Х

Хабар болгаркою. Екзотична корупція (В КАРТИНКАХ)

Аналізуючи справи по хабарництву у Єдиному реєстрі судових рішень для нас справжнім відкриттям стали негрошові методи «розплати». Мова йде, приміром, про хабарі меблями за право вирубувати ліс, або хабар «болгаркою» за «відмазування» призовника від призову військовим комісаром. Продукти харчування уже давно перестали бути екзотикою. З чиновниками і начальниками розраховуються ковбасою, сметаною, виноградом, яйцями, медом, не кажучи вже про відомі всім коньяки і шоколадки.

Екзотику вишуковували: Олексій Набожняк, Людмила Кушнір, Аліна Сугоняко, Тетяна Шпайхер. Малюнки: Дмитра Мокрого-Вороновського

Найдивніше інше. Оскільки такі «винагороди» потрапляють до Єдиного реєстру судових рішень, це означає, що комусь ложка сметани чи гроно винограду стає поперек горла і він готовий засадити свого сусіда на рік чи два в’язниці.

Матеріал підготований в рамках спецпроекту анатомія хабара

Найбільш оригінальним, мабуть, став випадок на Тернопільщині. Відповідальний військовий за продовження терміну оренди приміщень отримав три габаритних макети 7,62 мм гвинтівки Мосіна зразка 1891-1930 років загальною вартістю 2100 гривень. Що цікаво, військовий суд першої інстанції солдата виправдав, побачивши, що той заплатив за гвинтівки з власної кишені. Однак є невеликий нюанс – проплату було здійснено уже після допиту.

анатомія хабара візуалізація фріки інфографіка суд хабарі datavis корупція

Знак гривні
Знак гривні