Р

Рейтинг хабарів за посади: А скільки ти заплатив за свою роботу?

Українці віддячують не лише за те, щоб отримати роботу, і не тільки щоб її втримати, але й для того, щоб по-людськи звільнитись. Джерелом достовірної інформації про хабарі, які українці дають за роботу, для нас стали дані із Єдиного державного реєстру судових рішень. У постановах і ухвалах служителів Феміди вказано конкретні цифри за конкретні посади, факти давання хабарів зафіксовано документально співробітниками управлінь по боротьбі з економічною злочинністю, СБУ, міліцією, ДАІ та іншими правоохоронцями.

Судові справи вивчав: Олексій Набожняк, малюнок Дмитра Мокрого-Вороновського Матеріал підготований в рамках спецпроекту анатомія хабара

У рішеннях судів детально розписані процедури нанесення на грошові банкноти спеціальних позначок, а також «у ролях» переказано всі подробиці операцій із затримання хабарників. Відтак ці дані набагато достовірніше розповідають про ціни на «ринку» посад, аніж сарафанне радіо.

Застереження: не варто думати, що ледь не всі всі у країні платять, для того щоб потрапити на посади - скоріш за все, такі випадки складають не дуже велику частину від усіх прийомів на роботу. Яку саме? - це питання окремого дослідження.

Ми опрацювали документи, що стосуються близько 300 справ, які могли мати стосунок до хабарів за працевлаштування. Із сум, які називались у судових засіданнях можна зрозуміти не лише ступінь нахабства продавців, але й амбіції покупців, які очевидно у багатьох випадках готові «відбивати» куплені посади.

Крім того, виявилось, що приблизно у третині випадків мова йде про шахраїв, які ніколи не збиралися працевлаштовувати жертву. Значна частина справ стосується довідок про фіктивне навчання / працевлаштування / фіктивних трудових книжок (ми винесли їх в окремий розділ), довідок для отримання кредитів.

На окрему увагу заслуговують справи про вимагання грошей за незвільнення з посади (ми включили такі випадки у загальний рейтинг, ідентифікуючи вказані суми як «ринкову» оцінку самої посади), за видачу трудової книжки без доган (часто з погрозами винести надумані догани в разі несплати певної суми), і навіть за своєчасну виплату зарплати.

Найбільше бажаючих за хабар працевлаштуватися в районну лікарню чи навчальний заклад. Не можна пояснювати цей феномен виключною «хлібністю» цих місць. Скоріше мова йде про гарантовані доходи із державного бюджету, які не залежать від бажання і настрою приватного власника.

Також напрочуд багато виявилось людей, які готові давати «на лапу» навіть за працевлаштування водієм чи прибиральницею. Тут теж очевидно немає прямого комерційного інтересу – лише бажання як-небудь забезпечити себе на найближчий час.

А от коли справа доходить до органів земельних ресурсів чи правоохоронців, тут можна говорити виключно про ринкові механізми.

Результатом цього дослідження стало не тільки розуміння «ринку» посад, але й гордість за тих громадян, які не бояться здавати хабарників органам навіть коли ті просять лише про $100 «вдячності».

Звісно, під великим питанням (не є предметом цього дослідження) невідворотність покарання для всіх чиновників. Багато нечистих на руку клерків залишаються непокараними через кругову поруку. Відтак що більше буде інформації про можливість їм протистояти, то слабшими будуть їхні позиції.

ТОП-5 переможців

$200 тис. - пост начальника Державної екологічної інспекції в Одеській області. У 2010 році заступник міністра екології Богдан Преснер мав намір отримати $200 тис. за вирішення питання улаштування потрібної людини на відповідну посаду на Одещині.

Судячи з матеріалів судової справи, питання призначення людини уже було погоджено «де треба», зокрема, губернатором. Залишалося лише отримати візу міністра. Співбесіду було доручено провести Преснеру. Згідно із висновком суду, він вирішив, м’яко кажучи, заробити на цій процедурі, і запропонував кандидатові розрахуватися за послуги у два транші по $100 тис. – до і після підписання міністром відповідного наказу. За вимагання хабаря в особливо великих розмірах колишньому чиновнику дали 9 років.

$30 тис. - пост начальника відділу Центру земельного кадастру у Городоцькому районі Львівської області. Керівник Львівської регіональної філії центру зажадав від потенційного «покупця» $30 тис. за трьох етапну процедуру працевлаштування на хлібне місце.

Себто по $10 тис. за посади інженера, виконувача обов’язків начальника та начальника відділу відповідно. Причому вимога подальшого кар’єрного зростання виходила саме від «покупця». Коли хабарника затримали «даішники», він просто викинув отриману частину «вдячності» під машину. Нині справа розглядається повторно у судах.

$14000 - головний лікар. На третьому місці найпопулярніша професія серед «платних» працевлаштувань. Напередодні кризи у Сумах відносно «порядний» добродій зажадав стати головним лікарем однієї із місцевих лікарень. Він готовий був викласти за таку послугу чиновникові-аферисту $14000 або 70 тис. грн. за тодішнім курсом.

