Л

Львівський форум видавців. Куди піти? Рекомендуємо найцікавіші події

Розпочинається ювілейний двадцятий львівський Форум видавців, а в його рамках – Львівський міжнародний літературний фестиваль. Традиційно «Тексти» відібрали найцікавіші події, адже у величезній програмі Форуму так само традиційно легко можна заблукати.

Рекомендує: Олег Коцарєв

вівторок 10 вересня

Цього дня є сенс відвідати, скажімо, презентацію українського перекладу нової книжки скандально знаменитого російського публіциста-історика Віктора Суворова «Її ім’я було Татьяна». В ній розповідається про ядерне випробування на Тоцькому полігоні в 1954 році, коли через місце, де щойно вибухнула бомба, прогнали в навчальний наступ тисячі солдат, про шлях Хрущова до влади і про наміри Жукова й собі здертися на кремлівський Олімп.

Переклад вийшов друком у видавництві «Зелений пес» практично водночас із оригіналом. Початок презентації о 16-30 у книгарні Є на проспекті Свободи, 7.

О 18 годині в Музеї історії релігії на Музейній площі, 2 відбудуться поетичні читання-тандем. Виступатиме знаменитий український поет Олег Лишега, котрого не треба й особливо представляти, та поляк Ришард Криницький – автор стриманих, містких та іронічних віршів. На зразок ось такого:

Нічого не сталося

Сліди від двох розбитих яєць

на стіні і на підлозі.

– Що сталося? – наївно питаю

доглядача цієї зали,

приязно усміхненого китайця.

– Нічого не сталося, – ввічливо відповідає він.

– Це мистецтво.

переклад Олександри Братчук.

Взагалі, Польща – почесний гість цьогорічного Форуму, тож подій за участю польських письменників на ньому буде дуже багато.

Ще два поетичні тандеми відбудуться в Дзизі (Вірменська, 35) о 20 та 21 годині. Це будуть, відповідно, зустрічі з яскравим російськомовним британським поетом чернівецького походження Ігорем Померанцевим і росіянкою Єленою Файналовою та з Сергієм Жаданом і німкенею Енн Коттен.

середа 11 вересня

Можна почати, наприклад, о 14-45 в «антикафе» CoMMuna (вул. Галицька, 1, 2 поверх) на «воркшопі» з арт-директоркою Стокгольмського поетичного фестивалю й головною редакторкою часопису 10TAL Маделен Ґріве в межах проекту школи літературної критики та книжкової журналістики, якщо, звісно ви – зареєстрований учасник.

Якщо ні – о 16 годині в книгарні Є на вас чекає презентація академічного історичного видання: книжки Тараса Чухліба «Відень 1683: Україна-Русь у битві за «золоте яблуко» Європи».

О 17 годині там само – зустріч із легендарним українським поетом-авангардистом, одним із співзасновників Нью-йоркської групи, Юрієм Тарнавським. Оскільки він з’являється в Україні дуже нечасто, любителям сучасної поезії не варто втрачати шанс.

О 18 у Дзизі – вистава «Капітан Джон Сміт в Україні» від мистецької групи «Яра» з нью-йоркського експериментального театру La Mama. Участь у ній беруть і українські діячки – Вірляна Ткач і Катерина Бабкіна.

четвер 12 вересня

З цього дня починається найбільш насичена програма Форуму. Тоді ж – і офіцйне відкриття, о 10-30 у Палаці мистецтв на Коперника, 17.

О 12 годині можна відвідати зустріч із Євгеном Сверстюком із приводу нещодавнього виходу його книжки «Гоголь і українська ніч». Вона відбудеться в Актовому залі головного корпусу Університету імені Франка (вул. Університетська, 1).

О 12 годині в Дзизі розпочинеться круглий стіл на тему «Місце сучасної української літератури на літературній мапі світу» від БіБіСі. Участь у ній візьмуть Сергій Жадан, Ольга Герасим'юк, Юрій Винничук, Віра Агеєва, Росислав Семків, Ніна Кур'ята, Юрій Володарський та інші.

