З

Заповідні землі Київщини, які віддані під забудову. Вивчаємо Кадастрову карту

Використовуючи Публічну кадастрову карту громадська організація «Національний екологічний центр України» виявила 28 приватних ділянок на територіях природно-заповідного фонду тобто в кожному сьомому заказнику. Чим ближче заказники до Києва тим частіше випадки крадіжок заповідної землі. Щоб врятувати заповідники необхідно відмінити рішення, які надають земельні ділянки у приватну власність та покарати осіб, відповідальних за прийняття цих рішень.

Автор: Катерина Норенко

Повний звіт фахівців про виявлені правопорушення доступний за тут.

На кількох прикладах слід зупинитись окремо. Ви можете відкрити Публічну кадастрову карту і вибравши місце яке вас зацікавило, натиснути правою кнопкою мишки по земельних ділянках. На моніторі виникне випливаюче вікно із зазначенням цільового призначення ділянки (наприклад «для житлового індивідуального будівництва), її площа і кадастровий номер. А межі всіх територій природно-заповідного фонду області можна знайти тут

Ландшафтний заказник загальнодержавного значення “Козинський”

В Обухівському районі. Площа 967 га. Заказник оголошений Указом Президента України від 10.12.1994р. №750/94. Досліджуючи кадастрову карту, знаходимо на його південній околиці численні ділянки із зазначенням «приватна власність»

Заказник загальнодержавного значення “Козинський” , на його південній околиці знаходимо численні ділянки із зазначенням «приватна власність»

Так виглядають вцілілі землі

Ландшафтний заказник місцевого значення “Обухівський”

В Обухівському районі. Площа 625,5 га. Знаходиться в межах Козинського лісництва. На території цього заказника, завдяки Публічній кадастровій карті, виявлена найбільша кількість незаконно відведених земельних ділянок. У кварталах 59, 60, 65, 66, 71 знаходиться 107 таких ділянок і ще 19 ділянок - у кварталах 8, 12, 17, 22 та 27.

Заказник “Обухівський”. На його території виявлена найбільша кількість незаконно відведених земельних ділянок 126

Ландшафтний заказник місцевого значення “Заплавний”

В Обухівському районі, площа 163 га. Заказник створено рішенням Київської обласної ради 24 скликання від 01.04.2003р. №89-07-ХХІV.

В Кадастрова карта демонструє 15 земельних ділянок, розміщених у заказнику. Особливо примітно, що чотири з них повністю ділять на рівномірні фрагменти острів Ольжин.

Заказник “Заплавний”

Ботанічний заказник місцевого значення “Урочище Безодня”

В Києво-Святошинському райні на околиці с.Лісники. Площа 3,35 га. Оголошено рішенням Київської обласної ради 4 скликання від 27.10.2005р. №310-26-ІV. Особливістю заказника є масове зростання рідкісних орхідей пальчасокорінника травневого.

Кадастрова карта показує дві земельні ділянки в межах заказника, розміщені прямо посеред галявини з орхідеями.

Червоним виділено земельні ділянки в межах заповідника.

Луки Урочища Безодня

Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Кагарлицький”

Знаходиться у Кагарлику та займає площу 35,5 га. Парк отримав охоронний статус ще 1980 році . Проте і тут кадастрова карта показує 4 ділянки, віддані невідомим особам «для індивідуального житлового, гаражного і дачного будівництва».

4 спритника вкрали ділянки у парку

Ботанічна пам’ятка природи загальнодержавного значення «Урочище Бабка»

На відміну від більшості проблемних заповідних територій. Це урочище знаходиться досить далеко від Києва - у Бородянському районі біля с. Пороскотень. Урочище зі старими лісовими насадження давно було відомо науковцям і ще у 1975 році вони добились для нього заповідного статусу.

Проте кадастрова карта показує, що у останні роки ідилію вікових сосен і дубів порушила сільська рада, надавши у приватну власність 14 ділянок, які тепер утворили цілу вулицю у заповідному лісі.

Вулиця Шахраїв серед лісу. На ній 14 незаконно отриманих ділянок

Орнітологічний заказник місцевого значення “Пірнівський”

Один з найскандальніших на Київщині. Розташований у селі Пірнове Вишгородського району та займає площу 5 га. У 1987 році створений для охорони колонії сірих чапель. Всі три колонії цього виду чапель в області мають заповідний статус з 1987 року.

Проте цій пощастило менше ніж іншим. Чаплі десятиліттями використовують для своїх колоній ті самі дерева з тими самими гніздами. У різні роки тут нараховувалось від 80 до 100 гнізд. Проте з вести 2012 до весни 2013 року з ласки Пірнівської сільської ради, майже всі старі дерева з гніздами були зрубані, а на їх місці вросли новенькі котеджі.

