Я

Як зняття кандидатів вплине на склад парламенту (+ прогноз переможців по мажоритарці)

Компроміс між «Батьківщиною» й «УДАРом» покращить шанси опозиції в окремих округах, але не допоможе сформувати більшість в майбутній Раді. Зняття «УДАРом» та «Батьківщиною» по 26 кандидатів-мажоритарників на користь одне одного викликало різні оцінки – від захоплення самим фактом того, що нарешті політики зробили хоч щось адекватне, до обурення тим, що узгоджено кандидатів лише в 52 округах і критики способу, в який опозиційні партії приймали своє рішення. Так чим вважати підсумки переговорів між «УДАРом» і «Батьківщиною» – успіхом чи поразкою?

Поточний момент аналізував: Тарас Шамайда

Південні та Східні області

«УДАР» зняв 5 своїх кандидатів у Харківський, і по одному – в Одеській і Херсонській областях, що, втім, навряд чи завадить регіоналам у всіх цих округах здобути перемогу.

«Батьківщина» зняла на Південному Сході 14 кандидатів – по 4 на Донеччині й Харківщині, 3 – на Дніпропетровщині, 2 – на Одещині і 1 на Херсонщині. У більшості випадків це так само не вплине на перемогу регіоналів.

Чи не єдиний виняток – округ №183 в Херсоні, де кандидат від УДАРу Андрій Путілов отримав шанс поборотися з регіоналом Василем Федіним. Зняття кандидата від «Батьківщини» посилило також позиції УДАРівки Ольги Герасим’юк, яка принаймні теоретично може втрутитися в суперництво регіонала Олександра Пресмана й комуніста Євгена Царькова в окрузі № 139 на Одещині.

Центральна Україна

На Вінниччині «УДАР» зняв трьох кандидатів. Найбільше це впливає на ситуацію в окрузі №13, посилюючи шанси на перемогу кандидата від «Батьківщини» Миколи Катеринчука. Двох кандидатів «УДАР» зняв на Житомирщині, причому в окрузі №62 це істотно посилює позиції висуванця «Батьківщини» Геннадія Зубка у змаганні з регіоналом Сергієм Рижуком.

«УДАР» зняв трьох, а «Батьківщина» - двох кандидатів на Київщині. Важко сказати, чи це дозволить хоч комусь з опозиціонерів, які залишилися, перемогти.

Взаємні поступки істотно покращили становище опозиції на Полтавщині, де трьох кандидатів зняла «Батьківщина» і одного – «УДАР».

У Полтавському окрузі №144 УДАРівець Сергій Каплін може тепер втрутитися в змагання провладних самовисуванців Олександра Залужного й Андрія Матковського.

А кандидати від «Батьківщини» Юрій Коваленко (округ №147) і від «УДАРу» Петро Ворона (округ №148) та Тарас Кутовий (округ №151) мають тепер реальні шанси на перемогу.

На Сумщині трьох кандидатів зняв «УДАР» і одного – «Батьківщина». Причому якщо у двох випадках це навряд чи допоможе опозиції, то у двох інших - додає можливостей кандидатам від «Батьківщини» Олегу Медуниці (округ № 157) і Володимиру Шульзі (округ № 161) поборотися за мандат.

Ще двох кандидатів «УДАР» зняв на користь «Батьківщини» на Черкащині й одного – на Чернігівщині, але йдеться, не про ті округи, в яких опозиція розраховує перемогти.

І, нарешті, в столиці «УДАР» зняв двох кандидатів і «Батьківщина» - одного. В окрузі №219 зняття «УДАРівця» зміцнює й без того незаперечне лідерство кандидата від «Батьківщини» Володимира Бондаренка.

А в сусідньому 218 окрузі зняття досить сильного кандидата від «УДАРу» Олександра Сергієнка зміцнює лідерство Володимира Ар’єва у непростій конкуренції з Олександром Третьяковим і Левом Парцхалдзе.

Зняття Юрія Ганущака від «Батьківщини» у 214 окрузі істотно зміцнило позиції УДАРрівця Віктора Чумака в двобої з вихованцем «молодої команди» Черновецького Олесем Довгим.

Західна Україна

Зняття кандидата від «Батьківщини» в окрузі №71 на Закарпатті дає реальний шанс висуванцю УДАРу Василю Лазоришенцю здолати представника «Єдиного центру» і найвпливовішої в області родини Павла Балогу.

На Львівщині УДАР зняв на користь «Батьківщини» трьох кандидатів. Але це мало що змінює. Якщо в округах №№ 121 і 124 лідерство збережуть опозиціонери Романа Ілик і Степан Курпіль, то в окрузі № 122 навіть об’єднання зусиль опозиціонерів може не допомогти кандидату від «Батьківщини» Василеві Пазиняку наздогнати провладного Тараса Козака.

