З

Забудьте на хвильку про те, що все погано. Починається Львівський книжковий форум: куди варто піти

Львівський форум потроху з просто масштабного сезонного книжкового ярмарку все більше став перетворюватися на великий літературний фестиваль, на який люди приходять і приїздять не так по книжки, як по зустрічі з їх авторами. Цю тенденцію зафіксували 2006 року, коли під форумною егідою офіційно з’явився Львівський міжнародний літературний фестиваль. Щороку він усе розростається й розростається та вже навіть розділився на кілька тематичних «підфестивалів». Цього разу їх буде шість.

Програму Форуму видавців вивчав Олег Коцарев

Словосподучення «Львівський форум» давно і добре відоме чи не всім українським любителям літератури, передусім сучасної. Кожної осені на кілька днів Львів переповнюється письменниками, читачами, видавцями, журналістами та власне книжками, тут стає майже неможливо зняти готельний номер або кімнату, а щоб потрапити в деякі кнайпи, доводиться записуватися ледь не за день.

Пригадую часи (фактично десь так до середини двотисячних років), коли Львівський форум був реально головним місцем, де можна було придбати як новинки українських видавництв, так і нерозпродані цікавинки минулих сезонів. Купити їх десь інде поза Львовом і меншою мірою Києвом було майже неможливим. Відтак, гості й відвідувачі верталися зі Львова з величезними торбами, повними книжок.

Ситуація з розповсюдженням книжок хоча й недостатньо, але таки покращилася. Принаймні в більших містах уже немає проблем із тим, щоб купити щось новеньке українське. Відповідно, й Львівський форум потроху з просто масштабного сезонного книжкового ярмарку все більше став перетворюватися на великий літературний фестиваль, на який люди приходять і приїздять не так по книжки, як по зустрічі з їх авторами.

Цю тенденцію зафіксували 2006 року, коли під форумною егідою офіційно з’явився Львівський міжнародний літературний фестиваль. Щороку він усе розростається й розростається та вже навіть розділився на кілька тематичних «підфестивалів».

Цього разу їх буде шість: власне літературний фестиваль, «Шульц-фест» (присвячений 120-річчю від народження Бруно Шульца), «Контекст» (дискусії, майстерні та інші заходи навколокнижкової тематики), «Translit» (основна тема – переклади та перекладацтво), «Від Сквороди до Сковороди» (до 290-річчя мислителя і письменника) та «Бізнес-форум» (відповідно, суто ділові аспекти книговидання, літератури).

Відтак, 12-16 вересня відбудеться величезна кількість різноманітних заходів. Деякі проходитимуть одночасно. З повним їх переліком ви легко можете ознайомитися на сайті Форуму.

А «Тексти» пропонують перелік і невеличкий анонсовий опис тих із них, які видалися нам найбільш цікавими для більш-менш широкої аудиторії любителів літератури.

Судячи з програми, на Форумі-2012 щонайменш кількісно виразно домінуватиме поезія (може, організаторів у цьому сенсі надихнула успішна діяльність чернівецького суто поетичного фесту «Meridian Czernowitz»?). А іноземних авторів-учасників наче трохи поменшало, порівняно з минулими роками.

Отож, куди варто зазирнути. Рухаємося день за днем.

«Епіграф» Львівського форуму, 11 вересня

.

Якщо натоді ви вже будете у Львові або мешкаєте в цьому чудовому місті, немає приводу не сходити на зустріч зі спеціальним гостем Форуму – поляком Адамом Загаєвським. Він – визначний польський поет, прозаїк, есеїст і перекладач, до речі, уродженець Львова. Зустріч почнеться о 18-00 у Музеї історії релігії на Музейній площі, 2.

Того ж дня в галереї «Дзиґа» на Вірменській, 35 розпочнеться виставка мистецьких інсталяцій Влодка Кауфмана «Риботерапія», присвячена Бруно Шульцу.

12 вересня.

Одна з цікавих подій дня – зустріч із помітним українським поетом Ігорем Павлюком. Вона відбудеться в кав’ярні-книгарні «Кабінет» на Винниченка, 12 о 17 годині.

13 вересня – перший справді повноцінний і насичений день Форуму.

