П

Президентом Єгипту став ісламіст. Та керують країною військові. Коли закінчиться революція?

Після «арабської весни» Єгипет продовжує трусити. Ми багато писали про перебіг революції, тактику і стратегію влади і демонстрантів. Нещодавно країна обрала нового президента. Але до спокійного життя країні далеко. Наш дописувач спробував розібратися: що очікує Єгипет найближчим часом. Тим більше, що ця країна є одним з найбільших торгових партнерів України, а Нафтогаз вклав туди одні з найбільших інвестицій.

У східну політику занурилася Анна Макота

Після перемоги революції Хосні Мубарака, який правив країною з 1981 року, взяли під варту. Його звинуватили у використанні на власні потреби коштів державного бюджету та розстрілу демонстрантів на площі Каїру – Тахрір (що означає визволення).

Влада в країні перейшла до Вищої ради збройних сил (далі - ВРЗС), яку очолює генерал-фельдмаршал Мухамед Хусейн Тантаві (Тантауї), і від цього часу можна вважати розпочалася нова ера для єгиптян, без Мубарака.

За Мубараком політичну сцену покинули його міністри. На їх відставку відважився новопризначений прем’єр-міністр Ахмад Шафік (втримався лише до березня 2012 року), для того, щоби заспокоїти радикально налаштованих єгиптян. Проте, цього виявилося замало.

ВРЗС перейняла владу в свої руки та змушена була оголосити про проведення референдуму, на якому єгиптяни проголосували за нові поправки до Конституції, що стало основою Конституційної декларації. Зокрема, президент не може обраний більше 2 термінів поспіль, термін каденції скорочувався з 6 до 4 років, та ін. Проте, найголовніші були 2 поправки, що фактично надавали значні політичні права ВРЗС: президент позбавлявся права оголошувати війну та використовувати війська для забезпечення внутрішньої безпеки у країні, без згоди парламенту.

Мухамед Мурсі новий президент Єгипту.

Вийшли з підпілля - обрали президента

В 2001 році одні з рушіїв єгипетської революції – релігійно-політична асоціація «Брати-мусульмани», вперше за 80 років почали діяти легально. Відповідно, ця партія готувала і свого кандидата на президентські вибори, олігарха Хайрата аль-Шатира. Проте, цей політик не допущений разом ще з 9 кандидатами до виборів. На політичну сцену виходить новий чи то пак запасний претендент – Мухамед Мурсі, 60-річний інженер за освітою, який служив у Хосні Мубарака, а коли заарештували останнього – давав проти нього свідчення.

Мухамед Мурсі належав до політичної гілки «Братів-мусульман» партії Свободи та справедливості. Навчався у США, його двоє синів стали громадянами штатів. 24 червня 2012 року – виборча комісія оголошує Мурсі новим президентом Єгипту, який переміг з 51, % голосів у 2-му турі виборів колишнього прем’єр-міністра, кандидата від військових Ахмада Шафіка.

Владімір Путін та Барак Обама одними із перших привітали Мурсі з перемогою. Проте, не можна стверджувати про цілковите оновлення єгипетської влади та стабілізації політичної ситуації.

Генерал-фельдмаршал Тантауї, очільник Вищої ради збройних сил, перед цим оголосив про розпуск парламенту Єгипту, який також контролювали ісламісти.

Отже, спершу, на початок 2012 року Єгипет мав парламент, але не мав президента, тепер на кінець червня ситуація змінилася навпаки. І скільки б Мурсі не виступав про новий «єгипетський ренесанс на основі ісламу», про захист прав у країні, все одно реальна влада належить поки що військовикам.

ВРЗС обіцяла передати свої тимчасові повноваження, коли буде обрано новий склад основних державних органів, відтак поки немає парламенту право на застосування сили, а отже і повнота влади сьогодні не за Мурсі, а за військовими.

Який погляд Західного світу на все це? Мурсі фігурує у пресі Європи та США як ісламіст, що спершу сидів у в’язниці , а потім прийшов до влади, та припускають, що він заборонить бікіні на курортах Єгипту. Сам новообраний президент відразу після виборів вийшов з руху "Брати-мусульмани", аби знизити напругу в суспільстві.

Досить з обережністю ставляться до його слів щодо нового русла розвитку Єгипту: Обама висловлює надію на демократизацію Єгипту, Путні – на продовження плідних взаємовигідних стосунків між двома державами.

Відтак, Мухамед Мурсі – скоріше схожий на технічного гравця на політичній арені арабського світу. А тому, виникають сумніви, що він стане тим «президентом для всього Єгипту», який зможе усунути конфлікти мусульман та коптів, стабілізувати економіку країни після грабувань Мубурака та презентувати світу «вільний та справедливий» Єгипет, на ісламських основах.

Наш експорт і наші інвестиції. Чому ми їх не захищаємо?

Єгипет займає 5 місце у світі серед імпортерів української продукції (найбільше пшениця та кукурудза), тобто є одним із найважливіших торгівельних партнерів для нас.

Більше того, в Єгипті реалізується один з найбільших інвестиційних проектів України за кордоном. Вартість державних інвестицій України у вигляді капітальних вкладень та виконаних філією НАК «Нафтогаз України» в Єгипті робіт на родовищі Шам Ель Шавіш у Західній пустелі перевищує 120 млн. дол. США.

Тому, для України політична ситуація в Єгипті є досить важливою. І, як свідчать закономірності глобалізованого світу, виграє той, хто вчасно приймає виклики.

світ єгипет

Знак гривні
Знак гривні