Зняття трьох УДАРівців на Рівненщині збільшує шанси кандидата «Батьківщини» Юрій Вознюка (округ №153) та самовисуванця Віктора Матчука (округ №152), однак навряд чи допоможе представнику «Батьківщини» Миколі Кучеруку в окрузі №156.

В окрузі №204 на Буковині зняття Василя Мельника від «Батьківщини» істотно допоможе УДАРівцю Богдану Баласиновичу в боротьбі з регіоналом Артемом Семенюком та космонавтом Леонідом Каденюком, який у разі перемоги також поповнить лави пропрезидентської більшості.

І, нарешті, в окрузі № 88 на Івано-Франківщині «УДАР» зняв свого кандидата на користь самовисуванця Олеся Донія, який веде боротьбу з впливовим ставлеником влади Богданом Гдичинським.

Де НЕ ЗНЯЛИ кандидатів і що це означає

На жаль, залишилося надто багато округів, де опозиціонери не зняли кандидатів на користь колег, причому часто це цілком перспективні округи.

Одразу впадає в око вищезгаданий округ №88, де «Батьківщина», на відміну від УДАРу, так і не зняла свого явно слабкого (щоб не сказати «підставного») кандидата на користь Олеся Донія. Цей красномовний жест означає, що лідери об’єднаної опозиції хотіли б бачити депутатом від цього галицького округу краще ставленика Партії Регіонів, аніж свого колегу, який дозволив собі самовисування і публічну критику «дивної війни» опозиції на цих виборах.

Небажання переступити через образи заради перемоги опозиціонера ще в одному окрузі, свідчить, наскільки низько в ієрархії цінностей вождів «Батьківщини» стоять інтереси справи, за яку вони мали б уболівати.

Проте, якщо Доній має високі шанси перемогти, то в багатьох округах непоступливість опозиціонерів вбила останні надії на провал провладних кандидатів.

Між Яценюком і Кличком вже почалася конкуренція за посаду Президента

В окрузі №3 у Криму опозиційно налаштований самовисуванець Володимир Шкляр міг би поборотися з регіоналкою Оленою Нетецькою, якби непрохідні кандидати від УДАРу й «Свободи» не розтягували голоси.

У окрузі №30 на Дніпропетровщині зняття кандидатів від УДАРу й «Батьківщини» дало б шанс сильному самвисуванцю Віталію Купрію, на бігбордах якого з’явилася знаменита картинка бабусі з котом і проти якого влада кинула всі сили. Але обидві опозиційні партії чомусь залишили своїх непрохідних кандидатів, сприяючи тим самим перемозі в окрузі регіонала.

А у 82-му окрузі сусідньої Запорізькій області «Батьківщина» не захотіла дати шансу висуванцю УДАРу Вадиму Кривохатьку, який має шанс і проти якого порушили кримінальну справу намагаючись усунути з перегорів.

На Волині зняття кандидатів від УДАРу допомогло б Ігорю Гузю, Роману Карп’юку та Анатолію Грицюку у боротьбі з сильними ставлениками влади.

Ніхто з опозиціонерів не поступився амбіціями в 66-му окрузі на Житомирщині, створюючи ідеальні умови для автора сумнозвісного законопроекту про наклеп регіонала Віталія Журавського.

УДАР не зняв свого кандидата в 70-му окрузі Закарпаття на користь Олександра Каменяша, який мав би тоді високі шанси перемогти.

А той факт, що УДАР не зняв свого безперспективного кандидата у 120-му окрузі на Львівщині і не підтримав мужню кандидатку від «Батьківщини» Тетяну Чорновіл у жорсткій боротьбі з Ярославом Дубневичем, виглядає взагалі непристойно.

У Черкаському окрузі №194 УДАР міг би зняти свого кандидата, давши можливість перемогти висуванцеві «Батьківщини» Миколі Булатецькому, але також не зробив цього.

Подібним чином повівся УДАР у 201 та 202 округах Чернівецької області, знижуючи тим самим шанси кандидатів від «Батьківщини», які могли б боротися за перемогу.

Перелік таких ситуацій можна продовжувати.

Але найяскравішим «пам’ятником єдності демократів» стала більшість округів Києва. У 211 окрузі взаємне поборювання Миколи Баленка та Сергія Терьохіна може призвести до перемоги регіонала Ігоря Лисова. Балотування непрохідної УДАРівки Валентини Сокур у 213 окрузі підриває позиції лідера перегонів Володимира Яворівського і дає шанс керівнику київського штабу регіоналів Валерію Борисову.

У 216 окрузі через суперництво Ксенії Ляпіної («Батьківщина») і Олександра Давиденка (УДАР) отримує шанс проскочити провладний кандидат Олександр Супруненко. Так само шанси ставлеників влади збільшує суперництво УДАРу й «Батьківщини» у 217, 218, 221 та 222 округах столиці.

А суперництво кандидатів від УДАРу й «Свободи» швидше за все призведе до обрання одіозних Галини Гереги і Віктора Пилипишина в округах №№ 215 і 223.

