С

Скажені темпи. Банки, пов`язані з провладними політиками, ростуть як на дріжджах (ІНТЕРАКТИВНА ГРАФІКА)

Чутки про масове переведення клієнтів до банків, наближених до сім’ї президента та – як припускають – ключових спонсорів нинішньої влади – Ріната Ахметова, Дмитра Фірташа, Юрія Іванющенка – надихнули «Тексти» на пошук цифр, які б підтвердили розмови на форумах і в курилках. На відміну від офшорних компаній, за якими переважна більшість олігархів ховають свої статки, банки щокварталу публікують відкриту звітність, із якої можна судити про розмах цих статків. Про темпи «покращення» можна судити з інфографіки.

Банківську статистику вивчав: Тимофій Крамарів

Інтерактивна графіка: Дмитро Мокрий-Вороновський

Почнемо із відновлення справедливості. Практика переведення обслуговування бюджетників у потрібні банки далеко не нова в Україні. Це намагалися робити більша частина керівників країни, включно із безпосередніми попередниками «біло-блакитних»: Юлія Тимошенко показово переводила зарплати міністрів до розграбованого «Родовід банку». Тому історія, що складається довкола кількох «правильних» установ сьогодні – логічне продовження цієї практики. Хіба що масштаби «трохи» більші.

За два роки правління Віктора Януковича, банки його родини та друзів зростають в десятки разів швидше ринку. У тому числі, завдяки зарплатним проектам, переведенню сотень компаній на обслуговування. Складно судити, є такі результати наслідком надзвичайного управлінського хисту менеджерів, чи просто адмінресурсом. Ми наводимо лише сухі факти.

(інтерактивна графіка знаходиться нижче, це статична картинка)

Все більше компаній хочуть обслуговуватися у банку сина президента. Те, що банк має мало філій клієнтів не стримує

Методологія відбору

Для аналізу ми відібрали 9 банків. 8 із них тим чи іншим чином контролюється «сім’єю» або провладними олігархами,і 1 це «звичайний» банк, який ми взали для порівняння. До першої групи увійшли ПУМБ (офіційно контролюється Рінатом Ахметовим), Всеукраїнський банк розвитку (100% акцій напряму належить синові президента Олександру Януковичу), Український бізнес банк (його головою правління був нинішній глава НБУ Сергій Арбузов, вважається, що банк теж належить синові президента). Крім того, ми взяли до уваги показники Актив-банку (нібито афілійований з групою першого віце-прем’єра Андрія Клюєва), банку «Надра» (майже 90% належить компанії Дмитра Фірташа «Центрогаз»), банку «ТК Кредит» (вважається близьким до сірого кардинала Партії регіонів Юрія Іванющенка), «Західінкомбанку» (банк був на межі ліквідації до моменту, коли його, як подейкують, придбав Іванющенко. Також контрольованим Іванющенком вважається державний Родовід банк (нинішній голова правління Юрій Райтбург раніше працював в «ТК Кредиті», про роль «єнакіївських» долі «Родоводу» багато писала Українська правда

Звісно, не всі ці установи ростуть аномальними темпами. Приміром, через свій «проблемний» статус, «Родовід» і «Західінкомбанк» поки що демонструють досить скромні показники, банки братів Клюєвих теж не особливо виділяються, хоча протягом останніх кількох років «Актив» перебрав на себе рахунки профспілок.

Для того, щоб порівняти, наскільки аномальними є темпи зростання «сімейних» банків, ми взяли показники Райффайзенбанку Аваль (найбільший іноземний банк).

Ми порівнювали такі показники: активи банку (це масштаби розмаху бізнесу, демонструє, наскільки активно банк вкладає гроші), власний капітал (підтримка власників), кредити юридичним особам (головний інструмент заробітку для здорових фінустанов), кошти юросіб до запитання (рахунки компаній, які обслуговуються у банку), кошти фізосіб до запитання (переважно зарплатні проекти, залишки на картрахунках). Для довідки ми підрахували також темпи зростання прибутків (збитків) банків. Для довідки, тому що в українських реаліях ці дані не завжди означають успішність чи провальність діяльності банку, адже велика частина прибутків виводиться з країни чи приховується від оподаткування іншим чином.

Темпи зростання оцінювалися за 24 місяці: з 1 січня 2010 року по 1 січня 2012 року (остання звітність на сайті НБУ).

