Н

На виборах у Квебеку перемогли сувереністи. Проте незалежність проголошувати не будуть.

4 вересня, були вибори до Квебекського парламенту. Результат: Квебекська партія (Parti québécois, сувереністи, лівоцентристи) має 54 депутати і сформує міноритарний уряд.

Автор: Євген Лакінський, Квебек

Ліберальна партія Квебеку має 50 депутатів, втратила владу, але стала офіційною опозицією. Усі здивовані, що так багато.

Коаліція за майбутнє Квебеку (Coalition Avenir Québec, правоцентристи) - лише 19 депутатів, тобто опозиція, але не офіційна. Усі здивовані, що так мало.

Солідарний Квебек (Québec solidaire, дуже ліві і також сувереністи) - 2 депутати, удвічі більше, ніж було. Вони дуже популярні серед студентської молоді, бо борються проти підвищення цін на освіту.

Полін Маруа 4 вересня 2012: «Я буду прем'єр-міністркою усіх квебекуа». Картинка з офіційного сайту Квебекської партії http://pq.org/

Ліберали були при владі 9 років. З ними пов'язано багато корупційних скандалів. Їхній рейтинг регулярно опускається нижче плінтуса. Але в них відразу два серйозних суперника: і кожен викликає питання. Та ще й мажоритарна система і демократія британського типу: якщо за кандидати партії А голосує 42%, а за кандидата партії Б 41%, то перемагає А, а голоси за Б просто пропадають.

Десятиліттями у Квебеку боротьба точилася поміж сувереністами (Квебекська партія) і федералістами (ліберали). Тобто кожна партія мала монополію на свою частину виборців, а решта хиталася то туди то сюди (на приклад, голоси англофонів майже автоматично йдуть лібералам).

Це усім набридло, адже багато реальних невирішених проблем, а суверенітету зараз все одно не досягти (бо Канада не тиранить і більшість влаштовує статус кво). Тому на поверхню вийшла третя сила: Action démocratique du Québec (ADQ, праві і «автономісти»). У 2007 вони ледь не взяли владу і стали офіційною опозицією. Але виявилися пшиком, бо забули про всі передвиборчі обіцянки. І програли вибори 2008.

На цих виборах їхнє місце зайняла нова партія - Коаліція майбутнього. Якби вибори були рік тому, вона б сформувала мажоритарний уряд. У ті часи у Квебекській партії був бардак і внутрішні конфлікти (http://texty.org.ua/pg/article/editorial/read/31294/Bardak__drug_nacionalista_U_Kvebeci_suverenisty).

Але минулої зими Полін Маруа - лідерка сувереністів - навела у партії порядок, викинула скандалістів і різко піднялася у рейтингу. Тепер вона - перша у історії Квебеку жінка прем'єр міністр.

Трагедія

Учора (4 вересня), під час її тріумфальному виступу з приводу перемоги, до зали увірвався хворий, на голову англофон у халаті і з автоматом (не перебільшую) і відкрив вогонь: одного чоловіка вбив, іншого поранив. Коли психа заарештувала поліція, він кричав, що "Англійці прокинулися і помстяться!"

P.S. Передвиборча провокація

Коди партія при владі втрачає довіру, а вибори на носі - вона схильна робити провокації. В Україні Регіони прийняли закон про мови. А у Квебеку Ліберальна партія підняла ціни на університетську освіту і повела справу так, щоб викликати масові студентські протести, а також - бійки маніфестантів з поліцією. В результаті суспільство розділилося: частина людей підтримувала підняття цін (вони найнижчі у Північній Америці, а податки у нас - найвищі) і виступала "за порядок на вулицях", а інша була на боці молоді - але такі б все одно за лібералів не проголосували. Тобто ідея - створити хаос, а самим виїхати як не на білому коні, то хоча б на поні.

P.P.S. Міжнародна хвороба журналістів

tin-tina написала у коментах: «Знаєш, як у наших новинах назвали партію-переможницю? "Сепаратистська партія Квебеку". Я страшенно здивувалася, вирішивши, що то така офіційна назва :-) »

Усім відомо, що журналісти часто пишуть усілякі нісенітниці - особливо, коли «розповідають» про далекі екзотичні країни.

Тут - типовий випадок: партія називається Parti québécois (дослівно - «квебекська партія»). Дуже просто.

А ніякої «Сепаратистської партії Квебеку» у природі не існує.

«Знавці» від журналістики могли б, наприклад зазирнути до української Вікіпедії.

Чи взагалі знайти у інеті простий факт: квебекські сувереністи НЕ називають себе «сепаратистами». Вони вважають, що «сепаратизм» - це якась область відділяється від країни; вони ж вважають Квебек повноцінною нацією (якби Польща об'єдналася б з Німеччиною, а потім відділилася, це не був би «сепаратизм»; так, на їх думку, і з Квебеком).

Українські журналісти вже обізвали квебекуа із прізвищем Ляшанс (Lachance) «Лаченс».

А російські їх переплюнулу: Жан Шаре (Jean Charest) - екс прем'єр міністр чоловічої статі став в них жінкою на ім'я «Джин Чирст».

Одне виправдання: іноземні ЗМІ теж інколи пишуть про Україну всіляку дурість з купою фактичних помилок (а з датами - взагалі «весело»).

Тож журналістська «обізнаність» - хвороба інтернаціональна.

вибори канада квебек

Знак гривні
Знак гривні