Як це не парадоксально, але від опозиційно налаштованого Києва пройдуть щонайменше кілька депутатів, що голосуватимуть за помахом руки Чечетова.

І відповідальність за це ляже виключно на опозиціонерів, які не змогли здолати амбіції заради спільної перемоги. Чиї рейтинги серед них нижчі, і хто мав би зніматися з перегонів у конкретних округах, тепер покаже, на жаль, лише розтин, чи то пак голосування 28 жовтня.

Узгодження кандидатів в округах як передумова перемоги

Мажоритарна виборча система передбачає, що депутатом у кожному з 225 округів стає той кандидат, яке посяде перше місце, байдуже з яким відсотком. Тобто відсоток, необхідний для перемоги в окрузі, залежить не тільки від кампанії самого кандидата, а й від кількості, якості та політичної орієнтації конкурентів.

Тому одразу після запровадження мажоритарно-пропорційної системи, за якою половина Ради обирається в округах, було ясно, що шанси опозиції перемогти на виборах залежать від здатності дати владі бій в округах.

Маючи величезні ресурси і потужні важелі впливу на потенційних кандидатів з владного табору, Партія Регіонів прогнозовано зробила ставку на одного кандидата по кожному округу. На Сході та Півдні це офіційні висуванці правлячої партії, а в Центрі й на Заході частіше кандидати, що більш чи менш вдало маскуються під «незалежних».

Така тактика дає змогу кандидатам від влади здобути до 40-50% на Сході й Півдні, і по 20-30% у Центрі й окремих округах Заходу. Чи достатньо буде цих відсотків для перемоги, залежало від опозиції.

Якщо б опозиціонери виставили по одному сильному кандидату на кожен з 47 округів Заходу і 76 округів Центру, то могли б перемогти в абсолютній більшості з цих 123 округів.

Та й серед 102 округів Сходу та Півдня можна було розраховувати принаймні на 10-20 мандатів. За таких обставин опозиція могла б здобути перевагу як за мажоритарною, так і за пропорційною складовими і сформувати більшість в Верховній Раді.

Війна, програна до першого пострілу

Але обидві ключові передумови перемоги опозиція знехтувала – по-перше, більшість висунутих нею кандидатів були явно слабкими, а по-друге, їх було по кілька на округ. Не можна сказати, що вони не намагалися домовитись. Спочатку «Батьківщина», «Фронт змін» та низка дрібніших партій заявили про створення об’єднаної опозиції «Батьківщина», яка висувала єдиний виборчий список і по одному кандидату на кожен округ.

Більше того, «Батьківщина» узгодила всі округи з партією «Свобода» в пропорції приблизно 5/1, і таким чином питання конкуренції між кандидатами цих двох сил було знято. Проте поділити округи між найпопулярнішими опозиційними силами – «Батьківщиною» й «УДАРом» - так і не вдалося. З обох боків лунали ритуальні заяви про потребу узгодження кандидатів чи то шляхом квотування, чи то через «праймеріз».

Але реальні дії обох опозиційних таборів свідчили, що вони не горять бажанням поступатися округами для спільної перемоги над регіоналами, про яку так пафосно розповідали виборцям.

Відчайдушний заклик Юлії Тимошенко, якій за ґратами не до жартів, сформувати єдиний список опозиціонерів і виставити по одному кандидату на округ, її соратники, котрі ще на волі проігнорували.

У підсумку в кожному окрузі висунуто кандидатів «Батьківщини» чи «Свободи» з одного боку і «УДАРу» - з іншого. Такий розклад сам по собі ділив голоси опозиції й різко збільшував шанси Партії Регіонів на перемогу.

До того ж, якщо регіонали зробили ставку на впізнаваних і сильних кандидатів, то висуванці «Батьківщини», УДАРу й «Свободи» в більшості округів виявилися відверто слабкими.

І якщо у випадку зі «Свободою» це ще можна пояснити браком «розкручених» політиків, то «Батьківщина» й «УДАР» просто сховали в списки десятки кандидатів, які могли б перемогти на мажоритарці. Більше того, ні в округах, ні в прохідній частині списків «Батьківщина» не висунула таких яскравих кандидатів як Олесь Доній, Володимир Філенко, Тарас Стецьків чи Ігор Осташ.

У підсумку сильні претенденти на мандат, проігноровані опозицією, або опинилися за бортом виборів, або змушені балотуватися в округах як самовисуванці, ще більше розтягуючи голоси опозиційного електорату.

Вже з моменту висування мажоритарників опозиція втратила шанси отримати парламентську більшість, навіть у разі отримання переваги над регіоналами й комуністами за партійними списками. Виборчу війну було програно ще до першого пострілу.

Як опозиція знімала кандидатів

За два тижні до виборів мове вже йшла не про перемогу опозиційних сил, а про те, чи вдасться регіоналам завдяки мажоритарці і «тушкам» сформувати конституційну більшість у 2/3 голосів.

