В

В тумані. Опозиція, журналісти і громадські активісти втрачають шанс України стати Європою

Опозиція згадує про євроінтеграцію тільки коли ходить скаржитися до європослів. Минулої неділі опозиціонери зібрали більш-менш численний мітинг у Києві, прийшло 15 – 20 тисяч. Ви думаєте там вимагали від Януковича виконувати «вимоги ЄС»? Вимагали скасувати пенсійну реформу. Як би мала діяти опозиція? До листопада кожен виступ кожного депутата мав би починатися із риторичного запитання до Януковича і Азарова: «Чому ви не виконали пункт № такий то «вимог ЄС»? Що зроблено для його виконання? Коли буде результат? Ми готові вас підтримати». Якщо вперто не виконують - блокувати трибуну, раз руки сверблять.

Над угодою про Асоціацію ридав: Орест Зог

Європа готова взяти Україну до себе. Нехай у формі Асоціації, але до себе. Ті хто трохи жив у містах Старого Світу розуміють: сьогодні Асоціація це наш максимум. Аж надто великий культурний, економічний інфраструктурний і т.п. розрив між Україноюі ЄС, щоб претендувати відразу на вступ.

Навіть Асоціація це дуже багато: перед нами відкривається найбільший і найбагатший у світі ринок, ми маємо унікальний шанс швидко запровадити у себе норми до яких європейці йшли століттями і які забезпечують фантастичні і унікальні речі: свободу особистості, довіру один до одного, інституції, які дозволяють ефективно управляти спільним майном та економічне процвітання.

Нас беруть у цей клуб і наші діти зможуть жити так, як ми і не мріяли. Чому раптом нас вирішили взяти? Над цим питанням можна довго дискутувати, але воно не важливе. Важливо, що «карта лягла» і потрібно використати шанс. Ми про цей шанс забули. Ми постійно відволікаємося на третьорядні питання.

Янукович

Експерти поділилися на два табори.

Одні кажуть: Янукович хоче у ЄС і наводять свої аргументи. Не повторюватиму, бо стаття не про це.

Другі відповідають: він торгується з Росією, яка там Європа! І теж наводять аргументи. Теж не зупинятимуся на них.

Своїми хаотичними рухами Янукович заплутає кого завгодно. Не має значення чи він грає тонку гру, чи він приймає рішення в залежності від того що з’їв на сніданок. Його мотиви не мають значення, як і мотиви Євросоюзу. Він робить певні рухи тілом у напрямку Європи і цього достатньо.

Європа нас бере до себе. Варто виконати лише список відносно простих вимог

Має значення тиск суспільства і тиск Євросоюзу.

Завдяки тиску ЄС Янукович звільнив Луценка. Ви ж не думаєте, що він підписав указ про помилування, бо злякався блокування трибуни? Чи проник ся співчуттям до колишнього міністра із свого уряду (був такий епізод у досьє екс-міністра і екс-політвязня)?

Європа тисне на Януковича, а що робимо ми , тобто наше суспільство і його частина -політична опозиція?

До піни з рота і іскор в очах дискутуємо на найрізноманітніші теми від метання сніжок у депутатів, до мови Азарова і Королевської, від діяльності Саші Стоматолога і виборів мера Києва (до речі опозиція виборів добивається, але єдиного кандидата не має). Усі ці питання важливі, а деякими мають зацікавитися і правоохоронні органи. Але…

У нас дед-лайн листопад

Є список вимог Євросоюзу необхідний для підписання Угоди про Асоціацію, (так звані вимоги Фюле) їх потрібно виконати до листопада, коли відбудеться саміт Україна-ЄС у Вільнюсі. Одна з вимог звільнення політв’язнів. Луценка вже звільнили. Навіть виконання не те що половини, четвертини вимог суттєво просуне країну вперед, полегшить життя опозиції, бізнесу і простих громадян.

Тим більше, що в умовах Асоціації Януковичу буде важче викидати різна фокуси на кшталт референдумів чи обрання себе на другий термін в парламенті.

До усіх інших проблем можна повернутися уже в грудні. Як писав Ганді: (цитата приблизна) ніхто не зможе обманути нас, адже ми завжди можемо відновити нашу боротьбу, яка ґрунтується на нашій внутрішній силі. Так і у нашому випадку.

