О

Окружна війна: зниклі голови комісій, бійки і захоплення приміщень. ХРОНОЛОГІЯ

В Україні тривають бої на окружних дільницях між опозиційними і провладними кандидатами. Перші намагаються зберегти отриману перемогу, а другі через тиск, адмінресурс і провокування бійок посунути опонентів з п'єдестала. Ми дослідили хронологію бойових дій на декількох округах. Головні методи фальсифікаторів - зникнення чсленів ОВК і адмінв, котрі вводять дані на сайт ЦВК та спроба пошкодити або знищити бюлетені. Опозиціонери, котрі теж можуть застосувати силу відстоюють свої голоси.

Автор: Микола Малуха

215-й київський мажоритарний округ: Андрій Іллєнко (ВО “Свобода”) проти Галини Гереги (самовисуванець, потенційна тушка)

День виборів, 28 жовтня

11:15 На дільниці за адресою вул. Жукова, 33а “свободівці” виявили і запобігли впровадження “каруселі”. На місце події приїхала міліція: розбираються з двома жінками — відповідальними за махінації.

13:50 На окрузі відбувається скупка голосів на користь Галини Гереги: гроші роздають за попереднім списком мешканців округу. Під час виявлення порушень, координатори-скупники буквально з'їдають списки виборців та ховають гроші. На фото - один з координаторів скупки. Одна з бабусь зізнається кореспонденту “5 каналу”, що їй давали гроші від Гереги.

22:36 Перші результати з дільниць. На 305-й в представника від Об'єднаної опозиції і ВО “Свобода” Андрія Іллєнка — 514 голосів, в кандидата-тушки Галини Гереги — 412.

22:55 Дільниця № 319: Іллєнко - 411, Герега - 366.

29 жовтня

0:54 Продовжують надходити результати голосування по мажоритарному округу. Дільниця № 231: Іллєнко - 571, Герега — 399.

1:25 Опозиційний кандидат далі відривається від провладного ставленика. Дільниця № 346: Іллєнко - 524, Герега — 405.

13:45 Щоб зупинити переможний марш “свободівця”, протилежний табір збільшує оберти фальсифікацій. Голові ДВК 800317 Ігорю Криниці пропонують хабар у розмірі $13 тис. за фальшування протоколу.

Протоколи з дільниць, де перемагає Іллєнко, під різними приводами відправляються на “уточнення”. І, навпаки, протоколи з “карусельних дільниць”, підкуплених Герегою, приймаються.

У приміщенні ОВК пакети з протоколами і мішки з бюлетенями вільно розкривають і потрошать. Зал, де зберігаються документи, час від часу опиняється у темряві — гасне світло. Здача виборчої документації затягується. “Свобода” закликає громадськість підходити під стіни ОВК на вул. Маяковського, 15.

14:40 На 228-й дільниці виникає бійка між представниками “Свободи” і Галини Гереги.

30 жовтня

18:00 Передостаннім розглядається протокол з дільниці №244. Саме ця дільниця вирішувала долю виборів на окрузі: 539 за Іллєнка і 428 за Герегу. Проте до серверу ЦВК були подані дані у вигляді «уточненого протоколу», де показники стали дзеркально протилежними: 539 за Герегу і 428 за Іллєнка. Окружній комісії показують справжній протокол з дільниці і вимагають негайного перерахунку голосів. Комісія одноголосно голосує за перерахунок. Як тільки справа доходить до перерахунку голосів, частина членів ОВК покидає зал засідань та зачиняється в іншому кабінеті, не відповідаючи на жодні заклики повернутися до роботи.

“Свобода” оголошує тотальну мобілізацію прихильників. Водночас до комісії починають стягуватися молодики. Згодом до ОВК підтягнуть кілька сотень працівників Епіцентру з нічної зміни.

21:00 Перерахували 244-ту дільницю: Герега - 427, Іллєнко - 538. Бійці Гереги штурмують ОВК з метою зриву виборів.

Б

.

23:00 Не дивлячись на заяви про перемогу Іллєнка, ситуація навколо 215-го ОВК продовжує бути критичною. Активісти громадського руху "Відсіч" повідомляють: до будівлі під'їхало додаткові чотири автобуси з написом "ЕПІЦЕНТР". Біля кінотеатру “Флоренція” зібралося близько 100 людей спортивної тілобудови, ймовірно охоронці з ЕПІЦЕНТРУ, яких терміново мобілізувала Герега.

