Н

Не за страх, а за совість. Три історії київських волонтерів на боротьбі зі снігом

Як і в будь-яких екстримальних умовах, на минулому вік-енді самі визначилися столичні герої та антигерої. Тут вам і хай-тек краудсорсери, і гавроші з міських окраїн, і ентузіасти з лебідками в багажниках. Висновок із стихії можна зробити обнадійливий: значні групи кияни змогли самоорганізуватися.

Автор: Сергій Клімович

Про штовхачів бензовозів та членовозів

- Коли я повертався вранці в суботу з клініки, побачив на дорогах справжній армагедон. Навіть мій автомобіль в деяких місцях їхав невпевнено. - Розповідає сімейний лікар Костянтин Зеленський, впевнений у собі власник позашляховика УАЗ із трирічним стажем - Я змушений був витягти безліч автомобілів. Хтось «сидів» давно, хтось «сів» переді мною. Я був вражений, а коли приїхав додому і вімкнув фейсбук, зрозумів - так скрізь.

Перепост знайомої доктора про те, що на Гостомельському шосе багато машин з дітьми сидять без допомоги, у них закінчується пальне, немає їжі, був крайньою краплею.

- Я написав знайомим журналістам: "Давайте, хто що знає, кажіть - я поїду, витягну, доволочу до будинку. В моїй машині завжди катається потужний трос, лебідка, лопата, домкрат-хайджек. - продовжує Зеленський.

Поки вони думали да прикидали, любитель позашляхових поїздок вирішив взяти термос з чаєм і поїхати просто так. А тим часом, про всяк випадок зателефонував до департаменту ДАІ. Трубку там не зняли, пізніше зателефонував прямо на 102. Коли доктор з сином - любителем пригод ("звик, що ми в походах, поїздках, постійно когось витягуємо, постійно самі застрягли.

Це для нього і для мене норма життя") вже виходили з дому, подзвонив телефон і даішники попросили допомогти. Впринципі у розвинених країнах так відбувається держслужби допомагають громадянам, а громадяни держслужбам. На цьому і грунтуєтсья сила і багатство країн «золотого мільярду».

- Десятки зо три машини точно в суботу витягнув, але витягуючи одну на Кардачах застряг так, що довелося лебідку діставати. - Відзначає доктор. - Дорогі джипи завжди чомусь проїжджали повз, хоча парочку таких виїхало недалечко, і я їх теж висмикнув. До вечора суботи я скоординувався з товаришами на УАЗ-і і "Ниві", потрудилися разом. Кажуть, багато народу виїхало тоді допомагати.

Витягли навіть фуру-бензовоз та тролейбус...

- Що я думаю про владу? - Перепитує цей яскравий представник столичного середнього класу - Хтось намагався, хтось імітував, хтось піарився, але всіх стихія застала зненацька. І це при тому, що останній місяць синоптики патологічно правдиві, а у Львові подібне було тиждень тому, здається. А взагалі, я намагаюся не думати про погане - я ж лікар.

Про альтернативний МНС

- Потрібні волонтери на Машинобудівну! (Солом’янський) – закликає найвище в стрічці новин оголошення волонтерського веб-сайту HelpKyiv.

Статус: має вирішувати КМДА. Ситуація: на вулиці регулярно застрягають машини швидкої допоги. Кілька пациєнтів швидкої вже померли через те, що машина просто застрягла. Уточнення: потрібне системне розчищення прилеглих великих та малих вулиць технікою. Об’єкт: Підстанція швидкої медичної допомоги №14... Потрібні: 5-10 волонтерів з лопатами для розчистки в’їзду з Машинобудівної. Шукаємо: трактор/грейдер для прочистки вулиці.

От так. Все чітко – по поличках і без нюнь. Команда організаторів почала працювати ще в суботу, тобто задовго до появи HelpKyiv, цього майданчика для волонтерів. Було кілька складових – автоспортсмени на позашляховиках, люди з лопатами для відкопування медзакладів та підносчики домашніх харчів і теплих напоїв.

- Товариство, зареєстрував сьогодні сайт для тих, хто хоче відкопати Київ, не чекаючи трактора з Поповим і телекамерами. – написав в понеділок Роман Зінченко. - Ідея проста - зібрати інформацію про тих, хто потребує допомоги, і тих, хто може допомагати, а також допомогти людям самоорганізуватися. І зібрати її не в соціалках, а на простому сайті. Бо є безліч людей, яких немає в соцмережах.

