Я

Як виглядає реконструйований “Олімпійський” (ФОТО)

Газон українських перемог і поразок, на якому 30 років будувалася історія футболу країни, цього місяця зникне з футбольної мапи. Так НСК "Олімпійський" готується до наступного етапу своєї історії - чемпіонату Європи 2012-го року. ZaUAorg поїхав подивитися, як це відбувається і що буде замість старого поля.

ФОТО: Дмитро Стаховський

На цьому газоні грали Бєланов, Блохін, Лобановський, Шевченко, а на стареньких лавочках другого ярусу (кілька років тому їх замінили на незручні пластикові крісла) ми всі колись - принаймні раз у житті - лускали зернята, пили пиво й горлали разом із 80-тисячним хором уболівальників.

Задля півтори години футбольного щастя ми з'їзджалися сюди у переповнених вагонах метро, у фанатських автобусах (дехто їхав через півкраїни), пили передматчевий коньяк у найближчих підворітнях і проходили неприємну процедуру «шмону», після якої біля входів до «республіки» залишалися ряди напівпорожніх пляшок.

Жовті машини «розгризли» стадіон так, що навіть фанати зі стажем його тепер навряд чи впізнають

Нова епоха найбільшого (поки що) стадіону країни сьогодні багата лише на статистичні факти. Реконструкція, яку обіцяють закінчити в грудні 2010 року, а запустити в експлуатацію - 2011-го, передбачає насамперед стандарти, передбачені УЄФА, і, відповідно, з ним же й погоджені.

Найперше - це прозорий дах над головами вболівальників, будівництво нових приміщень для футболістів та легкоатлетів, VIP-ложі та бокси, чимала кількість яких з'явиться на місці вже знесеної адміністративної будівлі стадіону. Другий ярус буде збережено, отже трибуни, спортивна арена лишаться на своїх місцях. Щоправда, кількість глядацьких місць трохи зменшиться - до 72 тис.

Частина трибун другого ярусу була розібрана. Решта залишиться на своєму місцi

На стадіоні майже не проштовхнутися - всередині, нагорі і ззовні працюють 1040 робітників із 23 українських орнагіназцій, 400 інженерно-технічних працівників, майже 200 одиниць будівельної техніки.

Вже завершені роботи з влаштування паль нижнього ярусу та фундаменти верхнього ярусу трибун. Зараз підсихає бетон монолітних конструкцій нижнього ярусу трибун та паль підпірних стін, у травні завершать роботи із влаштування прохідного комунікаційного колектора, буде проведено перекладку інженерних мереж.

Довколишні споруди раніше закривала собою адміністративна будівля стадіону. Тепер її немає

Цього місяця також планують демонтувати адміністративну споруду та приступити до виконання підготовчих робіт із влаштування покрівлі стадіону. Монтаж покрівлі розпочнеться в жовтні 2009 року.

Ще десяток фоток від ZaUA.org:

Іноді будівельникам дають перепочити й подивитися футбол на старих трибунах

А замість нижніх трибун - лише насип…

...і нові фундаментні блоки

Зрештою, будівельники, немов ворони, розсаджуються відпочити в усіх зручних місцях

На стадіоні і навколо працює близько 200 одиниць будівельної техніки

Торговельний центр перед НСК вже зрівняли з землею, натомість зростають нові будівлі спортивного центру

Варто запам'ятати стадіон - таким він буде недовго. Будівельники обіцяють, що комплекс отримає своє індивідуальне обличчя

Можна сподіватися, незабаром ці глядацькі місця стануть значно комфортнішими

олімпійський будівництво спорт київ Фото Євро-2012

Знак гривні
Знак гривні