Ї

Їдемо в Карпати! Від гуцульської автентики до європейського сервісу

Чисте повітря, прохолода, спокій і басейн з видом на гори. Влітку у Карпатах так само добре, як і взимку. Ціни кориваються від 30 грн за місце в хаті з господарем до 850 грн за двомісний люкс. Популярні садиби без господарів за 70 грн з людини, або 800 грн з компанії.

Сервіс і ціни вивчала: Аліна Литвинова

Якщо ще 7-8 років тому туалет або душ (якщо він взагалі був) знаходилися на вулиці, то тепер власники садиб, усвідомивши, що можна заробляти більше, просто встановивши санвузол у приміщенні, переважно розміщують зручності всередині садиби чи навіть кожного номера.

Сьогодні вже нікого не дивує наявність автономного опалення у карпатській глибинці, а «фішка» гуцульської садиби - джерельна або колодязна вода - доставляється у номер по трубах. Туристів, розпещених на турецьких чи єгипетських курортах, намагаються привабити, запропонувати якомога більше оригінальних послуг. І тут акцент робиться на поєднанні української автентики з європейським сервісом.

Еко-курорт "Озеро VITA" село Нижній Студений, Міжгірський район.

«Озеро VITA» пропонує послуги дитячого аніматора, бадмінтон, м'ячі, російський більярд. Працює прокат велосипедів, квадроциклів, снігоходів. Є своя пасіка, дитячий майданчик, живий куточок. Літня ціна - від 200 грн за одномісний номер до 820 грн за двомісний "люкс".

Одне з найбільших досягнень туристичного бізнесу Західного регіону – те, що власники, нарешті, усвідомили: за комфорт і якісне обслуговування турист готовий заплатити більше. Інше питання - наскільки більше?

За 2-3 останні роки, в результаті «покращення» і продовження загальносвітової кризи, добробут українців (а вони складають левову частку приїжджих) погіршився. Тому, в середньому, ціни у економ-сегменті майже не виросли: влітку це близько 50 гривень з людини за добу проживання з мінімальним набором зручностей у приватному секторі.

І навіть запрацював механізм конкуренції. В деяких регіонах кількість садиб значно збільшилася і деякі власники оголошують демпінгові ціни навіть до 25-30 гривень!

Буковельські витребеньки

Наймодніший регіон Карпат - це, звісно, Яремчанська міськрада, відома тим, що на її території знаходиться «розкручений» гірськолижний комплекс Буковель.

Перед поїздкою в Буковель (а знаходиться він у селі Поляниця) треба обов'язково придивитися до цін. Сподіватися на дешевизну не варто, адже середня вартість самого скромного житла тут знаходиться на рівні 200 грн., а двомісний номер з вигодами доступний від 650 грн. Звичайно, можна вибрати і дуже дорогі апартаменти класу "люкс".

Тому кмітливі туристи вже давно облюбували собі для поселення недорогі садиби в сусідніх селах, де господарі пропонують щедру українську гостинність за набагато демократичнішою ціною.

АРТ-готель "Викрутаси" у селі Поляниця поблизу Буковелю

АРТ-готель "Викрутаси". Номери вражають фантазією - кожен з них оздоблений відповідно до назви, наприклад: "Березовий гай", "Диво Мох", "Дух лісу", "Лисяча нора", "Лісові хащі" тощо. Проживання серед таких викрутасів влітку обійдеться від 300-500 грн за номер.

Тих мандрівників, які надають перевагу літньому відпочинку, радо запрошують готелі і садиби Яремчанської міськради: Ворохта, Микуличин, Поляниця, Татарів, Яблуниця, Яремче. Влітку ціни тут значно нижчі, а підйомники продовжують працювати, і звідти відкриваються чудові краєвиди.

Менш відоме село Делятин Надвірнянського району Івано-Франківської області, хоча воно й знаходиться в 50 км від Буковелю.

"Файна хата" у Делятині

Наприклад, у Делятині проживання у садибі "Файна хата" у п'ятимісному "люксі" обійдеться вам усього від 240 грн.

Садиби під час літнього відпочинку приваблюють туристів можливістю скупатися у прохолодних і чистих гірських ріках. Господарі за вашим бажанням приготують вам смачні домашні страви, проведуть екскурсію чи покатають на конях.

«Мінерально-винне» Закарпаття

Проїхавши далі за територію Яремчанської міськради, можна опинитися в трохи іншому кліматі. Тут погода тепліше, м'якше, природа багата на озера і річки. Це - сонячне Закарпаття, що славиться своїми виноградниками, термальними джерелами, Долиною нарцисів. І, зрештою, саме тут, у селі Ділове, в урочище Бутин знаходиться географічний центр Європи і завжди багато туристів.

"Колиба-музей"

Поряд із трасою Львів-Рахів-Мукачево є "Колиба-музей", поруч із «центром Європи», тут можна помилуватися старожитностями та смачно попоїсти страви закарпатської та української кухні.

Лікувальний туризм, термальні й мінеральні води Закарпаття заслуговують на окрему статтю. Зазначимо лише, що цей вид туризму усе менше нагадує «совковий», адже по-європейськи зручні шезлонги, ошатні номери, люб'язний персонал – додаткова мотивація до одужання!

«Термальні води Косино»

Комплекс «Термальні води Косино» працює упродовж року і, окрім купання у п»яти басейнах, пропонує відпочинок у чайній кімнаті та фінській сауні (остання входить у вартість входу - для дорослих 40 грн за 2 год., кожні наступні 30 хв. - 10 грн.)

