Ц

Церковна земля. Визначено рекордсменів із отримання землі (ІНФОГРАФІКА)

Майже 36 гектарів міських земель роздано церквам у 2011 році. Рік виявився надзвичайно дохідним для УПЦ МП – отримано землі в 16 з 24 міст. Греко-католики – східніше Житомира нічого не отримали. УПЦ КП – у Східному регіоні отримала землю лише в Сумах, та й те – під існуючим храмом. Римо-католики поступово просуваються на схід, отримуючи свої старі споруди. Протестанти ж "розмазані" тонким малоземельним шаром по всій країні. Мусульманам не перепало нічого.

Збір даних і текст: Сергій Клімович Графіка: Надя Кельм

Скільки землі отримують церкви? Які саме конфесії найбільш успішні в цьому бізнесі? Такі питання цікавили нас давно. Адже не є таємницею вибіркове ставлення влади до церков: могла стати новина На початку червня 2012 року керуючий Харківсько-Полтавською єпархією УАПЦ єпископ Афанасій (Шкурупій) зазначив, коментуючи релігійно-земельну ситуацію в Полтаві:

«Я собі ставлю питання: чому я маю збирати у людей останні копійки, щоб збудувати церкву, в той час, як земельні ділянки іншим конфесіям виділяються. Адже мої парафіяни – теж люди, на яких треба звертати увагу. Вони – громадяни нашої держави, вони полтавці, вони народилися і живуть на цій землі».

В останньому щорічному звіті Департаменту національностей та релігій Мінкульту йдеться: "Рівень забезпеченості релігійних організацій молитовними приміщеннями становить 66,1 %, в т.ч. УПЦ МП – 84,6%, УГКЦ – 76,9%,УПЦ КП – 64,5%, УАПЦ – 59,7%, іудейські організації – 48,2%, мусульмани – на 26,7 %".

Користуючись законом Про доступ до публічної інформації, ТЕКСТИ написали близько 80 запитів у всі обласні міста України, аби дізнатися скільки і якій церкві місцева влада видала землі минулого, 2011 року. У двох містах - Одесі та Дніпропетровську - приховали інформацію і не відповіли на запит.

2011 рік виявився надзвичайно дохідним для УПЦ МП – отримано землі в 16 з 24 міст (крім Ужгорода, Івано-Франківська, Львова, Тернополя, Рівного, Вінниці, Запоріжжя). Ще однією ознакою лобістської сили "доньки" Російської православної церкви в Україні є, так би мовити, "якість" виділеної землі – переважна більшість її ділянок є свіжачками, тобто не орендними, а у постійному користуванні саме "під будівництво".

Греко-католики – навпаки, східніше Житомира нічого не отримали. Так само УПЦ КП – у Південно-Східному регіоні отримала землю лише в Сумах, та й те – під існуючим храмом.

Іудеї навпаки – є скрізь, крім Заходу, а УАПЦ – лише на Заході. Римо-католики поступово просувається на Схід, отримуючи свої старі споруди. Протестанти ж "розмазані" тонким шаром по всій країні і майже безземельні.

Мусульмани, котрі мають 5,9% від усіх релігійних громад не отримали жодної ділянки.

Ми намалювали зведену інформацію за 2009-2010 і 2011 роки. В перші два роки громади легалізували землю, якою користувалися раніше, а в 2011 отримували нову. Щоб збільшити, клікніть по зображенню

На графіці нижче ми співставили загальну кількість громад і кількість "легалізованої" та отриманої у 2009 - 2011 рр. землі. Чим темніша площа, тим менше землі на одну громаду.

Як беруть землю. Юридичні тонкощі

Якщо уважно почитати тексти рішень, що йдуть одне за одним, то система виходить така – часто "стовблять" орендою за собою землю, а наступним документом вона віддається тій же громаді у постійне користування.

- З 2009 року релігійні організації отримали можливість набути право "постійного користування" на земельну ділянку , – роз'яснює правник – релігієзнавець Євген Данильченко. - Постійне користування - це користування землею навічно і безплатно!

І без будь-якого договору. Громаді видається акт на право постійного користування земельною ділянкою - аналог акту на право власності з усіма подібними реквізитами: площею, координатами, відомостями про користувача, серія, номер акта тощо. Але будь-скільки землі набрати вони не можуть - треба обґрунтовувати, навіщо земля тобі потрібна.

Договір оренди релігійні організації укладали до 2009 року, поки їм не відкрилося право постійного користування. За цим договором, укладеним на певний строк (як правило, 49 років), хоч-не-хоч мусиш платити оренду. Вона незначна і розраховується для кожного міста окремо, наприклад для Львова 2.4 грн за квадратний метр у рік. Але переоформивши документи, громади не платитимуть і цих копійок.

Згідно з частиною 1 статті 19 Земельного кодексу України, землі України за основним цільовим призначенням поділяються на дев'ять категорій.

- Як думаєш, на земельній ділянці якої категорії можна будувати церкви? – хитро питає мене Євген - Всі твої версії неправильні, бо в жодній з них про релігійні організації чи культові споруд не йдеться. Але за загальним правилом для будівництва культових споруд виділяються земельні ділянки з категорії земель житлової та громадської забудови. В цій широкій категорії будується все - від ринків і торгівельно-розважальних комплексів до церков, шкіл і дитячих садочків. Як на мене, це надто широка категорія, але так є.

Полювання на дані

Розсилаючи запит, ми заразом і тестували дію закону Про доступ. Як правило, проблем з отриманням інформації не виникло, лише іноді доводилося застосовувати трішки наполегливості. Оперативно надали інформацію, за що велика вдячність, кіровоградці (мер Олександр Саінсус), львів’яни (мер Андрій Садовий) і хмельничани мер Сергій Мельник). Перші прислали мені не лише коротку інформацію, а цілі копії потрібних рішень, львів'яни – відписалися оперативно, навіть усі районні податкові інспекції.

Завданням-мінімумом була розсилка інформаційних запитів по міськрадах всіх обласних центрів, Києва і Севастополя. Для перестраховки і уточнення аналогічний запит направили до всіх обласних рад (завдяки відповіді з Тернопільської облради ми дізналися, що землю психлікарні передано УГКЦ). Також запити отримали Департамент національностей та релігій Мінкульту, 18 членів Всеукраїнської ради церков (95% всіх громад країни), а також Інститут релігійної свободи.

Жодна церква на лист не відповіла, як, утім, і Департамент. Звісно, церковники мали на це право, чого не можна сказати про Департамент. ІРС в своєму листі логічно зазначив, що він просто не є розпорядником потрібної нам інформації, на відміну від місцевих органів, податкової і Держкомзему.

З курйозів. Вразила адреса онлайн-форми Тернопільської МР – www…./obratnaya-svyaz. А з сайту їх херсонських колег на мій комп... ледь не стрибнув вірус.

Дніпропетровська міська влада, котра прославилася непомірними витратами на створення е-мейлів для чиновників, на електронні листи взагалі не відповідала. Після телефонної розмови на запит прийшла "відмазка" – мов, ми не маємо права розголошувати – sic! – конфіденційну інформацію. Лист на другий запит був більш інформативним, але в ньому держслужбовець порадив звернутися до Держкомзему.

P.S. Автор висловлює подяки працівникам всіх обл- та міськрад, Євгенові Данильченку за вичерпне інтерв'ю.

інший бік земля Церква інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні