З

Завдяки активістам і міліції торгівля первоцвітами у Києві пішла на спад. В інших містах процвітає.

Для того, щоб квіти витримали переїзд, їх виривають разом із корінням (цибулинкою). Первоцвіти везуть великими оптовими партіями по кілька десятків тисяч екземплярів, а потім розвозяться по торгових точках, ця схема досить добре налагоджена. У Києві продають квіти Карпат, Криму, Вінничини. Як потепліє починається масове винищення первоцвітів навколо Києва.

Автор: Олексій Василюк, графіка: Олександр Карачевський

Скільки разів, проходячи біля бабусь, які продають підсніжники чи проліски, нам хочеться купити ці квіти? Гарні, порівняно дешеві, вони приваблюють покупців і дуже швидко розкуповуються. Але чи замислювались ми коли-небудь, звідки ці квіти беруться? Яким чином вони потрапляють на прилавки? І чи взагалі можна їх продавати і купувати?

У природі ці квіти наступного року не виростуть

Первоцвіти – це низка дикорослих видів рослин, які квітнуть наприкінці зими та на початку весни. Цього року вони зявилися значно пізніше ніж зазвичай. Серед них не тільки відомі підсніжники та проліски, до них також належать шафрани (крокуси), сон-трава, ведмежа цибуля (черемша), дикі тюльпани, цикламени, білоцвіти та багато інших.

Всі вони охороняються або Червоною книгою України, або регіональними червоними списками, або Червоною книгою Міжнародного союзу охорони природи, а масова торгівля цими квітами призводить до їх зникнення у природі. Наприклад, цикламен Кузнєцова з усього світу зустрічається лише у Криму на ділянці площею менше за 100 га.

Шафрани Гейфеля у природі фото К.Борисенко

Згідно з українським законодавством за незаконний збір і продаж первоцвітів передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів. Порушниками вважаються всі, хто збирає, перевозить, продає або купує первоцвіти. За кожен екземпляр рослин, занесених до Червоної книги України, залежно від виду, передбачається штраф у розмірі від 90 до 150 грн. Зазвичай, у букетах нараховується до 60 квіток, а самих букетів у продавців може бути кілька сотень, тому загальна сума штрафу за таку кількість квітів є досить значною, і це може примусити торгівців припинити цей бізнес.

Основні постачальники первоцвітів на українські ринки – це Крим та Карпати, зрідка Кавказ. Збір рослин здійснюється місцевими жителями безпосередньо на місцях зростання: на лісових галявинах, гірських схилах та полонинах.

Збір цикламенів у Криму. Фото Д.Іноземцевої

Аргументи стареньких бабусь та дітей, які здебільшого продають квіти, що вони їх назбирали в лісі власноруч або виростили на присадибній ділянці, щоб заробити на хліб, є цілковитою неправдою, особливо у перші місяці торгівлі (лютий та березень), оскільки їх везуть з Криму та Карпат, і ці квіти подолали сотні кілометрів, перед тим як потрапити на ринки великих міст, таких як Київ.

Мало ймовірно, що первоцвіти розводять для продажу на присадибних ділянках, тому що вони відцвітають у квітні, і потім цілий рік аж до наступної весни ця ділянка буде пустувати, чого ніякий розумний господар не допустить. Більше того, щоб розводити ці квіти, потрібен спеціальний дозвіл від Міністерства екології та природних ресурсів України.

Первоцвіти везуть великими оптовими партіями по кілька десятків тисяч екземплярів, а потім розвозяться по торгових точках, і ця схема є досить добре налагодженою. Із Криму починають привозити квіти після Нового року, а в кінці березня – на початку квітня масово постачають підсніжники із лісів навколо Вінниці.

Продаж оптових партій первоцвітів на Київському вокзалі

Для того, щоб рослини витримали переїзд, їх вилучають разом із підземною частиною (цибулинкою), тому, у разі виявлення таких квітів, необхідно відрізати цю частину для подальшого висадження назад у природу. Починаючи з квітня, коли вже тепліє і на півночі України, припиняється торгівля квітами, завезеними з Криму. Біля Києва масово винищуються цибуля ведмежа, проліски, сон-трава, анемони жовтецева та дібровна, рясти, первоцвіт весняний, зубниця п’ятилисточкова, рябчики.

Первоцвіти на продаж

Кампанія «Первоцвіт»

Щороку громадські екологічні організації (переважно студентськими дружинами охорони природи) починають кампанію "Первоцвіт". Вона проводиться спільно із працівниками міліції.

Активісти діють у двох напрямках. Перший - рекламують заклик не купувати первоцвітів. Другий - припинення випадків торгівлі та нарахуванні штрафів. У ході однієї із таких операцій активісти Дружини охорони природи м. Києва «Зелене майбутнє» розробили для працівників охорони метрополітену пам’ятку із основними видами первоцвітів для допомоги у вирішенні проблеми.

Ефективний результат мають спільні рейди правоохоронців, представників державних органів охорони природи та громадських організацій, з метою перевірки потягів та точок торгівлі.

Під час рейдів екологічні активісти знаходять точки продажу та телефонують працівникам міліції, а після їх приїзду складаються протоколи. У ході одного із таких рейдів 14 лютого 2013 року активісти Національного екологічного центру України спільно з працівниками екологічної інспекції зупинили масову торгівлю підсніжниками на Бессарабському ринку. Було складено два протоколи відповідно до ст. 159 та ст. 88 Кодексу України про адміністративні правопорушення, загальна сума штрафу вийшла 380 000 грн.

Від ЗМІ теж залежить збереження первоцвітів. Повідомлення про затриманні величезні штрафи зупинить частину торговців та насторожить потенційних покупців. Дуже важливою складовою кампанії «Первоцвіт» є пропаганда відмови від купівлі квітів. Адже торгівля первоцвітами – це процес, який заохочується виключно попитом.

Щоразу купляючи первоцвіти, покупці провокують торгівців везти нові і нові партії зникаючих квітів. Багато хто думає, що квіти вже зірвані і для природи вже байдуже, чи куплять їх чи ні, і жорстоко помиляється. Лише не купляючи квіти сьогодні і лишаючи роздрібних торгівців у збитках, ми можемо примусити систему торгівлі первоцвітами зупинитись.

Лише у Києві торгівля первоцвітами останніми роками пішла на спад. Це пояснюється жорстким контролем з боку неурядових екологічних громадських організацій та їх злагодженими діями з міліцією. В інших же містах ситуація залишається досить тривожною. Міліцонери не сприймають торгівлю першоцвітами, як серйозне порушення законодавства.

міліція акція екологія самоорганізація інфографіка київ

Знак гривні
Знак гривні