П

Повернути берег місту. Як зробити Київ комфортним, європейським і затишним

Завдяки своїм ландшафтам Київ може стати дуже зручним і стильним, зіркою серед міст Європи. Та поки що наша столиця, за словами футболіста з Конго, який грає в «Динамо», більше нагадує Кіншасу ніж міста Європи. Аби започаткувати дискусію, яким буде Київ ми публікуємо проект перебудови набережної Дніпра.

Автор: Себастьян Хордана, Джерело: ArchDaily, Скорочений переклад: Артем Чапай

Колумбійська група архітекторів Taller 301 іще у 2011 році перемогла у конкурсі з ландшафтного дизайну для Києва. Їхній проект називається Повернути берег (Reclaiming the Shore) і охоплює 413 гектарів між Дніпром і центром міста. Цей проект київська адміністрація на чолі з Олександром Поповим радісно засунула у довгу шухляду, а замість нього побудувала нові розв'язки над Дніпром, як це було модно у світі в 60-х роках минулого століття.

Цей проект передбачає планування зв’язку між містом і природою. Автори пропонують за допомогою невеликого втручання в дизайн повністю трансформувати образ міста на краще.

Це не просто вдосконалення берега – місто повинне створити сильні зв’язки з природою навколо, що має оживити його. Пішохідні та велосипедні доріжки мають стати «міськими притоками» Дніпра.

1. Повернути берег місту.

Проблема: дорога відокремлює місто від річки.

Вирішення: заново з’єднати місто й річку за допомогою пішохідних «настилів».

2. Вдосконалити наявні доріжки

В місті вже існує складна система пішохідних доріжок на схилах Дніпра, проте вони знищені часом і недоглядом. Необхідно відновити їх, встановити освітлення, рампи для візків, створити додатково велосипедні доріжки.

3. Об’єднати доріжки в кільце

Кільце навколо парків і центру дозволяє пішоходам іти, не перетинаючись із автомобільним трафіком, завдяки деформованим доріжкам. Це дозволяє машинам їхати без світлофорів, а пішоходам ходити по всьому парку, не стикаючись із трафіком.

Передбачено навіть гірськолижні спуски від Родіни Матєрі! (ми б її знесли – ред.)

***

Taller 301 – це архітектурна студія, що складається з молодих інноваторів і базується в Боготі, Колумбія. Тут можна глянути на інші їхні роботи, такі як мечеть у Пріштіні чи соціальне житло в Боготі.

Від редакції. ОГОЛОШЕННЯ:

ТЕКСТИ шукають архітектора чи студента, який би за скромний гонорар намалював для нашої наступної публікації п’ять ескізів майбутнього Києва. Пишіть на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com

Читайте також: Знищити дорогу і збудувати річку. Як це зробили в Сеулі і як це можна зробити в нас

*******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

U336801545841 - наш гаманець у гривнях на ВебМані

концепція місто київ

Знак гривні
Знак гривні