Захисники заказника подали кілька судових позовів проти всіх державних органів, причетних до дерибану заказника та домоглись певного розголосу проблеми. Проте обіцянка прокуратури врятувати чапель так і залишилася обіцянкою, а рятувати вже, фактично, нікого.

Екологи дослідили, яким чином заказник «Пірнівський», обійшовши закон, перетворили на котеджне містечко. Всі заказники проходять процедуру винесення їх меж у натуру. Це значить, що межі заказника встановлюються на місцевості і включаються до земельного кадастру.

Сьогодні нажаль, ця корисна процедура для багатьох з них ще не завершена. До того, як розпочалось винесення меж заказника в натуру, Пірнівська сільська рада віддала на його території 15 ділянок для індивідуального будівництва. В 2011 році, коли розпочали винесення меж у натуру, від заказника лишилась лише половина.

Тому, сподіваючись, що ніхто не помітить, сільська рада запропонувала винести в натуру іншу ділянку так би мовити, на заміну. «Компенсаційна» ділянка знаходиться в кущах акації за межами села і не є ні місцем гніздування ні місцем харчування чапель. Проте і досі сільська рада продовжує доводити суддям, що кущі були заповіданими ще у 1987 році а ніяких гнізд на деревах не було. Втім і дерев теж за словами сільради не було.

Червоним позначено місце де гніздилися чаплі. Сільрада стверджує, що дерев там не було

Жлоби прилетіли. Замість гнізд сірих чапель, нерухомість нуворишів

Бездіяльність влади

Свій звіт про виявлені на кадастровій карті землевідведення екологи надіслали до Служби Безпеки України, Генеральної прокуратури України та опозиційних сил Верховної Ради України. Прокуратура заявила, що їй відомо про передані у приватну власність 16 га земель ландшафтного заказника місцевого значення «Обухівський», і ця справа вже розглядається Обухівським районним судом.

За інформацією одного із учасників дослідження – Олексія Василюка, заступника голови Національного екологічного центру України – на яких саме територіях були надані ділянки у приватну власність, відомо начальнику Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Київській області О. І . Безкаравайному.

На одному із засідань Постійної комісії Київської ОДА з питань екології він доповідав про те, що в багатьох заказниках відведені ділянки ще до того, як їх винесли в натуру.

Відео із доповіддю Безкаравайного О. І.

Проте сьогодні чиновник стверджує у своїх листах до екологів протилежне, мовляв жодних порушень немає. Важливо розуміти, що саме начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Київській області є саме тим чиновником, без погодження якого не може бути відведена жодна ділянка.

Згідно Закону України «Про природно-заповідний фонд України», території природно-заповідного фонду не можуть ні забудовуватись, ні передаватись у приватну власність, а їх межі можуть змінюватися тільки обласними радами, які їх створюють.

У заказниках Київської області жодних меж не було змінено, депутати тільки погоджували створення нових територій природно-заповідного фонду. Отже, всі зміни меж заказників і роздача землі, які виявили екологи були незаконними.

На завершення варто згадати і повну безініціативність контролюючих органів. Наприклад Державної екологічної інспекції України. Ще 19 липня 2012 року Київська обласна рада доручила екологічним інспекторам оперативно створити комісію для перевірки рубки у заказнику «Пірнівський».

Жодна комісія і жодна перевірка не відбулись і досьогодні.

Листом №2/3-3/14-4 від 20.02.13 Державна екологічна інспекція України повідомила народного депутата Бригинця, що Державною екологічною інспекцією у Київській області перевірені твердження про приватні земельні ділянки, котрі розташовані у заказниках Київщини.

Проте у листі подається загальновідома інформація про наявні судові процеси та відомі раніше порушення щодо територій природно-заповідного фонду області. Між іншим, судовий процес, який згадує екоінспекція

( початок продовження) в якості демонстрації роботи по пробемі заказника «Пірнівський», є судовим процесом проти бездіяльності самої екоінспекції!

Проте жодним чином у листі не вказується інформація щодо земельних ділянок, виявлених на публічній кадастровій карті.

Ідея відкритих Кадастрів правильна. Проте і тут кояться дивні речі. Так, щойно громадськість звернула увагу на скандальні ділянки, роздані селищем Коцюбинське в Біличанському лісі - вони зникли. А як тільки факт зникнення ділянок з карти поширилася інформація – їх знову повернули на місце.

*******

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

ЛікПей

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

U336801545841 - наш гаманець у гривнях на ВебМані

екологія земля злочин київщина

Знак гривні
Знак гривні