблизно за $4100 3D-принтер виробів з шоколаду, а тут лише за $2700 – іншої гастрономії. Чим не готова ідея для бізнесу в Україні?

10. Кримінал. Йдеться навіть не про зброю. Це вам не тільки друк холодної та вогнепальної зброї, це і квартирні, кайданні або автомобільні відмички. Це і скіммери для кардерів.

11. Прекрасне. Ось шикарна підбірка одягу, біжутерії, музичних інструментів, фотоінструментів, дизайну інтер'єрів тощо.

В Україні друкують чохли для мобілок

Українці друкують собі чохли і підставки для мобілок, скрині для біжутерії, часничниці, перечниці, кріплення для штор, настінні тарелі, кільця для ключів, ремінці для годинників. На відміну від іншого світу у нас друкують автозапчастин, адже часом потрібну деталь дістати вкрай важко.

Уявіть, що буде, доступними стануть 3d-принтери, які зможуть друкувати металами... А цей прорив розробники обіцяють лише за 20 місяців.

Мойса директор веб-сайту 3DFactory, який пропонує на продаж з півдюжини моделей 3D-принтерів, а також послуги з друку всіляких ексклюзивних виробів з пластику. Таких виробників, як Роман, у Києві до десятка.

Всього ж в Україні лише близько двадцяти працюючих принтерів. Крім столиці такі просунуті іграшки є у декількох містах-мільйонниках.

Дехто купив собі принтер в якості іграшки для себе або дитини, не знаючи при цьому толком, що він буде з ним робити. Та набивши руку зявляється азарт і питання, що друкувати, відпадає саме собою.

Як роздрукувати потрібну річ

Потрібна 3D-модель. Її можна знайти на Thinginverse, головній інтернет-базі безкоштовних 3D-моделей для друку. Там є десятки тисяч примірників різних побутових приборів. За розрахунками економістів Мічіганського університету, в перший же рік домашнє господарство повертає 40-200% інвестицій від купівлі, економлячи 300 – 2000 у.о.

Якщо ж серед десятків тисяч ви не знайшли потрібної, то абсолютно спокійно можете взяти одну з десятків інженерних (різноманітні CAD-и) або дизайнерських (3D-Max) програм та трішки потренувавшись, намалювати щось своє.

А пізніше і поділитися цим зі світом. Наприклад, однією з найлегших програм для 3d-моделювання є SketchUp: для засвоєння достатньо опрацювати чотири години відеоуроків – тьюторіалів. Крім того, до ваших послуг для цих цілей армія дизайнерів-фрілансерів, здатних за пару сотень гривень виконати будь-яку вашу примху. "Солдата" можна знайти на сайті Freelancehunt.com

Та до популярності, скажімо планшета 3D-принтеру дуже і дуже далеко.

Компанії, що друкують в 3D професійно, почали бізнес в середині нульових, але тоді це були (і зараз є) величезні машинерії, ціна на які кусається. Головним їх призначенням є швидке, за добу, прототипування якихось складних інженерних, дизайнерських або архітектурних об'єктів, на що до цього потрібно було витрачати тижні.

А епоха домашніх мінівиробництв побутових пластикових предметів почалася у світі у 2009 – 2008 роках. До нас вона докотилася трішки згодом.

- У 2008-09 роках була Криза. Жодних принтерів. – посміхається Мойса. – А от коли почали з'являтися бюджетні принтери, стало цікаво. Це ціна гарного ноутбука. Ми користуємося не найдешевшим брендом, адже, як то кажуть, "принтер принтеру рознь". Можна і машину купити китайську.

Втім, не варто забувати, що переважна більшість 3D-принтерів дійсно є виробництвом майстрів Піднебесної.

- Багато виробників зосереджено в США, потім Китай, Європа, Індія, Австралія, Сингапур. Є по своєму виробнику чи не в кожній країні Європи, - каже Євген Кожуховський із SmartPrint, – лідери це Stratasys, 3D Systems (обидві із США), які окупували професійний сегмент. Всі інші з різним розривом плетуться за ними і націлені в основному на малий бізнес і любителів.

- З виробників FDM-принтерів можна виділити Ultimaker , відкритий проект RepRap (кожен може сам зібрати собі принтер, вся документація у відкритому доступі), 3D Systems і їх принтер Cube3D і багато інших, - розповідає Матвій Ілляшенко.

Поки я спостерігаю, як шар за шаром виростає нова річ до фірми Мойси заходить підліток. Виявляється це клієнт.

- Здрастуйте. Я за статуєю свободи, - каже заходить хлопчина, а потім забравши детальну, з доволі великою кількістю дрібних нюансів статуетку йде собі далі.

- В чому перевага більш дорогих, двоголовних 3D-принтерів?,- запитую після того, як хлопець із статуеткою пішов.

- Якщо два сопла, то можна робити модель з двох кольорів. Її, грубо кажучи, не потрібно потім фарбувати.

Стратегія оптимізму

- Не хочеться фанатично розмахувати руками, - посміхається Кожуховський із SmartPrint, - але я приєднуюся до думки, що 3D-друк - це нова технічна революція, масштаби і межі якої ми поки слабо собі уявляємо, яка безсумнівно торкнеться і змінить як юридичну сферу прав власності на розробку і створення товарів, так і перерозподіл каналів і засобів виробництва.

- Це прогрес і свобода для конструктора, а так само величезний плюс для медичної індустрії і всякого роду винахідників. – погоджується з ним власник сайту www.tech-master.com.ua Сергій Красніков. - На базі FDM зараз з'являється все більше обладнання для різних напрямків від харчової до будівельної індустрії, але найперспективнішими мені видається медицина і будівництво.

Бізнес

Якщо ви вирішили зайнятися бізнесом на 3D-друці, то вам ще потрібен 3D сканер і в ідеалі – пристрій для переробки виробничого браку знову на пластик.

- Найбанальніше це друкувати чохли для айфонів. - Каже Роман Мойса, який, здається, має найбільший досвід роботи в цій новій галузі. – Почати дуже просто утрьох студенти скинулися по $500 і вже спокійно можуть виробляти їх.

- Головна витрата - це не пластик, а час на друк. - Каже на прощання мені Роман.

Але я впевнений, що незабаром технології прискорять прогрес...

*******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстра зявилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

3d-прінтер майбутнє технології

Знак гривні
Знак гривні