Х

Хто головний у державі? Той, хто найбільше заробляє на тендерах. Ахметов отримав 37 млрд. (ІНФОГРАФІКА)

Хто має найбільший вплив у країні? Янукович? Ахметов? Азаров чи може Юра Єнакієвський? Достеменно це мабуть не знають навіть депутати у парламентській фракції Регіонів. Логічно, що найвпливовіша людина має отримувати від владного ресурсу найбільше. В Україні статки робляться на державних закупівлях, адже щодня тут витрачається майже 1 млрд. грн., хабарі і розпил держбюджету це копійки на такому фоні. На основі відкритих даних, левову частку яких зібрали з «Вісника державних закупівель» наші колеги із видання «Наші гроші», ми склали рейтинг ТОП-9 переможців тендерних змагань за 2011 рік.

Автор: Тимофій Крамарів

За даними Держстату, в 2010 році державні установи та підприємства збирались витратити на закупівлі 335,3 млрд. грн. Реальних договорів укладено на 172 млрд. грн. У тому числі за рахунок державного бюджету 23,1 млрд. грн., за рахунок місцевих бюджетів 13,4 млрд. грн., за рахунок 100%-во державних і казених підприємств – 59 млрд. грн., за рахунок підприємств, що на 50% і більше належать державі – 73,7 млрд. грн.

У 2011 році клерки збирались «освоїти» 496,8 млрд. грн. Реальні обсяги витрачених держкоштів становитили 325,1 млрд. грн.

Щоб збільшити клікайте на графіку

Майже дев’яту частину цієї суми в 2011 році фактично тримав в руках власник СКМ Рінат Ахметов. Через 18 його компаній пройшло щонайменше 36,8 млрд. грн. (11,3% обсягу укладених контрактів). І це без урахування дрібних тендерів, інформація про які не поширювалась у ЗМІ. І без урахування компаній, де присутність структур Ріната Леонідовича є сумнівною, а тому ми не згадуємо про них у цьому рейтингу.

Ахметов

Більша частина закупівель специфічна: фактично підконтрольні Ахметову енергетичні державні підприємства («Дніпроенерго», «Західенерго», «Донецькобленерго» та «Донбасенерго») купували вугілля у приватної компанії Ахметова ДТЕК Трейдінг на суму понад 31 млрд. грн. Решта тендерів – пересічні закупівлі обладнання, послуг, кредитів, трубопрокату, перевезення і страхування відповідно у машинобудівного холдингу, сервісних компаній, банку ПУМБ, «Метінвесту», транспортних фірм та страхових компаній «АСКА» та «Іллічівська» (частина холдингу ММК Ілліча, який став власністю Ахметова минулого року).

Ахметов лідирує з величезним відривом, отже можна стверджувати, що він і досі має найбільший вплив на прийняття рішень.

Відразу за ним люди, котрі стрімко набирають політичного впливу.

На другій позиції у рейтингу – народний депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко, більше відомий як Юра Єнакіївський (5,8 млрд. грн.). На відміну від компаній-переможців Ахметова, більшу частину яких можна легко знайти на корпоративному сайті СКМ, поруч із назвами структур Іванющенка варто вживати формулювання «ймовірно належить», «близький», або «афілійований». Найбільше грошей (понад 3 млрд. грн. за рік) ці структури заробили на «Державній продовольчо-зерновій корпорації України», яка, як подейкують, входить до сфери інтересів Іванющенка.

Крім того, його фірми постачали обладнання і вугілля на шахти Донбасу. Втім найбільш резонансною стала скасована згодом закупівля для Центру державного земельного кадастру кілочків для означення меж земельних ділянок в рамках земельної реформи. ТОВ «Інвестеко», яке дослідники життєвих звершень Юрія Володимировича пов’язують саме з його іменем, влітку виграло тендер на 4,9 млрд. грн. із постачання 50 млн. таких кілочків. Згодом землеміри від закупівлі відмовились, компанія «Інвестеко» «в п’єсі» не з’являлась. Проте неприємний осад лишився.

Іванющенко

Почесне третє місце в нашому списку займає умовна «сім’я» Президента Віктора Януковича (3,9 млрд. грн.). Тут і безпосередня власність його сина Олександра – банк «ВБР», і ТОВ «Центравіа», через яку проводилась оренда літака і гелікоптера для глави держави. Проте першу скрипку грає Асоціація «ФПТП «Донбаський Розрахунково-Фінансовий Центр» - нібито неформальний представник президентської родини на вугільному і металургійному ринку. Через нього минулого року пройшло щонайменше 2,5 млрд. грн. державних коштів.

"Сім'я"

Далі у рейтингу – глава фракції Партії регіонів у парламенті Олександр Єфремов, який через свої фірми безбожно «доїть» луганські підприємства.

Єфремов

Дмитро Фірташ, який входить до групи голови адміністрації АП Льовочкіна, попри політичний вплив у тендерні сфері залишається «бідним родичем», а ж на п’ятому місці. Він на тендерах заробляє у 23 рази менше ніж Рінат Ахметов.

Фірташ ганяє гроші між державними підприємствами, які насправді сам і контролює. Приміром, мова йде про ЗАТ «Кримський титан», ВАТ «Сумихімпром», ДП «Запорізький титано-магнієвий комбінат», ДНВП «Цирконій». Крім того, в схемах забезпечення держпідприємств за кошти платників податків беруть участь і безпосередні структури фірташівського холдингу Ostchem.

Фірташ

Приклади решти учасників рейтингу, які протягом минулого року заробили на державі менше, як 1,5 млрд. грн., наведені для розуміння, наскільки мізерними є ці суми у порівнянні з обсягами, які засвоює трійка лідерів.

Пінчук

Цікава лише присутність у тендерному бізнесі Петра Порошенка, що свідчить про його давню включеність у владну команду. Тому питання стане він міністром економіки чи ні не суть важливе для нього. Шоколадний Петро і так бере із загальної кормушки свою частинку. Навіть більшу ніж у члена уряду Сергія Тігіпка

Порошенко

Тігіпко

Тарута

Зверніть увагу, що у нашому рейтингу немає таких багатих олігархів, як Комойський, Боголюбов чи Живаго, які очолюють рейтинги найбагатших українських підприємців. І в рейтингу бізнесменів і у нашому «тендерному» рейтингу перше місце займає Рінат Ахметов.

Уся графіка повністю, щоб збільшитин арозмір екрана потрібно клікнути двічі

***

Матеріал підготований за підтримки Фонду "Відродження"

бізнес тігіпко економіка порошенко рейтинг янукович фірташ єфремов тарута тендери олігархи іванющенко ахметов пінчук

Знак гривні
Знак гривні