Я

Як прожити без газу і комунальників: будинок, який бере тепло з повітря

Київська фірма «Апогей» опалює свій офіс і магазин за 10% вартості тарифів «від Черновецького». Ні, ця комерційна структура не має пільг і не є злісним боржником. Просто «Апогей» відрізався від центрального опалення і встановив автономне – спочатку електричне, а потім теплову помпу типу «повітря-вода».

Автор: Богдан Малиновський

«Коли опалювалися електричним котлом, витрачали на опалення 1000 грн щомісяця, а з тепловою помпою – 300 грн. - розповідає заступник генерального директора фірми Валерій Климов. – За центральне опалення ми б платили десь 3000 гривень».

Кафе «Казка» на Лісовому масиві в Києві, відрізавшись від центрального опалення і встановивши подібну теплову помпу в лютому цього року, лише за перший місяць заощадило 4000 гривень.

Теплова помпа, яка опалює фірму «Апогей», працює за принципом холодильника. Якщо холодильник відбирає з навколишнього середовища холод і повертає назад тепло, то теплова помпа відбирає тепло з зовнішнього повітря, грунту або води і нагріває воду в радіаторах.

Пристрій працює від електрики, але завдяки відбиранню тепла з навколишнього середовища на кожен затрачений кіловат електроенергії дає приміщенню 3 кіловати тепла, тоді як електрокотел – трохи менше одного кіловата.

Фірму «Апогей» обігріває теплова помпа типу «повітря-вода», яка відбирає тепло з навколишнього повітря. Вентилятор зовнішнього блоку теплової помпи, який нагадує зовнішній блок потужної системи кондиціонування, всмоктує повітря з вулиці.

Фреон, випаровуючись, забирає з повітря тепло, а потім при стисканні в компресорі нагрівається і надходить у внутрішній блок теплової помпи, який стоїть у приміщенні. Тут гарячий фреон нагріває воду, яка циркулює в радіаторах.

Теплова помпа, як і будь-який сучасний котел, обладнана автоматикою, що підтримує температуру повітря в приміщенні на заданому рівні, дозволяє її регулювати тощо.

Потужність по теплу помпи, встановленої на «Апогеї», - 13,5 кВт. Вартість – 5500 євро. Це дуже дешево, адже теплова помпа – китайського виробництва. Втім, у «Апогеї» на пристрій поки що не нарікають. А з настанням літньої спеки навіть узялися перелаштовувати теплову помпу на режим охолодження - щоб у такий спосіб використовувати її як кондиціонер.

А до зими планують знизити витрати на опалення. Для цього придбано мультитарифний лічильник, який зараз користувачі реєструють у «Київенерго», і накопичувальний бак для гарячої води. Після реєстрації лічильника можна буде платити за спожиту вночі електрику за зниженим тарифом, вночі нагрівати воду в баці, а вдень подавати її в систему опалення.

Коли надворі сильний мороз (15 чи 20 градусів у різних моделей), теплові помпи типу «повітря-вода», які відбирають тепло з навколишнього повітря, перестають обігрівати приміщення, бо з такого морозного повітря відібрати тепло неможливо. Саме для таких випадків у офісному приміщенні залишили старий 9-кіловатний електрокотел. «Але цієї зими його ще жодного разу не вмикали», - зауважує Валерій Климов.

Теплові помпи типу «грунт-вода» або «вода-вода», які відбирають тепло відповідно з грунту або водойми (чи горизонту грунтових вод), працюють однаково ефективно за будь-якої температури на вулиці. Але влаштування теплової помпи типу «грунт-вода», яка використовує тепло землі, потребує значного обсягу земляних або бурових робіт.

Наприклад, для такої теплової помпи, як в офісі «Апогею», потрібно три свердловини глибиною по 90 м, по яких мусить циркулювати незамерзаюча рідина, котра і відбирає тепло з грунту з глибини, де температура протягом року приблизно постійна, і в кожну свердловину – по грунтовому зонду вартістю понад 800 євро. А кожний метр буріння подібної свердловини в Києві коштує 150-180 грн. Натомість для теплової помпи типу «вода-вода» необхідна велика водойма поруч – наприклад, ставок.

Помпа забирає з повітря тепло і розподіляє його по всій хаті

«Посилати» газовиків, відрізаючись від газу і встановлюючи теплову помпу, поки що невигідно. Але якщо газопроводу ще немає, або він взагалі не передбачався (як у випадку з будівлею, де знаходиться фірма «Апогей»), то теплова помпа вже стала оптимальним варіантом опалення і для України.

Опалювати дровами або вугілля дуже клопітно, а якщо використовувати для опалення електрику, то краще ставити теплову помпу. Навіть попри те, що електрокотел для обігріву приміщення площею до 150-200 кв м коштує 2500-3000 грн, а теплова помпа – 60 тисяч. Річ у тім, що для одного й того ж приміщення котел потрібен утричі потужніший за помпу, до того ж споживає втричі більше електроенергії.

Наприклад, для опалення будинку площею 130 кв м потрібен електрокотел потужністю 13 кВт. Поставити його, найімовірніше, енергетики не дозволять, бо мережі не розраховані на встановлення побутових електроприладів такої потужності. А от теплова помпа для такого ж приміщення має електричну потужність трохи більше 4 кВт – таку потужність мережі можуть витримати.

Першими отримали вигоди від встановлення теплових помп власники будівель великої площі – адміністративних споруд або просторих котеджів. Адже з минулого року вартість газу для побутових споживачів прямо пропорційна обсягам споживання. Отже, «нові українці» не тільки використовують більше кубометрів газу на опалення, а й платять за кожен куб «блакитного палива» більше, ніж власник простої сільської хатини.

При споживанні понад 12 тис. кубометрів газу за рік кожен куб коштує стільки ж, як у найзаможніших країнах Європи. В цій ситуації теплова помпа - безумовно вигідніша, ніж газовий котел.

комунальні послуги технології енергетика газ

Знак гривні
Знак гривні