Перспектива отримання Банковою після виборів контролю над 300 мандатами стала більш ніж реальною. І ця перспектива означала дуже великі проблеми для опозиції, не кажучи вже про нас з вами і країну в цілому.

Критика опозиційних вождів лунала з усіх боків – від виборців, які не могли визначитися, за кого голосувати на окрузі, від журналістів та громадських організацій, обурених небажанням опозиціонерів дати реальний бій цій владі. Зрештою, на лідерів «Батьківщини» й «УДАРу» тиснули власні кандидати, закликаючи зняти з перегонів слабших, щоб сильніші отримали шанс перемогти.

Важко зрозуміти, якими критеріями керувалися обидві опозиційні сили, підбираючи округи, що стали предметом переговорів. Ще важче пояснити, чому за підсумками цих переговорів обидві партії познімали лише по 26 своїх кандидатів, тоді як майже в 140 округах висуванці «УДАРу» й «Батьківщини» продовжують змагатися між собою.

Ще в трьох десятках округів «УДАРівці» розтягують голоси з кандидатами від «Свободи». Остання заявила, що не зніматиме жодного свого кандидата, бо всі, хто хотів, поділили округи до початку кампанії, а «УДАРу», мовляв, треба було думати раніше.

Втім, «Свободу», яка балансує на межі прохідного бар’єру й цінує кожного мажоритарника, який агітує за її список, зрозуміти можна. Важче зрозуміти «УДАР» і «Батьківщину», яким непроходження в раду не загрожує, але кожен виграний у влади округ зменшує перевагу регіоналів.

Розпочавши на мажорній ноті переговори про зняття менш рейтингових кандидатів і домовившись провести спільні соціологічні дослідження, штаби двох партій у підсумку так і не довели ці переговори до ума. Вже за кілька днів до 16 жовтня – останнього дня, коли закон дозволяє знімати кандидатів з балотування - було ясно, що мирно поділитися округами «УДАРу» і «Батьківщині» не вдасться. У підсумку сторони не спромоглися навіть на спільну заяву чи прес-конференцію.

Натомість 14-15 жовтня спочатку «УДАР», а потім «Батьківщина» в односторонньому порядку зняли по 26 своїх кандидатів на користь партнерів. Причому, не домовившись з колегами, кожна партія зняла кандидатів там, де сама вважала за необхідне, і обидві публічно звинуватили візаві в недотриманні домовленостей.

Чим, можна припустити, обидві сили трохи підписували свій спис очний рейтинг. Хоча навіть це заняття можна було перетворити у великий плюс.

Особливе обурення «Батьківщини» викликала ситуація в Києві, де «УДАР» зняв лише 2 з 13 кандидатів, натомість публічно зажадав від «Батьківщини» зняття мінімум семи. Звичайно рейтинг УДАРу в столдиці вищий, але якість кандидатів не на висоті. Наприклад, у окрузі №216, посилаючись на вищезгадану соціологію, «УДАР» зажадав зняття Ксенії Ляпіної на користь свого кандидата Олексія Давиденка. По-перше «Батьківщина» не повірила даним про лідерство Давиденка. По-друге, як може відома опозиціонерка зніматися на користь Давиденка, який, вже був «тушкою» в Київраді.

Не менше обурив «Батьківщину» й той факт, що «УДАР» «забув» зняти своїх кандидатів навіть там, де соціологія, до якої апелювала партія Кличка, показувала явне лідерство кандидата від «Батьківщини». Насамперед ідеться про округ № 213, де Володимир Яворівський змагається з керівником столичного штабу партії регіонів Валерієм Борисовим.

Підсумок

Взаємні поступки УДАРу й «Батьківщини» збільшать представництво опозиції в майбутній раді щонайменше на кілька мандатів, а за сприятливих розкладів – можливо, й на добрий десяток. Але в цілому навіть за умов перемоги за списками, опозиція не матиме більшості в раді. Головне завдання, яке стоятиме перед опозиціонерами у майбутньому парламенті – не пересваритися, мінімізувати «тушканцізаю» своїх депутатів і спробувати не допустити створення регіоналами конституційної більшості в 2/3 голосів. Завдяки хоч якимось взаємним поступкам опозиціонери полегшили собі це завдання. Але чи вистачить цих поступок для створення міцної опозиції хоча б у 150 «штиків», покаже лише час.

Прогноз ТЕКСТІВ щодо прохідних мажоритарників.

