У

У Британії дивуються чому за підозрою в анти мусульманських терактах арештували українця, а не місцевих правих екстремістів

У Британії опинився під арештом український аспірант Павло Лапшин. Таблоїди зарахували його у члени крайньо-правої Ліґи Англійської Оборони (EDL). Серйозні видання дивуються нетиповості злочину. Українця підозрюють у антиісламських терактах. Дивне звинувачення, як для хлопця, який за три дні до злочину приїхав до країни. ТЕКСТИ з'ясовували подробиці у поліції, адвоката та постраждалих мусульман Бірмінгема.

Справу вивчав: Олесь Варґа, Лондон

Вже відтоді, як у Британії стався арешт 25-річного українського стажиста Павла Лапшина за звинуваченнями у вбивстві та веденні терористичної діяльності, у Сполученому Королівстві точаться дебати щодо того, чи ж йдеться про одинака-початківця, а чи ж арешт українця пов'язано з організованими міжнародними анти-ісламськими групами.

Водночас цілу справу і надалі оповито серпанком таємничості і невизначеності.

Британська преса спантеличена

Так зокрема оглядач бірмінгемського видання "Бірмінгем Мейл" Пол Стюарт, досліджуючи можливі витоки екстремізму, що їх приписують українцеві з Дніпропетровська, запитує, чи ж можливо те, що Павло Лапшин діяв сплановано, і що за ним може стояти якесь угрупування, як не у Британії, то, бодай, в Україні.

Мечеть у Бірмінгемі. У організації вибуху поблизу неї звинувачують українця

Відповідь на це запитання дещо, так би мовити, зависає у повітрі, бо ж жодна з відомих анти-ісламських, анти-імігрантських груп у Великій Британії, годі казати про Україну, не підтвердила своїх зв'язків з українцем.

Ба більше, як зазначає ще один британський оглядач Гавард Норман в аналітичному матеріалі, що пролунав в огляді останніх подій на телеканалі ITV, попри опосередкований збіг у часі зі вбивством двома ісламістами британського вояка Лі Ріґбі біля казарм у Вулічі, що у східному Лондоні, дії, які приписують українцеві Лапшину, виглядають цілковито непов'язаними з анти-ісламськими сентиментами всередині британського суспільства.

Справді, щойно по тому, як у Британії розпалилися пристрасті, пов'язані з жорстоким вбивством вояка Лі Ріґбі, вибухівку у мечетях у Волсоллі, Вулвергемптоні та Тіптоні, було сприйнято, як акт помсти за звіряче вбивство ісламськими фанатиками британського військового.

Відтак здивування арештом 25-річного стажиста з України, який взагалі лише щойно прибув до країни, було у Сполученому Королівстві цілком щирим і непідробним.

Те, що Павло Лапшин міг вчинити вбивство, буквально на третій день по приїзді до Британії, а також купівля ним матеріалів для створення вибухового пристрою, також викликає щирий подив і певне знічення поміж британців. При цьому йдеться, що про фахівців з питань безпеки, то й журналістів з оглядачами, й навіть просто людей з вулиці.

Поважні британські часописи The Guardian та The Independent, у свою чергу, висловлювали cвоє здивування, сказати б, нетиповістю злочину, а надто тим, кому той злочин приписують.

Поліція і підозрюваний мовчать

Тим часом британська поліція абсолютно ніяк не відповідає на закиди щодо "дивного" звинувачення "тихого" українця Лапшина. Речник бірмінгемської поліції Анна Спенсер каже, що арешт українського стажиста було здійснено згідно iз законом, і на підставі вагомих доказів. Щодо решти йде такий собі "No Comment".

Так саме мовчать британські захисники прав людини. Я звернувся до Джона Метьюза з правозахисної організації Equality and Human Rights Commission. Пан Метьюз сказав, що будучи знайомим зі справою, він, на жаль, не може достеменно нічого сказати з цього приводу, бо ж слідство перебуває на початковій стадії, і самий звинувачений українець взагалі жодних заяв не робить.