Станом на вечір 26 березня, волонтерський веб-сайт Help Kyiv хоч у бета-режимі, але досить оперативно працював. Функціонувала гаряча лінія (095) 273-09-57 ("Ура! У нас є телефонна лінія, завдяки компанії WinTRADE"), а твітер @HelpKyiv достатньо вправно збирав інформацію за допомогою запущеного в маси хештегу #helpkyiv.

Команда цього проекту зробила величезну роботу з координації та краудсорсингу волонтерів з боротьби за чисті вулиці. І в якості "нагороди" організатори стали тимчасовими героями медіа.

В розділі "Реєстрація волонтерів" додана форма для зголошення охочих до бортьби зі стихією, а вище написано наступне: "Наразі, одна із найпотужніжих команд з коорднації волонтерів зараз працює тут".

На ресурсі також можна знайти, наприклад, гіперлінк на мапу оф-роадерів (offroadmaster.com.ua) на позашляховиках. А також ще купу цікавої інформації.

Героїв, які працюють оперативніше за міський штаб (за цей час, за наскромнішими підрахунками розкопали із заметіd не менше 300 карет "швидкої допомоги" та більше 10 тисяч автівок, варто знати на ім'я. Ось вони: Роман Зінченко, Олексій Рябцев, Ксенія Кирилишена, Дмитро Малюта, Антон Семиженко.

- #helpKiev Важно! Солнышко пригрело, и с крыш активно с грохотом начали падать сосульки и обледенелости!!! #ОбережноБурулі Берегите себя! инфа из центра Киева - написав якийсь обережний доброзичливець...

Снігова буря завершилася, а спільнота функціонує і далі. Але і столичні випробування ще не завершилися...

Про троєщинських гаврошів

- Для нас все почалося зранку у суботу – якось ніяковіючи розповідає 17-річний Сашко Нагірняк – нашому другові треба було конче потрапити додому в той день з Куренівки. То він пішов на Петрівку пішки, а ми – йому назустріч через заноси. Дорогою штовхали машини.

Хлопці із Ukrainian-X-Family розчищають сніг на Троєщині

На нього я вийшов через групу "ВКонтакте", де "свободівці" організовували свій актив для агітаційного розчищення якоїсь поліклініки біля "Олімпійської". Там же лишали свої координати і місцеві організатори волонтерського руху. Домовилися зустрітися біля "Нової лінії".

Втім, виявилося, що хлопці, зовсім не "свободівці" хоча і дружать із партією Тягнибока та футбольними фанатами обєднаними у Правий Troja Центр і ходять то на мітинги, то на акції "Свободу Павліченкам". З розмови стало зрозуміло, що вони мають переважно праві, патріотичні погляди, налаштовані на конструктив, але принципово тримаються осторонь політики.

Хлопець з друзями з півроку тому організував спільноту бо хотілось щось змінити "на районі". Каже, що зробили все самотужки. От тільки назва для громадської ініціативи придумувалася важко і довго. Врешті народили – Ukrainian-X-Family.

- Вчора нас зібралось десь двадцятеро – цілу неділю виштовхували з заносів машини – розповідає, наче про похід за хлібом, Сашко – на нашому рахунку десятки зо три. Маємо і лопати.

В понеділок, не дивлячись на номінальний вихідний від Кабміну, багато хто поїхав на роботу і навчання. Але і в цей день волонтери відкопували медичні заклади Троєщини, допомагали автомобілістам звільнити дороги від автівок в сугробах та просто весело проводили час.

Видно, що хлопці кайфують від вдячності і посмішок людей, яких вони врятували від снігу своєю роботою.

Кілька акцій на рахунку цієї спільноти, що об'єднує більше 150 підлітків – це і локальний марш здорової молоді, це і допомога "Свободі" проти забудови на Бальзака, 54, це і вишколи для молоді...

Пишаюсь нашою молоддю. В цьому віці я думав зовсім про інше.

Відносна масовість людей, котрі помагали іншим і навіть організувалися для цього у спільноти не може не радувати. Звідки це у пострадянському суспільстві наскрізь розїденому недовірою і самозакоханістю? Помарачева революція, безцінний досвід самоорганізації, котрий ми можемо використовувати завжди і в усіх ситуаціях. Теоретик ненасильницького спротиву Джин Шарп одним з найбільших плюсів ненасильства називає те, що люди учаться інструментам спільної дії. І київський приклад цьому підтвердження.

самоорганізація катаклізм київ сніг

Знак гривні
Знак гривні