(аналіз станом на 01.10.2012 рік )

Ми опитали експертів, журналістів і штабних працівників в усіх областях. Нам, як і вам цікаво наскільки ми вгадали. Сподіваємося, що на 70%. Як потенційних тушок ми позначили певних самовисуванців чи висуванців дрібних партій. Це оптимістичний сценарій, бо тушки будуть і серед висунених УДАРом і Батьківщиною депутатів. ( Підсумок таблиці: за найбільш сприятливого для опозиції сценарію, вона може отримати близько 80 депутатів-мажоритарників)

-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----

Hash: SHA1

- ------------- початок прогнозу -----------

№ округу область мають шанси стати депутатами

1. АР Крим Віталіна Дзоз, ПР Леонід Грач

2. АР Крим Лев Миримський

3. АР Крим Олена Нетецька, ПР

4. АР Крим Олег Парасків, ПР

5. АР Крим Валентина Лютикова, ПР

6. АР Крим Юлія Льовочкіна, ПР

7. АР Крим Сергій Брайко, ПР

8. АР Крим Борис Дейч, ПР

9. АР Крим Олександр Нечаєв, ПР

10. АР Крим Григорій Груба, ПР

11. Вінницька Сергій Червонописький (потенційна тушка) Олександр Домбровський (потенційна тушка)

12. Вінницька Петро Порошенко (потенційна тушка)

13. Вінницька Микола Катеринчук, «Батьківщина»

14. Вінницька Василь Онопенко, Віктор Жеребнюк (потенційна тушка)

15. Вінницька Микола Джига, ПР

16. Вінницька Оксана Калетник (потенційна тушка)

17. Вінницька Григорій Заболотний (темна конячка), Анатолій Матвієнко, «Собор», Микола Кучер (потенційна тушка)

18. Вінницька Григорій Калетник (потенційна тушка)

19. Волинська Сергій Ковальчук (потенційна тушка), Євген Мельник, «Свобода», Олександр Киричук, «УДАР»

20. Волинська Сергій Мартиняк (потенційна тушка), Роман Карпюк, «Батьківщина»

21. Волинська Сергій Івахів (потенційна тушка), Іван Смітюх (потенційна тушка), Ігор Гузь, «Батьківщина»

22. Волинська Ігор Палиця (потенційна тушка)

23. Волинська Ігор Єремєєв, НП, Анатолій Грицюк, «Батьківщина»

24. Дніпропетровська Анатолій Крупський, ПР, Яків Безбах (потенційна тушка)

25. Дніпропетровська Ігор Циркін, ПР

26. Дніпропетровська Іван Ступак, ПР

27. Дніпропетровська Олександр Момот, ПР

28. Дніпропетровська Євген Морозенко, ПР

29. Дніпропетровська Віктор Бутківський, ПР

30. Дніпропетровська Костянтин Губенко, ПР

31. Дніпропетровська Костянтин Павлов, ПР

32. Дніпропетровська Юрій Любо ненко, ПР

33. Дніпропетровська В’ячеслав Задорожний, ПР

34. Дніпропетровська Сергій Глазунов, ПР

35. Дніпропетровська Андрій Шипко, ПР

36. Дніпропетровська Артур Мартовицький, ПР

37. Дніпропетровська Дмитро Шпенів, ПР

38. Дніпропетровська Микола Солошенко, ПР, Вікторія Шилова (темна конячка)

39. Дніпропетровська Юрій Самійленко, ПР

40. Дніпропетровська Олег Царьов, ПР

41. Донецька Олександр Бобков, ПР

42. Донецька Тетяна Бахтєєва, ПР

43. Донецька Валентин Ландик, ПР

44. Донецька Микола Шевченко, ПР

45. Донецька Юхим Звягільський, ПР

46. Донецька Сергій Клюєв, ПР

47. Донецька Олексій Азаров, ПР

48. Донецька Юрій Боярський, ПР

49. Донецька Денис Омелянович, ПР

50. Донецька Леонід Байсаров, ПР

51. Донецька Анатолій Гончаров, ПР

52. Донецька Ігор Шкіря, ПР

53. Донецька Леонід Литвинов, ПР

54. Донецька Владислав Лук’янов, ПР

55. Донецька Валерій Омельченко, ПР

56. Донецька Віталій Борт, ПР

57. Донецька Сергій Матвієнков, ПР

58. Донецька Олег Білий, ПР

59. Донецька Олександр Васильєв, ПР

60. Донецька Олександр Риженков, ПР

61. Донецька Андрій Пономарьов, ПР, Микола Кравченко, КПУ

62. Житомирська Сергій Рижук, ПР, Геннадій Зубко, «Батьківщина»

63. Житомирська Володимир Каплієнко (потенційна тушка), Анжеліка Лабунська (потенційна тушка), Святослав Піскун (потенційна тушка), Павло Жебрівський, «Собор»

64. Житомирська Володимир Пехов ПР, Микола Тимошенко КПУ

65. Житомирська Володимир Литвин НП

66. Житомирська Віталій Журавський (потенційна тушка), Микола Рудченко НП, Євген Добряк, «Батьківщина»

67. Житомирська Віктор Розвадовський (потенційна тушка), Сидор Кізін, «Свобода»

