Ч

Чому 1 вересня це чорний день календаря і якою має бути школа (+ВІДЕО)

В освіті тільки позитивні емоції дають результат. Часто можна почути, яка добра радянська освіта. Але коли я згадую свої шкільні роки, то розумію не така вже й добра була та освіта. Я не любив ходити до школи, там нудно. В порівнянні з радянським часом зараз змінилося середовище, доступ до знань став легким. Пройшло 20 років і ми повинні пристосуватися до нового світу, але ми цього не робимо.

Публікуємо виступ Євгена Пенцака, математика, викладача, фінансиста під час минулорічного TEDxKyiv

ТЕКСТИ неодноразово писали, що українська освіта, як цілісна система існувати перестала. В публічному просторі ми не знаходили людей із схожими поглядами. Євген Пенцак виявився нашим однодумцем. До того ж він знає систему із середини і може порівнювати нашу освіту з іноземною.

Отже слово Євгену Пенцаку:

Я не любив ходити до школи доти, поки до нас у клас не прийшов учитель і не сказав: робіть, що хочете. З ним було цікаво і він змінив моє ставлення до навчання.

Школяр, якому на уроці нудно ніколи нічого не вивчить

В порівнянні з радянським часом зараз змінилося середовище, доступ до знань став легким. Пройшло 20 років і ми повинні пристосуватися до нового світу, але ми цього не робимо.

Мене вражало, як у кінці 90-х років минулого століття іноземні колеги ламали і різали систему на якій трималася шкільна освіта 20 – 30 років. На мої спантеличені запитання вони відповідали: а навіщо дітям ці знання, що вони їм дадуть у житті?

Від Нільса Бора в університеті вимагали інноваційних відповідей на прості завдання. Якось викладач дав йому новий барометр і спитав, як за його допомогою можна визначити висоту будинку. Що тільки Бор не пропонував: кинути зверху і порахувати швидкість падіння і т.п. Викладач не погоджувався. Врешті-решт Бор придумав: дати консьєржу барометрі спитати висоту будинку. Цю відповідь прийняли.

Радянська школа вчила бути гвинтиком. Людина знала, що вона стане інженером і в неї попереду 30 років у житті не відбуватиметься нічого цікавого. Але зараз, повторюю найбільш цінні це ідеї.

В освіті тільки позитивні емоції дають результат. Школяр чомусь навчиться, тільки коли йому буде цікаво. Все потрібно піддавати критиці. Навіть найбільш фундаментальні істини. І ця критика теж може виявитися фундаментальною істиною.

Новий спосіб передачі знань через метафори.

Психологи визначили, що доля того, аби зрозуміти текст людині достатньо лише першої і останньої букви у слові. Помилки в середині слова жодним чином не впливають на зрозумілість тексту. Це тому, що в попередні роки нас привчили до стандарту. Нам не дозволяли робити помилок. Але без помилок не має відкриттів.

Зі знаннями потрібно працювати як із конструктором Лего, а не із статичною конструкцією.

До нашої ситуації можна застосувати індіанську приказку: «Якщо кінь здох, то злазь з нього». У нас же розробляють методики їзди на мертвому коні, проводять семінари, як нагодувати і як правильно бити батогом здохлого коня.

Перші поверхи у більшості західних університетів зайняті компаніями, котрі шукають талановитих студентів. Причому, як правило, вже не дивляться на атестат, оцінки перестали бути надійним критерієм при підборі кадрів.

Євген Пенцак

Студентам задають питання, які б свідчили про їхню здатність генерувати ідеї, оцінюють світосприйняття. Наприклад одна величезна корпорація запитує, чому каналізаційні люки по всьому світу круглі? Бо круглі найбільш безпечні, ніколи не провалюються. Але ключове у цій відповіді – безпека.

Підніміть руки кому довелося протягом останніх років змінювати професію. Ми не знаємо скільки разів доведеться нашим дітям змінювати професію, але нам потрібно навчити їх, як це робити.

Яка має бути організація освіти, котра допоможе випускнику в майбутньому максимально безболісно змінити професію?

Дітям потрібно давати час на творчість. Зараз діти перевантажені завданнями. Наука це теж окуляри, які ми іноді не можемо зняти усе життя.

Освіта повинна давати позитивні емоції і спонукати до співпраці.

Вперше цей текст був опублікований на ТЕКСТАХ у травні 2012 року

Пропонуємо відео-інфографіку зроблену за концепцією Кена Робінсона, відомого експерта з креативності, котрий здобув популярність пропонуючи кардинальну змінити шкільну освіту.

Виступ Робінсона на ТЕДі з українськими субтитрами можна подивитися тут

*******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

ЛікПей

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

концепція школа освіта

Знак гривні
Знак гривні