31 жовтня

1:51 Під 215 ОВК продовжують звозити підозрілу публіку — додатково приїхало близько 200 осіб.

2:55 До ОВК повернулися підконтрольні Герезі члени, які втекли і ховалися сім годин. Вони намагаються зірвати виборчий процес.

3:03 Після перерахунку голосів низки дільниць Іллєнко повертає собі першість.

4:39 ЦВК офіційно повідомляє про перемогу кандидата у народні депутати від ВО “Свобода” Андрія Іллєнка.

17:17 Близько 50 “спортсменів” із посвідченнями журналістів намагаються потрапити на засідання ОВК.

На засідання ОВК підійшли члени від Гереги — вимагають перерахунку усіх бюлетенів по всіх дільницях. З'являється неофіційна інформація, що Галина Герега хоче через суд скасувати результати виборів на кількох програних нею дільницях.

17:20 Журналісти підійшли до одного із автобусів Гереги, що стояв на вулиці, і почали знімати перебіг подій всередині. Звідти вийшли до 10 чоловіків в спортивних костюмах. Спитали в журналістів хто вони такі і попросили показати посвідчення. Після того як кореспонденти дістали документи, молодики підійшли ближче і бризнули газом в очі. Потерпілі відразу звернулися до міліції і написали заяву.

Беркут під стінами ОВК на Троєщені в Києві, округ Іллєнка і Гереги

18:53 Герега звозить під ОВК охоронців Епіцентрів зі всієї країни. Вони невеликими групками просочуються всередину - міліція їм відверто підіграє. У тої час, як нардепа Яворівського не пропускали близько півгодини.

23:30 На засідання ОВК приїхали Арсеній Яценюк і Микола Мартиненко

1 листопада

00:05 Окружна виборча комісія округу №215 у Києві підписала протоколи всіх виборчих дільниць: за підрахунками 100% протоколів було визнано, що "свободівець" Андрій Іллєнко переміг в окрузі.

01:55 ОВК затвердила підсумковий протокол щодо виборів у 215 окрузі. Глава комісії повіз його до ЦВК.

223-й київський мажоритарний округ: Юрій Левченко (ВО “Свобода”) проти Віктора Пилипишина (самовисуванець-тушка)

30 жовтня

23:00 Між представником від опозиційних сил Юрієм Левченком (ВО “Свобода”) і “самовисуванцем-тушкою” Віктором Пилипишиним триває жорстка боротьба за першість.

ОВК ухвалила два рішення про перерахунок голосів на дільницях. Зокрема, через відсутність акту про втрату одного бюлетеню. "Свободівці" вважають, що перерахунок голосів — шлях до фальсифікації голосування через зіпсування бюлетенів за кандидата Левченка. Через ці рішення виникла конфліктна ситуація і робота окружкому фактично

зупинилася.

До окружкому №223 приїхав член ЦВК Андрій Магера, який закликав не ухвалювати рішення про перерахунок голосів на дільницях з надуманих, або не суттєвих питань. Магера порекомендував ОВК ухвалювати рішення про перерахунок тільки, якщо явно порушена цілісність упаковки бюлетенів.

Також до ОВК прибув лідер "Свободи" Олег Тягнибок

23:40 У залу ОВК зайшли невідомі чоловіки, які спровокували бійку, напавши на журналіста. У приміщенні ОВК правоохоронці, які намагаються припинити бійку. За 15 хвилин міліція припинила бійку, але конфлікт у залі триває.

31 жовтня

2:06 Під ОВК піддягнувся “Беркут” і біля 40 братків Пилипишина.

13:15 Залишилося прийняти 10 протоколів і перерахувати результати по ще 10 дільницям. Левченко заявляє, що на дільницях, які будуть перераховуватися, він переміг. На засідання окружкому приїхав представник ЦВК Микола Дондик. Він повідомив, що показники роботи цього окружкому – найгірші у країні.

Засідання окружкому час від часу переривається внаслідок перепалок, що спалахують між членами ОВК, представниками ВО "Свобода" та Пилипишина. Під будівлю збираються люди (близько 100), які підтримують Левченка.

14:00 На засіданні ОВК зникає один з протоколів ДВК, де переміг Юрій Левченко. Окружком ухвалює рішення провести перереєстрацію усіх присутніх у залі. Міліція вивела людей у коридори приміщення. Коли вони там стояли, хтось з представників ВО "Свобода" вигукнув, що через чорний хід будівлі виносять документи.