68. Закарпатська Василь Ковач, ПР, Володимир Смолянка ЄЦ, Сергій Ратушняк (потенційна тушка), Андрій Сербайло, «Батьківщина»

Павло Чучка

69. Закарпатська Віктор Балога ЄЦ

70. Закарпатська Михайло Ланьо, ПР, Олександр Каменяш, «Батьківщина»

71. Закарпатська Павло Балога ЄЦ, Василь Лазоришенець, «УДАР»

72. Закарпатська Василь Петьовка ЄЦ, Олег Куцин, «Свобода»

73. Закарпатська Іван Бушко, ПР, Іван Балога ЄЦ

74. Запорізька Ярослав Сухий, ПР, Олексій Бабурін КПУ

75. Запорізька Сергій Кальцев, ПР, Олександр Старух, «Батьківщина»

76. Запорізька Євген Карта шов, ПР

77. Запорізька В’ячеслав Богуслаєв, ПР, Олексій Бабурін, КПУ

78. Запорізька Валерій Баранов НП, Олександр Боровков КПУ

79. Запорізька Володимир Бандуров, ПР

80. Запорізька Євген Балицький, ПР, Олександр Волков, «УДАР»

81. Запорізька Артем Пшонка, ПР

82. Запорізька Олександр Дудка, ПР, Вадим Кривохатько, «УДАР»

83. Івано-Франківська Олександр Сич, «Свобода», Олександр Шевченко (потенційна тушка), Віктор Анушкевичус УНП

84. Івано-Франківська Микола Круць (потенційна тушка), Володимир Купчак, «Батьківщина»

85. Івано-Франківська Ольга Сікора, «Батьківщина»

86. Івано-Франківська Анатолій Дирів, «Батьківщина», Тарас Парфан, «УДАР», Василь Брус

87. Івано-Франківська Манолій Піцуряк, «Свобода», Василь Костицький (темна конячка)

88. Івано-Франківська Богдан Гдичинський (потенційна тушка), Олександр Доній

89. Івано-Франківська Микола Палійчук, «УДАР», Василь Чуднов (потенційна тушка), Василь Гладій, «Батьківщина»

90. Віталій Чудновський (потенційна тушка)

91. Київська Михайло Поплавський (потенційна тушка)

92. Київська Віталій Гудзенко (потенційна тушка), Вітор Світовенко, «Батьківщина»

93. Київська Олександр Онищенко, ПР Уляна Мостіпан, «Батьківщина»

94. Київська Тетяна Засуха, ПР

95. Київська Петро Мельник, ПР

96. Київська Ярослав Москаленко, ПР Олексанр Кандиба, «Батьківщина»

97. Київська Сергій Шапран (потенційна тушка), Павло Різаненко, «УДАР»

98. Київська Олександр Мостіпан (потенційна тушка), Кирило Поліщук, «УДАР», Сергій Міщенко

99. Кіровоградська Олександр Шаталов, ПР

100. Кіровоградська Станіслав Березкін, ПР

101. Кіровоградська Віталій Грушевський, ПР

102. Кіровоградська Олександр Єдін, ПР

103. Кіровоградська Сергій Кузьменко, ПР

104. Луганська Володимир Гончаров, ПР Володимир Струк (потенційна тушка)

105. Луганська Сергій Горохов, ПР

106. Луганська Олексій Купченко, ПР

107. Луганська Сергій Дунаєв, ПР

108. Луганська Юрій Терніков, ПР

109. Луганська Володимир Медяник, ПР

110. Луганська Володимир Чуб, ПР

111. Луганська Олександр Коваль, ПР

112. Луганська Юлій Іоффе, ПР

113. Луганська Віктор Тихонов, ПР

114. Луганська Володимир Демішкан, ПР

115. Львівська Михайло Хміль, «Батьківщина», Дмитро Добродомов, «УДАР»

116. Львівська Ірина Фаріон, «Свобода»

117. Львівська Ігор Васюник, «Батьківщина», Тарас Стецьків

118. Львівська Богдан Дубневич (потенційна тушка), Юрій Михальчишин, «Свобода»

119. Львівська Ірина Сех, «Свобода»

120. Львівська Ярослав Дубневич (потенційна тушка), Тетяна Чорновол, «Батьківщина»

121. Львівська Роман Ілик, «Батьківщина»

122. Львівська Тарас Козак (потенційна тушка), Василь Пазиняк, «Батьківщина»

123. Львівська Тарас Батенко (потенційна тушка), Лідія Котеляк, «Батьківщина», Василь Шкляр «Собор», Лариса Федорів, «УДАР»

124. Львівська Степан Курпіль, «Батьківщина»

125. Львівська Андрій Тягнибок, «Свобода», Ігор Пукшин (потенційна тушка), Андрій Лопушанський КУН (потенційна тушка)