Усе більшої популярності серед клієнтів набувають джакузі (120-150 грн), а також лазні, сауни, чани, гідромасаж. Багато власників облаштовують на території басейн з шезлонгами і парасольками від сонця.

База відпочинку «Валило»

«Родзинка» бази відпочинку «Валило» (село Новоселиця Тячівського району) - природній гідромасаж за допомогою водоспаду.

Серед різноманітних атракцій, які вигадливі господарі пропонують туристам у Карпатах, це: екскурсії замками і монастирями, відвідини страусиної та оленячої ферм, швейцарської сироварні, катання на конях, готування їжі в печі, доїння корів, виготовлення кераміки, лозоплетіння. Великою популярністю, особливо серед іноземців, користуються етно-рекреаційні тури.

Садиба "Березівська хата"

У садибі "Березівська хата" (село Вижній Березів, Косівський район) можна відчути себе справжнім гуцулом!

Окрім проживання в автентичній гуцульській хаті, господарі пропонують триразове харчування стравами давньої гуцульської кухні, похід до джерела с соляною ропою і виварювання солі, мелення муки на жорнах, збивання масла, виготовлення бринзи, ткання килимів тощо. І все це задоволення коштує усього 150 грн з особи!

Крісельний витяг на території бази "Захар Беркут"

Крісельний витяг "Захар Беркут" довжиною 2710 м - найдовший в Україні серед парнокрісельних витягів такого типу.

Котеджі без господарів

Не тільки в Україні, а й за кордоном славляться бальнеологічні курорти Львівщини - Трускавець, Моршин, Східниця, Великий Любінь, Шкло, Немирів. "Розкручений" Трускавець за популярністю наздоганяє сусідка Східниця, селище, яке має свої джерела мінеральних вод і успішно розвиває можливості лікувального туризму.

"Respect" у Східниці, яка у горах над Трускавцем

Апартаменти у СПА-готелі "Respect" (Східниця) в середньому обійдуться у 1539 грн. У вартість номера входить: консультація лікаря, користування бюветом, басейном, фінською сауною та римською парною, тренажерний зал, кінотеатр, бібліотека, тенісний стіл.

Для того, щоб вразити клієнта якістю і різноманіттям кухні, у ресторанах десь у карпатській глибинці іноді готують вишукані страви кухарі-іноземці, або майстри кулінарного мистецтва з ресторанів Києва чи Львова. Але для тих, хто хоче готувати їжу самостійно, господарі облаштовують окремо кухню з плиткою та кухонним начинням. Переважно це входить у вартість проживання, якщо ж ні - тоді користування кухнею вийде вам орієнтовно у 20 грн щодня.

Також господарі часто пропонують придбати у них власні продукти: молочні, м'ясні, мед, чаї з трав, які особливо доречні, якщо ви замовляєте лазню. Поряд з автентичною кухнею з великим вмістом жирів, за бажанням вам можуть приготувати дієтичні страви, або страви європейської кухні.

Великою популярністю користуються окремі котеджі без господарів. Сюди їдуть великою компанією, щоб "розслабитися" без сторонніх, посмажити на мангалі шашлик, посидіти в альтанці.

"Карпатський маєток"

Садиба "Карпатський маєток" (село Тухля) - це двоповерховий котедж на 8 осіб.

У будинку, окрім двох 4-місних кімнат, є кухня-їдальня та сауна. На території - мангал, альтанка, гойдалка. Літня ціна за увесь котедж - 600 грн. Погодьтеся, що це доступна ціна, причому діє акція: кожний 7 день проживання у садибі - безкоштовний.

І таких ошатних котеджів і сільських будиночків тільки у Львівській області - сила-силенна! Проживання у котеджі цінується дорожче ніж у садибі: від 70 грн. з людинич

«Карпатський рай»

Відпочинковий комплекс «Карпатський рай» - один із прикладів сучасного поєднання автентики, карпатської аури і європейських стандартів у сервісі.

4 двоповерхові дерев'яні котеджі (на 6 осіб), колиба, сауна і російська лазня, відкритий басейн, дитячий майданчик, обладнана кухня - все продумано для того, щоб приїжджим було комфортно. А додаткові послуги: відкритий басейн з лежаками, більярд (45 грн/год), настільний футбол, аерохокей не дадуть туристам сумувати. Літня ціна за котедж - 800 грн, з можливістю знижки на тривале проживання.

Туристичний бізнес у регіоні стрімко розвиваються, будується багато нових оригінальних котеджів у гуцульському стилі з натуральних матеріалів: дерева, каменю. Часто в готелях можна побачити таблички, що над дизайном інтер'єру працювали видатні майстри прикладного мистецтва. На подвір'ї встановлюють дитячі майданчики, гірки, батути, мотузкові та альпінпарки, альтанки в народному стилі.

Готель "Історія"

У готелі "Історія" (Поляниця) - кожен номер відображає один з етапів історії нашої держави. Тут пропонують навчання груп історії України, ознайомлення з українськими звичаями і традиціями.

Гори, мальовнича карпатська природа, цілюще повітря ваблять туристів в Українські Карпати. Та, попри наявність різноманітних пропозицій проживання та відпочинку, потенційний клієнт часто надає перевагу іншим туристичним місцям тільки тому, що у нас погані дороги.

Українські Карпати - регіон для тих, хто любить гори. І ця любов взаємна!

Про ціни та сервіс на колись дешевому і затишному Азовському морі читайте тут

Якщо вам хочеться самому полежати лежати на пляжі і відчути колорит українського приморського села, то можете поїхати на Кінбурську косу

туризм відпочинок карпати

Знак гривні
Знак гривні