Після цього люди побігли на вулиці і разом з мітингувальниками оточили будівлю. Біля чорного входу почали збігатися міліціонери. Водночас представники “Свободи” побачили відкриті вікна у будівлі та припустили, що певні документи могли занести у підвал. Міліція перекрила вхід до будівлі і активісти разом з журналістами стоять на ганку.

15:40 Провладний кандидат Віктор Пилипишин просить голову ВО "Свобода" забрати з дільниці усіх людей, які не задіяні у виборчому процесі.

15:50 До окружкому приїхав Олег Тягнибок. Він виступив перед людьми, що зібралися біля входу до будівлі, а потім зайшов на саме засідання окружкому. Тягнибок попередив членів комісії про кримінальну відповідальність за фальсифікацію виборів та зазначав, що "Свобода" пікетуватиме квартири членів ОВК.

16:00 Під будівлею окружкому з'явилася група літніх людей з прапорами організації "Кияни передусім" Віктора Пилипишина.

18:20 Сталася сутичка коло виходу. Міліція покриває бойців Пилипишина.

18:50 Молодики заблокували вхід до будівлі Окружкому. З приміщення неможливо вийти. "Свободівці" стверджують, що двері заблокували люди Пилипишина. Вони побоюються штурму. У приміщенні розпочалася бійка. Невідомі пустили сльозогінний газ.

До ОВК прийшов Пилипишин, його зустріли вигуками "Ганьба!". Він вимагав від "свободівців" звільнити приміщення, де засідає Окружком, провести перереєстрацію і спростував інформацію, що з його боку був розпилений сльозогінний газ.

19:00 Будівля Окружкому очеплена правоохоронцями, серед яких є бійці підрозділу “Беркут” у шоломах та бронежилетах. У залі тривають суперечки.

20:40 За версією міліції, в ОВК «все спокійно». Правоохоронці заперечують факт розпилення сльозогінного газу та наявність у приміщенні невідомих чоловіків спортивної статури. Як повідомляє відділ зв'язків з громадськістю ГУМВС України в м. Києві, «інформація про газ не відповідає дійсності. Крім того, ніяких „братків“ там немає. Все спокійно».

21:25 Протестувальники під ОВК готуються до ночівлі, співають під гитару “Лента за лентою”.

1 листопада

0:30 ОВК хоче перерахувати 9 дільниць. Знову приїхав Олег Тягнибок.

1:20 ОВК вирішила перенести виборчу документацію із зали засідань до іншого приміщення з метою збереження її. Глава комісії попросив правоохоронців забезпечити таку дію.

1:30 До зали зайшли правоохоронці, які намагаються виконати рішення комісії. Перед цим процес прийняття протоколів був майже завершений, однак у серверній залишилося ще кілька десятків незанесених до бази ЦВК протоколів, без внесення яких комісія за законом не може приступити до перерахунку голосів. За твердженням представників окружкому сервер завис, що й викликало затримку. Також представники окружкому вимагають оголошення технічної перерви, проти чого категорично заперечують "свободівці". “Свободівці” прийняли рішення чергувати до ранку і стерегти документи.

Оновлення на 12:55

2 листопада

12:55 На ОВК знову почалися невеликі сутички між протестувальниками і молодиками Пилипишина. Але все швидко затихло. Кандидати сваряться з ОВК.

Оновлення на 13:30

13:25 Секретар ОВК: "Я у дуже важкому моральному стані. Я не є представником від жодної політичної сили. На мене тиснуть".

13:26 Секретар ОВК може стати героєм: вона відмовляється підписувати протоколи про перерахунок.

Оновлення на 14:06

14:02 З сайту ЦВК зникли дані голосування на трьох дільницях. Члени ОВК ніяк не коментують ці події.

132-й миколаївський мажоритарний округ: Аркадій Корнацький (ВО “Батьківщина”) проти Віталія Травянка (“Партія регіонів”)

30 жовтня

8:42 лідером по 132 одномандатному мажоритарному округу був кандидат від Об'єднаної опозиції Аркадій Корнацький. Кількість голосів, відданих за нього, складало 29 678. Його опонент - висуванець від ПР Віталій Травянко - набрав при цьому 25 511. Про що свідчить скріншоти сайту ЦВК.

