К

Капела ім. Ревуцького. Витончене слайд-шоу про хор від Стаса і Віки Ясинських

Після довгої перерви ТЕКСТИ знову представляють фільм спільного проекту із Станіславом Ясинським - чергове слайд-шоу в серії портретів людей: і сьогоднішній наша розповідь про київський муніципальний чоловічий хор імені Ревуцького, - чудовий колектив, котрий широко відомий за межами України і маловідомий вдома.

Фото, текст: Стас і Віка Ясинські

Є вулиця Ревуцького в Києві, є пароплав із назвою «Ревуцький» десь на Дніпрі. Є музичне училище в Чернігові. І могила на Байковому кладовищі.

Він виховав цілу "генерацію нинішніх українських композиторів…"Прикро, але з перелічених далі композиторів я чув лише Платона Майбороду. Українська музична культура, діячем якої був Ревуцький, його послідовники і учні, існує десь паралельно до культури масової.

Стаття в українській Вікіпедії, хоч і невелика, випромінює обережний оптимізм: «…Разом з Б. Лятошинським Левко Ревуцький вважається найвпливовішим діячем української музичної культури своєї епохи".

Якщо ви не живете на вулиці Ревуцького, не вчилися в консерваторії – то єдиний шанс почути вищезгадане прізвище – піти на концерт чоловічого хору його імені.

Батько композитора і викладача Ревуцького мав непоганий бас і співав під фортепіано дружини. Сам Лев Ревуцький вже в чотири роки вивчив ноти і виявив абсолютний слух, з п»яти – навчався грі на фортепіано. Це було в кінці 19го століття. А невдовзі після громадянської війни він почав керувати хорами, писати все складніші твори - рухався від вальсів до симфоній. В 30ті він перестає писати музику, стає викладачем, а пізніше – головою Союзу композиторів України. Був у цьому кріслі до 1948-го.

Скількох членів союзу композиторів України розстріляли протягом тих років? Чому вижив і став заслуженим діячем мистецтв Лев Ревуцький, мати якого вільно володіла 4ма мовами, який вчився в приватній гімназії? Переконаний, що у когось є відповіді. Але тепер це неважливо. Бо є лише ім.»я, сонати, кантати, симфонії. Могила на Байковому кладовищі. І хорова капела.

Під час репетиції

Про хорову капелу чули всі – через гучну спробу рейдерського захоплення приміщення, яке вони ділять з видавництвом АБАБАГАЛАМАГА. Ті, що тоді нападали – нікуди не поділися, просто відволіклися на інші справи. А хор – це просто хор. Все, що вони знають, чим живуть – це музика. Перед тим, як зайти в їх зал, я думав, що все це банальніше за вишиванку. Зайшов, подивився.

Просто побув поруч із ними. За вікнами був галас, люди виходили з Пузатої Хати, паркувалися машини. Не знаю, як сам Ревуцький, а капела його імені існує і співає …далі можу наводити лише космічні епітети. Люди, які перебувають в її сяйві, які самі це сяйво виробляють – в сталінські часи від таких позбавлялися найпершими. Я пишу це, як найбільший комплімент.

Отже, дивіться відео про хор Ревуцького

Цей фільм став можливим завдяки пожертві групи українців, котрі мешкають у Німечинні. Ми дякуємо, за можливість зробити нестандартну розповідь.

Брати близнюки Володимир та Юрій Курачі. Один художній керівник, інший диригент. В капелі з 1984 року.

Інші відео із спільного проекту з Ясинським дивіться тут

*******

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

ЛікПей

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

U336801545841 - наш гаманець у гривнях на ВебМані

музика культура хор ревуцький відеопортрет київ

Знак гривні
Знак гривні