Гостям доведеться розриватися між різними цікавими акціями. Рекомендую відвідати презентацію нової книжки одного з лідерів молодої української поезії, метафоничного автора Остапа Сливинського. Книжка зветься «Адам», а презентація почнеться о 20 годині у «Меделіні» на площі Коліївщини, 1.

Або презентація о 12 годині українських перекладів Бруно Шульца, виконаних Юрієм Андруховичем, що вийшли в «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», у Палаці Потоцьких.

Ті, хто цікавляться станом справ в українській літературній критиці, можуть відвідати круглий стіл «Свої та чужі», присвячений угрупованням та «ідеологічним кланам» у критиці. Серед учасників – такі помітні критики, як Ірина Славінська, Олександр Бойченко, Тетяна Трофименко, Юрій Володарський, письменники Юрій Винничук, Яна Дубинянська та інші. Початок о 16 годині у «Mons Pius» на вулиці Лесі Українки, 14.

Іще один інозмений гість фестивалю – Петер Штайнер з Австрії. Його виступ можна послухати 18 годині в театрі «Воскресіння» на площі Генерала Григоренка, 5.

О 20 годині у «Mons Pius» відбудеться читання-марафон «Поетичний порошок» від журналу «ШО». Виступлять різноманітні молодші та старші поети з України та Росії.

У той самий час, але в Музеї Релігії (Музейна площа, 2) на вас чекає музично-поетична постановка на тексти Тумаса Транстрьомера, шведського поета і Нобелівського лауреата за 2011 рік. Виконує постановку Лейф Ульссон за участі Левка Грицюка та Юлії Мусаковської (поетка і перекладачка Транстрьомера на українську).

А в галереї «Кораллі» (вулиця Менцинського, 5) відкриється сучасної львівської мистецької кераміки «Друга осінь».

І, нарешті, забавний захід під назвою «Жива вода». Його організовують росіяни Даніїл Файзов і Юрій Цвєтков. Це поетичний конкурс, переможцем якого стане той поет, на підтримку якого більше здасть грошей присутня публіка. Початок о 19 годині в музеї-ресторані «Сало» (проспект Свободи, 6/8).

14 вересня.

Відвідайте зустріч із Михайлом Григорівим – поетом, одним зі «стовпів» легендарної модерністської Київської школи поезії 1960-70-х років. Вона відбудеться о 14 годині в кав’ярні-книгарні «Кабінет».

Так само о 14 годині у «Дзизі» - розмова про таку непросту, ба навіть проблематичну матерію, як нинішня українська драматургія. Головний учасник заходу – один з помітних сучасних молодих драматургів Павло Ар’є.

О 16-й у «Mons Pius» - круглий стіл на вельми актуальну тему: «Громадянин митець. Навіщо письменнику висловлювати політичну і/або громадянську позицію?». Серед учасників – українські письменники та публіцисти Юрій Андрухович, Ірена Карпа, Сергій Руденко, Лариса Денисенко та Лінор Горалік (Росія-Ізраїль).

У той самий час у книгарні «Є» на проспекті Свободи, 7 – зустріч із сербським прозаїком Михайлом Пантичем. Його книжка «Якщо це любов» зовсім нещодавно вийшла в українському перекладі.

Нову книжку енергійного поета Дмитра Лазуткіна «Добрі пісні про поганих дівчат» презентують у Театрі імені Леся Курбаса (вулиця Курбаса, 3) о 17 годині.

А уривки з нової прозової книжки Тані Малярчук «Біографія випадкового чуда» (про неї «Тексти» зовсім нещодавно писали) неодмінно прозвучать на «тандемній» зустрічі письменниці з Надею Гашич із Хорватії о 20 годині в книгарні «Є».

Корифей російського постмодерну Віктор Єрофеєв чекає на прихильників свого таланту о 17 годині в Музеї історії релігії.

О 18 на подвір’ї Музею Ідей (вулиця Валова, 18-а) – читання «Infant»: поети-«двотисячники» Юлія Мусаковська, Любов Якимчук, Мирослав Лаюк та інші читатимуть не тільки свої нові вірші, а й перші поетичні твори, написані ще в дитячому віці, розповідатимуть серйозні та кумедні історії про своє входження в літературу.

