Н

Найбідніший в світі президент. Лідер Уругваю їздить на роботу грунтовою дорогою

Прання сохне за домом. Воду беруть з колодязя у дворі, зарослому бур'яном. Тільки двоє поліцейських і Мануела, триногий собака, охороняють територію. Усі звикли бурчати: спосіб життя політиків далекий від їхніх виборців. Не так в Уругваї. Познайомтеся з президентом, який живе на старій фермі і жертвує більшу частину своєї зарплатні. Не насміхайтеся з країни – Україна ще бідніша.

Переклад: Сергій Клімович, джерело BBC

Це резиденція президента Уругваю Хосе Мухіки, чий спосіб життя чітко і різко відрізняється від більшості інших світових лідерів.

Президент Мухіка відмовився від розкішного будинку, який держава надає своїм лідерам, і вирішив залишитися на фермі дружини, куди можна доїхати грунтовкою, виїхавши за межі столиці Монтевідео.

Президент і його дружина працюють на землі самі, вирощуючи квіти.

Президент Уругваю Хосе Мухіка, колишній повстанець і політвязень

Цей суворий спосіб життя - і те, що Мухіка жертвує близько 90% від своєї заробітної платні, котра складає $ 12,000, на благодійність - призвело, звісно, до того, що його затаврували найбіднішим президентом в світі.

"Я жив так більшу частину життя", - говорить він, сидячи на старому стільці у своєму саду, використовуючи в якості подушки пса Мануелу.

"Я можу жити добре з тим, що в мене є".

Після благодійних пожертвування на користь бідних верств та дрібних підприємців у президента залишається сума, котра приблизно дорівнює середньому уругвайському доходу в $ 775 на місяць. (В Україні цей показник приблизно $350)

У 2010 році в своїй щорічній особистій декларації, обов'язковій для посадових осіб в Уругваї, він записав власності на $ 1,800. Це вартість його Volkswagen Beetle (1987).

Президентське авто "Жук" 1987 року

У цьому році він додав у декларацію половину активів дружини - земельну ділянку, трактори і садибу – і статки збільшилися до $ 215 000.

Це лише близько двох третин від багатств віце-президента Данила Асторі і Табаре Васкеса - третьої фігури країни, попередника Мухіки на президентській посаді.

Обраний у 2009 році, Мухіка провів 1960-70-і в лавах уругвайських лівих збройних партизанських груп Тупамарос, натхненний Кубинською революцією.

Він був пораений шість разів і провів 14 років у в'язниці. Більшість років - у суворих умовах та ізоляції. Він був звільнений в 1985 році, коли Уругвай повернувся до демократії.

Ті роки в тюрмі, говорить Мухіка, допомогли сформувати його погляд на життя.

"Мене називають "бідним президентом", але я не відчуваю себе таким. Бідні люди - це ті, хто працює тільки, щоб зуміти зберегти дорогий спосіб життя, і завжди хочуть все більше і більше", - говорить він.

"Це питання свободи. Якщо у вас немає багато майна, то вам не потрібно працювати все життя, як раб, щоб підтримувати його, і, отже, у вас є більше часу для себе", - говорить він.

"Я можу здаватися ексцентричним старим ... Але це вільний вибір".

Уругвайський лідер висловив аналогічну точку зору, коли він звернувся до саміту Ріо +20 в червні цього року: "Ми говорили весь день про стійкий розвиток. Щоби втримати маси від убогості..."

"Але про що ми думаємо? Чи ми хочемо собі модель розвитку та споживання, як у багатих країнах? Зараз я питаю вас: що було б з цією планетою, якби індіанці мали автомобілів на родину в тій же пропорції, що й німці? Скільки кисню у нас лишилось би?"

"Чи означає це, що планета має достатньо ресурсів, щоби сім або вісім мільярдів могли б мати такий же рівень споживання та відходів, який сьогодні спостерігається в багатих суспільствах? Цей рівень гіпер-споживання, який шкодить нашій планеті".

Мухіка міг жити, як і його попередники в офіційній Grand Residence

"Багато хто симпатизує президенту Мухіці, тому, як він живе. Але це не завадило йому стати жертвою критики дій уряду", - говорить Ігнасіо Зуаснабар, уругвайський соціолог.

Уругвайська опозиція говорить, що нещодавнє економічне процвітання країни не призвело до поліпшення державних послуг в охороні здоров'я та освіті (в Україні про такий аспект політики навіть не згадують - ред), і вперше після обрання Мухіки в 2009 році його популярність впала нижче 50%.

Цього року він також опинився під вогнем критики через два спірні кроки. Конгрес Уругваю нещодавно прийняв законопроект, який легалізував аборти при терміні вагітності до 12 тижнів. На відміну від свого попередника, Мухіка не ветував його.

...але обрав ферму дружини

В дебатах він також підтримує законопроект, який легалізує куріння коноплі і дасть державі монополію на торгівлю нею.

"Споживання конопель не найтривожніша річ, а наркоторгівля є реальною проблемою", - говорить він.

Однак, він може не надто турбуватися про рейтинги популярності - уругвайський закон означає, що він не має права претендувати на переобрання в 2014 році. Крім того, йому 77 і він, швидше за все, піде з політики по закінченню каденції.

Після відставки матиме право на державну пенсію – і, на відміну від деяких інших колишніх президентів, йому не важко буде звикнути до падіння доходів.

приклад уругвай досвід

Знак гривні
Знак гривні