У

Українські електрички найдешевші у світі. Куди можна доїхати за 15 гривень.

Наближаються травневі вихідні і чимало людей планують подорожі. Якщо ще пару років тому чимало українців вибирало між Туреччиною і Єгиптом, то сьогодні, в часи "покарщення" люди змушені вивчати економ варіанти. Може це й добре - краще пізнаємо свою країну. Подорож за 250 км обійдеться у 14 гривень 50 копійок. Це – ціна чашки кави в середній київській кав’ярні. Як не дивно, в умовах тотального подорожчання і економічної кризи українці мають можливість досить дешево подорожувати своєю країною. Таку можливість дають приміські поїзди.

Розклад руху вивчав: Тарас Шамайда

Графіка: Дмитро Мокрий-Вороновський

Щоправда, комфортними такі поїздки назвати важко, в години пік електрички переповнені, а в інший час нерідко перетворюються в базар на колесах, у якому пасажирів голосно агітують купити пиріжки, м’які іграшки чи безліч інших найнесподіваніших товарів.

Трапляються на залізниці й сучасні цілком пристойні електрички – щойно з заводу. Але, як правило, можна вважати вдачею, якщо в приміському поїзді працює туалет, а взимку вагон нормально опалюється.

Проте українські приміські поїзди мають одну незаперечну перевагу – дуже низьку, навіть за українськими мірками, вартість проїзду.

100-кілометрова подорож залізницею обійдеться Вам лише в 10 гривень, поїздка на 200 кілометрів – у 14 гривень, а на 250 км – у 14 гривень 50 копійок. Це – ціна чашки кави в середній київській кав’ярні.

А якщо Ви - студент, то Вам пощастило ще більше, бо вартість квитка для Вас – ще рівно вдвічі дешевша. Так що дорога в обидва боки Вам обійдеться у стільки ж, у скільки більшості пасажирів – в один бік.

Отже, куди, для прикладу, можна доїхати за таку ціну з Києва і що там можна побачити?

Північний Схід

Ніжин. Відстань від Києва – 126 км., ціна квитка – 11 грн. У місті – багато пам’яток архітектури, від храмів 17го століття в стилі українського бароко до численних світських та церковних споруд 19го століття, краєзнавчий музей.

Крути. Відстань до Києва – 146 км, ціна квитка – 12 грн. Станція стала знаменитою завдяки бою київських студентів та гімназистів з більшовицькими військами в січні 1918 року. Цій події в Крутах присвячено меморіал та музей.

Бахмач. Відстань до Києва – 195 км, ціна квитка 14 грн. 05 коп. У самому Бахмачі нічого особливо цікавого немає, але приміським автобусом звідти можна доїхати до колишньої гетьманської столиці – Батурина, розташованої за 20 км. В Батурині можна побачити відтворену цитадель міської фортеці, палац гетьмана Розумовського, низку музеїв та пам’ятників, а також чудові ландшафти вздовж ріки Сейм.

Конотоп. Відстань до Києва – 221 км. Ціна квитка – 14 грн. 50 коп. Місто, що асоціюється переважно з конотопською битвою й конотопською відьмою. Зараз, щоправда, навряд чи може чимось вразити київського туриста.

Чернігів. Відстань до Києва залізницею – 209 км. Ціна квитка – 14 грн. 50 коп. Чернігів – одне з найдавніших міст України, в якому є що подивитися. Насамперед – це стародавні храми й монастирі – давньоруські 11-12 століть, а також численні храми й будівлі козацької доби. Картину доповнять музеї, парки та ріка Десна, що протікає через місто.

Схід

Яготин. Відстань до Києва 101 км, ціна квитка 10 гривень. Оточене великими мальовничими озерами місто має декілька музеїв, найцікавішим з яких є картинна галерея з найбільшим зібранням робіт Катерини Білокур.

Південь

Щербанівка. Відстань до Києва 47 км, ціна квитка – 6 грн. 55 коп. Залізнична платформа, розташована поблизу Канівського водосховища на околиці села Трипілля, де є аж два музеї Трипільської культури.

