Р

Росія реформує свою армію за зразком НАТО

Наразі російська армія являє собою величезну хаотичну структуру з 1,4 млн. чоловік, не готову до військових дій. Це підтвердила минулорічна війна з Грузією. За кілька днів армія Росії допустилася купи грубих помилок. Тоді росіяни втратили сім літаків, деякі з них взагалі не були призначені для воєнних дій такого масштабу. Російські військовики переповідали історії про те, як їм доводилося віддавати накази за допомогою мобільних телефонів... Ці приклади дали поштовх російській армійській реформі.

АВТОР: Аманда Щур

«Ми вирішили створити збройні сили, повністю укомплектовані за штатом воєнного часу. Тобто сили, які повинні через 1 годину після отримання наказу вирішити будь-яке поставлене завдання», - це слова Ніколая Макарова, начальника Генштабу Росії.

Рік тому, у вересні 2008-го, керівництво РФ оголосило про наміри масштабної реформи у збройних силах. Протягом цього року президент Дмітрій Медведєв та прем’єр Владімір Путін не пропустили жодних військових навчань, а профільне міністерство не втомлювалося обіцяти нововведення, які часом шокували.

З фактичних результатів на даний момент – звільнені офіцери (переважно незгодні) та купа скандалів. На все інше потрібні гроші.

Грузинський слід

Наразі російська армія являє собою величезну хаотичну структуру з 1,4 млн. чоловік, не готову до військових дій. Це підтвердила минулорічна війна з Грузією.

За кілька днів армія Росії допустилася купи грубих помилок. Тоді росіяни втратили сім літаків, деякі з них взагалі не були призначені для воєнних дій такого масштабу. Російські військовики переповідали історії про те, як їм доводилося віддавати накази за допомогою мобільних телефонів – пристрої радіозв’язку у горах не працювали.

Росія грузинську кампанію виграла за рахунок чисельності і "металолому". Звязок у росіян не працював і маневрувати вони не вміли.

Є думка, що саме війна з Грузією змусила російську владу переглянути структуру армії.

Збройні сили перебудовуватимуться за зразком НАТО (росіяни уникають такого порівняння, частіше використовуючи слово «західний»).

Остаточно реформована армія РФ у 2020 році має нараховувати 500 тисяч людей, всі вони - контрактники. Проте ці плани віддалені і вони постійно коригуються.

Ближчий орієнтир – 2012 рік: у армії 1 млн. солдат, призов зберігається, але контрактників стає більше; офіцерський склад скорочується вдвічі.

Основна ідея – зробити армію мобільною та добре оснащеною. Для цього зараз у збройних силах замість полків та дивізій формують бригади. Як зазначав пан Макаров, наразі у стані постійної готовності перебувають лише 17% військових частин. До 2012 року їх має бути 100 відсотків. З таких планів деякі експерти роблять висновок, що в 2012 варто готуватися до військової агресії Росії проти України.

І ще один штрих до загального портрету російської армії майбутнього. У листопаді минулого року генштаб видав директиву, згідно з якою реформування російської армії має відбуватися у режимі суворої секретності. Невдоволені офіцери будуть звільнені з лав армії, на них чекає кримінальне переслідування.

Голова у хмарах

За останній рік у Росії сталося близько десятка аварій за участі військових літаків – переважно винищувачів. Остання з них – 16 серпня під час підготовки до авіасалону МАКС-2009 розбилися два винищувача Су-27. Загинули двоє льотчиків.

Не дивлячись на правило припиняти польоти на машинах, за участі яких сталася аварія, до закінчення розслідування причин, цього зроблено не було. В Росії майже не залишилося типів воєнних літаків, за фактом аварії на яких наразі не тривають розслідування.

Російські ЗМІ навіть писали про випадки, коли літаки у буквальному смислі розвалюються у повітрі.

«З 2011 року почнеться масштабне переозброєння армії та флоту. Час припиняти ремонт старої техніки та закупати нову», - заявив Медведєв у березні під час колегії міноборони.

Плани наполеонівські - у найближчі 20-30 років майже на сто відсотків оновити техніку у всіх типах військ. Літаки Росія виготовлятиме сама, кораблі закуповуватиме, танки скорочуватиме… Все як у казці. Проте цифри якось не співпадають.

За прогнозами міноборони, у найближчі роки видатки на військові потреби у Росії коливатимуться у межах 2,6-2,7% від ВВП.

Для порівняння: минулорічні оборонні видатки США (які, між іншим, не готуються до стовідсоткового оновлення парку техніки) склали близько 6% від ВВП. Північна Корея, армія якої направду перебуває у стані постійної готовності, витрачає на оборону понад 20% від ВВП.

Армійська техніка дійсно у жахливому стані, про це не соромиться говорити навіть керівництво держави. Водночас воно не соромиться давати астрономічні обіцянки, які ніяк не співпадають з реальними бюджетними планами.

За рік, який минув зі старту реформи, на озброєння російської армії не взято жодної одиниці нової техніки. Натомість було проведено десять спроб запуску стратегічної ракети «Булава» (на неї дуже розраховують військові, як на зброю, яка втілюватиме нову могутню Росію). Більшість цих спроб закінчилися невдало.

Богослов’я та гламур

Одним з етапів реформування збройних сил має стати запровадження інституту військових та флотських священників. Представник церкви буде у кожній військовій частині. За штатним розкладом, священик буде прирівнюватися до командира з виховної роботи.

Ще одне нововведення – військова форма від дизайнера Валентина Юдашкіна. Наразі вбрання від кутюр пройшло випробування, і армію починають вдягати – процес триватиме три роки. Проте знову фінансові прогалини. Повний комплект солдатської форми (зимова та літня, парадна) коштуватиме близько $3,5 тис. З 2012 року військові купуватимуть службове вбрання самотужки – на ці потреби їм виділятимуть по $750 щороку.

Виступи у стилі Playboy стали традиційними

для військового оркестру армії РФ

Взагалі, у Росії за допомогою ЗМІ з армійської реформи роблять шоу.

У масових газетах (на кшталт «Комсомольської правди») з’являються матеріали про те, як військовий оркестр у вбранні зайчиків Playboy виступав на якійсь вечірці.

Або про те, що у казармах встановлять відеокамери.

Ці повідомлення довго і напружено обговорюються читачами та експертами.

Таким чином створюється інформаційна завіса, яка має відволікати спостерігачів від того що насправді відбувається в армії. Хоча справді важлива інформація засекречена та видається порціями.

Марш невдоволених

По суті армійська реформа не розрахована на популярність у суспільстві. Основного кроку, якого чекає від влади більшість російських громадян – скасування призову, - швидше за все не буде.

Житла військовослужбовці теж не дочекаються. За останні півроку у різних містах Росії військові влаштовували акції протесту. Ті, кого зараз скорочують, не отримують житла. Вони здають службове житло і їм просто нема де мешкати.

Офіцери, яким заборонили говорити, та так звані опозиційні експерти кажуть: реформа може завершитися тим, що армію скоротять, майно та техніку розпродадуть, а потім все призупинять – наприклад, за браком коштів. Тоді Росія залишиться зовсім без армії.

війна грузія росія кремль армія

Знак гривні
Знак гривні