Та сама мовчанка оповиває і адвоката, що захищає Лапшина. Єдине, що було чути від адвоката Іена Спіда на попередніх слуханнях, це коли було запропоновано ув'язнення Лапшина, як запобіжний захід до розгляду справи у суді, він навіть не звернувся із клопотанням, щодо якогось іншого заходу для свого підзахисного, посилаючись на те, що найперше засідання у справі відбудеться лише у січні наступного року.

Мої спроби поговорити з паном Спідом також завершились мовчанкою з його боку. Пан Спід просто сказав, що ще зарано про щось говорити в інтересах слідства. Загалом пан Спід є маловідомим адвокатом, якого було приставлено до Лапшина британськими судовими властями, коли затриманий не висловив преференцій щодо захисту, а також відмовився від контакту з українським посольством у Лондоні.

Мусульмани Бірмінгема

Що стосується лідерів мусульманської громади Бірмінгема, вони так саме якось так неохоче взагалі згадують справу Лапшина. Я говорив з імамом мечеті у Тіптоні Ґулямом Расулом, який одразу ж сказав, що члени громади чекають на подальші висновки слідства, відтак не хотіли б сильно розповсюджуватись щодо того, чи "правильного" підозрюваного затримала поліція.

Імам також згадав, що мусульмани цього району вже і раніше чули погрози на свою адресу з різних напрямків. Щоправда пан Расул визнав, що затримання саме українця у цій справі дещо збило їх з панталику, бо ж очікувалось, що йтиметься про принаймні особу тісно пов'язану з крайньо-правою Ліґою Англійської Оборони (EDL), або ж подібними організаціями.

І звісно не йтиметься про жодного іноземця, та ще й з такої дещо екзотичної, як виглядає з Бірмінгема та околиць, України.

Британський фахівець з питань безпеки, співробітник Королівського інституту стратегічних досліджень Колін Дейвіс, у програмі популярного аналітичного радіо LBC, намагаючись простежити логіку того, у чому звинувачується пан Лапшин, зокрема зазначав, що очікувати подібних дій від іноземного наукового стажиста, який, як випливає з усіх джерел, був надзвичайно задоволеним і піднесеним з нагоди здобуття нагоди стажуватися у Великій Британії, було досить важко.

На додаток, як зазначає пан Дейвіс, за нормальних умов молода людина - прибулець з України, у перші дні радше б купував собі модні джинси та взуття у модних бутіках Британії, ходив би у молодіжні паби та клуби, а не витрачав свої досить таки обмежені гроші на компоненти до вибухового пристрою, та все з тим пов'язане . У цьому також, як на пана Дейвіса, доволі помітна нетиповість, а відтак загадковість цього випадку.

Позаяк матеріали слідства наразі не розголошуються, не лише британські слідчі, але й журналісти вже їздили в Україну з метою дослідити витоки того, що сталося у Бірмінгемі та околицях.

Конспірологія

У цій справі варто також відзначити певний, сказати б, конспірологічний напрямок. Останні, і не зовсім, події, пов'язаних з неоднозначним ставленням до мусульман у Британії, війн в Іраку та Афганістані, і реакцією на все це, громадська думка була одностайному у тому, що виконавців антимусульманських терактів варто шукати у середовищі крайньо-правих організацій Сполученого Королівства. Це зокрема English Defence League (Ліґи англійської оборони) та BNP (Британської національної партії).

Водночас на різноманітних британських інтернет-форумах новина про арешт саме українця у зв'язку з планованими вибухами у мечетях на Бірмінгемщині, та у вбивстві мусульманина похилого віку, спричинилась до вибуху здивування, і тієї ж таки конспірології. Це й не дивно, оскільки офіційної і зрозумілої інформації обмаль.

Так на популярному інтернет-формумі Lefora, куди дописують тисячі осіб з Британії і з-за кордону, дістав обговорення момент, пов'язаний саме з відсутністю сліду, що вів би до британських крайньо-правих. Дописувачі дивуються, що всі оті гасла, традиційні для EDL та BNP, якими було обписано мечеті на Бірмінгемщині, вже нині приписуються отому таємничому українцеві, який взагалі не робив жодних заяв, ані під час арешту, ані під час судового розгляду його справи.