Опозиція

Нічого не завадить блокувати трибуну хоч вічність після Вільнюса. Навіть з’являться нові приводи для блокування і критики: «Чому пане Президенте ви провалили Асоціацію! Ми робили все можливе, а ви… і далі по тексту».

З'являється новий козир і на президентських виборах. Але його потрібно створити. Якщо не для прискорення євроінтеграції, то хоча б для того аби поламати сценарій Банкової і нав’язати свої правила гри. Останнє речення для циніків з табору опозиції, які не вірять ні в що крім політтехнологій.

Та опозиція згадує про євроінтеграцію тільки коли приїздять єврочиновники чи коли ходить скаржитися до євро послів.

Яценюк оголосив революцію і лідери опозиції поїхали по містах виступати. Минулої неділі зібрали більш-менш численний мітинг у Києві, прийшло 15 – 20 тисяч. Ви думаєте там вимагали від Януковича виконувати вимоги Фюле? Зовсім ні у виступах йшлося про скасування пенсійної реформи, проведення виборів у Києві й відставки Кабміну.

Після «путчевого» засідання частини Ради на вул. Банковій здивовані посли зустрілися з опозицією і запитали: так ви будете голосуваи за закони необхідні для Асоціації? Яценюк діловито відповів, що голосуватиме і у опозиції навіть є свої закони, бо Кабмін не здатний їх розробити і одночасно попросив послів «виписати» експертів, які замість опозиційних депутатів напишуть правильні закони. Хто платитиме за роботу експертів лідер об’єднаної опозиції не уточнив. Посли питання поставили не випадково: вони чекають законів, котрі відкривають шлях до Асоціації, блокування шанси на прийняття таких законів зменшує.

Можна ще наводити приклади великих і маленьких політичних заворушок останніх місяців, але жодного разу вимога виконувати вимоги Євросоюзу не звучала голосно. Точніше взагалі не звучала.

Принцип сучасної політичної боротьби простий. Є противники, є прихильники і є більшість, якій наплювати. Хто переконав більшість, той і виграв, або змусив владу виконувати свої вимоги. Це якщо є вимоги і відповідальність за країну, а не бажання піаритися.

Стосунки народу і політиків дивні, схожі на сполучені посудини. Настрої народу впливають на політичну риторику, політична риторика впливає на настрої народу.

Перша половина цього механізму породжує популізм і бажання, як у свіжому прикладі, не розвивати а відміняти пенсійну реформу, а друга - дозволяє опозиції впливати на владу. Вірніше це єдиний механізм впливу опозиції на владу.

Як би мала діяти опозиція? До листопада кожен виступ кожного депутата мав би починатися із риторичного запитання до Януковича і Азарова: «Чому ви не виконали пункт № такий то вимог Фюле? Що зроблено для його виконання? Коли буде результат? Ми готові вас підтримати».

Якщо вперто не виконують, то блокувати трибуну, якщо дуже хочеться. На відволікаючі провокації і чергові маразми відповідатии: «Замість того, щоб займатися дурницями займіться справами: що зроблено для виконання пункт № такий то вимог Фюле?» Можна розподілити ролі: кожен депутат «працює» по своєму пункту.

Під виглядом законів необхідних для асоціації протягуються лобістські? ОК. Так і говоримо: «Замість Асоціації від якої виграє кожен українець Азаров пропонує закон для свого сина, масажиста, свата і т.п.»

Погодьтеся така постановка питання в купі з тиском ЄС змусить уряд і президента робити правильні зміни, навіть, якщо він не дуже хоче.

Журналісти

На словах вони усі за євроінтеграцію і Асоціацію. Але, як і політики, про Асоціацію згадують тільки під час візитів єврочиновників. Чиновник заявив написали, поїхав – забули.

Під час прес-конференції Януковича, котра відбулася незадовго після вимог Фюле, група рішучих журналістів влаштувала яскравий флеш-моб і тролила президента сміливими запитаннями. Президент розважався: «падав на мороз», з’їжджав і вішав лапшу на вуха. Ця ж група могла задавати питання про вимоги ЄС. Нести нісенітниці гаранту було б важче.

Регулярні запитання від багатьох журналістів «в полі» і на ефірах до опозиційних діячів і лідерів: «Що ви зробили сьогодні для Асоціації?», чи «Як ваші сьогоднішні дії вплинуть на перспективи Асоціації?», - матимуть силу «чудодійного пєндєля». Спробуйте і переконаєтесь.

