В

В російських одностроях. Українські націоналісти за русскую конфедерацію трьох народів (ЧАСТИНА1)

Продовжуючи дослідувати спорідненість між українськими і російськими ультраправими ми порівняли тексти одних й інших. Під час роботи звернули увагу й на інші важливі паралелі. У вічі одразу кинулася тісна взаємодія членів Соціал-Національної Асамблеї (СНА), ВО «Свобода» та «Патріота України». Лідери обох організацій начебто відхрещуються одна від одної, але їхні члени виходять на спільні акції і дружать у соцмережах. А ще вони цитують Дугіна, мріють про «конфедерацию в составе русского, украинского и белорусского народов» і скуповуються в російському магазині «павого одягу».

Автор: Іван Пилипчук

Вловити межу де відрізняється ідеологія однієї організації від іншої вкрай важко. Все розмите. За потреби можна відмежуватися від слів колег, а в іншому випадку погодитися. Складається враження, що за різними вивісками діє одна пропагандистська машина. Її мета розпалювання ненависті до емігрантів, висміювання демократичних цінностей і підкреслення спільності між українським і російським народами. А ще вербування бойовиків-фанатиків. «Свобода» виглядає, як легальна вершина айсбергу цієї прихованої машини.

І «Свобода», і СНА вийшли з однієї організації – Соціал-Національної партії України. Тоді-таки при СНПУ існувало мілітарне об’єднання «Патріот України». Коли ж 2005 року СНПУ реорганізовували у «Свободу», це об’єднання начебто розпустили. Так само всі три організації об’єднує й символіка – стилізація свастики, символ «ідея нації». Цей-таки символ ми зустрічаємо й на багатьох маршах та акціях, що їх організовує ВО «Свобода».

Активно співпрацюють організації і в інформаційній сфері. На ресурсі СНА, інтернет-виданні Рід ми зустріли ідеолога «Свободи» Андрія Ільєнка зі статтею «Соціал-націоналізм та філософія економіки» , й з Роду по лінку перейшли на видання ще одного з «провідників» «Свободи», депутата Львівської облради Юрія Михальчишина. Видання називається «Ватра» і виходить не тільки в неті, а й на папері.

Власне, у паперовому часописові читач надибає й переклад «праці» доктора Гебельса "Маленька абетка націонал-соціаліста», а також програми й фашистського руху, і – нацистської партії Німеччини NSDAP, і ще чимало цікавого.

Нижче на відео сканальний виступ Михальчишина у Льовові та ще один – на свято Покрови в Києві. Тут цікаво звернути увагу на те, як на слова молодого ідеолога «Свободи» про «ліберастів» із «толерастами», Андруховича та Грицака поблажливо всміхається сам гуру партії – Олег Тягнибок.

Виступ у Львові

Виступ у Києві (цікаве на середині)

Зрештою, Михальчишин не приховує своїх «соціал-націоналістичних», як це звучить в устах Тягнибока, переконань. Свої виховні виступи він викладає в російській мережі «В Контакте» під псевдонімом «Нахтігаль». А ось, до речі, вже з недавніх «шоу» – виступ одного з львівських членів «Патріоту України»:

Виступ чимось схожий на попередні, чи не так? Щоправда той-таки Михальчишин у своєму «Фейсбуці» називає його провокаційним, бо це підставляє решту членів «Патріоту», які нині в тюрмах, та й риторика «нацистська».

Та буде аж ніяк не дивно, якщо у її списку на наступних виборах фігуруватимуть ті-таки «патріотівці». Прецеденти вже були, наприклад голова тернопільского «Патріоту України», але з приставкою «Галицькі Сотні», вже є депутатом від «Свободи» в тамтешній обласній раді. А головний ідеолог «Патріоту України» молодий доктор історичних наук Олег Однороженко ледь не потрапив до парламенту завдяки «Свободі» в 2006 році. На сайті ЦВК він значиться у партійному списку під номером 24 .