Коли той не ужив жодних заходів щодо працевлаштування лікаря, обдурений док звернувся до міліції. Судячи з матеріалів справи, лікар був далеко не першим, хто потерпів від шахрайських дій чиновника: протягом кількох років він збирав гроші нібито на виділення через сесію міської ради земельних ділянок, оформлення прав власності. Тобто традиційними для клерка речами. Справа переглядається.

100 тисяч гривень за не звільнення керівника підрозділу обласної Держекоінспекції. Зовсім нещодавно, у березні 2012 року прес-центр СБУ повідомив про порушену Генеральною прокуратурою кримінальну справу проти начальника Держекоінспекції у Волинській області Анатолія Гетьманчука.

Він разом із заступником одержав хабар у сумі 100 тисяч гривень від свого підлеглого за не звільнення його з посади керівника одного із підрозділів інспекції.

Таким же чином вимагались гроші і з інших посадовців. Джерелом грошей мали бути побори з підприємців на пунктах пропуску через державний кордон за проведення екологічного та радіологічного контролю при перевезенні вантажів.

Щомісячний платіж – окрім «внеску» за не звільнення мав би становити 70 тис. грн. З цих сум можна тільки здогадуватися, які суми поборів збирають на різних етапах із підприємців інші відомства.

Про певну ієрархію різних відомств можна судити з того, яким чином подібна ситуація розгортається на нижчих ланках харчового ланцюга української крупції. Наприклад, у Полтавському обласному управлінні із питань захисту прав споживачів. Місцеве начальство «збивало» з підлеглих від 2 до 8 тисяч гривень щомісячно за право працювати на державу. Тим самим провокуючи на корупцію самих клерків.

$10 000 - продовження кар’єри у держпідприємстві. Замикає п’ятірку історія із Запоріжжя. У 2010 році генеральний директор ДП «Національний центр поводження з небезпечними відходами» вирішив нажитися на призначенні директора філії у цьому промисловому місті.

Щойно чоловіка зарахували на роботу із випробним терміном, як турботливий начальник повідомив йому, що вартість продовження кар’єри складає $10000. В інакшому випадку обіцяв організувати такі умови праці, за яких проходження атестації після завершення випробного терміну буде неможливим. Ненаситність коштуватиме йому 6 років в’язниці.

Наш «приз глядацьких симпатій» завоював начальник майстерні однієї із сумських виправних колоній. Він зажадав $2500 від засудженого, який хотів пом’якшити собі умови відбування покарання. Злочинець мав намір проявити себе позитивно перед начальством колонії, сумлінно працюючи в майстерні.

Отримавши кілька заохочень, він міг би претендувати на переведення із колонії суворого режиму до більш комфортної в’язниці. Для цього в’язень спробував влаштуватися на роботу до майстерні. Проте зустрів там вимагача, який пообіцяв – у разі ненадання хабаря – влаштувати ув’язненому «солодке життя». Справа тюремника розглядається судами.

для збільшення розміру картинки клікніть на неї

Повітряні довідки та інші пригоди хабарників

Окремою частиною нашого дослідження стали фіктивні довідки про працевлаштування і рівень зарплати. Вони видаються з кількома цілями.

По-перше, це видача кредиту. Завдяки Єдиному реєстру, нам відомі випадки, коли люди віддавали $1000 за фальшивий папірець про високий рівень зарплати лише для отримання кредиту в банку на $3000. По-друге, працевлаштування на роботу, де потрібен досвід, стаж або певний кваліфікаційний рівень, який можна здобути на окремих навчальних програмах.

Середня вартість довідки для таких цілей – від 300 грн. до $500. Третьою причиною, через яку українці звертаються по «палені» папери, є бажання виїхати за кордон за легальними програмами, які потребують офіційного працевлаштування в Україні.

Отримати довідку можна у кілька способів. Перший – це звернутись на діюче підприємство і домовитись про «працевлаштування», або запис заднім числом у трудовій книжці про таке працевлаштування.

Другий – це звернутися на спеціалізовану фірму – ПП, організоване виключно для таких випадків: всі його «співробітники» є повністю липовими, окрім директора, який активно заробляє на «напівмертвих» душах гроші. Одразу кілька таких «контор» було зафіксовано у регіонах за останні роки. Суди над їхніми засновниками тривають.

.

Із проблематикою працевлаштування пов’язані і історії нелегальних робочих місць. У Запорізькій області, в курортному селі Кирилівка місцевий співробітник прикордонної застави вимагав $250 у студентів із Азії за те, що вони на його думку незаконно працювали в кафе. У Львові місцевий чиновник «засвітив» неофіційні «такси» на «закриття очей» на нелегально працевлаштованих громадян – по 1 тис. грн. за кожного.