На візуалізації, що знаходиться нижче, можна клікнути на банк який вас цікавить, після чого на малюнку з'являться відповідні дані. Для порівняння праворуч зверху наведені дані по "Райффайзенбанк Аваль". В лівій колонці разом з назвами наведений розмір активів кожного банку в абсолютних числах, для того щоб можна було порівняти їх розмір.

Ключові результати

Лідером за темпами зростання активів став Всеукраїнський банк розвитку: розмах бізнесу збільшився майже в 7,5 разів. У цьому ж банку найшвидше – втричі – ріс власний капітал («Надра» і «Західінкомбанк» докапіталізовувалися як колишні проблемні банки, тому в цьому «забігу» їх до уваги не беремо) та обсяги кредитів, виданих юрособам (в 6,5 разів). Варто відзначити, що обсяги кредитів юрособам збільшились на 50% тільки за останні три місяці 2011 року (з 433,2 до 642,5 млн. грн.).

Більшість аналізованих банків продемонстрували нечуваний приріст залишків коштів юросіб (компаній, що перевели свої рахунки на обслуговування в фінустанову): у ВБР вони зросли в 129 разів, у ПУМБі у 11 разів, ТК Кредит – в 6,5 разів, в Надрах – в 4,8 разу. Найбільші темпи зростання за останні три місяці продемонстрували ПУМБ і Надра.

У банку Ахметова іще 1 жовтня коштів юросіб (рахунків компаній і установ) було на 5,6 млрд. грн., а вже під новий рік – на 9,2 млрд. грн. (+63% за 3 місяці!) – це фактично підтверджує чутки про галопоподібне переведення компаній на обслуговування в цей банк).

У банку Фірташа ситуація ще феєричніша: за три місяці він зміг подвоїти (!) залишки коштів юросіб на своїх рахунках – з 1,835 млрд. грн. станом на 1 жовтня до 3,819 млрд. грн. на 1 січня. Навіть якщо відбулось банальне переведення власних компаній Фірташа на обслуговування в цей банк, «нерухомі» залишки у 2 млрд. грн. в рамках однієї ФПГ – це забагато для бізнесу, що активно розвивається.

Так само стрімко зростали і залишки на рахунках громадян: якщо в ВБР іще два роки тому взагалі не було жодного зарплатного проекту (залишки становили 0 грн.), то вже станом на січень 2012 там лежало 18 млн. грн.

Тільки за 2011 рік темпи зростання становили 1057% (в 11 разів). В «ТК Кредиті» люди лишили в 4,8 разів більше грошей, ніж два роки томув ПУМБі на рахунках лишилось в 3,2 рази більше коштів.

Для порівняння: в цілому по банківській системі жоден показник не виріс навіть удвічі. Лише кошти юросіб до запитання збільшились на 72%.

Факти

ПУМБ

Активно залучає зарплатні проекти. Є сигнали з Дніпропетровська, Харкова, Донецька, Одеси.

Надра

Активно залучає зарплатні проекти, у тому числі, за деякими даними, «переводячи» їх із державного «Ощадбанку». Є сигнали з найбільшого вузу КПІ, Рівненської, Херсонської, Чернівецької області, районних лікарень, лісгоспів. Проходила інформація про намір влади перевести в банк до 30% зарплат бюджетників і соцвиплат. В самому банку стверджують, що за 2010-2011 рік до них перейшли на обслуговування більше 1000 компаній, зокрема ДК «Укртрансгаз», ДК «Укргазвидобування» та їх структурні підрозділи. А кількість отримувачів зарплат у 2011 році подвоїлась.

ВБР

Активно залучає зарплатні проекти по усій країні. Рядові податківці вже скаржаться на незручності і обурюються, що з кожної зарплати у них знімається 50 грн. на депозит, який вони не відкривали.

Укрбізнесбанк

Встановить в податкових інспекціях термінали із прийому податкових платежів

ТК Кредит

Отримав рахунки Державної продовольчо-зернової корпорації України, яка є співакціонером скандального «ХлібІнвестБуду», контроль над яким пов’язують із Юрієм Іванющенком

Актив-банк

Отримав на обслуговування рахунки профспілок

Претензії

Як правило, головними претензіями громадян щодо переведення їх у банки «сім’ї» є маленькі філіальні мережі та мережі банкоматів (наприклад, у ВБР всього 20 відділень по всій країні, з них 11 – в Донецькій області і 3 в Києві), а також наявність комісій за зняття навіть зарплатних коштів, що в багатьох крупних банках уже давно вважають моветоном.

економіка datavis банки

Знак гривні
Знак гривні