А от усевидющий «інет» і подає фото самого А. Іллєнка у формі «Патріоту»:

Ідеолог "Свободи" Андрій Іллєнко в одностроях "Патріоту України"

Чи потрібно шукати ще доказів, щонайменше, тісної взаємодії цих двох структур?

Наводимо ще кілька відео-підтверджень – смолоскипні та «патріотичні» марші членів «Свободи», «Патріоту», «автономів». Ідентифікувати спільні марші цих начебто різних організацій вдалося в Чернігові, Ніжині, Одесі. Загалом же факельні ходи відбуваються по всій Україні, навіть у містах Донбасу і Севастополі.

Чернігів

Далі більше. Мережа контактів і особистих зв’язків націоналістів не обмежується колом «Свободи», СНА і «Патріота України». Члени цих організацій у «ВКонтактє» тусуються і дружать зі… здавалося б зі своїми ворогами №1 - російськими неонацистами. Візуалізацію зв’язків ми зробимо дещо пізніше.

Таким чином наші крайні праві – це відносно нешироке коло осіб, що тісно взаємодіє з російськими неонацистами.

«Русскій», «правий мір»

Гасла, це, власне, маленький відтінок, що доповнює структурні та світоглядні перетини українських ура-патріотів з їхніми російськими колегами і адептами «русского міра».

До речі, і їх немало: «Слава героям!» полюбили кричати росіяни. Українці скалькували «Один за всіх та всі – за одного».

Та значно більше нас насторожили спільні сайти українських і російських радикалів. Окрім їхньої письмової взаємодії «ВКонтактє», ми на сайті української Соціал-Національної Асамблеї зустріли отаку добірку корисних лінків: http://right-world.net/, (ру – тут і далі, аби читачі не плуталися в різноманітті українських і російських неонацистських сайтів, ми вказуватимемо позначками «укр» і «ру» приналежність ресурсу - ред) http://www.dpni.org/, (ру) http://www.volgota.com/,(ру) http://nordrus.org/ (ру). А також спільну ідеологічну літературу, наприклад, расистську пропаганду, книжку «100 фактів».

Далі й геть «покотилося»: на сайті ідеологічної пропаганди соцнаців «Рід» (укр) виплив переклад статті одіозної фігури російського політикуму, українофоба Єгора Холмогорова «Правая Ідея».

Стаття здерта не будь-звідки, а в одного з основних ідеологічних ресурсів російського правого табору Правая. Ру.

Тим часом публікація одного з ідеологів «соціальних націоналістів» й геть «здала» всі корені СНА та СНПУ. Матеріал С. Вишинського «Консервативная Революция как акт реставрации традиционного мира» (укр) підкріплений авторитетним посиланням: Дугин А. Философия политики. - Москва: "Арктогея", 2004.

Рясніють сайти наших правих й іншими перекладами та сентенціями російських ідеологів. Наприклад: «Традиції мультикультури: канібалізм» (укр).

Або й, узагалі, напрочуд цікаво: «У Криму звинувачена в «розпалюванні» людина, що виступила на похоронах зарізаного вахабітом дитини» (укр). Переклад заголовку російською видав нам у «Гуглі» цілу купу публікацій цієї новини на сайтах російських неонацистів. А далі привів до ще цікавіших відкриттів.

З’ясувалося, що ультраправий сайт «Правий Мір», «За нашу і вашу свободу!» (ру) інформує своїх російських читачів про діяльність «Свободи» в Україні.

Причому, зважаючи на форму подання новин, не відділяє їх від інших ідеологічних союзників, наприклад «кримського казачєства». Чи не тому гуру націоналістів Тягнибок «Свобода» вцілому так нападаються на ворогів цього «казачєства» кримських татар?

Детальніше про «Свободу», «казачество» і татар читайте у попередній статті ТЕКСТІВ.