Гідна альтернатива – зустріч із видатним поетом і дисидентом Ігорем Калинцем у Першому українському театрі для дітей та юнацтва (вул. Гнатюка, 11).

У цьому ж театрі о 14 годині відбудеться зустріч зі знаменитою російською письменницею Татьяною Толстою. Так само о 14 – львівська презентація українського перекладу монографії «Малевич» французького мистецтвознавця Жана-Клода Маркаде, одного з перших західних дослідників, що почали запроваджувати до міжнародного вжитку поняття «український авангард», виокремлюючи його із загальної спадщини Російської імперії та СРСР.

На презентації буде присутній і сам Маркаде. Місце дії – Центр міської історії Центральної та Східної Європи (вул. Академіка Богомольця, 6).

Любителів потролити заяложені політичні теми запрошуємо на круглий стіл «Схід і Захід разом? Письменники і сепаратизм» о 15 годині в музичному клубі Культ (вул. Чайковського, 7). Участь беруть Сергій Жадан (певно, в ролі рупора «соборників»), Андрій Любка (судячи з усього, від «сепаратистів»), Ірина Славінська, Вікторія Наріжна та Юрій Володарський.

Втім, можна також піти на презентацію українського перекладу «Трьох оповідок» Умберто Еко у Львівській обласній бібліотеці для дітей на вулиці Винниченка, 1. Особисто я схильний обрати другий варіант.

О 16 годині на Терасі на Ринку – презентація нової книжки письменниці Катерини Бабкіної «Соня», а о 17 у Дзизі презентують «Чорний квадрат», але не картину, а книжку українських перекладів молодого польського поета Тадеуша Домбровського.

О 17-30 на балконі Палацу мистецтв свої вірші читатиме Сергій Жадан.

Нову книжку Тараса Прохаська (правда, не прози, а, як зазначають видавці, «параесеїстики-парапубліцистики») під назвою «Одної і тої самої» автор презентує в Білому залі Театру Воскресіння (площа Генерала Григоренка, 5) о 18 годині.

О 19.00 у музеї-ресторані Сало (проспект Свободи, 6/8) – відкриття мистецької виставки «Жлоб-арт».

Тоді ж в Актовому залі Львівської консерваторії (вул. Нижанківського, 5) відбудеться музично-поетичний перформанс Юрія Андруховича та дуету «Вервольф Сутра» зі Швейцарії.

А у Філармонії (Чайковського, 7) нагородять найкращу книгу цьогорічного Форуму.

О 20 годині в ресторані La Pizza на проспекті Свободи, 27 – презентація досить наесподіваної книжки «Український Троцький. Тексти Льва Троцького про Україну».

П'ятниця тринадцяте

на Форумі – теж дуже насичений день. О 12 годині в Музеї «Тюрма на Лонцького» (вулиця Банедри, 1) видавництво «Смолоскип» представляє проект «Поезія ламає ґрати». В його основі – презентація антології «Поезія із-за ґрат», до якої ввійшли вірші найрізноманітніших в'язнів радянського режиму.

А о 13 у Палаці мистецтв представлять результати першого всеукраїнського соціологічного дослідження «Читання книжок в Україні». Його організаторами стала компанія GfK Ukraine, Kyivstar і Форум видавців. Мета дослідження показати, яким саме книжкам надають перевагу українці, чому великий відсоток населення або мало читає, або не читає взагалі, наскільки популярним є електронний формат читання.

О 14-30 у Театрі для дітей та юнацтва – зустріч із іще однією легендою української еміграційної літератури: поеткою, прозаїком та мисткинею Еммою Андієвською. На її виступах завжди гарантований вибуховий темперамент і вірші в дусі високого модернімзу.

О 16 годині відбудуться читання молодих поетів. Участь візьмуть Олена Степаненко, Заза Пауалішвілі, Михайло Жаржайло, Ярослав Ґадзінський, Мирослав Лаюк, Олена Герасим’юк, Олексій Шендрик. Місце події – музей-ресторан «Сало», тож і не дивно, що читання мають назву «Хліб». Тоді ж у «Культі» виступатимуть лауреати міжнародного фестивалю поезії «Київські лаври».

