У

Угода про Асоціацію з ЄС чи Митний Союз. Досліджуємо вигоди (ІНТЕРАКТИВНА ГРАФІКА)

Митні ставки це головне питання Угоди про Асоціацію з ЄС і Митного Союзу. Членство в МС дозволяє відносно легко працювати на існуючих ринках, Угода дозволяє вийти на нові. Плюс МС в тому, що туди ми продаємо перероблену продукцію, у ЄС головним чином сировину. Та підписавши Угоду ми все одно можемо і будемо торгувати з Росією, Білоруссю і Казахстаном.

На графіці шукайте позначки "І". При кліці на них відкриється вікно з додатковою інформацією.

Клікніть на картинку, щоб перейти на інтерактивну версію на повний екран

Файл з інтерактивною інфографікою можете завантажити тут

Файл у jpg і у форматі для друку на папері можете завантажити тут

Україна підготувала тили і зараз діє 0%-вий митний тариф на більшість української продукції, яку ми продаємо в країни МС (Росія, Казахстан, Білорусь). Після підписання і ратифікації Угоди про Асоціацію ці 0% тарифу на російському кордоні діятимуть і далі. Не стоїть питання вибору: або торгівля з ЄС, або з Росією. Є вибір, або торгівля тільки з Росією, або з Росією і ЄС. Угода передбачає 0% тарифів для українських товарів на європейському кордоні. При цьому ЄС знижує свої тарифи відразу, а ми поступово.

Щоправда Росія погрожує підняти митні тарифи на українські товари, але по-перше це вдарить по російських споживачах, по-друге вона не може їх підняти вище ніж це зумовлено зобов’язаннями Росії перед СОТ, по-третє членство у МС не гарантує навіть Білорусі торгівлю без перешкод на території РФ, ми постійно бачимо торгові війни між членами МС. У ЄС, до речі такого немає.

Зближення України з Європою вигідне і простим росіянам. Якщо наш ривок на Захід вдасться, керівництво Росії буде змушене переглянути свою ізоляціоністську політику і більше відкритися світу. Це підвищить конкурентоспроможність російської економіки, яка останнім часом почала відставати від інших країн G20, а отже і рівень життя простих росіян, котрий за межами Москви не надто високий.

Росія теж може підписати Угоду про Асоціацію з ЄС, цьому заважає лише пиха Путіна. Приклад України може показати росіянам напрямок, яким варто рухатися, щоб зробити своє життя більш безпечним і привітним.

Євроінтеграція України не вигідна лише Путіну і правлячій верхівці, котрі граючи на стереотипах своїх громадян все більше заганяють свою країну в міжнародну ізоляцію, жертвуючи життєвим рівнем свого населення. Цілком можливо, що успішний євроінтегаційний проект України призведе до зміни влади в Росії.

Асоціація з ЄС не передбачає мани небесної, вона вимагає від України здійснити безліч технічних змін, котрі сприятимуть легшому веденню бізнесу, і усуватимуть корупційний зашморг на нашому суспільстві. Про це детальніше в наступних наших інфографіках. Якщо ми зробимо цю роботу, то близькість до ЄС і 0% мита спричинять бум інвестицій в Україну, адже виробляти товари у нас і продавати у ЄС стане дуже вигідно. Скористається цим і російський бізнес.

єс інфографіка єврографіка асоціація

Знак гривні
Знак гривні