Узагалі, на сайті «Правий мір» ВО «Свободі» присвячена ціла сторінка, про діяльність побратимів регулярно подають новини, а і навіть передрукували довжелезне інтерв’ю А. Ільєнка (ру) . Тільки інтерв’ю взяте зі ще одного право-радикального російського ресурсу – «Национал-Демократический Альянс\ Петербург» .

На відео внизу ще один лідер СНА Сергій Бевз, що проходить у справі «васильківських терористів», заявляє: «В конце-концов мы создадим русскую конфедерацию в составе русского, украинского и белорусского народов»

Загадкові «автономи»

Як ми згадували, ВО «Свобода» та «Патріот України» нерідко відхрещуються один від одного. Хоча на представлених нами відео глядач нерідко зустріне їхніх членів разом на спільних маршах. Тим часом ще одну популярну нині організацію «автономних націоналістів» очолює лідер та депутат «Свободи» згаданий Ю. Михальчишин.

Власне, це їхні масові смолоскипні акції проходять під тим самим знаком «ідея нації» й нерідко – як на деяких із відео – разом із членами «Патріоту».

«Автономні націоналісти» останнім часом відхрещуються від фашизму й іноді проводять акції, що чимось схожі на лівацькі. Навіть за гаслами: «Рівність, Свобода, Братерство!»

Та всього раз побувавши на їхньому сайті, ми знайшли ще очевидніші підтвердження і їх зв’язків із ВО «Свобода» і їх включеність у ультра націоналістичну мережу саме Росії. У розділі «відео» ресурсу «Автономний опір» (ук) представлені не лише виховні виступи колишнього кандидата на посаду мери Львова від ВО «Свобода» згаданого Михальчишина. Є там і ролики акцій «автономів» з інших країн. От тільки за стилем чомусь ні французькі, ні італійські націоналісти не дуже схожі на українських. Їхніх роликів, узагалі, вкрай мало, а польські чи грецькі заблоковані.

Натомість таке роздолля маршів із фаєрами, плакатами та одягом, за виробництвом один в один як українські, ми надибали лише на вулицях російських міст як от:

Порівняйте стилістику російських і українських «автономів».

Росія

Україна

Усе напрочуд схоже, й не лише стиль акцій, а навіть оформлення роликів, чи не так?

Ключ до всього криється на тих-таки ресурсах «Автономного опору» ( ук). У «дружніх посиланнях» цього сайту, як і ще одного – «Реактора» ( укр)– можна надибати цілу купу російських видань пропаганди. Зокрема, й згадані, котрі піарять Ільєнка, чи постачають інформацію для СНА.

А родзинкою ситуації є реклама російської крамниці «правого» одягу на «Реакторі» – http://www.firstline-hf.com/ (ру).

Узагалі, сумнівний вигляд мають навіть російськомовні сайти «автономів» ( http://ukrright.info/ (укр.) чи http://hvatitbuhat.info/ (укр.) , які рекламуються на сайті Автономного опору і Реакторі. Всі вони переповнені риторикою саме «руского міра». Іноді там об’єднують росіян з українцями під антисемітськими лозунгами як у цьому матеріалі (укр.) А, іноді, назви українських і російських сайтів, узагалі, збігаються. Наприклад згаданому «Роду» знайшовся відомий російський відповідник «Род».

Хай як, та поки довірливі старші покоління тішаться лідерами ВО «Свобода», саме їхні підопічні вже марширують українськими містами в російських одностроях та на російський манер і з російськими думками в голові.

Другу частину, у якій ми наводимо однакові, слово в слово, висловлювання Тягнибока та російських фашистів, читайте тут

Якщо ви лайкнете нашу сторінку на Фейсбуці і порекомендуєте лайкнути її своїм друзям, це допоможе нам зробити ще більше цікавих матеріалів

інший бік свобода тягнибок росія

Знак гривні
Знак гривні