О 17 у кав’ярні Леваковського (Катедральна площа, 3) читатимуть авторки літературної збірки «Жіноче коло» - Галина Крук, Ірина Шувалова, Анна Малігон та інші.

Авторська зустріч із Любком Дерешем – о 18 годині в «Салі». Там само о 19 – дискусія, актуальна в контексті останніх тенденцій суспільного та культурного розвитку України – «Гопота і суспільство».

Участь у ній братимуть головно молоді письменники, а в процесі обговорення, вочевидь, буде презентовано літературну антологію «гопницької» тематики.

О 19 також відкриється фотовиставка з фондів Національного архіву США «Змальовуючи століття». На виставці можна буде побачити історію ХХ століття очима американських фотографів. Просто під час відкриття відбудеться й невеликий творчий вечір за участю Юрія Андруховича «Американська поезія п’ятдесятих-шістдесятих років». Усе це – в Музеї модерної скульптури Михайла Дзиндри (Брюховичі, вул. Музейна, 16).

О 20-30 у Новому Ноєвому Ковчегу (вул. Ставропігійська, 9) – презентація нової книги Тимофія Гавриліва «У шатах вересня», а в 21 годині у Театрі імені Леся Курбаса (вул. Курбаса, 3) – Ніч еротичної поезії, організована «Зеленим псом» і Братами Капрановими.

З 23 години й до 4 ранку в Палаці мистецтв кінофестиваль «Молодість» демонструватиме німецькі короткометражки.

субота 14 вересня

О 10 годині у Дзизі відбудеться «Сніднок з Янушем-Леоном Вишневським», популярним польським письменником, зокрема, автором книжки «Самотність у мережі».

Іще один «сніданок», точніше «прес-сніданок» - об 11 годині в Найдорожчій ресторації Галичини «Масони» (площа Ринок, 14) – за участі офіційного гостя фестивалю, всесвітньо відомого дитячого письменника Джеремі Стронґа.

О 12 годині у львівському відділенні Спілки художників презентують книгу Лева Скопа, дослідження "Українське церковне малярство на Галичині. техніка і технологія XV - XVIII століття", надруковане у дрогобицькому видавництві «Коло».

О 13 годині в Театрі імені Леся Курбаса (вул. Коперника, 17) відбудуться читання «Цивільні і мобілізовані». Молоді поети читатимуть лірику, пов’язану з мілітарною темою.

Тоді ж у Театрі Воскресіння – презентація книжки поета Богдана-Олега Горобчука «Етика любові, естетика смерті», що вийшла у видавництві «Електрокнига» в межах проекту серії трьох книжок «Цілодобово-2».

Новинки української фантастики представлять Вікторія Наріжна, Володимир Єшкілев, Володимир Арєнєв, Олег Сілін у Першій львівській медіатеці на Мулярській, 2А о 14. Тоді ж у Театрі для дітей та юнацтва – авторська зустріч із Валерієм Шевчуком.

О 15 годині в книгарні Є – презентація конкурсу українського художнього репортажу «Самовидець» від видавництва «Темпора». Тут же представлять і репортажну антологію за результатами першого такого конкурсу, що відбувся на зламі 2012-2013 років. Участь у презентації візьмуть класики польської репортажистики – Маріуш Щиґел і Вітольд Шабловський.

О 16-00 у «Копальні кави» на площі Ринок, 10 – зустріч із українським письменником, більш відомим у Литві, Франції та інших європейських країнах, ніж на батьківщині – Ярославом Мельником. А також презентація його нового роману «Далекий простір» від «Клубу сімейного дозвілля».

17 година, «coMMuna» - дискусія на більш, ніж болючу тему: «Як розвивати та популяризувати літературу в малих містах?». Серед учасників – Надійка Гербіш, Василь Карп'юк, Ірина Вікирчак та інші.