126. Львівська Олег Канівець, «Батьківщина», Ігор Осташ

127. Миколаївська Володимир Наконечний, ПР

Володимир Матвєєв, КПУ

128. Миколаївська Артем Ільюк, ПР

129. Миколаївська Микола Жук, ПР

130. Миколаївська Фелікс Ольшевський , ПР

131. Миколаївська Юрій Гержов, ПР

132. Миколаївська Віталій Травянко, ПР

133. Одеська Олексій Гончаренко, ПР, Ігор Марков, «Родіна»

134. Одеська Сергій Гриневецький НП

135. Одеська Сергій Ківалов, ПР

136. Одеська Геннадій Труханов, ПР

137. Одеська Леонід Климов, ПР

138. Одеська Іван Фурсін, ПР Андрій Кісловський КПУ

139. Одеська Олександр Пресман, ПР, Євген Царьков КПУ, Ольга Герасим’юк, «УДАР»

140. Одеська Давид Жванія

141. Одеська Віталій Барвіненко, ПР

142. Одеська Ігор Плохой, ПР

143. Одеська Юрій Крук, ПР

144. Полтавська Андрій Матковський (потенційна тушка), Олександр Залужний (потенційна тушка), Сергій Каплін, «УДАР»

145. Полтавська Володимир Макар (потенційна тушка), Юрій Бублик, «Свобода»

146. Полтавська Олег Надюша, ПР, Віктор Таран, «Батьківщина»

147. Полтавська Олег Кулініч (потенційна тушка), Юрій Коваленко, «Батьківщина»

148. Полтавська Володимир Пилипенко (потенційна тушка), Петро Ворона, «УДАР»

149. Полтавська Олександр Лелюк, ПР, Андрій Река, «Батьківщина»

150. Полтавська Костянтин Жеваго

151. Полтавська Людмила Овчаренко (потенційна тушка), Тарас Кутовий, «УДАР»

152. Рівненська Віктор Матчук (темна конячка), Володимир Хомко (потенційна тушка), Олег Осуховський, «Свобода»

153. Рівненська Юрій Вознюк, «Батьківщина», Анатолій Юхименко, ПР, Олексій Хахльов (темна конячка, родич Ющенка)

154. Рівненська Валентин Королюк, «Батьківщина», Данило Корилкевич (потенційна тушка), Сергій Костючко (потенційна тушка)

155. Рівненська Микола Сорока, ПР, Сергій Кошин, "Батьківщина», Василь Яніцький (темна конячка)

156. Рівненська Микола Шершун, НП

157. Сумська Анатолій Єпіфанов, ПР, Олег Медуниця, «Батьківщина»

158. Сумська Олександр Костенко, ПР, Олександр Волков

159. Сумська Андрій Деркач, ПР

160. Сумська Микола Нога, ПР

161. Сумська Олександр Саєнко, ПР, Володимир Шульга, «Батьківщина», Петро Ющенко, НУ

162. Сумська Григорій Дашутін, ПР, Юрій Бова, ВУ (темна конячка)

163. Тернопільська Олексій Кайда, «Свобода»

164. Тернопільська Михайло Головко, «Свобода», Володимир Клименко (потенційна тушка), Віталій Ломакович, «УДАР»

165. Тернопільська Володимир Петровський, «УДАР», Іван Чайківський (потенційна тушка)

166. Тернопільська Михайло Апостол, «Батьківщина», Андрій Давиденко (темна конячка)

167. Тернопільська Юрій Чижмарь (потенційна тушка), Володимир Бедриківський (темна конячка), Іван Стойко, «Батьківщина»

168. Харківська Валерій Писаренко, ПР

169. Харківська Ірина Бережна, ПР

170. Харківська Дмитро Святаш, ПР, Алла Александровська, КПУ

171. Харківська Ірина Горіна, ПР

172. Харківська Володимир Мисик, ПР

173. Харківська Анатолій Денисенко, ПР

174. Харківська Олександр Фельдман, ПР

175. Харківська Володимир Кашуба, ПР

176. Харківська Дмитро Шенцев, ПР

177. Харківська Віктор Остапчук, ПР

178. Харківська Дмитро Добкін, ПР

179. Харківська Анатолій Гіршфельд, ПР

180. Харківська Олександр Біловол, ПР

181. Харківська Євгеній Мураєв, ПР

182. Херсонська Володимир Сальдо, ПР

183. Херсонська Василь Федін, ПР, Андрій Путілов, «УДАР»

184. Херсонська Микола Дмитрук, ПР, Борис Сіленков ЄЦ

185. Херсонська Михайло Опанасенко, ПР, Станіслав Ніколаєнко (потенційна тушка)

186. Херсонська Олексій Журавко, ПР, Катерина Самойлик КПУ

187. Хмельницька Олександр Слободян (темна конячка), Олег Лукашук, «Батьківщина»

188. Хмельницька Віктор Коліщак ЄЦ, Дмитро Беспалов, «Батьківщина»

189. Хмельницька Віталій Олуйко, ПР, Олександр Буханевич (темна конячка)