Однак найбільш дикими виглядають трудові стосунки, за яких робітнику доводиться платити за повернення своєї трудової книжки принаймні без немотивованих доган. Нам стало відомо щонайменше про півдюжини випадків, коли зі звичайних механіків чи електриків вимагали 400 – 800 грн. лише за те, що вони знайшли собі деінде кращу роботу і зібралися піти із поточного місця.

Звичайно, і самі хабародавці – не ідеальні. В переважній більшості випадків вони зверталися до правоохоронних органів лише тоді, коли починали сумніватися у можливості отримати за свої гроші конкретний результат. Коли ж усе йшло добре, і люди були працевлаштовані, у судовому реєстрі ці історії навряд чи з’являться.

«…за таке зменшення суми він має намір вступити з нею інтимні відносини»

На останок пропонуємо вам підбірку цитат із судових рішень, які дають уявлення про те, яким чином правоохоронці ловили на гарячому корупціонерів та як останні на це реагували.

«…Потім та жінка, яка була з дівчиною дала йому пляшку коньяку, яку він сказав поставити під барну стійку, і 100 доларів США, які він поставив під калькулятор на столі. Через деякий час до нього в кабінет зайшли працівники міліції, та двоє понятих. Перелякавшись він непомітно витяг стодоларову купюру з-під калькулятора і поставив в кишеню. Проходячи повз музичний центр кинув її за колонку…» (Івано-Франківська область)

«…Після цього вона спитала його, яку вона повинна дати йому винагороду за позитивне вирішення питання у працевлаштуванні на посаду сторожа в Гвіздецьку районну лікарню №2 та назвала суми в еквіваленті 200, 300, 400 доларів США. .... Після цього із своєї сумочки дістала 300 доларів та поставила їх в якості хабара на робочий стіл, які він взяв у руки та поклав у ліву кишеню власних штанів. Відразу ж після отримання хабара був спійманий …» (Івано-Франківська область)

«…Він погодився зменшити суму з 1000 до 300 доларів, проте при цьому поводив себе так, що вона зрозуміла, що за таке зменшення суми він має намір вступити з нею інтимні відносини. Вона включила записуючий пристрій, який її дали працівники міліції і на вулиці сіла в автомобіль білого кольору «Волга», яким приїхав він. В машині вона вручила йому гроші, а він сказав, що вона може їхати в м. Київ, а по приїзді буде мати роботу. Після цього він став обнімати та цілувати її маючи намір вступити з нею в інтимні відносини на що вона відмовила і вийшла з автомобіля...» (Хмельницька область)

«…Зайшовши до кабіни ліфту, заступник міністра нажав кнопку шостого поверху, а коли зачинились двері відразу відкрив дипломат, який тримав на рівні свого поясу, після чого очима показав йому, щоб той поклав гроші в дипломат. Він, свідок, дістав з кишені гроші в сумі 10 000 доларів США і поклав їх до дипломату заступника, після чого останній з грошима на 6-му поверсі вийшов з ліфта, а він спустився у ліфті на перший поверх та вийшов з приміщення міністерства…» (Київ)

«…У салоні автомобіля він сказав посереднику, що підсудний наказав гроші передати йому. Він розкрив свій портфель та показав посереднику гроші, які знаходилися в портфелі, на що останній побачивши гроші, дістав з відсіку для рукавичок (бардачка) поліетиленовий пакет, розкрив його та поклав собі на коліна, він, свідок, переклав гроші у сумі 90000 доларів США у поліетиленовий пакет, який тримав посередник та запропонував перерахувати їх, на що той відмовився. Посередник, після одержання грошей, згорнув пакет, в якому вони знаходились, поклав його до відсіку для рукавичок (бардачок) та почав здавати задній хід. Відразу ж його було затримано співробітниками СБ України…» (Київ)

(з пояснення щодо походження суми хабаря за працевлаштування медсестрою) «…10 березня до нього на мобільний телефон подзвонила жінка і попросила зустрічі. Вона була симпатичною жінкою, при першій зустрічі з ним повідомляла про те, що працює в м. Київ і одержує непогану заробітну плату, тому він вирішив зустрітися з нею, вияснити, що вона від нього хоче і позичити в неї грошей, так на той час він мав намір поїхати до батьків і йому були потрібні гроші. При зустрічі вони домовилися про позичку в сумі 2600 грн…» (Хмельницька область)

«…близько 24.00 години, йому стало відомо, що чоловік передав хабар і посередник останній направився в бік м.Львова на автомобілі марки «Тойота - Ленд Крузер». … Працівники ДАІ зупинили автомобіль марки «Тойота - Ленд Крузер». Він разом з інспектором ДПС підійшов до водія, після чого представився, пред'явив службове посвідчення та запропонував йому вийти з автомобіля. На це чоловік витягнув з внутрішньої кишені піджака пачку грошей, відчинив дверку автомобіля та нахилившись викинув їх під свій автомобіль. … В подальшому йому було задано питання про походження грошових коштів, які він викинув під свій автомобіль, на що він повідомив, що походження цих коштів йому не відоме…» (Львівська область)

суд анатомія хабара корупція суспільство

Знак гривні
Знак гривні