Скріншот із сайцту ЦВК на якому видно, що за результатами підрахунку 100% голосів перемагає Корнацький

17:08 Тепер же там зовсім інші дані: на першому місці регіонал Віталій Травянко з 29 700 голосів. А у Аркадія Корнацького стало 29 678. При цьому варто відзначити ще один цікавий момент: у самовисуванця Володимира Толубко пропало близько 3000 голосів. Перед “перерахунком” в приміщення окружної комісії увірвався "Беркут".

20:25 В окружкомі підписують останні копії протоколів, в яких переможцем значиться заступник губернатора Віталій Травянко.

А тут уже Корнацький програє

20:40 В окружкомі 132 округу з центром у Первомайську зібралися прихильники Аркадія Корнацького. Селяни намагаються винести двері, лунають крики «ганьба». Міліціонерів збирали в поспіху: хтось у бронежилетах і джинсах, хтось у спортивних штанях і касці.

1 листопада

Найбільше про перебіг подій з місця засідання комісії можна дізнатися з повідомлень кореспондентів видання НикВести (http://nikvesti.com/)

18:50 З'явилося дуже підозріле рішення Миколаївського суду, за яким ОВК №132 зобов'язують відвезти оригінали протоколів в Миколаїв

http://nikvesti.com/news/politics/36358 вочевидь по дорозі вони можуть або само-знищитися, або само-виправитися на користь кандидата-регіонала. Це при тому, що в комісії діє ксерокс, на якому можна зробити копії та відправити їх.

З Твітеру: на 132 окрузі план у ригів простий - суд витребував *оригінали* протоколів в Миколаїв. По дорозі зміняться або щезнуть

штабу Корнацького вже давно потрібно було викласти скани протоколів з мокрими печатками в онлайн, як це було зроблено наприклад в 97 окрузі, в перший же день після виборів (http://groza.org/protokoly-dilnychyh-vyborchyh-komisij-po-m-brovary-foto/). Заодно викласти таблицю з результатами паралельного підрахунку протоколів по всім дільницям, тоді можна буде порівняти з таблицею на ЦВК, і побачити скільки і на яких дільницях були переписані голоси у кандидатів що отримали менші результати, на користь кандидата від Регіонів

19:30 В приміщенні ОВК зникло світло.

Вночі спецпідрозділ "Беркут" захопив ОВК, яка знаходиться у будівлі мерії.

За словами керівника об'єднаної опозиції на Миколаївщині Вадима Мерікова, невідомі представились як співробітники виконавчої служби і у супроводі "Беркуту" і молодиків вилучали оригінали протоколів дільничних комісій.

Вони виштовхали з приміщення ОВК всіх, хто мав право бути присутніми на засіданні, коли мали перераховуватися бюлетені.

Депутат Геннадій Москаль перебуває постійно в Первомайську, сьогодні на цей округ обіцяв приїхати Анатолій Гриценко - подивимося, на що він здатний в "гарячій точці".

Оновлення на 12:20

2 листопада

5:30 Дороги до Первомайську перекриті. У місто в терміновому порядку відправляється обласної начальник спецпідрозділу "Беркут" і три автобуси з бійцями цього спецпідрозділу. Всі вони озброєні автоматичною вогнепальною зброєю.

5:50 Бійці спецпідрозділу “Беркут” застосували сльозогінний газ проти протестувальників під час винесення документів з ОВК.

9:30 Під будівлю ОВК продовжують приходити люди — прихильники Корнацького і ненависники “регіонала” Віталія Травянка. Приблизна кількість протестувальників складає біля 500 осіб.

11:00 На цю годину в Миколаївському окружному адміністративному суді було заплановано розгляд позову щодо 132 округу. Позов до суду подав один з кандидатів-мажоритарників по цьому округу - Анатолій Пешехонов, який за підсумками голосування зайняв останнє місце, проте ЦВК “списав” йому 40 голосів. Біля будівлі зібралися представники “Батьківщини” та “Свободи”.

11:08 Силовики оточили будівлю ОВК. Підтягуються нові сили, у тому числі на місці подій з'являються працівники ППС і Державної служби охорони. Протестувальники очикують на провокації від силовиків у штатському.

