Р

Росте процент жирів у маслі. Хто бачить збільшення ВВП? (ДОДАНО ІНФОГРАФІКУ)

Уряд постійно розповідає про зростання ВВП. Проте більшість українців не відчувають «покращення» навіть згідно із офіційною статистикою. Навіть у галузях, які демонструють зростання зарплата сміхотворна і основні доходи осідають у кишенях великих підприємців, котрі контролюють галузь. «Тексти» проаналізували кілька вимірів зростання ВВП.

Із статистикою розбирався: Тимофій Крамарів

Що ми аналізували

Щоб зрозуміти, які галузі стали локомотивом економічного зростання в 2011 року, а також природу цього зростання, ми взяли показники Держслужби статистики і розділили їх на кілька груп. В кожній з них ми виділили топ-5 лідерів (у додатку наприкінці матеріалу). Це дало нам розуміння того, які є «площини» зростання і якою є їхня залежність між собою. Головний чотирикутник, який треба вибудувати, аби зрозуміти, як зростання впливає на добробут людей – це темпи зростання галузі, її частка в ВВП та кількість зайнятих у цій галузі людей і зарплата в цій галузі.

Сільське господарство

темп зростання 17%

зайнятих 700 тис.

частка у ВВП 9,2%

середня зарплата на грудень 2011 р. – 1960 грн.

Аграрний сектор став лідером зростання в країні, показавши динаміку у 17,6% завдяки рекордному врожаєві зернових. Проте великого значення для масового споживача це зростання не несе. По-перше, в галузі сільського господарства офіційно працевлаштовано близько 700 тис. людей. Фактично, якщо вірити статистиці, з родинами від роботи агрокомпаній залежить не більше 2-2,1 млн. людей. Це 4,3% населення країни – невелика цифра. Решта мешканців сільської місцевості – це або бюджетники, або пенсіонери або незареєстровані безробітні. По-друге, оскільки середні зарплати в галузі апріорі невисокі (1960 грн. на кінець 2011 року), то навіть їх зростання, як у 2011 (на 27,3% в номінальному виразі) не виправить ситуацію з бідністю на селі. Пересічні громадяни здобутків агрохолдингів, відображених у даних Держстату на своєму гаманці також не помітять.

Торгівля

темп зростання 5,9%

зайнятих 1,2 млн.

частка у ВВП 17,1%

середня зарплата на грудень 2011 р. – 2685 грн.

Це найбільш динамічна галузь, яка, втім, розвивається і росте переважно за рахунок крупних торгових мереж. Адже малий бізнес, який переважно займався цим видом діяльності, нині переживає не найкращі часи через спілкування з податківцями. Завдяки зусиллям мережевиків, навіть невисокі темпи росту (5,9%) дозволяють говорити про те, що торгівля є локомотивом економіки: її частка в структурі ВВП становить 17,1%, а виручка – 358,9 млрд. грн. Кількість зайнятих у торгівлі офіційно – 1,2 млн. людей, що із сім’ями становить близько 3,5 млн. громадян. Втім порівняно низька середня зарплата – 2685 грн. з темпом зростання у 23,3% до 2010 року не дає торгівлі забезпечити потрібний добробут ані своїм співробітникам, ані решті громадян.

Будівництво

темп зростання 10,9%

зайнятих 455,5 тис.

частка у ВВП 3,5%

середня зарплата на грудень 2011 р. – 2643 грн.

В Україні минулого року будівництво зростало вкрай жваво. Але причиною тому були не нові квадратні метри житла, зведені, нехай навіть і за державною програмою підтримки забудовників-підлабузників. Головним стимулом росту будівництва на 10,9% стали державні інвестиції у підготовку інфраструктури до Євро-2012 – доріг, стадіонів, аеропортів. Незважаючи на такий сплеск активності, зарплати в галузі все ще залишаються невисокими – 2643 грн. станом на грудень 2011 року. Та й зайнято тут всього 455,5 тисяч громадян (близько 1,4 млн. з родинами). Тобто поліпшення в цій галузі мало впливатиме на загальний позитивний фінансовий стан мешканців країни.

Транспорт і зв’язок

темп зростання 6,8%

зайнятих 1,066 млн.

частка у ВВП 11%

середня зарплата на грудень 2011 р. – 3467 грн.

Ця галузь росте – неспішно, на 6,8% - переважно за рахунок прибутків і перевезень «Укрзалізниці», а також здобутків мобільних операторів. Значно залежить від експортних можливостей країни. За відсутності попиту на наше зерно і метал, вагони мали б просто простоювати без роботи. Відтак коло «покращення» обмежено 1,066 млн. людей із родинами. А новачкові до цього добробуту зась. Цій галузі належить також рекорд із середньої зарплати: в авіації на кінець грудня 2011 року платили в середньому понад 9,1 тис грн. Однак скільки там тих авіаторів? Звичайні перевізники лиш животіють.

Металургія

темп зростання 8,5%

зайнятих до 600 тис.

частка у ВВП 25%

середня зарплата на грудень 2011 р. – 3617 грн.

Колись базова галузь української економіки – в залежності від зовнішньої кон’юнктури – може як провалюватися, так і підноситись. В минулому році настрої на купівлю нашого металу в світі були різнопланові. То нашу продукцію розкуповували, немов гарячі пиріжки, то вона вимушено простоювала на складах через вихід Китаю на ринок. За минулий рік металурги виросли на 8,5% і досягли середньої зарплати 3617 грн. Металургів із сімями близько 1.8 млн. Навіть якщо вважати це «покращенням», то цього все одно недостатньо, аби встановити суцільне благоденство по всій країні.

Машинобудування

темп зростання 16,9%

зайнятих 600 тис.

частка у ВВП 12%

середня зарплата на грудень 2011 р. – 3085 грн.

Зростання у цій галузі цілковито пов’язано буде із бажанням «Укрзалізниці» розвивати свій парк вагонів не лише через компанію Хюндай, але і через власні заводи, а також із російськими замовниками, які оновлюють власний парк вагонів. Ця галузь годує також близько 1.8 млн. людей.

Вісь Х - частка у ВВП, відсотки. Вісь У - зростання, відсотки, розмір кола - кількість зайнятих, колір - зарплата (темніша — вища, світліша — менша) Найбільше зросли сектори з меншою часткою у ВВП, нижчими зарплатами, та меншою кількістю зайнятих. Графіка http://vityok.livejournal.com/

«Благополучні» галузі годують приблизно 11.5 млн. українців разом з дітьми. При цьому зарплати у цих секторах залишаються сміхотворними. Наприклад середня зарплата селянина це ціна обіду на двох у середньому київському ресторані , або 20 обідів у фаст-фуді.

Зростання ВВП, це ще не завжди означає, що ми його відчуємо на своїй зарплаті, а бо воно дає підвищення продуктивності праці. Адже це було б можливо лише в разі, якби весь додатковий прибуток перерозподілявся на зарплати підлеглим.

Оскільки такого не буває, будемо і далі спостерігати, як ростуть доходи конкретних олігархів, що стоять за цілими галузями. І при цьому, не будемо впливати на власні доходи.

ВВП металургія агропром торгівля машинобудування економіка уряд транспорт будівництво

Знак гривні
Знак гривні