Миронівна. Відстань до Києва 110 км, ціна квитка 10 гривень. Станція цікава як пункт пересадки – всього за 15 км від Миронівки – мальовниче місто Богуслав з порогами на ріці Рось, а за 40 км – Канів з могилою й музеєм Тараса Шевченка, Дніпром і природнім заповідником.

Південний Захід

Васильків І. Відстань до Києва – 37 км, ціна квитка – 6 гривень. За 10 км від станції – стародавнє місто Васильків з бароковими церквами. Зі станції в місто ходить автобус.

Фастів. Відстань до Києва – 64 км, ціна квитка - 8 гривень. У Фастові можна побачити дерев’яну церкву 18 століття, католицький костьол початку 20го століття, музей історії міста, а прямо на станції – музей, присвячений підписанню на цій станції в грудні 1918 року Акту Злуки між УНР і ЗУНР, що проголосив утворення соборної України.

Бердичів. Відстань до Києва – 183 км, ціна квитка 14 грн. 05 коп. У місті – 25 пам’яток архітектури, найвизначніші з яких збудовані в 15-18 столітті й належать до Бердичівського історико-культурного заповідника. Серед них – монастир Босих Кармелітів, а також костьол Св.Варвари, в якому вінчався Оноре де Бальзак. І взагалі цікаво походити старими вуличками.

Вінниця. Відстань до Києва – 229 км. Ціна квитка – 14 грн. 50 коп. Вінниця є другим після Києва за населенням містом Центральної України. На туристів у місті чекають краєзнавчих і художній музеї, музей-садиба Пирогова, музей Коцюбинського, чудовий міський парк, набережні Південного Бугу та численні пам’ятки архітектури, серед яких – домініканський та єзуїтський монастирі 17 століття та католицькі й православні храми 18 століття.

Захід

Житомир. Відстань до Києва – 165 км. Ціна квитка 13 грн. 05 коп. Історична частина міста розташована на скелястих пагорбах над річками Кам’янка та Тетерів. Можна відвідати меморіальний музей Сергія Корольова, музей історії космонавтики, історико-краєзнавчий та літературний музеї, побачити численні храми 18-19 століть.

Новоград-Волинський. Відстань до Києва – 244 км. Ціна квитка 14 грн. 50 коп. Це місто – батьківщина Лесі Українки, тому, зрозуміло, що тут існує музей поетеси, є також музей родини Косачів. Через місто тече мальовнича ріка Случ з виходами гранітних порід по берегах.

Це – лише деякі з пропозицій. Як правило, до всіх зазначених міст можна доїхати без пересадки. Якщо плануєте пересадку – купуйте квиток одразу до кінцевого пункту – так дешевше. Сісти на електричку можна не лише та станції Київ-Приміський, але й на Дарниці, Караваєвих дачах чи ін

Аналогічні дешеві подорожі залізницею можна здійснювати і від інших станцій – Харкова, Львова, Дніпропетровська тощо. Чим більший залізничний вузол – тим ширший вибір маршрутів.

Крім звичайних електричок чи дизелів можна їздити також так званими «швидкісними», які нинішня влада перейменувала на «регіональні поїзди» (очевидно, за аналогією з назвою правлячої партії :).

Вагони в таких поїздах різняться за рівнем комфорту і бувають першого, другого та третього класу. Але навіть вагони третього класу – чисті й зручні, а головне – кожен пасажир отримує гарантоване власне місце. До того ж пересуваються ці поїзди швидше, ніж звичайні електрички. Зважаючи на ці переваги, ціни на них язик не повернеться назвати високими.

Для прикладу, якщо квиток від станції Дарниця до Конотопа (209 км) на звичайну електричку коштує 14-50, то у вагон третього класу «регіонального поїзда» - 21 гривня 26 копійок.

Студентські квитки на ці поїзди так само вдвічі дешевші.

Розклад руху приміських поїздів Південно-Західної залізниці – тут

А розклад усіх приміських поїздів України – тут

крути конотоп залізниця вінниця київщина подорожі чернігів житомир транспорт миронівка батурин фастів яготин

Знак гривні
Знак гривні