Не пробували? Тоді не потрібно потім писати пафосні колонки: суспільство переросло владу, хотіло в ЄС а режим Януковича все зіпсував.

Активісти

Громадські активісти за часів Януковича наростили мязи, навчилися навіть при цій владі зупиняти певні законопроекти і проштовхувати свої. Та чи можна говорити про мязи у дистрофіка навіть якщо він чогось добився?

Ті хто зазвичай організовує різні протести та лобістські кампанії «двіжухи за Асоціацію» не почали. Існує рух «Ми європейці», але він одинокий, як буддистський самітник в горах. Усі інші громадські формальні і не формальні організації товчуться кожен у своїй пісочниці і на шанс стати Європою не відреагували.

Можна було б гордитися хваленим «громадянським суспільством»¸ якби кожен активіст від захисників мови до екологів, від борців з ДАІ до захисників «старого Києва», від асоціацій ОСББ до борців з тютюном відклали принаймні частину своїх справ і взялися нагадувати владі і опозиції про Асоціацію. Лише до листопада, далі можна вернутися у звичний режим. Бо Асоціація, а потім і приєднання до ЄС вирішують більшість проблем над якими бються ці активісти. Та цього немає. Очевидно знову заважає «злочинний режим».

Росія

Після того, як стало зрозуміло, що нас "беруть до ЄС" у Кремлі заговорили про війну: «Ми чудово розуміємо, що якщо війна в сучасному світі не ведеться військовими засобами, то це не означає, що вона не ведеться. Вона просто перетворилася на економічну форму. Війни можуть валютними, митними, ресурсними… Потім без образ», - розмірковував посол Росії в Україні Зурабов щодо нашого бажання приєднатися до Європи замість Митного союзу.

Паралельно російський телеканал ОРТ так пропісочив Януковича, що Ющенку і не снилося. Європейським перспективам теж дістаося. Медведчук почав організовувати поїздки по країні з антиєвропейською риторикою.

Правий журналіст Економіста, який написав, що Україна схожа на машину в тумані без карти і без фар. Ця метафора описує не тільки владу, як ви подумали, вона описує кожного з нас.

Якщо вдатися до іншої аналогії, то ми усі схожі на зграю мавп, які хаотично бігають по своєму дереву, безумно кричать і виривають один в одного банани. Питання: що може прискорити еволюцію?

P.S. Нагадуємо так звані "19 вимог Фюле"

Сайт Главком приводить список цих вимог в дещо скороченій формі з посиланням на свої джерела.

1. Виконання рекомендацій, визначених в остаточному звіті спостережної місії ОБСЄ/БДІПЛ щодо парламентських виборів в Україні

2. Подолання зафіксованих недоліків у проведенні парламентських виборів в Україні 28 жовтня 2012 року

3. Схвалення Виборчого кодексу України

4. Забезпечення збалансованого доступу учасників виборів до засобів масової інформації

5. Проведення повторних виборів в одномандатних виборчих округах, в яких не визначено переможця

6. Вирішення питання політично вмотивованих вироків без зволікань

7. Швидке виконання рішень Європейського суду з прав людини

8. Виконання рекомендацій Ради Європи стосовно умов утримання та медичної допомоги особам, що перебувають під вартою

9. Забезпечення належного впровадження нового Кримінального процесуального кодексу, нового законодавства з питань адвокатури та створення Національного превентивного механізму проти тортур

10. Перегляд у тісних консультаціях з Радою Європи/Венеціанською Комісією закону про прокуратуру

11. Перегляд у тісних консультаціях з Радою Європи/Венеціанською Комісією Кримінального Кодексу України

12. Перегляд у тісних консультаціях з Радою Європи/Венеціанською Комісією закону про «Вищу раду юстиції»

13. Перегляд у тісних консультаціях з Радою Європи/Венеціанською Комісією закону про судоустрій та статус суддів

14. Вжиття кроків у реформуванні міліції

15. Реалізація конституційної реформи у відповідності до міжнародних стандартів

16. Здійснення реформ, необхідних для підготовки до започаткування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі

17. Забезпечення ефективної боротьби з корупцією

18. Здійснення реформи системи управління державними фінансами, включаючи розширення повноважень Рахункової палати

19. Вжиття рішучих дій для покращення ділового та інвестиційного клімату

*******

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

ЛікПей

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

U336801545841 - наш гаманець у гривнях на ВебМані

єс суспільство політика

Знак гривні
Знак гривні