У той же час у Театрі Курбаса – вечір письменниці та співачки Ірени Карпи «З роси, з води і калабані». Певно, що не обійдеться без презентації її нової книжки.

А о восьмій у «Дзизі» - зустріч із уже класиком польської поезії, а заразом одним з найактивніших перекладачів української літератури польською – Богданом Задурою.

Іще одна цікава поетична акція дня – презентація російських перекладів венеційської поезії. Перекладачка – Татьяна Данілянц. Початок о 14 годині в «Штуці» на Котлярській, 8.

А знаменитий музикант, співак, реставратор музичної старовини Тарас Компаніченко о шостій у «Дзизі» проведе для всіх охочих майстер-клас «Сад пісень Сковороди: Барокова музика та спів».

15 вересня.

О 12 годині в «Дзизі» відбудеться досить унікальний для України захід: лекція видатного російського сатирика і публіциста Віктора Шендеровича «Історія Росії. Короткий курс крізь призму сатири». Іншу лекцію, присвячену Григорію Сковороді, проведе Валерій Шевчук о 18 годині в «Дзизі».

О 18 годині в Першому українському театрі для дітей та юнацтва (вулиця Гнатюка, 11) – творчий вечір Оксани Забужко. Особливі коментарі тут не потрібні, зустрічі з Забужко завжди насичені, надзвичайно цікаві та суперечливі.

А через годину в «Кабінеті» - авторська зустріч із поетом Тарасом Федюком.

Найнезвичніша, мабуть, презентація 15 вересня – це презентація проекту «Посібник повалення режимів». У ній візьме участь Ірена Карпа та відомий активіст ненасильницького протесту, один з «батьків» «Гостинної республіки» Дмитро Потєхін, щкола що організатори не привезли Джина Шарпа. Початок о 19 годині в «Дзизі».

У той самий час у клубі «Picasso» (Зелена, 88) – концерт «Вера Полозкова & Band». Охочі послухати поезію поетичної трохи пригламуреної зірки російських соцмереж та музику змушені будуть заплатити 140-180 гривень.

О 18 годині в книгарні «Є» відбудеться презентація проекту відеоантології сучасної української поезії «Римовані міста». Виступлять Дмитро Лазуткін, Ніна Кур’ята, Вано Крюгер.

14 година, «Кабінет» - незвична освітня акція «Торбознавство імені Сковороди: торби у житті українських письменників» від Харківського літературного музею. За вмістом спеціальних торб присутні будуть намагатися відгадати письменників різних епох, яким вони могли би належати.

О 20 годині поетка Любов Якимчук у «Кабінеті» представить проект «Рік Михайля Семенка». На честь 120-річчя головного українського футуриста молоді літератори, музиканти проводять різноманітні акції, котрі, між іншим, вшановують культурні здобутки українського авангарду першої половини ХХ століття. Під егідою Семенка, до речі, відбудеться і цьогорічна «Ніч поезії і музики нон-стоп». Вона триватиме з 22 до шостої ранку в Театрі для дітей та юнацтва, виступить ціла купа поетів із різних країн.

І, нарешті останній день Форуму, 16 вересня.

О 15 годині в Театрі Курбаса – важлива подія, «Фестини кримськотатарської культури». Присутні матимуть нагоду ознайомитися з історичними есеями Гульнари Абдулаєвої, з музикою, танцями кримських татар.

Через годину в «Кабінеті» зустріч із іще одним чільним прдеставником Київської школи поезії – Миколою Воробйовим.

А о 18 годині в Театрі Воскресіння оголосять переможця першої Міжнародної літературної премії імені Олеся Ульяненка. Цю нову нагороду планують вручити комусь із письменників, що відповідатиме загальноестетичним критеріям, а також критерію «позитивної асоціальності» (формулювання самих організаторів премії).

У цьому ж театрі о 20-й – гала-концерт «Молодої Республіки Поетів», на якому можна послухати текстів найцікавіших із наймолодших учасників поетичної частини Львівського міжнародного літературного фестивалю.

Це все – лише частина літературного і навкололітературного меню дев’ятнадцятого Форуму видавців у Львові. Здається, є з чого вибрати.

література книги фестиваль культура львівщина

Знак гривні
Знак гривні