18-00 – «Коронація Ґео Шкурупія» від «Смолоскипа» у Кав'ярні Леваковського. На цьому поетичному вечері відбудуться презентації одразу кількох цікавих видань: альманаху молодої української літератури «Знак», вибраних творів футуриста 1920-х років Ґео Шкурупія та книжки молодого, але вже титулованого поета Мирослава Лаюка «Осоте!». Участь беруть також Павло Коробчук, Богдан-Олег Горобчук, Олена Степаненко, Юлія Мусаковська, Вано Крюґер та інші.

О 20 годині в «Салі» - презентація серії трьох поетичних книжок «Цілодобово-2» (продовження проекту «Цілодобово» 2007 року), у Кав'ярні Леваковського тандем поетів Клауса Анкерсена з Данії та українського білоруса Сергія Прилуцького.

А в Театрі імені Леся Курбаса Іван Малкович та «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» запрошують на презентацію серії Українська Поетична Антологія. У презентації також беруть участь Юрій Андрухович та Віктор Неборак.

І з 21 години до самого ранку – Ніч поезії та музики NON STOP у Театрі для дітей та юнацтва (Іздрик, Жадан, Кіяновська, безліч закордонних аторів, гурти «PabloPavo i Ludziki» (Польща), Ян Бедерман (Росія), «DRUMТИАТР», «ZAPASKA» (Україна) тощо. Вхідний квиток – 30 гривень.

Хто ж не піде чи не проб'ється на Ніч поезії, котра зазвичай викликає чималий ажіотаж, може відвідати концерт стьобного гурту «Хаммерман знищує віруси» в «Салі» о 21-30 за 40 гривень або завітати на літературно-музичну імпровізацію Юрія Завадського з Тернополя та Дарена Камалі з Нової Зеландії о дев'ятій на відкритій сцені в проїзді Крива Липа. О 22 – мультимедійний проект Олександра Михеда «АмнезіЯ project» у Дзизі.

Неділя 15 вересня

День поступового згортання Форуму. Гості роз’їздяться, центр подій потроху переповзає до вокзалу та аеропорту. Та все ж є куди піти й у неділю.

Скажімо, об 11 у Палаці мистецтв – презентація дитячого пригодницького журналу «Крилаті». О 13 там само – презентація книжки Марії Матіос «Черевички Божої Матері».

О 13-30 у Дзизі свої нові книжки презентують двоє класиків сучасної української поезії – Петро Мідянка та Олександр Ірванець.

О 15-00 у Палаці мистецтв – презентація книжки «Хутір Америка» Христі Венгринюк за участю Любка Дереша.

О шістнадцятій у Дзизі – презентація книги Галини Крук «Співіснування». А о сьомій у Палаці мистецтв покажуть фільм Кшиштофа Зануссі «Константа».

Під завісу Форуму, о восьмій у Театрі «Воскресіння» відбудеться вручення літературної премії імені Олеся Ульяненка.

Також формально входить до програми Львівського форуму концерт-презентація «Грицко Чубай. П’ятикнижжя» за участю Юрія Андруховича, Юрія Винничука, Олега Лишеги, Віктора Морозова. Але це буде аж 18 вересня о 19-30 у Театрі імені Заньковецької на вулиці Лесі Українки, 1.

І це все, шановні читачі, тільки частина загальної програми подій Форуму видавців у Львові. Повну програму читайте ось тут

Центральною темою Форуму є тема фемінізіму: «Жінка у світі, що змінюється», на яку організаторів надихнула Ольга Кобилянська. У цьому році відзначається 150-річчя з дня народження письменниці, яку називають першою українською феміністкою. У жіночій програмі 18 заходів. Їх перелік дивіться тут

Для любителів історії Історична правда склала список "історичних подій"

Ну і, як завжди, на Форумі можна буде не лише познайомитись з авторами та їхніми творами, але й придбати книжки за видавничими цінами – у Палаці Мистецтв, на площі перед Палацом Мистецтв та Палацом Потоцьких, а також на проспекті Свободи.

література книги форум програма культура відпочинок Львів львівщина

Знак гривні
Знак гривні