11:50 Представник Об'єднаної опозиції на Миколаївщині Вадим Меріков і народний депутат Геннадій Москаль забрали, винесені раніше з ОВК, протоколи і повернули їх назад в приміщення окружкому. Після нічного штурму 132 ОВК силовики винесли з будівлі протоколи і зберігали їх в автобусі. Однак автобус не міг рухатися, оскільки дороги були перекриті мітингувальниками - жителями Первомайська і КамАЗами працівників «Агрофірми Корнацьких». Коли кандидати в нардепи Меріков і Москаль намагалися пройти в автобус, Беркут їх не пропускав, однак мітингувальникам вдалося розірвати кільце оточення і завести їх в автобус.

Оновлено на 13:04

12:55 ОВК просить Миколаївський окружний адміністративний суд зробити перерву у засіданні для того, аби доставити копії протоколів з ОВК в суд. Суд пішов дорадчу кімнату для прийняття рішення. В суд прибув нардеп Анатолій Гриценко.

Оновлення на 15:30

15:00 Нардеп Анатолій Гриценко повідомляє, що у Миколаєві, на вул. Карла Лібкнехта 9, завершився відкритий публічний підрахунок голосів у 132 окрузі згідно протоколів з усіх 186 виборчих дільниць.

У присутності журналістів і громадськості (КВУ, Чесно, Опора та ін.) зафіксовано переконливу перемогу Аркадія Корнацького (Батьківщина) – він отримав 29670 голосів, проти 25481 за кандидата від ПР Віталія Травянка.

Оновлення на 17:10

16:50 Щойно Беркут знову увірвався на 132 ОВК. Побилися з нардепом Москалем. Виконовча служба знову забрала протоколи

184-й херсонський мажоритарний округ (Нова Каховка, Бериславський район): Іван Винник (самовисуванець) проти Миколи Дмитрука (“Партія регіонів”)

30 жовтня

12:40 ОВК відмовляється проводити перерахунок протоколів за трьома ДВК Бериславського району. Незважаючи на те, що минулого дня вона прийняли рішення перерахувати протоколи.

У штабі Іванна Винника, Юрія Терлецького та Ігоря Литвина повідомляють про розбіжності результатів голосування з даними Центральної виборчої комісії.

Дані Центральної виборчої комісії істотно розходяться з результатами екзит-полів і протоколами з мокрими печатками, які знаходяться в штабі Винника та інших опозиційних кандидатів, за якими переміг Іван Вінник, а за даними ЦВК - Микола Дмитрук (18 111 голосів проти 18 013 )

13:10 Більше 300 жителів Нової Каховки прийшли до міськраді, де знаходиться ОВК, захищати свої голоси. Люди обурені тим, що в Івана Вінника вкрали перемогу і не зарахували значну кількість голосів. Члени окружної виборчої комісії відмовляються перераховувати протоколи.

14:00 Протестувальники увірвалися в будівлю міськради і не збираються її залишати, поки не буде проведений перерахунок протоколів. Також до будівлі міськради прибув наряд міліції і "Беркут".

16:00 Попри протести ОВК не збирається перераховувати голоси. Засідання ОВК не починається через відсутність кворуму. Голова ОВК намагався втекти, але його зловили і відвели на робоче місце.

17:00 Двом членам ОВК вдалося втекти з місця роботи.

19:00 В ОВК нарешті почався перерахунок голосів з трьох дільниць.

31 жовтня

1:45 Під час перерахунку голосів на дільниці № 65004 в стопці бюлетенів Дмитрука опинилося 3 недійсних бюлетеня як і в дільниці № 65011. Отже, на 195 дільницях по +3 "лівих" бюлетеня за регіонала, забезпечили йому відрив від самовисуванця Івана Вінника.

95-й мажоритарний округ (Києво-Святошинський район): В'ячеслав Кутовий (ВО “Батьківщина”) проти Петра Мельника (“Партія регіонів”)

28 жовтня

20:00 ОВК розпочало свою роботу і прийняла протоколи та виборчі документи лише трьох закритих дільниць, а потім перервала свою роботу, і зачинила приміщення до самого ранку наступного дня. Протягом ночі під ОВК вишикувалася довга черга делегацій дільничних виборчих комісій, які закінчили підрахунок голосів та привезли документи до окружної комісії.

29 жовтня

8:00 людям повідомили, що “технічна” перерва триватиме до 14.00, і встановили графік прийому бюлетенів для дільниць, розтягнувши його до 30 жовтня, вписавши до графіку не всі дільниці. Водночас майже всі дільничні виборчі комісії також всупереч Закону перервали свої засідання та зачинили дільниці, виставивши за двері спостерігачів, журналістів та інших осіб, які там знаходилися.