190. Хмельницька Сергій Буряк (потенційна тушка)

191. Хмельницька Віктор Бондар (потенційна тушка)

192. Хмельницька Олександр Герега (потенційна тушка)

Йосип Вінський

193. Хмельницька Володимир Мельниченко (потенційна тушка)

Ростислав Ярема, «Батьківщина»

194. Черкаська Валентина Жуковська (потенційна тушка),

Микола Булатецький, «Батьківщина»

195. Черкаська Володимир Зубик (потенційна тушка)

196. Черкаська Сергій Блажевич, ВУ, Олександр Сінгаєвський, «Батьківщина»

197. Черкаська Богдан Губський (потенційна тушка)

198. Черкаська Вадим Решетняк (потенційна тушка)

199. Черкаська Анатолій Нечипоренко (потенційна тушка)

Сергій Терещук НП, Анатолій Бондаренко, «Батьківщина»

200. Черкаська Антон Яценко, ПР

201. Чернівецька Віталій Михайлішин, ПР, Микола Федорук, «Батьківщина»

202. Чернівецька Михайло Бауер, ПР, Олександр Фищук, «Батьківщина»

203. Чернівецька Геннадій Федоряк, ПР

204. Чернівецька Артем Семенюк, ПР, Леонід Каденюк

Богдан Баласинович, «УДАР»

205. Чернігівська Олександр Соколов, ПР, Валерій Дубіль, «Батьківщина»

206. Чернігівська Станіслав Прокопенко (потенційна тушка)

Владислав Атрошенко (потенційна тушка), Володимир Поліщук, «Батьківщина»

207. Чернігівська Ігор Рибаков (потенційна тушка), Володимир Лещенко, КПУ

208. Чернігівська Михайло Голиця (потенційна тушка), Олег Ляшко, РПУ

209. Чернігівська Іван Куровський (потенційна тушка)

210. Чернігівська Микола Рудьковський (потенційна тушка)

211. Київ Ігор Лисов, ПР, Сергій Терьохін, «Батьківщина»

Микола Бабенко, «УДАР»

212. Київ Кирило Куликов, «УДАР», Віталій Ярема, «Батьківщина»

213. Київ Валерій Борисов, ПР, Володимир Яворівський, «Батьківщина»

214. Київ Олесь Довгий (потенційна тушка), Віктор Чумак, «УДАР»

215. Київ Галина Герега (потенційна тушка)

216. Київ Ксенія Ляпіна, «Батьківщина», Олександр Супруненко (потенційна тушка), Олексій Давиденко, «УДАР»

217. Київ Олександр Бригинець, «Батьківщина», Денис Силантьєв (потенційна тушка)

218. Київ Володимир Ар’єв, «Батьківщина», Олександр Третьяков (потенційна тушка)

219. Київ Володимир Бондаренко, «Батьківщина»

220. Київ Валерій Міронов (потенційна тушка), Олександр Чорноволенко, «Батьківщина», Іван Фіщенко, «УДАР»

221. Київ Василь Горбаль, ПР, Алла Шлапак (потенційна тушка)

Леонід Ємець, «Батьківщина»

Ярослав Діденко, «УДАР»

222. Київ Максим Луцький, ПР, Дмитро Андрієвський, «Батьківщина»

Рена Назарова, «УДАР»

223. Київ Віктор Пилипишин (потенційна тушка)

224. Севастополь Павло Лебедєв, ПР

225. Севастополь Вадим Колесніченко, ПР

- ------------- кінець прогнозу -----------

-----BEGIN PGP SIGNATURE-----

Version: GnuPG v1.4.11 (GNU/Linux)

iQEcBAEBAgAGBQJQgLY8AAoJEC60wv2p7f9cB1QH/1uM1yC983btZ/XcRBmwO3Uy

XS5Tsh6Od0WsbLaBYyhuFGGnZEtW7gdF9mnkqmanlcha5IM7HHItTLij4tCpzrE5

mpsS/k3tgzLmYPZhIqIc3ItxNf3ulDFFBbAIsfugSy0iOiXuMmLLvnaa0RdlNrOL

+UN/utM3dJzMd5ERu+tu7KHdtd9lgOu4HrJ5bM5azJPmDsPf49coMB93PxlQD3qO

FDX4gKnCkN22RzJiPbkiWkB8jVU5EZMbVEK5HUiXftoFrV+UinR/OxQKLeNwHbGg

7iZXN54y27zmR0QBDp+vVfMVo0FUDWp3qxwGHceyGCSHeHDjYz5yVhGrw+zUhuI=

=OHvk

-----END PGP SIGNATURE-----

Зробити свій прогноз складу Ради в залежності від відсотків, які наберуть партійні списки ви можете тут http://rada2012.texty.org.ua/forecast

УДАР Батьківщина прогноз вибори-12 кличко

Знак гривні
Знак гривні