І взагалі, як кажуть у Британії, невідомо, чи пан Лапшин взагалі міг писати зв'язно і без помилок англійською. Годі казати вже про специфічне спрямування і стилістику всіх тих ґраффіті на мечетях.

Мечеті у Бірмінгемі давно стали обєктами образливих графіті від крайньо-правих.

На додаток, дописувачі форумів і надалі висловлюють сильні сумніви щодо безпосередньої причетності Павла Лапшина до принаймні підкладення вибухівки до мечетей.

Дописувачі форуму Lefora навіть запитують, чому раптом заарештований виявився українцем, громадянином країни, яка взагалі ніде не фіґурує у плані анти-ісламських настроїв, а відтак не асоціюється з якимись міжнародними екстремістськими організаціями і постатями.

До усього ж таки британські поціновувачі теорій змови на тому ж таки форумі висловлюють припущення, що Україну, як державу, з якої походить підозрюваний анти-ісламський терорист, вибрано також не випадково. Саме з огляду на певну "нейтральність" самої України у цьому питанні.

Адже, як кажуть дописувачі ще одного надзвичайно популярного і широковідвідуваного британського форуму Topix, зі звинуваченням "нейтрального" українця, слід британських крайньо-правих у цій справі зовсім губиться, відтак анти-британські сентименти у мусульманському світі і середовищі не посилюватимуться.

Ба більше, дописувачі форуму вважають, що британські крайньо-праві можуть святкувати тут свою перемогу, вийшовши сухими і чистими з тієї каламутної води. Винний же ж бо є українцем, і геть нічого спільного, ані з EDL , ані з BNP не має! Тут вже вчергове додаються посилання на досить підозрілу і цілковиту мовчанку з боку заарештованого "тихого" українця.

Українська філія британських екстемістів

Тут також варто відзначити ще один суперечливий момент. З легкої руки британських видань, розрахованих, так би мовити, на масового читача, які репрезентують головно таблоїдну пресу, таких як The Sun i The Mirror, українця Павла Лапшина вже було безпосередньо записано у члени крайньо-правої Ліґи Англійської Оборони ( EDL)!

І вже у обговоренні подій, пов'язаних з арештом українця за звинуваченнями у тероризмі, на тому ж таки популярному форумі Topix, активні дописувачі і коментатори вже однозначно визначають Павла Лапшина, як чи не члена "закордонного проводу" EDL! При цьому робиться все це доволі безапеляційно і без жодних доказів. Отакої!

На додаток ім'я українського стажиста Лапшина спливло ще в одному контексті. У програмі обговорення останніх подій популярної у центральній Англії радіостанції Radio Midland висловлювалась думка, що українець став чи не іконою для крайньо-правих. Надихнувшись тим, що йому приписують, прихильників “білої” Британії навіть роблять відповідні татуювання.

Після вибухів праві екстремісти почали робити нові татухи.

На нещодавній демонстрації EDL у Бірмінгемі було заарештованого такого собі Шона Ріа, за те, що він привселюдно демонстрував татуювання у вигляді мечеті над якою лунає вибух з написом “BOOM!”, що можна перекласти як “БАБАХ!”. Ріа, як подейкували у радіопрограмі Radio Midland, навіть казав, що вчинок українця надихнув його зробити собі таке татуювання.

Водночас дописувачі британських форумів звернули увагу у висвітленні справи Павла Лапшина на ще один один доволі дивний момент, пов'язаний з флагманом британської і світової журналістики, британською теле-радіомовною корпорацією Бі-Бі-Сі.

Як зазначає багато хто з учасників британських інтернетних обговорень, зокрема на форумі Topix, коли переглядаєш повідомлення Бі-Бі-Сі (її основної англомовної версії) у справі 25-річного українця, мимоволі звертаєш увагу на цілковито нетипову, як на традиційний формат Бі-Бі-Сі, відсутність лінків до подібних, і пов'язаних з цією історій.

Все це підгодовує згадані вище теорії змови, залишаючи дедалі більше запитань без відповідей, а відтак вимальовуючи дедалі більш строкаті версії того, що і як відбулося в Англії у серединіі 2013 року. У той таки час, “тихий українець” у Великій Британії і надалі мовчить.

іслам британія тероризм злочин лондон

Знак гривні
Знак гривні