Інші дільниці, давно закінчивши підрахунок голосів, відмовляється везти документи до окружної виборчої комісії, очікуючи, поки спостерігачі та журналісти розійдуться.

15:30 В окрузі пораховано 6,74% лідирує представник "Батьківщини" В'ячеслав Кутовий за результатом 22.81%, далі йде ударівець Олександр Юраков - 20.48% і третім Петро Мельник - 19.02%.

20:30 В приміщенні ОВК збираються “спортсмени”. На запитання журналістів, що вони тут роблять, хлопці відповідають, що вони теж журналісти. Комісія має розглянути протоколи з 302 і 303 дільниць, де зафіксовані масові вкидання бюлетенів за "регіонала" Петра Мельника. ОВК прийняла лише 20 протоколів з 89-ти.

21:50 Через протидії невідомих осіб — шеренга закрила вхід до приміщення — ОВК більше години не приймала протоколи та бюлетені з дільничних виборчих комісій. На дільницю прибули спостерігачі ОБСЄ, але їх не пускають.

Після кількахвилинної перепалки з представниками місії спостереження ОБСЄ, молодики розступилися і пропусти представника міжнародної організації і перекладача. Журналісти також почали вимагати, щоб їм дозволили пройти, однак бойовики відмовились їх пропускати, і спровокували штовханину. На місце прибули представники "Беркуту", які виставили кордон перед столом ОВК.

Підрахунок голосів затягується

Станом на 1 листопада 10:39 В'ячеслав Кутовий має 26,27% (17 712 голосів), а Петро Мельник — 22,6% (15 238). Загалом оброблено 77,52% бюлетенів.

197-й черкаський виборчий округ (м. Канів): Леонід Даценко (ВО “Батьківщина”) змагається проти Богдана Губського (самовисуванець-тушка)

29 жовтня

21:20

В Черкаській області у невідомому напрямку зникла глава окружної виборчої комісії Неоніла Левченко, представниця партії "Руська Єдність". Начебто, їй стало зле і вона залишила засідання. Так само втомився і пішов спати один з операторів, що має передавати дані до ЦВК. Втім ОВК працює, розглядає протоколи ДВК. Вже розглянуто більше 90, з них 50 визнані такими, що уточнення не потребують. Але цифри в систему не вводяться, або вводяться повільно. Жодних результатів, окрім паралельного підрахунку об’єднаної опозиції, поки немає.

30 жовтня

16:20 У приміщенні ОВК 195 на Черкащині, де намагаються сфальшувати результати виборів на користь Богдана Губського, з'явилася міліція. Правоохоронці намагаються з'ясувати, куди зникли другі екземпляри двох протоколів. Перші виявилися сфальшованими.

Справжні цифри на них були замальовані коректором. У сфальшованих протоколах замість перемоги Леоніда Даценка було написано, що переміг його опонент Богдан Губський. На одній дільниць за Губського було 172, а стало 707 голосів, за Даценка — 532, а стало 103. В ОВК з'являється юрист Губського, яка наполягає на автентичності сфальшованого протоколу. Інші члени комісії погодились, що він таки був сфальшований.

14:55 Опозиція заявляє, що виявили перші два протоколи, де результати сфальсифіковані на користь Губського, сумарно на 800 голосів. На сайті ЦВК вказано, що в окрузі №197 опрацьовано 24.65% протоколів і лідирує самовисуванець Богдан Губський із результатом 43.69% голосів, тоді як Леонід Даценко від "Батьківщини" набирає 26.08% голосів.

18:01

“Батьківщина” заявляє про великі фальсифікації на 197 окрузі на користь Богдана Губського і на шкоду кандидату від Об'єднаної опозиції Леоніду Даценку. “Перевага Даценка над Губським – майже 5 тисяч голосів”, - заявив нардеп Андрій Шевченко, посилаючись на протоколи дільниць із мокрими печатками. За словами Шевченка, по 2-х дільницях вдалося домогтися виправлення – і різниця склала 1,5 тисячі голосів, їх зарахували на користь Даценка. У 3-х дільницях округу зникли перші протоколи.

А в цей час на сайті ЦВК наступні дані: опрацьовано 40.41% протоколів, Губський – 36.50% голосів, Даценко – 30.55%.

