П

Покупка квартири без брокера. Навіщо платити тисячі доларів комісійних?

Те, що в ріелторів є якісь спеціальні бази з квартирами, - міф. Деякі псевдофахівці беруть за цю послугу 300-600 гривень, передають покупцеві список біля метро й зникають. Обдзвонив, людина розуміє, що ці квартири вже продані. Пропозиції з ціною, на 10-20% нижчою від ринкової, - це хитрощі. Публікуємо конспект лекції Анатолія Топала, віце-президента Асоціації професійних управляючих нерухомістю України про те, як купувати житло без брокера.

Лекцію організовував і конспектував: Антон Зікора

Наш спікер - дипломований керуючий нерухомістю, який здобув освіту в Інституті управління нерухомістю - IREM, Чикаго, США. Працює в сфері нерухомості з 1999 року. Пройшов усі щаблі від простого агента до виконавчого директора крупного агентства нерухомості. Однак варто, мабуть, назвати неофіційний статус Анатолія Топала: головний антіріелтор Україні. Його так називають за нещадну критику роботи посередників на ринку нерухомості.

Тому пан Анатолій з радістю скористався трибуною, яку йому надав Центр розвитку особистості «Життя як диво».

Ми організували йому майстер-клас «Купити/зняти квартиру без ріелтора», потім була он-лайн-конференція «Все про нерухомість». Сьогодні найбільш важливу інформацію для споживача, почерпнуту на цих заходів, я представляю вашій увазі.

Дешевше на 5-7%? Підозріло

«Купити житло дешевше без ріелтора. Те, що в ріелторів є якісь спеціальні бази СБУ чи МВС з квартирами, - міф. Деякі псевдофахівці беруть за цю послугу 300-600 гривень, передають покупцеві список біля метро й зникають. Обдзвонив, людина розуміє, що ці квартири вже продані», - каже Топал.

Шукати оголошення він радить на сайтах http://realt.ua , http://aviso.ua , http://est.ua , http://kievkiev.com.ua . Там нерухомість виставляють господарі, а не посередники. На деяких інформація платна, десь коштує 140-200 грн. Можна дивитися и на бази безкоштовних сайтів. Але там вийти на господарів складніше.

«Однак пропозиції з ціною, на 10-20% нижчою від ринкової, - це хитрощі», - запевняє Анатолій Топал. Так ріелтори привертають увагу покупців. Потім вам запропонують інші варіанті, з вищою ціною. Якщо на ринку з'являються дешеві квартири, їх купують у перші години. В Інтернеті таких нема. Обережно ставтеся до нерухомості на 5-7 відсотків дешевшої за ринкову, з позначкою "терміново". Часто в таких квартирах не все гаразд із документами.

Як купувати квартиру?

1. Якщо клеїте оголошення на стовп чи біля парадного – а це працює, - вони мають бути оригінальні та смішні. Наприклад, "Молода пара Олег Васильович та Роман Петрович куплять квартиру в цьому районі".

2. Купуючи житло, почніть з огляду району та інфраструктури. До квартири краще підніматися сходами. Побачите під'їзд, а заодно збагнете, хто буде вашими сусідами.

3. Не соромтеся зайти до сусідів на різних поверхах, попитайте про інших. Мій знайомий зібрався купити житло на Борщагівці. Бабця біля під'їзду сказала, що він вже третій покупець за рік. Квартиру продавали злочинці за підробленими документами.

4. Усі лічильники мають бути запломбовані. Бо доведеться заплатити штраф 17 тисяч гривень. Перепланування житла має бути вказане в довідці БТІ. Термін дії довідки декілька місяців. Якщо її немає або вона прострочена доведеться оформлювати перепланування за 2-8 тисяч гривень, до того ж витратите купу часу.

5. Торгуйтеся з продавцем. Обережно ставтеся до супер-пупер вигідних пропозицій, не піддавайтеся нагнітанню обстановки, типу: «Купуйте зараз, а то стоїть за вами черга! Ви що мені не вірите, та я…» Вмійте сказати "СТОП" в незрозумілій Вам ситуації, не бійтеся "образити" продавця зайвої перевіркою документів і т. д. Якщо самі не можете сказати «Стоп!», ідіть на переговори з людиною, яка може за вас це зробити. Це в жодному разі не повинен бути брокер, він зацікавленій заключити угоду якомога швидше і «гратиме» на іншій стороні.

6. Не слід погоджуватися на доплату за вбудовані шафи та інші елементи ремонту. Старий господар їх усе одно не забере. Найкращий аргумент під час торгу: викладаєте перед господарем завдаток і назуваєте на 5-7 відсотків менше ціну. У більшості випадків продавці на це погоджуються.

7. Перевіряйте паспорти колишніх власників. У господарів має буті Свідоцтво про право власності, Договір купівлі-продажу або дарування чи обміну. Довідка з Київенерго про відсутність заборгованості, довідка з ЖЕКу про те, що в квартирі ніхто не прописаний. Варто звернути увагу й на технічну документацію - Свідоцтво реєстрації в БТІ і техпаспорт.

8. Усі власники та жителі квартири мають бути виписані із неї. У паспорті кожного має стояти штамп "знятій з реєстрації". Інакше хтось з колишніх власників може подати на вас до суду. Або підселитися.

Як продати квартиру? Маленькі хитрощі

1. Перед тим як запросити в продавану квартиру покупців, роздрукуйте про неї інформацію на листку. Переглянувши кілька квартир за день, претендент прийде додому втомлений, у нього все змішається в голові. Але листочок, який ви йому дасте, залишиться, що значно підвищить ваші шанси.

2. Ретельно вимийте вікна у вашій квартирі, зітріть «наскальний живопис» у ліфті, киньте на гарячу плиту трохи кави, щоб потенційний покупець відчував приємні почуття від його запаху.

3. Покупець ні в якому разі не повинен бачити вашої спини, коли оглядає приміщення. Він повинен йти завжди першим.

4. Не приховуйте недоліки квартири, але коли показуєте їх клієнту, називайте їх упереміш з достоїнствами.

А ще вам потрібно буде зібрати чимало довідок з місцевої енергокампанії. ЖЕКу, БТІ.

На Євро житло різко подорожчає

Одне з найбільш поширених питань - чи буде дорожчати або дешевшати житло?

- Прогнози на ринку нерухомості справа невдячна, та й почасти неможлива. Можемо говорити лише про очікування, - говорить Топал. - До кінця року очікується невеликий прогин цін у бік здешевлення житла бізнес-класу і стабільні ціни на житло економ-класу. Очікуються істеричні коливання, в сторону подорожчання в зоні Євро-2012, а також сезонні коливання. Різкий обвал цін (на 15-20% протягом 3-6 місяців), можливий тільки в умовах повного краху економіки країни. Сподіваюся, цього не буде.

P.S.

Оскільки гонорарний фонд ТЕКСТІВ мінімальний ми пішли на бартер: анонсували лекцію «анттиброкера», а взамін Антон Зікора зробив для нас її конспект. Редакція погоилася на такий «гешефт» вважаючи, що тема цікава для багатьох, особливо в нинішні не часи.

ріелтор брокер нерухомість

Знак гривні
Знак гривні