20:30 В ОВК з'явився сам Богдан Губський. Він зайшов до приміщення під час технічної перерви. Губський заявив, що чув про тиск на членів ОВК, тому прийшов його зупинити. Представники Губського хочуть перенести засідання на ранок середи. Нардеп Андрій Шевченко закликає Губського визнати поразку і не перешкоджати спокійній роботі комісії.

22:00 З цього моменту ОВК не збирається на наступні 24 години. Доля 12 членів з 18 невідома.

31 жовтня

14:00 Робота ОВК не відновлена. Присутні 5 членів ОВК.

18:33 Біля входу в ОВК опозиційні сили розставляють намети — формується канівський майдан. За годину на місце приходить понад 300 осіб. Люди проводять всю ніч на вулиці

1 листопада

12:35 До Каніва прибули міжнародні спостерігачі з ОБСЄ

23:43 Богдан Губський став другим

Оновлення на 13:15

2 листопада

11:17 Опозиція відправила на уточнення фальсифіковану дільницю 987. Там у Даценка була вкрадена тисяча голосів різниці.

11:53 До Канева приїхала Оксана Продан. ОВК оголосила технічну перерву. Зараз сварка, чи можна виносити із залу протоколи.

12:37 Згідно із даними на офіційному сайті ЦВК, Леонід Даценко має 33,58% (11 522 голосів), а "тушка" Богдан Губський - 32,11% (11 018 голосів). Оброблено 52,73% протоколів.

211-й київський мажоритарний округ: Сергій Терьохін (ВО “Батьківщина”) проти Ігоря Лисова (“Партія регіонів”)

30 жовтня

17:30

Робота ОВК Голосіївського району Києва заблокована. Кандидат від влади, який програє вибори, вимагає перерахунку результатів голосування на всіх дільницях виборчого округу.

В ОВК зафіксований факт самовільного розпакування коробок з бюлетенями. Без рішення комісії щодо перерахунку голосів деякі члени ОВК повідкривали коробки й кульки. До ОВК виїхали народні депутати від опозиції. На місце події викликано представників прокуратури та міліції. До приміщення підтягнулися молодики спортивної зовнішності.

На цей момент опрацьовано 81.39% протоколів. Кандидат від опозиції Сергій Терьохін випереджає провладного кандидата Ігоря Лисова на 2.26% (1821 голос на підтримку Терьохіна).

31 жовтня

11:30 Комісія так і не відновила роботу. До стін ОВК підтягуються додаткові півсотні бійців у спортивних костюмах.

12:50 Окружком вирішує перерахувати бюлетені від комісій, які вже здали протоколи. Проходить чутка, що штаб Ігоря Лисова хоче визнати вибори в окрузі недійсними.

13:30 Штаб Лисова подав скаргу в ОВК через голосування на дому. Таким чином опоненти кандидата Сергія Терьохіна хочуть переглянути результат на 28 дільницях. Хоча саме “регіонал” запустив цю технологію. Представниця Лисова в ОВК каже, що вони хочуть перерахунку голосів на 17 дільницях.

18:10 Судове засідання за позовом “регіонала” відбувається в закритому режимі. Офіційний спостерігач від провладного кандидата звернувся до суду з вимогою здійснити перерахунок голосів на 28 дільницях. Він мотивує позов тим, що були розірвані пакети з бюлетенями.

1 листопада

13:44 Згідно з інформацією на сайті ЦВК, оброблено 98,83% протоколів. Перемагає опозиційний кандидат Сергій Терьохін — він набирає 30,32% голосів. В “регіонала” Лисова лише 26,6%

Висновок: приклади вищезгаданих округів та багатьох інших, що не увійшли до матеріалу доводять одне — захистити свої результати можна лише там, де кандидати-мажоритарники від опозиції опираються на ефективно організовану структуру будь-то активісти партії чи найняті штабом працівники, які готові захистити голоси свого кандидата, нехай навіть силою. Навіть візити ТОП-політиків і іноземних спостерігачів не мають такої ефективності, як силовий захист бюлетенів. Як не дивно міліція часто лише розбороняє дві сторони і не затримує учасників бійок. Чіпати опозиціонерів боїться, а від провладних кандидатів міліцейське начальство, очевидно, дещо отримало. Схоже ланксекхти нових феодалів чи партійні бойовики де-факто перебрали легальний статус. Ну а влада робить вигляд, що її немає. І складається враження, що не лише робить вигляд.

нове середньовіччя київщина миколаївщина черкащина вибори-12 київ фальсифікації

Знак гривні
Знак гривні